FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


The Guard

Film

Gerry Boyle (Brendan Gleeson) is een nogal onconventionele, wereldvermoeide politieagent in het west-Ierse Connemara die een moordzaak onderzoekt. Als de Amerikaanse FBI-agent Wendell Everett (Don Cheadle) met een hele reut collega's arriveert om een internationale bende drugssmokkelaars op te rollen, blijkt al gauw dat de mannen elkaar niet zo mogen. Maar Everett krijgt steeds meer respect voor het oplettende oog van Boyle, vooral nadat de oude Ier ziet dat de moordzaak en de smokkelaars met elkaar verbonden zijn.

Gleeson mag dan in Ierland en Groot-Brittannië een gevierd tv-, film- en toneelacteur zijn, in het buitenland is hij vooral bekend van bijrollen in Braveheart, Troy, Kingdom of Heaven en de Harry Potter-films. Zijn eerste hoofdrol van enige internationale faam was in de gitzwarte misdaadkomedie In Bruges. Zijn hondstrouwe en soms goedaardige huurmoordenaar Ken moest vooral Colin Farrells personage in toom houden. Die film werd geregisseerd door Martin McDonagh, wiens broer John Micheal The Guard regisseerde.

In sommige opzichten lijken Gleesons personages in In Bruges en The Guard wel op elkaar. Zo zien we in de eerste scène van The Guard hoe Boyle, op de plek van een dodelijk auto-ongeluk, niet alleen met enige verveeldheid de lijken van de joyriders identificeert maar ook meteen even een in hun zak gevonden LSD-postzegel in z'n mond stopt. Als het voor eigen gebruik is, is het immers geen corruptie, toch? "What a beautiful fuckin' day", lacht hij wrang.

Ook heeft Boyle een fetisj voor vrouwelijke politieagenten, en is op zijn vrije dagen dan ook steevast te vinden met een paar prostituees in kekke politiepakjes. Daarnaast heeft hij een terminale moeder die hij, op diezelfde vrije dagen, trouw opzoekt.

Het hart van de film is de tweestrijd, gecombineerd met het onwennige wederzijdse respect, van de twee wetsdienaars Boyle en Everett. Die spanning leidt meer dan eens tot snedige uitspraken en oneliners. Zo laat Boyle weten dat de FBI-agent blijkbaar niets van harddrugs weet omdat hij de straatwaarde totaal verkeerd inschat. ?Ik weet niet op welke straat jij je cocaïne koopt, maar dat is duidelijk een heel andere straat dan waar ik mijn cocaïne koop?, zegt de Ier doodserieus. Na Boyle's zoveelste snerpende opmerking beticht de Amerikaan hem zelfs van racisme. Niets is minder waar, Boyle legt gewoon zonder schroom de vinger op de zere plek. Op deze serieuze aanklacht antwoordt hij simpelweg: 'Ik ben Ier, racisme is een deel van mijn cultuur?'

Genre Actie, Komedie, Thriller, Foreign
Scenario John Michael McDonagh
Regie John Michael McDonagh
Cast Brendan Gleeson, Don Cheadle, Liam Cunningham, Katarina Cas
Speelduur 96 minuten
Land van oorsprong Ierland
Label Reprisal Films, Aegis Film Fund, Bord Scannan na hEireann / Irish Film Board
Releasejaar 2011
Bioscooprelease NL 20-10-2011
DVD-release NL 07-03-2012
IMDB-score 7.3
Aantal stemmen IMDB 64067
Meer informatie FilmTotaal
Kijkwijzer Vanaf 6 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Waardering 8.5
User-waardering 7.5
Aantal stemmen12
Verdeling van de stemmen

april 2012

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.