FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 juni 2009

Stoner: "Ik werd opgehouden"

MotoGP-coureur Casey Stoner geeft het verkeer op de baan er de schuld van dat hij morgen niet op de eerste rij start voor de TT in Assen. De Australiër werd in zijn laatste vliegende ronde opgehouden door een rijder die ruimte zocht voor een vrije ronde.

"Jammer genoeg waren er enkele rijders die in mijn weg reden, terwijl ze op een snel en gevaarlijk deel van het circuit wachtten op een slipstream. Iets wat me tijd kostte, maar het had nog veel meer kunnen zijn als we gecrasht waren. Het is een frustrerende situatie en het lijkt steeds vaker te gebeuren. Het is tijd om daar een einde aan te maken."

Voor de race heeft de Australiër er alle vertrouwen in. "We zijn erg snel op racebanden, maar op kwalificatiebanden hadden we wat problemen hier. Gelukkig start ik morgen als vierde en daarmee kan ik nog steeds aansluiten bij de top. En met de tijden die we neer hebben gezet, is er geen reden om er geen vertrouwen in te hebben."

Mosley: "We gaan moeilijke periode tegemoet"

Enkele dagen nadat het conflict tussen de FOTA en de FIA uit de wereld leek te zijn, heeft Max Mosley alweer van zich doen spreken. De Brit denkt dat de Formule 1 zware tijden tegemoet gaat en dat er weer een reële kans is op een afsplitsing.

Volgens Mosley verspreiden de FOTA-teams onware verhalen dat hij niet meer aan de macht zou zijn bij de FIA en hij heeft FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo daar op aangesproken. "Het is teleurstellend dat Montezemolo zijn deel van de afspraken die we afgelopen woensdag gemaakt hebben niet na komt," zei Mosley in een brief aan de World Motor Sports Council.

"Het compromis is gesloten en het was aanvaardbaar voor zowel mezelf als voor de Formule 1, dus ik besloten me niet meer verkiesbaar te stellen bij de verkiezingen van oktober. Maar de FOTA heeft onterecht beweerd dat ze me aan de kant geschoven hebben en dat is niet te tolereren."

"Daarom gaan we een lastige tijd tegemoet en er bestaat geen twijfel dat dit resulteert in problemen op de korte termijn. Het is mogelijk dat de FOTA met een eigen raceklasse komt. En dat is hun goed recht zolang ze de internationale sportcode accepteren. De Formule 1 blijft net zoals de afgelopen zestig jaar in handen van de FIA."

De Brit is gefrustreerd over de houding van de teams, omdat een fabrieksteam via lobbywerk probeerde het International Court of Appeal er van te overtuigen dat de dubbeldeksdiffuser verboden moet worden. "Het FIA Court zal nooit naar die aanpak luisteren en het laat zien dat het 'onafhankelijke' team onafhankelijk van de andere teams wil zijn," zei Mosley die benadrukte dat de FIA een onafhankelijke organisatie is en dat zal blijven.

Californië aan vooravond meltdown

"We zitten nog geen 50 dagen verwijderd van een complete meltdown van de staat Californië." Niet de woorden van doemdenkers, maar van John Chiang, de voorzitter van de 'Rekenkamer' van Californië. Er gaapt een gat van 24 miljard dollar tussen de inkomsten en uitgaven van de staat.

In de herfst voerde de staat al twee besparingsplannen door, maar dat blijkt niet genoeg. Een derde bezuinigingsronde, veel sterker dan de vorigen, staat in de planning. Echter lijken de Republikeinen en ook de burgers van Californië tegen deze plannen van 16 miljard dollar aan bezuinigingen en belastingverhogingen. Ook gouverneur Arnold Schwarzenegger, eerst voorstander, is nu tegen het voorstel.

In de plannen wordt er stevig bezuinigd op sociale en openbare diensten, het onderwijs, infrastructuur en zelfs gevangenissen. Veel staatseigendommen worden verkocht. Chiang: "Mochten de plannen er niet doorheen komen zullen we sommige rekeningen gewoon niet meer betalen."

Californië, afzonderlijk de achtste economie ter wereld, heeft extreem te kampen onder de geïmplodeerde huizenprijzen en de financiële en economische crisis. De deadline om tot een nieuw budget voor het nieuwe fiscale jaar te komen moet aanstaande maandag rond zijn, anders komt de Golden State in nog grotere problemen. Ook veel andere Amerikaanse staten verkeren in grote financiële problemen.

 Schwarzenegger in 2004, toen nog vol vertrouwen in de economie

Joden betogen tegen parkeren op sabbat

Zo'n 30.000 ultraorthodoxe joden hebben vrijdag in Jeruzalem betoogd tegen de openstelling van een parkeerterrein bij de oude binnenstad op sabbat (zaterdag). Orthodoxe joden zijn tegen het autorijden op sabbat.

De betoging was georganiseerd door het Comité voor de Heiligheid van de Sabbat. In pamfletten werd ertoe opgeroepen "de verschrikkelijke plannen van de mensen van Sodom te voorkomen om de Heilige Stad te bezoedelen". De steden Sodom en Gomorra staan in de Bijbel symbool voor zonde en zedelijke verloedering.

De sabbat begint op vrijdagavond bij zonsondergang. De betogers bedreigden journalisten met de dood die foto's van de demonstratie maakten. Zij zouden de sabbat ontheiligen door het gebruik van elektrische apparaten. Orthodoxe joden mogen op sabbat geen vuur maken.

Orthodoxe joden mogen op sabbat ook niet werken. Het gemeentebestuur had nog geprobeerd de gemoederen te kalmeren door te beloven dat op sabbat alleen moslims komen te werken als personeel van het parkeerterein.

[WTCC] Lada bevestigt komst Thompson

Het team van Lada heeft bevestigd dat James Thompson volgend weekend voor het Russische team in de WTCC-race in Porto zal gaan rijden. Teambaas Viktor Shapovalov zal hiervoor een stapje opzij doen en zich alleen richten op het managen van het team.

Thompson is ook vastgelegd voor de races in Brands Hatch, Okayama en Macau om te proberen om de nieuwe Lada naar een competitief niveau te brengen. Hiervoor krijgt hij hulp van zijn voormalig engineer Marco Calovalo. "Ik ben erg blij dat ik weer in het WTCC terug kan keren en ik voel me zeer vereerd dat Lada me gevraagd heeft om de eerste te zijn die in hun nieuwe auto gaat rijden. Het is een grote uitdaging om vanaf het begin bij zo'n project betrokken te zijn en ik kijk er dan ook erg naar uit."

