review
DVD: Star Trek: Enterprise - Seizoen 4

Het vierde seizoen kreeg veel positieve reacties en de serie was inmiddels al populairder geworden onder de Trekkies, maar de kijkcijfers bleven laag en Paramount maakte bekend dat het vierde seizoen het laatste seizoen zou worden. Dat seizoen is inmiddels op DVD verkrijgbaar.
In het derde seizoen maakte de kijker uitgebreid kennis met het ras de Xindi. Aan het einde van het seizoen is een gigantisch wapen op weg naar de Aarde om de complete planeet te vernietigen. Aan kapitein Archer de taak hier een stokje voor te steken. Dat doet hij, maar er gaat iets mis. Hij en z'n bemanning worden bij het tot ontploffing brengen van het wapen teruggeslingerd in de tijd. Ze komen uit in het jaar 1944, maar daar blijkt iets niet in de haak. Zo zijn de Duitsers doorgedrongen tot aan de oostkust van de Verenigde Staten, en zijn er niet alleen mensen aanwezig op de planeet. De Koude Tijd-oorlog barst in alle heftigheid los.
De beeldkwaliteit van deze DVD-set is buitengewoon goed. Wat blijkt: het vierde seizoen van Star Trek: Enterprise is het eerste seizoen dat volledig in high definition is opgenomen. De omzetting naar DVD is daardoor van bijzondere kwaliteit en ook het geluid (Dolby Digital 5.1) klinkt uitstekend. Technisch gezien is er niets, maar dan ook niets aan te merken op deze schijfjes.

FOK! kreeg helaas niet de complete set ter beschikking om te reviewen, dus hoe de extra's zijn kan ik je niet in detail vertellen. Op de eerste DVD zie je een scene uit de aflevering 'Storm Front' die het uiteindelijk niet haalde en op de tweede DVD is 'The Forge' voorzien van tekst-commentaar door Michael en Denise Okuda. De laatste schijf bevat naar het schijnt meer extra's, waaronder titels als 'Enterprise Moments: Season Four', 'Inside The Mirror Episodes' waar een kijkje achter de schermen genomen wordt, en featurettes met namen als 'Visual Effects Magic', 'That's A Wrap', 'Enterprise Secrets' en 'Links To The Legacy'.
In totaal bestaat de set uit 6 DVD's, verpakt in een luxe bewaarbox. Als de extra's net zo goed zijn als je zou verwachten op basis van wat ik wel kon zien, dan is het vierde seizoen van Star Trek: Enterprise absoluut een collector's item.
Label: Paramount Releasedatum: 18-05-2006 Waardering:






























Verder is seizoen 4 toch wel het beste eigenlijk dankzij de medewerking van Manny Coto, die overigens nu goed werk verricht in het nieuwe seizoen van 24!
Het einde van de serie Enterprise is eigenlijk wel een soort belediging voor de serie. Ook de acteurs waren min of meer geschrokken en geschokt door hoe de serie is afgerond.
Dit seizoen van Enterprise kenmerkt zich door een rijk kleurengebruik in mooie sets, een uniek soort humor dat je alleen terugvindt in Star Trek, goed acteerwerk, niet te veel timetravel, guest star appearances van enkele bekende acteurs uit vooral The Next Generation, en enkele vreemde verhaallijnen, op z'n zachtst gezegd foto
Dit seizoen krijgt van mij een 8 foto Echt jammer dat Enterprise zo moest eindigen. Ik zie uit naar het volgende ST-project foto
Volgens mij zijn de inkomsten van de dvd's alleen al genoeg om een nieuwe serie te maken. Het zou ook leuk zijn als ze elk jaar en andere miniserie zouden maken. 6 uur in totaal en heel verschillende settings.
Ik zou het ook geen flop noemen trouwens, als er 13 afleveringen van gemaakt zijn en maar 6 op tv gekomen zijn, dan is het en flop. 4 seizoenen is echt geen flop. Dat lijkt alleen maar zo omdat je er 7 had verwacht.
"A computer is like airconditioning, as soon as you open Windows, it becomes useless!"
Seizoen 4 van Enterprise was erg leuk, met name door het feit dat een verhaal 4 afleveringen kon duren, waardoor de verhalen meer diepgang konden krijgen.
