CD: The Bony King of Nowhere - Alas My Love

Milow wist het afgelopen jaar internationaal door te breken en zette daarmee de Belgische popmuziek in wezen op de kaart. Maar er is meer muziektalent te bespeuren bij onze zuiderburen. Veel meer. Wat te denken van Bram Vanparys en de zijnen, beter bekend als The Bony King of Nowhere. Hoewel hij behoorlijk bescheiden is over zijn eigen vaardigheden, zou deze Gentse singer-songwriter de komende jaren nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Hij stond immers niet voor niets op Pukkelpop. Het debuutalbum, Alas My Love, belooft daarbij veel goeds.


In tegenstelling tot veel andere artiesten binnen het genre, draaien de teksten van Alas My Love niet puur om melodramatische dingen als slechte relaties en liefdesverdriet. In plaats daarvan komen veel wereldsere dingen aan bod. Volgens Bram Vanparys zelf gaat het eerder over zijn verwondering over de wereld en het mens-zijn an sich. Dit pakt verrassend genoeg goed uit. Mede hierdoor is de inhoud van de nummers een stuk minder clichématig en weet de plaat vanaf het eerste moment te overtuigen. Het is uniek hoe puur en persoonlijk de nummers van Alas My Love overkomen.

Muzikaal gezien weet The Bony King of Nowhere ook te overtuigen. Het zijn technisch gezien misschien niet de meest imposante nummers, maar het uitgekiende gebruik van instrumenten, gecombineerd met het zeer aangename stemgeluid, zorgt voor een tiental ontzettend sfeervolle nummers. Het is een sfeer die perfect past bij de tijd van het jaar. Lekker om naar te luisteren terwijl je knus in de woonkamer zit en geniet van een warme kop chocomel. Een kleine kanttekening daarbij is dat het zo nu en dan een beetje zeurderig overkomt. De langere tonen in 'Taxidream' zijn hier een goed voorbeeld van.


Toch staat dit niet in verhouding met de positieve kanten. Dat Bram Vanparys een groot liefhebber is van Radiohead is overduidelijk hoorbaar. Dit in de positieve zin van het woord welteverstaan. The Bony King of Nowhere mag namelijk in één adem genoemd worden met deze Britse band. En dat terwijl Alas My Love pas het debuutalbum is. De Belgische muziekindustrie gaat mooie tijden tegemoet.


Label: Hekicopter Records Releasedatum: 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in het FOK Muziekforum.