Zestigduizend gevallen van varkensgriep wereldwijd

De varkensgriep is wereldwijd vastgesteld bij bijna 60.000 mensen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt.

Het totale aantal besmettingen staat volgens de VN-organisatie op 59.814. 263 mensen zijn aan het zogeheten H1N1-virus overleden. Vooral in Chili grijpt de varkensgriep de laatste dagen om zich heen. Sinds woensdag is het aantal patiënten in het Zuid-Amerikaanse land met bijna negenhonderd toegenomen.

In heel Europa hebben ruim zesduizend mensen de varkensgriep onder de leden, blijkt uit cijfers die de Europese Ziektebestrijding (ECDC) vrijdag vrijgaf. In Nederland hebben 118 mensen de ziekte opgelopen.

'Gezocht: werkloze die wereldreis wil maken'

De Britse website lastminute.com zoekt een werkloze die een betaalde wereldreis wil maken. Het enige wat de gelukkige tijdens de reis moet doen, is recensies van hotels, restaurants en theaters op de site zetten.

Een vergelijkbare droombaan werd al eerder verloot.  Toen ging het om een jaar lang verblijf op een tropisch eiland tegen 10.000 euro per maand.  Het enige dat daarvoor gedaan hoefde te worden was een beetje bloggen en fotograferen.   De gelukkige werknemer klaagt inmiddels echter over de warmte. 

Ignjatovic: "Dit is een grote stap voor mij"

Vrijdag maakte Feyenoord de komst van Aleksandar Ignjatovic bekend. De Servische verdediger laat op de clubwebsite van Feyenoord weten dat de overstap naar Rotterdam een grote is.

"Dit is een grote stap voor mij. Ik heb altijd gehoopt om door te kunnen groeien naar een grote club als Feyenoord, maar in Servië weet je nooit wanneer je die stap ook daadwerkelijk kunt maken. Ik ben zeer gelukkig dat ik nu voor Feyenoord mag gaan spelen."

De verdediger komt van Borac Cacak. "Bij Borac doorstond ik de conditionele tests altijd als beste. Ik heb weliswaar tien dagen vakantie achter de rug, maar ben desondanks behoorlijk fit. Het zal even aanpoten zijn als ik aansluit bij Feyenoord, maar ik verwacht snel wedstrijdfit te zijn", aldus Ignjatovic.

In de UEFA Cup speelde Ignjatovic tegen Ajax. "Met Borac heb ik helaas verloren van Ajax. Revanche moet ik nu dan maar nemen in het shirt van Feyenoord. De club heeft me een heel jaar gevolgd en enkele weken geleden werd de interesse kenbaar gemaakt aan mijn zaakwaarnemer. Vanaf dat moment kon ik alleen maar hopen dat het rond zou komen."

"Ik zal honderd procent geven om de trainer en de clubleiding te overtuigen dat ze me definitief vast moeten leggen. Dat is mijn persoonlijke ambitie. Daarnaast ben ik naar Rotterdam gekomen om kampioen te worden. Misschien dit jaar al, maar anders het seizoen erop."

De nieuwe aanwinst van Feyenoord wil tijden veranderen in Rotterdam ."Ik weet dat Feyenoord een paar moeilijke jaren achter de rug heeft. Maar dat kan ook zo weer veranderen. Ik ken de spelers. Het zal even wennen zijn om met spelers als Jon Dahl Tomasson, Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay op het veld te staan. Dat zijn grote voetballers die ik alleen maar van televisie ken."

'Luca Toni wil terugkeren naar de Serie A'

Bayern München-spits Luca Toni wil terug naar zijn oude niveau. De Italiaanse spits heeft het gevoel dat hij dat beter kan in de Serie A.

Hij zou terug willen keren naar de Serie A. Hij zou zo bondscoach Marcello Lippi willen overtuigen dat hij nog lang niet klaar is. De twee clubs die gelinkt worden aan Toni zijn AC Milan en Internazionale. Enig contact tussen de speler en clubs is overigens niet niet gemaakt.

"Ik zou erg graag terugkeren naar Italië ", vertelde Toni aan Sky Sports. "Inter? Tot nu toe zijn dat alleen maar geruchten." Toni wil ver gaan voor een terugkeer naar de Serie A. "Ik zou salaris willen inleveren om terug te keren naar Italië."

Benfica contracteert Saviola

Benfica heeft Javier Saviola overgenomen van Real Madrid. De Argentijnse buitenspeler had geen toekomst meer bij de Koninklijke. De Portugese topclub betaalt vijf miljoen euro aan Real.

Eerder werd er al gepraat over een verhuur van Saviola aan Benfica. De Portugese club wilde daar echter niet aan. Voor vijf miljoen euro speelt de Spaanse aanvaller de komende drie seizoenen in Portugal.

De 27-jarige Saviola vliegt deze week naar Lissabon om een medische keuring te ondergaan. Wanneer hij hier doorheen komt zal hij zijn contract te ondertekenen. Saviola hoopt dat deze stap zijn loopbaan weer op de rails zal zetten na een mislukt avontuur bij Real Madrid. Hij kwam transfervrij over van Barcelona.

Tweede finale in één week voor Anjema

Laurens Jan Anjema is er vrijdagavond in geslaagd om zich voor de tweede keer in een week te plaatsen voor een finale van een toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. Na zijn toernooiwinst van afgelopen weekend in Toulouse, bereikte de 26-jarige squasher vandaag ook de eindstrijd tijdens de Internationaux De La Réunion 2009.

Lang zag het er overigens niet naar uit dat de als tweede geplaatste Nederlander zijn plaatsing zou waarmaken. Tegen de boomlange Omar Mosaad verloor de Hagenaar de eerste en de derde game kansloos, maar tussendoor pakte hij wel het tweede bedrijf via een tiebreak. Die gamewinst bleek uiteindelijk cruciaal. Nadat Anjema in de vierde game eenvoudig de partij in evenwicht gebracht had, bleek de Nederlands kampioen in de zenuwslopende vijfde game net iets koeler dan zijn Egyptische tegenstander die op het Afrikaanse eiland als derde was ingeschaald. Het werd na 78 minuten uiteindelijk 6-11, 13-11, 4-11, 11-5 en 12-10.

