DVD: The Berlin Wall: Escape to Freedom

De documentaire The Berlin Wall: Escape to Freedom spits zich, zoals de naam al suggereert, toe op de gebeurtenissen met betrekking tot de Berlijnse Muur. Deze muur verdeelde de stad grofweg in twee gedeeltes ten tijde van de Koude Oorlog. Het is inmiddels alweer twintig jaar geleden dat de muur gevallen is. Een goede reden om eens terug te blikken op deze absurde periode.



Waar het in eerste instantie nog mogelijk was om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan, werd dit al gauw een stuk lastiger gemaakt. Het communistische gezag van het Oost-Berlijnse gedeelte wilde een leegloop naar het vrije westen namelijk koste wat kost voorkomen en plaatste om die reden een obstakel op de grens. Eerst in de vorm van soldaten, later kwamen hier complexe bouwstructuren voor in de plaats. Logischerwijs zijn er door de jaren heen toch genoeg mensen geweest die geprobeerd hebben zich langs deze obstakels te manouvreren, om welke reden dan ook. De documentaire haalt juist deze mensen aan.

De aard van The Berlin Wall: Escape To Freedom is an sich behoorlijk interessant. Het is namelijk indrukwekkend om te zien tot welke ingenieuze ideeën en daden de mens in staat is, al helemaal wanneer idealen in het geding komen. Dat de mens de poging om vrijheid te bereiken zelfs wilde riskeren ten nadele van zijn leven, is allicht nog veel indrukwekkender. Het is juist hierom dan ook een gemiste kans dat de documentaire er wat al te luchtig op ingaat. Enkel de werkelijke ontsnappingspogingen komen sterk aan bod. De situatie in de stad en de werkelijke beweegredenen van de personen in kwestie schitteren eigenlijk vooral door afwezigheid.



Mede hierdoor is de documentaire veel te summier. Het onderwerp is op nagenoeg alle facetten ontzettend sappig en ook in de huidige (Oost-)Duitse maatschappij nog merkbaar, maar hier wordt nagenoeg niet op ingegaan. Sterker nog, zelfs de kernzaken van de documentaire zijn vrij zwak uitgewerkt. Wanneer voorkennis over het onderwerp volledig ontbreekt, komt de gehele situatie nogal gematigd over. Heb je daarentegen ook maar een beetje een benul waar het over gaat, dan valt al gauw op hoe ongenuanceerd de documentaire is. De vijftig minuten zijn vooral gevuld met gezwets over onbenullige dingen, terwijl er belachelijk veel informatie aanwezig is die daadwerkelijk van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Een gemiste kans, dus.


Label: Indies en Sahamongkolfilm International
Releasedatum: november 2008
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.