CD: Cobblestone Jazz - The Modern Deep Left Quartet

In de stad Chandigarh in India ligt een prachtig aangelegd park, The Rock Garden. Het park is aangelegd door Nev Chand, een gewone burger die voor de overheid werkte, maar vanaf 1957 in zijn vrije tijd stiekem een tuin volbouwde met prachtige bouwsels en sculpturen. De 'tuin' (toen inmiddels uitgegroeid tot 49.000 m2) werd in 1975 ontdekt en groeide uit tot de trekpleister van de stad. Het frappante aan de tuin is dat hij bijna helemaal uit vuilnis en afvalproducten is gebouwd. Beelden, mozaïeken, wandelpaden et cetera bestaan uit kleine stukken kapot aardewerk, pvc, kralen, oude schakelknoppen of buizen. Een perfect voorbeeld van iets prachtigs van oude en versleten dingen maken.

Cobblestone Jazz


Ook in de muziekwereld gebruiken enkele creatieve zielen oude versleten dingen om prachtige klanken mee te creëren. Zo weet het gezelschap van Cobblestone Jazz al sinds 2002 heerlijke samples, beats en electronicableepjes uit oude pc's en analoge apparatuur te halen. Het trio uit Canada is gespecialiseerd in het omdopen van electronische muziek tot een kolkende massa en flow die live gestalte moet krijgen. Geen strakke arrangementen zoals hun opnames, maar improvisatie is het sleutelwoord.

Toetsenist Danuel Tate, programmeur Tyger Dhula en DJ Mathew Jonson komen nu met een nieuw muzikaal 'recycle''-project waarin de bleepjes en samples je om de oren vliegen. The Modern Deep and Left Quartet is de titel van het werk dat minimal, dub, electronica, ambient en niet te vergeten jazz in elkaar laat overvloeien. Klanken die als vluchtige ether over een oppervlak heen glijden en meedeinen met de luchtstroming. Kalm maar dynamisch. Van de dub in de opener 'Change Dub' via de hypnotiserende geluiden van 'Mr Polite' naar de diepe bastonen van 'Cromagnon Man'. De laatstgenoemde is een waar hoogtepunt, waarin een vloeibare baslijn de golvende ondergrond is van stuiterende piepjes, telefoontjes en vocodervocalen. Alsof je de stuiterballenreclame van een paar jaar geleden in slowmotion voorbij ziet trekken met een dreunende bas op je koptelefoon.

Cobblestone Jazz


Het tempo en de invloeden variëren per track maar blijven een coherent geheel die binnen een soortgelijke sfeerschepping valt. Van relaxte minimal nar spannende jazz zonder het echt te merken. Op plaat klinkt het al geweldig, maar live zal dit ook zeker een feest zijn om mee te maken. Interessante plaat!