Boek: Henning Mankell - De Daisy Sisters

Henning Mankell staat vooral bekend om zijn thrillers. Inspecteur Kurt Wallander stuit hierin op absurde intriges en vreemde zaken die de meest spannende gebeurtenissen tot gevolg hebben. Toch is de Zweed tot meer in staat. Veel meer. In de afgelopen jaren heeft hij zich immers ook nog toegelegd op toneel, jeugdfictie en literaire romans. Des te knapper zou het dan ook zijn als hij al deze genres onder de knie lijkt te hebben. Hij zit op het juiste spoor, want na werken als Italiaanse schoenen en Diepte is De Daisy Sisters is zonder twijfel de moeite waard.


De Daisy Sisters speelt zich af in Zweden en vindt plaats tussen 1941 en 1981. Het draait om drie vrouwen, elk afkomstig uit een andere generatie. In wezen zijn het dus drie onafhankelijke (levens)verhalen, hetzij van drie vrouwen die met elkaar verbonden zijn. Een unieke opzet, die aanduidt wat enkele kenmerkende aspecten van de samenleving in de 20e eeuw waren, met name met betrekking tot de plaats van vrouwen. Hoewel je allicht zou denken dat de situatie verbetert naarmate de jaren verstrijken, lopen ze elk tegen vergelijkbare problemen op.

Elna, een jongedame gedurende de Tweede Wereldoorlog, wordt verkracht door een soldaat. Haar dochter, Eivor, wordt ongewild en voor het huwelijk zwanger en schenkt het leven aan Linda. Het interessante van De Daisy Sisters zit ‘m dan ook vooral in deze opzet. Het beeld over een ontwikkelende samenleving aan de ene kant en en aan de andere kant de verschillende vrouwen die op eenzelfde soort dilemma’s stuiten geven een uniek geheel. Het is fraai om te zien hoe ze elk proberen niet in de fouten als de ander te trappen en vervolgens alles op alles zetten om er toch maar het beste van te maken, terwijl tegelijkertijd fundamentele veranderingen plaatsvinden op een veel grotere schaal.


Daar komt nog eens bij dat de personages op een prachtige wijze tot leven worden gebracht. Henning Mankell mag dan wel een man zijn, dit valt nauwelijks te merken. De manier waarop hij de denkwijzen en problematiek van de vrouwen op papier heeft gezet, is simpelweg erg sterk en komt ontzettend natuurlijk over. Ook het taalgebruik is aansprekend, wat overeenkomt met zijn toch al niet misselijke oeuvre. De Daisy Sisters onderstreept dan ook zijn kunde binnen het schrijversvak. De enige noemenswaardige minpunten zijn de soms wat langdradige passages, die er overigens wel voor zorgen dat er meer dan genoeg diepgang aanwezig is, en de puur vrouwelijke insteek. Dit laatste zorgt ervoor dat er voor het mannelijk geslacht misschien wat minder uit het werk te halen valt. Ook dan is het nog zeker de moeite waard, maar het is dan wel een stuk lastiger om je in te leven in de hoofdpersonages.

Dit daargelaten is De Daisy Sisters een uitstekend werk. Het leent zich perfect om tijdens de kille winteravonden gelezen te worden. Neem in ieder geval de tijd, want door de dik zeshonderd pagina’s ben je wel even zoet. Let dan bovendien even op dat je de verschillende namen uit elkaar houdt. De Scandinavische namen lijken namelijk behoorlijk op elkaar.


Uitgever: De Geus ISBN: 978 90 445 1505 3 Pagina's: 633
Waardering:

Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.