DVD: Skin

Sandra Laing werd in 1955 geboren in Piet Retief in Zuid-Afrika. Zij woonde daar samen met haar ouders en haar broer Leon. Het enige verschil tussen haar ouders, Leon en haar was de huidskleur. Want terwijl Sandra was geboren met een donkere huidskleur en kroeshaar, waren haar ouders en oudere broer blank. Iets wat natuurlijk in dat jaartal in Afrika absoluut niet acceptabel was. Skin gaat over de apartheid.

Sandra haar ouders, die lid waren van de Nationale Partij en aanhangers van het Apartheidssysteem, stuurde haar op jonge leeftijd naar een blanke kostschool. Al snel bleek dat ze daar zo vreselijk gepest werd door leerlingen en leraren dat ze daar eigenlijk geen leven had. Toen ze ook nog eens van school werd gestuurd omdat zij voor onrust zorgde was de maat volgens haar vader vol. Hij bewoog hemel en aarde om haar als blank te laten registeren. Dit jarenlange gevecht stopte gelukkig in 1973. Door een aanpassing in de wet werd ze op papier weer gezien als blank. Of Sandra zelf nog wel wilde vechten voor dat ene woordje op een stuk papier werd niet gevraagd. Ook werd er van haar verwacht dat ze zou gaan trouwen met een blanke jongen. Totaal onmogelijk natuurlijk, niet alleen voor haar, maar ook voor de man waarmee ze zou moeten trouwen. Volgens de wet mochten blanken en en donkere mensen niet eens bij elkaar zitten, laat staat trouwen. Ze werd verliefd op een donkere man, dit tot groot ongenoegen van haar vader. Haar leven werd er op dat moment niet veel gemakkelijker op.

Dit zeer aangrijpende verhaal van de Sandra Laing werd in de jaren zeventig al eens eerder verwerkt in een documantaire. Regisseur Anthony Fabian vond het tijd worden dat haar verhaal eens centraal zou staan in een film. Hij gebruikte het boek dat een aantal jaar geleden uit kwam als leidraad voor de film. Er zijn al meerdere films geweest over dit onderwerp, maar Skin belicht slechts één persoon in het verhaal. En dan ook nog eens van iemand die tussen twee partijen inzit. Blank bloed hebben, maar geboren worden met een donkere huidskleur. Wat doet dat met je. Fabian laat dat soort momenten goed uitgelicht in beeld komen. De kleine Sandra die er bijna alles aan doet om een blanke huidskleur te krijgen, of de vreselijke keuring door een blanke arts om haar weer als blank geregisteerd te krijgen.

Doordat Anthony bijna dertig jaar probeert te verwerken in 90 minuten vallen er ook wat stukken weg in de film. Zo zie je niet alles van Sandra haar schoolperiode, en de verandering in aard van haar man is ook niet helemaal te volgen. We zullen het maar op tijdsgebrek houden. Verder is het een vreselijk mooie film die duidelijk het verhaal van Sandra overbrengt op de kijker thuis. De zwarte bladzijden uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis worden mooi overgebracht. Het gaat niet alleen maar om het historische verhaal, maar ook wat het psychologisch doet met de mens die het overkomt. Deze dvd krijgt van ons een dikke vier sterren. Mocht je geintreseerd zijn in een stukje geschiedenis met emoties, dat moet je deze zeker niet laten liggen.