In de eindstrijd van het 30.000 dollar PSA 3 Star toernooi moet Anjema het nu opnemen tegen toernooifavoriet Thierry Lincou uit Frankrijk. De regerend Europees kampioen, achtste op de wereldranglijst, won in zijn geboorteland eenvoudig van de nummer zeven van de plaatsingslijst Mohd Ali Anwar Reda uit Egypte (11-6, 11-5 en 11-2) en bereikte daardoor zonder gameverlies voor de 35e keer in zijn imposante loopbaan de finale. Van de voorgaande 34 finales won de voormalige wereldkampioen en nummer één van de wereld er negentien.

Voor Anjema is het de 21e keer dat hij de climax bereikt van een proftoernooi op de PSA World Tour. De mondiale nummer achttien was tot nu toe acht keer succesvol. Anjema en Lincou speelde pas één keer eerder tegen elkaar in het internationale circuit. Vier jaar geleden was Lincou met 3-1 te sterk voor de Nederlander tijdens de Qatar Classic 2005.

Geblesseerde Horstink speelt niet tegen Italië

Een flinke tegenvaller voor de Nederlandse volleybalploeg aan de vooravond van de twee World Leaguewedstrijden tegen Italië. Robert Horstink, de topscorer aan Nederlandse kant in de voorgaande vier duels, zal niet meespelen wegens een rugblessure.

"Het gaat niet om een zware blessure, maar het is niet verantwoord Robert dit weekend te laten spelen", sprak bondscoach Peter Blangé vrijdagmiddag tijdens een persconferentie. "En het is nu niet goed te voorspellen wanneer hij wel weer mee kan doen."

Volgens Blangé is Italië veel sterker dan China, de ploeg die in het afgelopen weekend in Apeldoorn twee keer werd verslagen. "Het verleden telt hier niet en voor ons is het van belang gewoon beter te spelen dan in Apeldoorn. Als we dat doen, hebben we serieus de kans om de Italianen te verslaan."

Volgens de Nederlandse aanvoerder Jeroen Trommel zou het lastig kunnen zijn om messcherp te spelen tegen clubgenoten aan de andere kant van het net. "We zien elkaar in het hotel en maken vriendelijke praatjes. Maar wanneer straks de wedstrijd begint, moet de vriendelijkheid over zijn."

De Italiaanse coach Andrea Anastasi heeft als doel in Eindhoven in ieder geval één keer te winnen. "Ik heb maar twee spelers over van de Olympische selectie en er is nog veel tijd nodig om alles het echt goed te laten lopen." Volgens zijn aanvoerder Matej Cernic werkt de nieuwe Italiaanse ploeg hard om op het EK in september goed te presteren. "Maar natuurlijk willen we ook hier winnen."

Australië krijgt sekspartij

Australië is een politieke partij rijker: de Australische Sekspartij. Dat maakte de kiesraad van Australië vrijdag bekend. Met steun van de Australische porno-industrie wil de partij meedoen aan de komende parlementsverkiezingen.

De partij wil onder meer dat potentiepillen als Viagra worden opgenomen in het ziekenfonds. Ook willen de seksactivisten dat Aboriginals in de deelstaat Northern Terroritory voortaan weer pornofilms mogen bezitten. Dit werd twee jaar geleden verboden, om kindermisbruik onder de oorspronkelijke bewoners van Australië tegen te gaan.

De partij heeft naar eigen zeggen ook een geheime adviseur: Curly Merkin, Engels voor gekruld nepschaamhaar.

Donington Park kan gaan verbouwen

Donington Park heeft eindelijk de laatste benodigde vergunning binnen om met de verbouwing met het circuit te mogen beginnen. Het werk kan nu beginnen en moet gereed zijn voor de Formule 1 Grand Prix die voor volgend jaar gepland staat.

"Het is geweldig om opnieuw een horde genomen te hebben en om te zien dat het harde werk van het team op het circuit zich uitbetaalt. We hebben nog steeds erg veel werk te doen, maat we blijven positief en we doen alles wat we kunnen om onze beloftes na te komen," zei circuitbaas Simon Gillet.

"De bouwwerkzaamheden zijn erg belangrijk, maar we proberen er voor te zorgen dat de bezoekers van de andere evenementen er geen last van hebben," zei de Brit, die een contract voor zeventien jaar heeft met de Formule 1.

911-gesprek Michael Jackson online

De Amerikaanse website TMZ heeft zojuist de opname van het gesprek met het Amerikaanse alarmnummer 911 online gezet. De beller, die vooralsnog onbekend is, vertelt in de opname tegen de 911-operator dat Jackson buiten bewustzijn is en niet meer ademt. Bij het voorval was zijn persoonlijke arts aanwezig, die was op het moment bezig met reanimeren maar tevergeefs, het had geen invloed op Jackson's situatie.

Het gesprek is hier te beluisteren.

Tankverbod blijft van kracht in F1

In 2010 blijven in de Formule 1 de reglementen van dit jaar van kracht, dit ondanks eerdere uitspraken van de FIA. Toch blijft volgens autosport.com het tankverbod volgend jaar overeind.

Als onderdeel van de deal tussen de FIA en de FOTA werden de regels die na 28 april zijn afgesproken teruggedraaid. Dit was bedoeld om van de budgetlimiet af te komen, maar het trof ook andere wijzigingen. Een bron binnen de FOTA meldt dat er nu hard wordt gewerkt aan de nieuwe reglementen en dat het verbod op bijtanken er bij hoort.

"Er zullen enkele amendementen van de regels zijn en deze moeten unaniem goedgekeurd worden. Dit betreft het tankverbod en nog enkele items. Het moet binnen enkele weken geregeld zijn." De teams willen van het tanken af, omdat de pitstrategieën niet zo uitpakken als verwacht werd.

Feyenoord haalt Servische verdediger

Feyenoord heeft een tweede defensieve versterking aangetrokken. Na rechtsback Dani Fernández komt nu ook de Servische centrumverdediger Aleksandar Ignjatovic naar de Kuip.

De 21-jarige Ignjatovic is de door Mario Been gewenste rechtsbenige versterking centraal achterin. De 1.92 meter lange Serviër wordt in eerste instantie voor één seizoen gehuurd van Borac Cacak. De Rotterdammers hebben een optie tot koop bedongen op Ignjatovic, die in zijn vaderland eerder voor Radnicki Nis speelde. Vorig seizoen kwam hij met Borac nog uit in de UEFA Cup, waarin zijn club Ajax trof.