Het blijft jammer dat de serie naar 4 seizoenen is stop gezet, in plaats van de serie de waardige 7 seizoenen te geven.
En bij de andere Star Treks was elke aflevering een nieuw verhaal en een nieuw avontuur. Bij deze serie is alles een voortzetting van een vorige aflevering.
Voor mijn gevoel hebben ze er een ST:TNG aflevering gemaakt om kijkers te trekken. Ze hebben de ST:ENT crew niet eens de waardigheid gelaten om hun eigen laatste aflevering te spelen.
Zo heb je twee verschillende series die, één- of meermalig, samen kunnen lopen, wat dan wat extra jeu geeft aan het verhaal.
Voor de rest: tja, ST:ENT was inderdaad actie-gericht en daardoor is het waarschijnlijk niet aangeslagen.
Onvoorstelbaar, ik vind die space-battles altijd wel erg vet.
Plus, ik zie liever een Malcom die alles kapot wil schieten dan een zingende Dokter, een irritante Taxilian, of de zoveelste "ik-ben-geen-mens-maar-wil-het-zijn"-type rondlopen. (Data, 7 of 9)
Ook beter van ST:ENT : iedereen had zijn functie en kennis van één ding.
In Voyager bijvoorbeeld, heb je het gevoel dat Janeway ook best in haar eentje dat hele schip had kunnen besturen. Ze kan vliegen, heeft meer kennis dan de engineers en lost nog eens alle problemen op.
In ST:ENT is het toch meer dat ieder zijn functie moet vervullen. Een laatste ding wat toch wel slecht is in ELKE Star Trek-serie: er komt een ander ras aan bord van het schip, dat zo met de systemen om kan gaan, zo alle beveiligingen passeert en ook nog even ervoor zorgt dat de bemanning dat niet kan tegen houden, waardoor ze hun eigen systemen niet meer kunnen gebruiken, terwijl het omgedraaide zo goed als nooit het geval is.
Jammer dat het zo gelopen is met ST:ENT, ik vond het 3e seizoen echt leuk. Het 4e ga ik zeker op DVD kijken, want dat klote Veronica zond het van de één op de andere dag niet meer op maandag uit, waardoor ik de helft gemist had, voor ik door had dat het op een andere dag kwam.
Voyager heeft juist één grote rode draad door de serie lopen: het thuiskomen.
Ook al staan veel afleveringen op zichzelf, de verhaallijn is op zich weinig geinspireerd, omdat het enkel om het weer in Alpha-quadrant komen gaat.
Enterprise had in mijn idee in de eerste twee seizoenen geen doorlopend verhaal en de afleveringen stonden op zich, waardoor alles geen geheel vormt en je geen opbouw naar een climax krijgt, zoals je die in het derde seizoen wel zat, met de oorlog tegen de Xindi.
Ik vind een doorlopend verhaal juist prima, dan werk je ergens naar toe en ook al hoeft het niet elke aflevering terug te komen, het maakt het wel leuker, net zoas in Voyager.
Gooi de Borg erin, en je hebt zeker succes.
Speel je met onbegrijpelijke tijdlijnen - tijdreizen waar zelfs de Borg voor huiverig was - dan is het geheid een mislukking.
"A computer is like airconditioning, as soon as you open Windows, it becomes useless!"
Overigens zijn de Borg ook in een ep van Seizoen twee van Enterprise teruggekomen. foto.
Daarnaast wordt het verschijnen van acteurs uit andere series zelfs door Paramount zelf van te voren vermeld, bij wijze van promotie. Zoals ook het geval was met een andere bekende Star Trek acteur die een rol speelt in ENT Seizoen 4.
Ik vond inderdaad Seizoen 3 het beste, de doorlopende spannende verhaallijn over de Xindi, was erg leuk. In het begin van het seizoen stonden de afleveringen nog redelijk los. (Maar was de oorlog tegen de Xindi wel aanwezig). Het zelfde idee als Voyager. Later in het seizoen volgenden de afleveringen elkaar op.
Dit was leuk, maar vervelend voor mensen die niet alle afleveringen op TV konden kijken. Je mist dan stukken van het verhaal.
Daarom vind ik het leuk dat in Seizoen 4 verhaallijnen ongeveer 4 afleveringen doorliepen, en vervolgens een nieuw verhaal werd begonnen.
