CD: The Heavy - The House That Built Dirt

Ondanks dat aangename zonnestralen zo nu en dan anders doen vermoeden, begeven we ons midden in de gure herfstperiode. Zo is er geregeld sprake van nachtvorst, kennen de meeste bladeren niet langer die volle groene kleur en staan de eerste kerstmarkten alweer voor de deur. Een uitstekend moment voor een band als The Heavy om hun nieuwste album, genaamd The House That Dirt Built, op de markt te brengen. Hun rauwe, maar toch geraffineerde sound leent zich namelijk prima om op een kille oktober-avond onder het genot van een warm drankje gedraaid te worden.The House That Dirt Built is het tweede album van The Heavy. Wederom probeert de Britse rockband zich te onderscheiden door gebruik te maken van elementen, afkomstig uit enkele uiteenlopende genres. Naast de nodige kenmerken uit het indie-rockgenre, zijn immers ook elementen uit blues en jazz aanwezig. Zelfs is zo hier en daar een motiefje aanwezig dat zo afkomstig zou kunnen zijn uit de soundtrack van een willekeurige westernfilm.

Dit alles zorgt voor een vrij uniek geheel, wat ook gelijk als het grootste pronkstuk van de band beschouwd mag worden. Deze eclectische aanpak zorgt namelijk voor een grote variatie tussen de verschillende nummers, zonder dat het daadwerkelijk ten koste gaat van de kwaliteit. Waar een nummer als Short Change Hero door de nadruk op een krachtige bass- en drumpartij nog het meeste weg heeft van een traditioneel rock and roll-nummer, zorgen de trompetten en de intense zangpartij van How You Like Me Now voor een totaal ander karakter.Een leuke opzet van instrumenten is echter niet genoeg om te kunnen overtuigen. Gelukkig is de uitwerking van de nummers over het algemeen zeer degelijk. Vooral het stemgeluid van Kelvin Swaby is erg sterk. Niet alleen is zijn bereik bewonderenswaardig, ook is het rauwe karakter van zijn stem verrassend genoeg erg fijn om naar te luisteren. Zijn uithalen gedurende Oh no! Not you again! behoren zonder enige twijfel tot de hoogtepunten van het album.

Toch is het niet enkel rozengeur en maneschijn. Daarvoor is de band nog niet consistent genoeg. Een aantal nummers is spijtig genoeg wat inwisselbaar. Ook kan het zo nu en dan wat al te chaotisch overkomen. Dit kan echter niet verbloemen dat The House That Built Dirt een prima album is, dat onderstreept dat The Heavy de nodige potentie kent.


Label: Counter Records /V2 Releasedatum: oktober 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in FOK! muziekforum.