NBA 2K11

Het is altijd raar geweest dat Nederlanders nooit het WK Basketbal hebben gewonnen of met meerdere dominante spelers in de NBA zitten. Statistisch behoren Nederlanders namelijk tot de langste mensen van de wereld. Basketbal laat het hart van de meesten ook niet sneller kloppen, die is voor velen besteed aan voetbal. Dat wij niet massaal naar de winkel rennen voor NBA 2K11 is dan ook geen verrassing, maar misschien hebben we daartoe wel alle reden. NBA 2K11 is namelijk de beste basketbalgame ooit gemaakt en misschien wel de beste sportgame ooit!

At guard, from North Carolina, 6'6''...
Als NBA 2K11 wordt opgestart hoor ik een legendarische toon die voor vele Amerikanen bekend is. De game transporteert je naar de tunnel van het stadium van de Chicago Bulls en meteen worden we in de Game 1 van de 1991 NBA Finals gedropt. Met Michael Jordan spelen op een van de hoogtepunten van zijn carrière tegen Magic Johnson en de Lakers. De sfeer druipt van het scherm af en de toon is gezet voor de rest van de game. Zoals de cover van de game misschien al doet vermoeden draait de game dit jaar vooral om Michael Jordan. Als eerste heb je de Jordan Challenges, die je tien legendarische momenten uit zijn carrière laten naspelen. De Flu Game, de Double Knickel Game en The Shrug zitten er allemaal in. Om de uitdaging te halen moet je een aantal opdrachten uitvoeren, zoals een x aantal punten scoren en een x aantal assists. Het commentaarteam heeft speciaal voor deze modus extra teksten ingesproken om de beleving authentieker te maken. Hoewel deze mode voor nieuwelingen weinig interessant zal zijn is dit voor basketbalfans een waar genot. Voor het halen van alle uitdagingen is er ook nog een beloning, namelijk de Create a Legend modus. In deze speciale modus neem je een twintigjarige Michael Jordan onder je hoede en plaats je hem bij een huidig team in de NBA. Dit is in essentie een My Player mode (waar ik later op terug kom), maar dan met His Airness.

Oog voor detail
Het heden is net zo accuraat vertaald naar de game als het verleden. Dan heb ik het niet alleen over het uiterlijk van de spelers, maar ook over de trekjes die de spelers in het echt hebben. Zo zal Michael Jordan soms zijn tong uitsteken als hij dunkt. Vooral als je de echte competitie volgt valt het op dat spelers net zo reageren als in het echt, een grote verbetering ten opzichte van 2K10. De feel van de game is ook in andere opzichten flink verbeterd. Elke arena heeft nu zijn eigen geluiden, overgenomen vanuit het echt. Ook is het publiek dynamisch, voor een pot van de Lakers tegen de Celtics zal het Staples Centre bomvol zitten, maar voor een wedstrijd tegen de Timberwolves zal de arena maar voor een kwart gevuld zijn. Het commentaar is zoals in eerdere delen van de serie weer top en tijdens de rust wordt er nu uitgebreid teruggeblikt op de eerste helft.