2010 FIFA World Cup

Als je niet aan de bal bent is het selecteren van een ander ‘mannetje’ van groot belang. Net als in vorige FIFA’s kan je instellen hoe snel en hoe vaak de computer een ander mannetje voor je kiest. Ik heb dat metertje al jaren op nul staan zodat ik zelf kan bepalen wanneer ik van mannetje verwissel. Dit werkte vooral goed in FIFA 10 al had je heel af en toe moeite met het juiste mannetje te kiezen. Volgens EA Sports selecteer je naar het dichtstbijzijnde mannetje. Dit kwam af en toe niet lekker uit. In 2010 FIFA World Cup is hier aan gesleuteld, maar het lijkt lastiger dan ooit. Het selecteren van je laatste man bij een counter van de tegenstander kan soms daardoor te lang duren. Hierdoor kan de tegenstander soms compleet voorbij je laatste man rennen. Dat terwijl je met hem al lang het gat dicht had kunnen lopen. Het komt ook vaak voor dat de bal in de lucht hangt en een andere speler in de buurt van de bal staat. Dan kan je soms niet van speler verwisselen, omdat het spel nog het idee heeft dat een ander mannetje de bal heeft. Weet je toevallig nog dat in FIFA 09 de spelers nog wel eens in de weg wilden lopen? Weet je dan ook nog dat dat in FIFA 10 zo goed als weg was? In 2010 FIFA World Cup is dat helemaal terug! Sterker nog: je spelers maken er een sport van om op onverwachte momenten tegen je speler aan te lopen. Soms maken ze daar speciaal een lange sprint voor om nog net voor de bal te duiken. Ik heb er zelfs een paar een sliding zien maken om mij van een kans af te houden. Mijn eigen teamgenoten! Het ‘buitenspelsyndroom’ uit eerdere FIFA’s zit er ook nog in. Je kent het wel: je geeft een harde pass naar de buitenkant, omdat je spits buitenspel staat. De bal lijkt prima te gaan, maar de spits rent uit buitenspelpositie naar de bal toe om hem te onderscheppen. Wat je ook probeert deze situatie komt om de zoveel tijd voorbij. Stel dat de spits niet buitenspel gestaan had. Dan had hij niet eens de bal fatsoenlijk kunnen aannemen, omdat hij er slecht voor staat en de bal hard gaat. Ik neem aan dat dit kleine details zijn die men net niet meer bij kon schaven voor het uitbrengen van 2010 FIFA World Cup. Een game over het WK die het WK niet haalt is natuurlijk een ramp voor EA Sports.

De graphics zijn weer erg mooi en bijzonder kleurrijk. Toch zie je door die kleurtjes heen gewoon het overbekende beeld van de laatste FIFA’s. Als de game laadt tijdens een wissel zie je nu de bondscoach in plaats van het stadion. Hier en daar zie je wat close-ups van spelers als het spel dood ligt. Jammer dat als je net een actie hebt gehad met Van Persie dat je dan een close-up ziet van bijvoorbeeld Ooijer. Hierdoor missen deze ‘tv-momenten’ de kracht die ze zouden kunnen hebben. Bert van Marwijk is prachtig omgezet naar HD-graphics, maar Guus Hiddink ziet er niet uit. Overigens is Guus Hiddink nog gewoon bondscoach van Rusland in de game. Na een wedstrijd of zeven ben je Bert van Marwijk helemaal zat, omdat zijn hoofd te pas en te onpas in beeld komt. Ik zie dan liever een herhaling van een voetbalmoment. Gelukkig zitten er iets meer herhalingen in deze 2010 FIFA World Cup dan voorheen. In FIFA 10 kreeg je alleen maar een herhaling te zien bij een schot op doel of bij een hoekschop. De herhalingen bij een doelpunt zijn uitgebreid. Nieuw is een herhaling met het laatste moment van de actie in slow motion. Ook de vreugdedansjes zijn aangepast. Dit keer zijn er wat oude vervangen door nieuwe, grappige dansjes. De stadions zien er bijzonder fraai uit. Alle tien stadions van het WK zitten erin, maar er zitten ook nog genoeg andere stadions in. Zo speelt Oranje gewoon thuis in de Amsterdam ArenA. Jammer dat De Kuip er niet in zit. De laatste keer dat we die in een game zagen was in Pro Evolution 6 op de PC.