"Wij zijn bijzonder blij dat wij deze jonge, talentvolle verdediger voor deze cruciale positie vast hebben kunnen leggen", zegt Mario Been in een eerste reactie. De speler zelf is al even blij met de transfer: "Ik heb altijd gehoopt om door te kunnen groeien naar een grote club als Feyenoord, maar in Servië weet je nooit wanneer je die stap ook daadwerkelijk kunt maken. Ik ben zeer gelukkig dat ik nu voor Feyenoord mag gaan spelen."

Over zijn doelstellingen is Ignjatovic eveneens helder: "Ik zal honderd procent geven om de trainer en de clubleiding te overtuigen dat ze me definitief vast moeten leggen. Dat is mijn persoonlijke ambitie. Daarnaast ben ik naar Rotterdam gekomen om kampioen te worden. Misschien dit jaar al, maar anders het seizoen erop."

IGZ gooit Haagse kliniek dicht na wantoestanden

De Haagse CityKliniek moet per direct dicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vandaag een bevel tot sluiten gegeven. Bij de IGZ waren meldingen binnengekomen van ernstige wondinfecties, foutieve plaatsing van borstvergrotingen en onvoldoende nazorg. Een speciaal team van de inspectie heeft gisteren onderzoek uitgevoerd binnen de kliniek.

Daaruit bleek dat patiënten van CityKliniek gevaar liepen en dat zij geen verantwoorde zorg kregen. Verder wil de inspectie vrijdag haar besluit niet toelichten. De IGZ heeft met de chirurg afgesproken dat hij tot nader order niet meer opereert. De inspectie controleert dit. Verder beraadt de IGZ zich nog over nadere tegen de chirurg te nemen stappen. De IGZ komt in de loop van volgende week met meer informatie.

SP-Kamerlid Henk van Gerven vroeg minister Ab Klink (Volksgezondheid) deze week al om sluiting van de kliniek. De meldingen aan de inspectie waren hem ook ter ore gekomen. Van Gerven plaatst vraagtekens bij de lage prijzen van de kliniek om klanten te lokken en het gebruik van merkloze protheses, waardoor de herkomst van het materiaal niet te achterhalen is.

Ook wil hij niet dat de gynaecoloog die in de kliniek werkte plastische chirurgie doet. De SP’er zou graag zien dat de wet op dit punt wordt aangescherpt. De SP pleit al langer voor een vergunningplicht voor privéklinieken. De CityKliniek was tot nu toe onbereikbaar voor commentaar.

El Gaaouiri van VVV-Venlo naar KSV Roeselare

Samir El Gaaouiri vervolgt zijn loopbaan bij het Belgische KSV Roeselare. De aanvaller van VVV-Venlo tekent een verbintenis voor twee jaar bij de Belgische club.

Dit heeft Roeselare vrijdag op de clubwebsite bekendgemaakt. De vleugelaanvaller van het gepromoveerde VVV was al enige tijd in gesprek met de club uit Venlo over een nieuw contract. Beide partijen wisten niet tot een overeenstemming te komen waarna een transfer volgde.

El Gaaouiri kwam de laatste twee seizoenen uit voor VVV. Hij speelde hierin 54 wedstrijden en trof veertien keer doel. Hij kwam ook uit voor Fortuna Sittard, FC Utrecht, FC Volendam en HFC Haarlem.

Dickoh rekent op twee superjaren na nieuw contract

Francis Dickoh heeft zijn contract bij FC Utrecht met een jaar verlengd tot medio 2011. De verdediger heeft het erg naar zijn zin in Utrecht.

Dickoh is al drie seizoenen actief voor Utrecht. Hij speelde daarin tachtig competitiewedstrijden. Het afgelopen seizoen raakte hij geblesseerd aan zijn achillespees, waardoor hij maar negentien keer in actie kwam.

De Ghanese verdediger op de clubwebsite van FC Utrecht: "De vernieuwde technische staf heeft vertrouwen in me, dat blijkt wel uit deze verlenging. Het bevalt me uitstekend in Utrecht, bij de club maar ook de stad Utrecht is geweldig om te wonen."

"De komende twee jaar wil ik mijn niveau weer halen, zodat ik zo veel mogelijk kan spelen. De nieuwe richting die FC Utrecht is ingeslagen is ambitieus en het is mooi dat ik in die toekomstplannen pas. Ik hoop en reken op twee superjaren in Utrecht."

'Ontslag Loretta kostte publieke omroep 4 ton'

De publieke omroepen kampten vorig jaar met enkele kostbare ontslagzaken. Bij de KRO was in twee gevallen meer dan vier ton kwijt aan ontslagvergoedingen, de ouderenomroep MAX een keer. Dat blijkt uit het overzicht van de Hilversumse topinkomens in 2008 van het Commissariaat voor de Media.

Omroep MAX was vorig jaar 413 duizend euro kwijt aan het ontslag van een presentator. Volgens MAX-voorzitter Jan Slagter gaat het om Loretta Schrijver, die door de ouderenomroep werd overgenomen van RTL en vorig jaar ziek werd. Ze verdiende bij MAX drie ton, en kreeg een ontslagvergoeding van ruim een ton mee.

Ontslagvergoeding

Bij de KRO kreeg een manager een ontslagvergoeding van 422 duizend euro en een projectleider 419 duizend euro. Een andere manager en projectleider ontvingen 278 duizend en 189 duizend euro mee. Volgens een KRO-woordvoerder gaat het om mensen die bij een reorganisatie niet herplaatsbaar waren en onder het sociaal plan van het samenwerkingsverband AKN vielen. ‘En dat is een heel sociaal plan’. Het gaat bij de vier gevallen niet om de vorig jaar opgestapte KRO-mediadirecteur Ton Verlind, aldus de woordvoerder. Verlind wordt tot zijn pensioen in 2011 doorbetaald.

In de beloningscode die minister Plasterk vandaag vaststelde voor de Publieke Omroep staat dat de ontslagvergoeding maximaal een jaarsalaris mag zijn. MAX-voorzitter Slagter is er blij mee. "Loretta zat bij RTL en we wilden haar graag hebben, daarom is er zo’n bedrag uitgekomen toen ze ziek werd. Het is goed dat er nu duidelijkheid is in die code. Ik ben er ook helemaal klaar mee. Voortaan maximaal Balkenende of gewoon de cao, anders hoef je bij ons niet aan te kloppen."

Balkenendenorm

In totaal zaten vorig 47 mensen boven de Balkenendenorm, meldt de rapportage van het Commissariaat. In 2007 waren dat er nog 54. Het gaat om 18 bestuurders van omroepen (een meer dan in 2007) en 29 presentatoren (acht minder dan een jaar eerder). Van die 47 gevallen zijn er tien incidenteel, door eenmalige uitkeringen; 37 mensen in Hilversum zitten nu structureel boven de Balkenendenorm.

