CD: The Damned Things - Ironiclast

Ze worden bestempeld als de nieuwe heavy metal supergroep. The Damned Things is een samenwerking van leden van de bands Anthrax, Fall Out Boy en Everytime I Die. Sinds juni deed men enkele shows ter promotie, waaronder eentje in de Melkweg in Amsterdam, en bracht het enkele singles uit via het internet. Morgen zal echter eindelijk officieel hun debuutalbum, Ironiclast, in Nederland verschijnen. Tijd voor een verdere kennismaking.

Enkele jaren geleden raakte Joe Trohman, gitarist van Fall Out Boy, bevriend met collega Scott Ian van de legendarische metalformatie Anthrax. Ze schreven zo af en toe eens een nummertje samen. Toen ze er aardig wat hadden, dachten ze, laten we een band vormen en de songs opnemen. Joe ronselde zijn eigen drummer Andy Hurley, terwijl Scott de huidige tweede gitarist van Anthrax, Rob Caggiano, aan boord kreeg. Keith Buckley, zanger van de emo/metalcore-formatie Everytime I Die, was ook een bekende van beide en zo was de band snel compleet. Wel, eigenlijk niet helemaal, want er waren drie gitaristen en geen bassist. Aldus mocht Rob op de cd gaan bassen en wordt live gebruikt gemaakt van de diensten van Josh Newton, die recentelijk nog actief was voor Everytime I Die.

'Black Betty had a child, the damn thing gone wild'. Deze zinsnede uit de klassieker van blueslegende Lead Belly vormde de inspiratie voor de naam. De sludgy hardrock van Ram Jam die in 1977 een hit scoorde met het nummer vormt muzikaal gezien onder meer de inspiratiebron. Verder worden klassieke hardrockbands als Led Zeppelin en Thin Lizzy genoemd, maar ook de stonerrock van Kyuss. Hun bio stelt het als volgt: 'The Damned Things' debut album, which combines their love of classic rock anthems and powerful melodies with a heavy metal intensity, turns out to be much more than the sum of the seperate parts'

The Damned Things

De opener 'Handbook For The Recently Dressed' heeft wat de riff aangaat inderdaad een hoog Thin Lizzy gehalte. Het nummer herbergt echter ook een typisch poppy refreintje zoals we die kennen van Fall Out Boy. Dit blijkt gaandeweg een bekend recept te worden, de combinatie van vuige rock coupletjes met poprockrefreintjes. Het is overigens niet negatief bedoeld, maar uiteindelijk is de cd toch veel minder metal geörienteerd dan vooraf werd gesuggereerd in de bio. In dat geval heeft bijvoorbeeld 3 Inches Of Blood, de band die het voorprogramma in de Melkweg verzorgde, meer 'heavy metal intensity'. Of om een andere zijstraat te noemen; tijdens het laatste Download Festival stond de band geprogrammeerd tussen Napalm Death en The Dillinger Escape Plan. Daarmee lijkt deze supergroep ineens een rustpuntje. Wat dat betreft hadden ze beter tussen Airbourne en Steel Panther gepast, want daar heeft deze band veel meer affiniteit mee. Songs als 'Black Heart' en 'Friday Night (Going Down In Flames)' zijn onvervalste hardrockers.

Ook de single 'We've Got A Situation Here' knalt lekker. Het is zelfs een beetje punky en halverwege gaan de remmen echt los, en gaat het meer richting metal. Ook zanger Buckley, die tot dan toe vrij clean zingt, zet meer zijn Everytime I Die-strot op. Dit gebeurt tegen het einde van de cd nog eens tijdens 'Graverobber', ook een song met meer metal. De titeltrack 'Ironiclast' wijkt eveneens van het recept af en is het enige echte stoner nummer van de cd, die inderdaad aan Kyuss doet denken. Het is zeker één van de betere songs, zo niet het beste nummer van de cd. Een beetje stoner komt terug in de verdienstelijke afsluiter 'Blues Having The Blues'. Best een leuk nummer, het is Queens Of The Stone Age met een Whitesnake-achtig refrein.

'Ironiclast' is een uitermate vermakelijke cd geworden. De songs steken prima in elkaar en deze eigentijdse hardrock boeit zeer zeker. Natuurlijk werkt de glasheldere productie ook mee, wat dat betreft hebben de heren Caggiano en Trohman, die zelf het album produceerde, de zak geld van maatschappij Def Jam/Island goed besteed. Natuurlijk is het de vraag of dit puur een hype is, of dat deze band ook echt een langdurig bestaan heeft en het met name deze kwaliteit in stand kan houden. Dat zijn eigenlijk drie vragen, voor deze cd in elk geval vier sterren.

 

 

Tracklisting

1) Handbook For The Recently Dressed (4:17)
2) Bad Blood (3:23)
3) Friday Night (Going Down In Flames) (3:51)
4) We've Got A Situation Here (4:28)
5) Black Heart (3:19)
6) A Great Reckoning (4:37)
7) Little Darling (3:21)
8) Ironiclast (2:33)
9) Grave Robber (4:52)
10) Blues Having The Blues (4:46)

Links
The Damned Things Official Site
The Damned Things @ MySpace
Het FOK!-Muziekforum