In 2010 FIFA World Cup zitten de teams van bijna tweehonderd landen. Dat is een leuk aantal, maar het zijn natuurlijk niet zoveel tegenstanders als in FIFA 10. Je kan de echte World Cup naspelen, maar je kan ook een fictieve versie maken. Het leukste is om zowel de kwalificatie als het hoofdtoernooi te spelen. Op die manier kan je gewend raken met je team, maar is het wel de bedoeling dat je team zich kwalificeert voor het WK. Je zal tussen die kwalificatiewedstrijden door vriendschappelijke wedstrijden moeten spelen tegen andere landen. Deze wedstrijden zijn saai en je weet gelijk waarom deze wedstrijden in het echt ook altijd zo slecht zijn. Een potje in- en tegen Israel, daar zit toch niemand op te wachten? Je spelers zullen tijdens de World Cup mode geblesseerd kunnen raken, maar ze worden niet beter qua stats. In plaats daarvan hebben je spelers een cijfer gekregen voor de vorm die ze hebben. Dit vind ik wel jammer, want je krijgt niet echt een band met je spelers zoals in FIFA 10. Na de finale is deze mode voorbij. Gemiste kans. Ik had graag een bondscoach-carrière in het spel willen zien. Een paar seizoenen lang het Nederlands elftal onder je hoede nemen lijkt me heerlijk. Op zoek naar nieuwe kandidaten als je oude spelers het begeven. Of wat dacht je van land veranderen in je carrière? Nu is het over en sluiten op een moment dat je juist meer wilt. Je kan natuurlijk de World Cup mode opnieuw spelen met een ander land, maar het blijft statisch.

In ‘aanvoerder van je land’ speel je gewoon ‘Be A Pro’, maar dan met alleen landenvoetbal. Je kan je Virtual Pro uit FIFA 10 importeren, maar je speler zal van voor af aan moeten beginnen, omdat zijn punten worden afgenomen. In deze mode mis ik een beetje body, want je staat altijd in de basis. Nooit word je gewisseld, omdat je moe bent of slecht speelt. Je ziet niet eens of je een goede actie hebt gemaakt, zoals in vorige FIFA’s. Dan vertelden punten in beeld hoe goed je speelde op dat moment. Maar nu zie je niets. Er gebeurt weinig rondom de wedstrijden en soms voelt alles aan als een blok aan je been. Je teammaten lijken minder slim dan in FIFA 10. Het vervelende is dat je deze mode wel door moet lopen om je Virtual Pro beter te maken. In FIFA 10 kon je dat in elke gamemode. Hierdoor word je gedwongen gebruik te maken van deze saaie mode. In ‘Kwalificatiestrijd’ is het de bedoeling bepaalde scenario’s goed na te spelen. Meestal komt het erop neer dat je gewoon moet proberen te winnen. Soms met weinig tijd, soms met een achterstand. Jammer dat de wedstrijden, die bijna als klassiekers worden bestempeld, niet echt boeiend zijn. Het gaat hier namelijk om wedstrijden van de kwalificatieronde van het WK. Zo moet je met Nederland winnen van Noorwegen terwijl de wedstrijd 0-0 staat en je pas mag spelen vanaf de vijfentwintigste minuut. Niemand die zich die wedstrijd nog herinnert. Ik begrijp dat men er graag nog wat in wilde stoppen om wat meer te kunnen doen in de game. Een interessante mode had leuker geweest. De game voelt, offline, een beetje als een uitgeklede FIFA 10.

Online is prima in orde. Wedstrijden op ranked spelen is hierbij nog altijd het leukst. Dit komt omdat er een tegenstander op maat wordt gezocht als je het zoeken start. In een nieuwe gamemode kan je het WK online spelen. Je speelt tegen drie andere gamers uit de wereld met elk een ander land. Deze landen spelen dan weer fictief tegen elkaar zodat er een idee ontstaat van een groepsronde van een WK. Van elk land wordt ook nog eens bijgehouden hoeveel mensen die dat land gekozen hebben winnen. Zo stond Nederland op de derde plaats. Dat betekend dat we onder ons relatief lage inwonersaantal veel goede FIFA-spelers hebben. Dat maakt je trots om een Nederlander te zijn. Tijdens deze online wereldbeker is de kans groot dat je geloot wordt tegen een sterke tegenstander, omdat hier niet naar je prestaties gekeken wordt. Leuk voor de gasten met skills, maar minder leuk voor de leken. Grootste minpunt aan FIFA vind ik toch het feit dat je midden in de wedstrijd kan pauzeren tijdens een potje online. Bij Pro Evo hebben ze dat ooit opgelost met een tekentje. Dat tekentje gaf aan dat iemand op de startknop gedrukt had en dat de game gepauzeerd zou worden zodra de bal uitgaat. Dit is nog altijd niet aangepast in 2010 FIFA World Cup en dat blijft zeer vervelend.

In 2010 FIFA World Cup zitten een aantal goede verbeteringen, maar de game heeft weinig boeiende modes. Daardoor zal je de game niet vaak opstarten in je eentje na het WK. Met een paar veranderingen had dat makkelijk gekund. Als je een voetbalgame vooral om de multiplayer speelt en je niet kunt wachten op FIFA 11 dan heb je hieraan een prima game. Ben je een offline gamer of iemand die realisme in gameplay het belangrijkst vindt in een voetbalgame? Dan raad ik aan te wachten totdat FIFA 11 uitkomt. Dan speel je gewoon FIFA 10 tijdens het WK. Je weet wel dat toernooi dat ‘wij’ gaan winnen!

Pluspunten

Minpunten Cijfer  
+ Sfeer en spanning fantastisch
- Gevoel van willekeur
7,5
+ Strafschoppen vergen concentratie
- Offline niet interessant
+ Online World Cup
- spelsnelheid te hoog