Van de 47 bestuurders, programmamakers en presentatoren zitten er zes bij de overkoepelende Publieke Omroep en zeven bij de NOS. Eén NOS-presentator verdiende vorig 369 duizend euro, een ander 316 duizend. Eerder werd al bekend dat bij de VARA - naast de directie - ook vijf presentatoren de norm passeren, van wie een 418 duizend euro verdient. Aangenomen wordt dat het gaat om Matthijs van Nieuwkerk. De TROS telt zeven medewerkers boven Balkenende, van wie vier presentatoren.


'Ontslag Loretta kostte publieke omroep 4 ton'  (foto: DAG)

Britten overwogen gifgasaanval op Japan

De Britse regering overwoog in 1944 een gifgasaanval uit te voeren op Japan, de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit archiefstukken die het Britse rijksarchief vandaag na 65 jaar openbaar maakte.

Uit de documenten blijkt dat de Britse inlichtingendiensten de Japanse hoofdstad Tokio, het beoogde doelwit, uitgebreid in kaart hadden gebracht. Eerst zou een aanval met brandbommen de dichtstbebouwde delen van de stad met de grond gelijk moeten maken. Zodra de steegjes en straatjes vernietigd zouden zijn, zou het dodelijke gas dat de Britten wilden gebruiken vrij spel hebben.

Japan was tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van nazi-Duitsland en van het fascistische regime in Italië. De Japanse regering gaf zich in augustus 1945 over, nadat de Amerikaanse luchtmacht atoombommen had afgeworpen boven de steden Hiroshima en Nagasaki. Door de nucleaire bombardementen kwamen honderdduizenden Japanners om het leven.

[WBD] Federer naar achtste finale

Roger Federer is erin geslaagd de achtste finale van Wimbledon te bereiken. De Zwitser zegevierde in vier sets tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber. De setstanden waren 6-3, 6-2, 6-7 en 6-1.

De winst in de derde set voor Kohlschreiber was de eerste set die Federer af moest staan dit toernooi. In de volgende ronde komt Federer Robin Söderling tegen. De twee stonden ook al tegenover elkaar in de finale van Roland Garros. Die werd toen overtuigend gewonnen door King Roger.

Guitar Hero: Greatest Hits gelanceerd met trailer

Vandaag heeft Activision|Blizzard de game Guitar Hero: Greatest Hits op de markt gebracht, een bundel van de beste nummers uit deel 1, 2, Legends of Rock, Aerosmith en Rock the 80's. Nu kun je al die toffe nummers eindelijk in hun originele versie spelen en ook nog eens met de toevoeging van basgitaar, drums en zang. Zoals bijna alle games heeft ook Greatest Hits een launchtrailer die je genoeg moet hypen om de game aan te schaffen.

CDJA start petitie tegen Plasterk

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, start een petitieactie tegen de plannen van minister Plasterk om studenten een tweede master en bachelor geheel zelf te laten betalen. De petitie – die ondertekend kan worden op www.stopplasterk.nl - zal aanstaande dinsdag aangeboden worden aan de minister.

Het CDJA maakt zich vooral zorgen om een gebrek aan investering in de kenniseconomie. ‘Het voorstel van Plasterk kan studenten en hun ouders per collegejaar zo’n 10.000 euro meer gaan kosten’, aldus CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen. ‘Juist in economisch moeilijke tijden waarin de banen niet langer voor het oprapen liggen en een sterke kenniseconomie onmisbaar is, zet de minister een rem op doorstuderen.’ Met de petitie wil het CDJA hier een stokje voor steken.

Het CDJA vreest dat verdiepende studierichtingen en de ontwikkeling van talentvolle studenten onder druk komen te staan. Ook voor studenten met een afgeronde HBO-opleiding wordt het financieel zeer onaantrekkelijk om alsnog een universitaire studie te doen. Zeker minder draagkrachtige studenten en hun ouders zullen de dupe worden van deze voorstellen. En dat dankzij een PvdA minister! Het stelt de jonge CDA’ers teleur dat dit kabinet vooral opkomt voor de gevestigde rechten van babyboomers en de jongere generatie laat betalen voor de crisis. Jeroen van Velzen: ‘Maar liefst eenderde van de jongeren heeft de laatste keer CDA gestemd. Wij roepen het CDA op om te zorgen dat zij daar geen spijt van krijgen.’

Omroep respecteert maximalisatie salarissen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) respecteert de beslissing van minister Ronald Plasterk (Media) om de omroepsalarissen te maximaliseren op 181.000 euro, de zogeheten Balkenende-norm. Dit heeft een woordvoerder van de NPO vandaag gezegd.

De NPO had ingezet op een norm van 240.000 euro voor presentatoren van de publieke omroepen, maar dat bleek politiek geen haalbare kaart. In de Tweede Kamer was daar geen draagvlak voor te vinden.

Een handvol talenten binnen de gehele publieke omroep mag meer dan het afgesproken maximumbedrag verdienen. Als een omroep een talentvolle presentator nog vorstelijker wil belonen, moet de omroep dit aanvragen bij de Raad van Bestuur van de NPO. Die beoordeelt of presentatoren een omroep dragen en bij de commerciële omroepen meer kunnen verdienen.

Op dit moment verdienen volgens de woordvoerder veertig presentatoren bij de verschillende omroepen meer dan de Balkenende-norm. Zodra de bestaande contracten aflopen, worden nieuwe contracten afgesloten volgens de nieuwe code. "Ieder jaar gaan we kijken of de code doet wat die belooft", kondigt de zegsman van de NPO aan.

Handel in Michael Jackson items explodeert

Emmeloord, 26 juni 2009 – Het nieuws over het overlijden van Michael Jackson was vanochtend nog maar net doorgedrongen, toen de handel in Jackson-gerelateerde spullen op Marktplaats.nl al op gang kwam. Worden er normaal zo’n 30 nieuwe items per dag te koop aangeboden, vandaag zijn er al enkele honderden advertenties met spullen van The King of Pop geplaatst.