Overigens, de Borg kwamen in 1 aflevering voor (zoals hierboven al vermeld stond), en dit is gedaan op een manier die geheel consistent was met de Star Trek verhaal lijn.
In The Next Generation kwam Starfleet de Borg voor het eerst tegen in de aflevering 'Q Who?', door toedoen van Q werd de Enterprise D een stuk richting het Delta Quadrant geworpen, om op het pad van een Borg Cube terecht te komen. Maar, als je de aflevering 'The Raven' van Voyager bekijkt, waarin Seven of Nine in het Delta Quadrant de wrakstukken vindt van het schip waar zij en haar ouders zich op bevonden toen de Borg hen aanvielen en haar assimileerden, zul je merken dat de flashbacks naar haar jeugdherinneringen aantonen dat de Federation en Starfleet al kennis hadden van de Borg nog vóór die hele toestand op de Enterprise D.
Die kennis kan nu worden verklaard door de 'Enterprise' aflevering 'Regeneration'. De Borg die hierin voorkwamen, waren dezelfden die, zoals in berichtjes hierboven al wordt genoemd, in 'Star Trek: First Contact' met een Borg Sphere vanuit de 24e eeuw terugreisden naar de 21ste eeuw, met als doel het eerste contact tussen mensen en Vulcans te voorkomen, en te verhinderen dat dus later de Federation onstaat die hen telkens weer verslaat in assimilatiepogingen. Divide and conquer taktiek, dus. De Enterprise E onder leiding van Capt. Picard volgde de Sphere naar de 21ste eeuw, en schoot deze boven het noordelijk halfrond van de Aarde aan stukken, waarna brokstukken van de Sphere op de Noordpool neerstortten en ruim 100 jaar later in 'Enterprise' werden gevonden.
'First Contact' was overigens ook de inspiratiebron voor het gehele 'Enterprise' serieconcept.
In seizoen 4 werd de leiding voor de dagelijkse gang van zaken door Braga overgedragen aan Manny Coto, die er in het 3e seizoen al was bijgekomen als schrijver. Deze vent is een enorme bron van kennis over de originele serie met Kirk en consorten. Dit heeft hij willen uitbuiten door het 4e seizoen van 'Enterprise' in kleinere verhaallijnen te verdelen, ipv één verhaallijn over de Xindi in seizoen 3. maximaal 3 afleveringen per verhaallijn, en deze dienden allemaal om 'Enterprise' aan te doen sluiten met gebeurtenissen uit de andere series. Bijv. *SPOILER ALERT!* de bijna-burgeroorlog op Vulcan, die ervoor moest zorgen dat de Vulcans meer werden zoals de Vulcans uit de latere series, dus gericht op logica en emotieloosheid, ipv soms erg emotievol ogend zoals in 'Enterprise'. Of de alliantie tussen de mensen, Vulcans, Tellarites en Andorians om een Romulan prototype schip te stoppen, wat als voorbode diende voor de (nog niet op het scherm vertoonde maar wel in de latere series over gesproken) Romulan Wars en de opzet naar de stichting van de Federation of United Planets. *END SPOILER ALERT!*
Dit alles maakt seizoen 4 tot een kijkfeest!
Helaas, inderdaad, was de laatste aflevering meer een Next Generation aflevering dan een waardig afscheid van de 'Enterprise' cast. Maar Berman en Braga schreven de aflevering ook als ode aan ALLE series en films, de gehele franchise. Hierbij was namelijk al duidelijk dat Paramount het plan had de franchise voorlopig in de ijskast te leggen wegens teruglopende interesse vanuit het publiek. Maar wees gerust, Star Trek komt terug, misschien niet meteen, maar geef het een paar jaartjes. Het is nog lang niet dood.
Er werd dieper ingegaan op bepaalde hoofdstukken die je je als STFan al jaren afvroeg ( bijvoorbeeld: waarom hadden klingons eerst ( in TOS ) geen richels, en later wel? ).
Ook het langzaam smeden van de federatie zie je terug, en het hoofdstuk Soong.
Echt een super seizoen!
ik ben dan nieuw ik zie zo dat jij irritant ben jpg
PieAir
Ik denk altijd heel goed na voor ik iets stoms zeg...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken