TV: Vrouw & Paard

Zet een aantal vrouwen bij elkaar en het wordt al gauw een kippenhok. Moet je dit dan als tv-format op de buis gaan brengen? Of kunnen de vrouwen in Vrouw & Paard zich een klein beetje inhouden en wordt het toch een zinvol discussieprogramma? We zullen eens een kijkje nemen in de stal.


Wisselende deelnemers
Het praatprogramma Vrouw & Paard van de VARA is een soort ronde-tafel gesprek (maar dan op een hoefijzerbank!) waarbij steeds wisselende groepen vrouwen hun mening geven over actuele onderwerpen. Zo zien we bijvoorbeeld Heleen Mees, Hanneke Groenteman, Sanne Wallis-De Vries, Carrie Jansen en Fidan Ekiz. Het is duidelijk een mengeling van vrouwen van verschillend pluimage, met een verschillende achtergrond zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Dit moet zorgen voor tegengestelde visies die op hun beurt moeten leiden tot levendige discussies. Onderwerpen als seks bij de jeugd, Iran, Vaderdag en 'Micky-gate' (deze onderwerpen zijn uit de laatste aflevering van 19 juni jl.) komen voorbij.

De gesprekken komen helaas niet echt los, ze blijven wat oppervlakkig en het echte vurige element ontbreekt. Dat is jammer, want juist de tegenstellingen in achtergronden van de vrouwen zou voor meer hebben kunnen zorgen. De vrouwen en makers van het programma wilden eigenlijk duidelijk maken dat er een tekort aan vrouwen is op televisie en dat zij juist meer in beeld zouden moeten komen met hun mening. Vrouw & Paard biedt weliswaar een podium daarvoor, maar de vrouwen overtuigen allerminst. Als kijker zit je naar een lauw gesprek te kijken, zonder echte controversiële meningen, die ook nog vaak onderbouwing missen. De deelnemende vrouwen hebben ieder op zich hun sporen wel verdiend in hun werkend leven. Samengebracht op een hoefijzerbank missen ze echter elk elan om de vrouw écht neer te zetten als wezen dat er mag zijn, het werkt eigenlijk juist een beetje averechts, je verlangt als kijker naar mannelijke inbreng en passie. Op zich zou dat niet erg zijn, we hoeven niet per se op de barricade, maar vooraf werd het programma wel zo gebracht en als je pretendeert de vrouw naar voren te brengen als tegenwicht voor de overheersende man op tv, dan moet je dat ook wel waarmaken. Helaas, van waarmaken is hier geen sprake.


Gekeuvel
De bank wordt langzaamaan meer en meer een huiskamer waar de vrouwen op zaterdagavond bijeenkomen om een chickflick te gaan kijken, met nootjes, tapas en een wit wijntje. De dames keuvelen als makke lammetjes. De vraag is of je met vijf mannen op een bank wél zou bereiken wat het programma pretendeert. De seksen zijn toch gewoon op de aarde gezet om te mixen, dan pas komen ze ieder goed tot hun recht. Jammer is wel dat de vrouwen nu eigenlijk alleen maar bevestigen dat mannen beter overkomen op televisie en meer statements kunnen maken... en dat leek me nu juist niet de bedoeling van Heleen Mees, de initiatiefneemster van het programma.

Het programma zal de zomer uit sukkelen, maar wat mij betreft hoeft het paard (en de vrouw daarbij) volgend seizoen niet van stal gehaald te worden. Laat ze lekker in de paardenbox staan, op stal komen ze wellicht beter uit de verf.

Zelf een oordeel vormen? De afleveringen kun je hier bekijken.


Zender: Nederland 2 - VARA Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.