“Met ruim 6.5 miljoen unieke bezoekers per maand op Marktplaats kunnen we goed zien wat er in de Nederlandse samenleving speelt”, vertelt Francine van Dierendonck, marketingdirecteur bij Marktplaats.nl. “Sinds vanmorgen zien we dat naast een toename in de zoekterm Michael Jackson , ook het aanbod van met name boeken, cd’s en lp’s van en over Jackson groeit. Er zijn vandaag al meer Jackson-gerelateerde advertenties op Marktplaats.nl geplaatst dan totaal in de week ervoor.”

Om 09:00 uur vanochtend waren er al ruim 120.000 advertenties met spullen van The King of Pop bekeken. In de dagen voor zijn overlijden waren dit gemiddeld 65.000 advertenties per dag. Verzamelobjecten zijn vooral populair onder de Marktplaats-bezoekers. Van gesigneerde foto’s en Michael Jackson-poppen tot spandoeken en stickers.

Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Per dag worden er meer dan 250.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.

'Michael Jackson overleed aan overdosis'

Michael Jackson is overleden aan een overdosis van de krachtige pijnstiller Demerol. Dat meldde de doorgaans goedingelichte Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.com vandaag. De site baseert zich op een niet nader genoemd familielid van Jackson.

Jackson kreeg de afgelopen tijd dagelijks een injectie met de aan morfine verwante stof toegediend. De dosering was "te hoog", aldus het familielid. TMZ meldde ook dat de Amerikaanse politie op zoek is naar een arts die de injecties toediende.

Vannacht (Nederlandse tijd) stierf de popster in een ziekenhuis in Los Angeles op 50-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een hartstilstand. TMZ.com meldde ook dat Jacksons broer eerder geprobeerd heeft Michael in een ontwenningskliniek te krijgen.

'Michael Jackson overleed aan overdosis'  (foto: ANP)
Met dank aan kyaniet en Roosevelt-Jopie voor de submit.

Telstar-keeper Van Strien naar IJsselmeervogels

Doelman Martijn van Strien verruilt Telstar voor IJsselmeervogels. In Velsen was geen plaats meer voor hem, nadat zijn contract was afgelopen.

De dertigjarige Amersfoorter stond drie seizoenen onder contract bij Telstar, waarin hij doorgaans basisspeler was. Telstar gaat door het samenwerkingsverband met AZ echter verder met diverse talenten van de landskampioen, waaronder doelman Jordy Deckers.

Van Strien, die eerder ook voor Vitesse en FC Den Bosch speelde, moet in Bunschoten-Spakenburg de concurrentie aangaan met Sjoerd Rensen. Hij vertrok van FC Dordrecht naar IJsselmeervogels. Van Strien keepte als prof honderdzestig competitieduels, doorgaans in de Jupiler League. Veertien keer stond hij in een wedstrijd in de Eredivisie onder de lat.

'Cambuur-speler Brack gaat naar Italië'

SC Cambuur moet verder zonder verdediger Koen Brack. Hij vertrekt volgens directeur Alex Pama naar Italië.

Pama vertelde dit aan Omrop Fryslân. De 27-jarige speler uit Deventer had een aflopend contract in Leeuwarden. Hij speelde sinds 2004 voor SC Cambuur, uitgezonderd een avontuur van een half seizoen in Oostenrijk bij FC Kärnten. Brack kwam tot 134 competitieduels voor de Friezen, waarin hij het voor een verdediger hoge aantal van 22 treffers maakte. Omdat zijn vrouw Italiaanse is, wil Brack graag daar gaan voetballen. Waar Brack in Italië gaat spelen is nog niet bekend.

Fortuna heeft nu vier spelers

Fortuna Sittard mag, nadat de club alsnog in het betaald voetbal mocht blijven, de komende tijd aan de slag om de selectie in te richten. De Limburgers deden gisteren goede zaken door drie spelers vast te leggen, waardoor men nu een viertal contractspelers heeft.

Alleen Angelo Simone had een doorlopend contract in Sittard en bleef dus sowieso. Fortuna is er nu ook in geslaagd om de verdedigers Gino Facenna en Zarko Grabovac voor de club te behouden, alsmede doelman Tom Grootaers. De 22-jarige goalie tekende voor één seizoen, net als de één jaar jongere Facenna. De 26-jarige Grabovac, die vorig seizoen ook regelmatig aanvoerder was, tekende voor twee jaar.

Hilversum past zich aan na dood MJ

Meerdere zenders en publieke omroepen gooien de programmering van vanavond overboord en komen met een eerbetoon aan de gister overleden popster Michael Jackson. Hij overleed op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Op Nederland 3 staat De Zomer Draait Door volledig in het teken van de King of Pop. De presentatoren van het VARA-programma ontvangen een muziekjournalist, psycholoog en cosmetisch arts. Op RTL 4 is een extra uitzending van RTL Boulevard te zien, tussen de halve finale van Dancing With The Stars en de uitslag daarvan. RTL schuift het programma van Peter van der Vorst hiervoor op.

Muziekzenders MTV en TMF staan het hele weekend stil bij de dood van Jackson. Opvallend genoeg ondernamen beide muziekzenders geen actie toen de dood van het popidool vannacht bekend werd.

Afgelopen nacht gooiden radiozenders het muzikale roer al direct om. Radio 538 draaide een uur non stop Michael Jackson. 3FM-dj Roosmarijn Reijmer draaide de hele nacht Jackson-nummers op verzoek en praatte met bellende luisteraars over hun gevoelens.

Ook onze columnhoek wijzigde de programmering. Lees hier de extra column.

Moeder ziet kinderen spelen met pistool

Een Maastrichtse moeder heeft gisteren een drama voorkomen door een paar spelende kinderen een doorgeladen vuurwapen af te pakken. Dat liet de politie vandaag weten.

De vrouw stond met andere ouders en een groep kinderen te wachten op de openstelling van een sportschool aan de President Rooseveltlaan, toen ze de kinderen met het levensgevaarlijk wapentuig zag spelen. Ze nam het pistool onmiddellijk af, waarna de politie werd gewaarschuwd.

Het ging om een geladen pistool van Duitse makelij dat met gespannen haan achtergelaten of weggegooid was. "Een ruk aan de trekker had het wapen gemakkelijk kunnen doen afgaan", aldus een woordvoerder van de politie.

[WBD] Söderling naar vierde ronde

De Zweed Robin Söderling heeft de vierde ronde op Wimbledon weten te bereiken. De tennisser rekende in drie sets af met de Spanjaard Nicolas Almagro, het werd 7-6, 6-4 en 6-4.

De verliezend finalist van Roland Garros kan in de volgende ronde een oude bekende tegenkomen. De Zweed neemt het dan op tegen de winnaar uit de partij tussen de Zwitser Roger Federer en de Duitser Philipp Kohlschreiber. Federer was de tegenstander van Söderling in de finale van Roland Garros.

Sony: "De PSPgo is 249 omdat het een nieuw apparaat is"

Op de Electronic Entertainment Expo introduceerde Sony de gerestylde versie van de PSP: de PSPgo. Deze variant biedt verscheidene vernieuwingen zoals een kleiner en lichter ontwerp, een andere lay-out van de toetsen en het spelen van games via download. Hij moet dit najaar op de markt verschijnen voor €249, geen klein bedrag als je bedenkt dat de games niet anders zijn dan op zijn grotere broertje.

In een interview met het Engelse MCV legt Sony Europa baas Andrew House uit waar de prijs van de PSPgo op gebaseerd is. Nu is de reden voor de prijs niet dat er een downloaddienst moet worden aangeboden of de R&D-kosten die het apparaat met zich mee hebben gebracht. Natuurlijk wordt de prijs bepaald aan de hand van het business model, de productiekosten en de winst die moet worden gemaakt. Daarnaast ligt de prijs een tikje hoger omdat de PSPgo nu eenmaal nieuw is en dus een zeker premium-gehalte heeft, een beetje extra winst kortom.

Those aren’t the factors. When you introduce a new piece of hardware you have the opportunity to say there is a certain premium that is associated with it, and we took that into account.

As with all hardware launches you look at the business model, the cost structure, and the necessarily level of profitability, and you use that to set the wholesale price. Much as we do with any other hardware.

Benieuwd naar wat je van de PSPgo allemaal mag verwachten? Houdt FOK!games dan goed in de gaten want binnenkort volgt een verslag van onze eerste hands-on ervaring.


Sonybaas Andrew House

Munsterman: "Biedingen Ajax blijven we weigeren"

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman zal biedingen van Ajax op Eljero Elia blijven weigeren. Dat zegt de preses van de Tukkers tegen Voetbal International.

Twente is de afgelopen weken het middelpunt van de Nederlandse transfermarkt. Marko Arnautovic en Eljero Elia kondigden hun vertrek aan bij de nummer twee van de Eredivisie, maar de club laat de spelers vooralsnog niet gaan.

"Af en toe lijkt het wildwest, met Braziliaanse, Alves-achtige toestanden", zegt Munsterman, doelend op de soap rondom de verkoop van Afonso Alves door SC Heerenveen in de winter van 2007/08. "Maar bij Alves waren er tenminste nog behoorlijke bedragen in het spel."

"Als het niet tot een transfer komt, komen die jongens keurig terug", gaat Munsterman verder. "Wat willen ze dan? Twee jaar op de tribune zitten? Die spelers hebben een contract getekend en moeten lekker gaan voetballen."

De voorzitter is vooralsnog niet onder de indruk van biedingen van Ajax, Hamburger SV en Internazionale. "Biedingen van Ajax op Elia zullen we blijven weigeren. Of het moet een extreem bedrag zijn, dat domweg niet is te weigeren. We verkopen liever niet meer in het binnenland. Ook het bod van HSV is oninteressant."

"Die club (HSV red.) staat bekend als koopjesjager. Ze hebben eerder Rafael van der Vaart en Nigel de Jong voor een prikkie opgehaald en voor veel geld doorverkocht. Daar werken wij niet aan mee. Hetzelfde geldt voor een verhuurconstructie met Arnautovic. Dan geef je een half jaar de controle over die jongen volledig uit handen. En als het dan niet tot een definitieve transfer komt, weet je ook niet in welke fysieke en mentale staat zo'n speler terugkomt."

Helmond haalt twee nieuwe verdedigers

Helmond Sport heeft er een tweetal nieuwe verdedigers bij: Sjoerd Winkens en Rob van der Sluijs.

Winkens komt over van MVV, waar hij zijn profcarrière begon. Het vertrek is voor de Limburgers een domper nadat eerder al Gunter Thiebaut zijn spullen pakte en naar Lierse vertrok.

De 26-jarige Winkens trainde vrijdagochtend voor het eerst mee bij Helmond en volgens het Brabants Dagblad is de overgang al in kannen en kruiken. Beide clubs hebben de transfer echter nog niet bevestigd.

Winkens was een icoon bij MVV, waar hij al sinds jaar en dag speelde. Het afgelopen seizoen kwam hij echter maar tot twaalf competitiewedstrijden. In totaal speelde Winkens 203 wedstrijden voor MVV, waarin hij éénmaal doel trof.

Rob van der Sluijs komt transfervrij over van FC Zwolle, waar zijn contract na drie seizoenen niet verlengd werd. De 22-jarige verdediger, die bij FC Utrecht werd opgeleid, kwam in drie jaar Zwolle tot 36 duels in de Jupiler League, waarin hij niet scoorde. Van der Sluijs gaat op amateurbasis aan de slag in Helmond.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Assen

Valentino Rossi heeft in de kwalificatie voor de TT van Assen de snelste tijd gereden. De Italiaanse MotoGP-coureur kwam tot een tijd van 1;36.025, waarmee hij Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo voorbleef. Casey Stoner bezet morgen de vierde startplaats.

De kwalificatie in Assen begon met veel ronden van alle deelnemers. Lorenzo reed meer dan vijftien ronden achtereen, waarbij hij tot een tijd van 1:37.4 wist te komen. Daarmee bleef hij ruim achter Rossi en Stoner die de snelheid al vroeg te pakken hadden.

Net na halverwege de training was het Stoner die als eerste onder de 1:37 bleef op het TT-circuit. Hij zag Colin Edwards zijn tijd aanscherpen, waardoor er vijf man binnen 0,1 seconde zaten. Rossi was de eerste die er onder door ging, waarna zijn teamgenoot Lorenzo met 1:36,3 deze tijd behoorlijk aanscherpte.

Met nog ruim vijf minuten op de klok ging Rossi naar buiten om te proberen snelle rondetijden te klokken. Met twee minuten te gaan ging de Italiaan rond in een tijd van 1:36,025 met Pedrosa achter zich aan die de slipstream van de Italiaan goed wist te volgen. Achter dit duo wisten nog maar enkele coureurs hun tijden te verbeteren, maar dit gold niet voor Lorenzo en Stoner die kwaad waren omdat ze foutjes hadden gemaakt of in de weg waren gezeten door een andere coureur.

Iran zonder internet; online gamen kan gelukkig nog wel

De laatste verkiezingen in Iran zijn nogal..ehm.. tumultueus verlopen. De huidige president, Mahmoud Ahmadinejad, wil verdere onrust zo veel mogelijk voorkomen. Logischerwijs sluit je dan het internet voor je land af. Niemand kan meer online om onrust te zaaien of vieze plaatjes te kijken. Gelukkig is er één ding waar geen slot op gaat en dat is het online gamen. De president gelooft blijkbaar niet dat mensen bij World of Warcraft eigenlijk alleen maar over politiek praten.



'Van Gaal is Rasmus Elm nog niet vergeten'

Bayern München hoopt dat Kalmar FF-middenvelder Rasmus Elm de club komt versterken.

Volgens het Zweedse medium Sport-Expressen staat de speler hoog op het verlanglijstje van de club van trainer Louis van Gaal. Momenteel komt Elm met Zweden in actie op het Europees kampioenschap voor landenteams onder de 21 jaar.

In het duel met Wit-Rusland (5-1 winst) tekende hij voor de 1-1. Niet alleen vanuit Duitsland is er belangstelling voor Elm. Zo zouden Marseille, Paris Saint-Germain, Sevilla, Valencia en Fulham op het vinkentouw voor de speler zitten.

Afgelopen januari zat AZ, de vorige club van Van Gaal, al achter Elm aan. Destijds toonden ook FC Twente en sc Heerenveen interesse in de speler.

Der Rekordmeister is bijzonder actief op de transfermarkt. Eerder contracteerde de club al Danijel Pranjic (sc Heerenveen), Edson Braafheid (FC Twente), Anatoliy Timoschuk (Zenit St. Petersburg), Ivica Olic (Hamburger SV), Alexander Baumjohann (Borussia Mönchengladbach) en Mario Gomez (VfB Stuttgart).

Rutten voorzichtig met Afellay

PSV-trainer Fred Rutten doet het voorzichtig aan met Ibrahim Afellay. De animator van de Eindhovenaren is, net als de andere spelers, deze week zwaar belast.

"We hebben deze week veel lichamelijke arbeid verricht", zegt Rutten vrijdag op een persconferentie. "We willen iedereen fit hebben voor de dertigste, dat is het allerbelangrijkste." PSV speelt dan de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Europa League.

Afellay is er zaterdag tegen Driel nog niet bij. "Het is beter even wat rustig aan doen te hem, maar ik ben al blij dat hij bijna alle trainingseenheden mee kan doen", aldus een tevreden Rutten. "Maar hij komt van een nare blessure. Daarom zijn we daarin voorzichtig."

Balázs Dzsudzsák verliet de training van vrijdag voortijdig. Rutten op de website van PSV: "Hij voelde wat opkomen, we willen geen enkel risico nemen en dus ging hij er eerder vanaf."

Wal-Mart te slim voor game-dieven

Misdaad loont niet. Hoe slim je het ook aanpakt; vroeg of laat loop je tegen de lamp. Drie mannen uit Georgia dachten slim te zijn door games die ze kochten bij Wal-Mart, te verwisselen met lege CD's en die dan weer terug te brengen. De gejatte games verkochten ze vervolgens op Ebay. Gek genoeg lukte ze dit 200 keer voordat iemand in de gaten kreeg dat er wel heel veel klachten kwamen over spelletjes die niet werkten... De heren zijn inmiddels opgepakt.



China blokkeert overname Hummer

China houdt de overname van het automerk Hummer door het Chinese bedrijf Sichuan Tengzhong tegen. De overeenkomst druist volgens de overheid in tegen plannen om de luchtvervuiling aan te pakken, meldde de BBC vandaag.

De Chinese regering vindt ook dat Sichuan Tengzhong totaal geen expertise heeft in de productie van auto’s. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met het bouwen van wegen en bruggen. Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery maakte eerder dit jaar bekend met het noodlijdende General Motors een akkoord te hebben over de koop van het automerk. Volgens analisten zou de Chinese onderneming ongeveer 70 miljoen euro voor het off-the-roadvehikel betalen.

De Hummer was oorspronkelijk een militair voertuig. In 1999 nam General Motors het merk over van AM General. De auto bleek populair onder liefhebbers van sport utility vehicles (SUV’s ) en bij sterren als Arnold Schwarzenegger. Later nam de interesse voor de Hummer weer af door het negatieve militaire imago en de hoge benzinekosten.


China blokkeert overname Hummer  (foto: DAG)

[Fotoreportage] FC Twente

De voetbalteams in Nederland beginnen zo langzamerhand weer met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Een van die teams is FC Twente. FOK!user Sjechov maakte een reportage rond de wedstrijd Bon Boys - FC Twente.


De fans waren in groten getale aanwezig in Haaksbergen


Sander Boschker loopt van het veld af


Theo Janssen en Kenneth Perez


Twente-coach Steve McClaren


Douglas voor de tribune


De naar Bayern vertrokken Edson Braafheid deelt handtekeningen uit

CD: Killswitch Engage - Killswitch Engage

Dames en heren, welkom bij de hoofdattractie van deze dag. Wij van FOK! willen u er op wijzen dat wij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele schade aan voorwerpen in uw huiskamer of gehoor. De volgende voorstelling is niet geschikt voor zwangere vrouwen, mensen met een zwak hart en kinderen onder de 9 jaar. Het is niet toegestaan om video- en/of muziekkopieën te maken of te verhandelen. Na het sluiten van de veiligheidsbeugels wensen wij u een fijne ervaring en graag tot ziens.

Sequence loading...
Loading album: Killswitch Engage - Killswitch Engage
Loading completed.


Één voor allen, allen voor één in Overlord: Minions trailer

Naast Overlord: Dark Legend voor de Nintendo Wii en Overlord II voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360 komt Codemasters met nog een Overlord-game, namelijk Overlord: Minions. Overlord: Minions verschijnt exclusief op de Nintendo DS en laat spelers de controle nemen over verschillende minions. Hiermee kunnen spelers zich een weg banen door kerkers, grotten en andere ongure locaties.

De game brengt meer strategie met zich mee dan de Overlord-games op de consoles, zonder de sfeer van de game te verliezen. Om te vieren dat de game in de winkels ligt, staat er nu een launchtrailer online.

Ninja Gaiden Sigma 2 demo in september

Tijdens een persevent in Londen hebben Tecmo en Team Ninja aangegeven dat Ninja Gaiden Sigma 2 een demo zal krijgen. De demo zal in september op het Playstation Network verschijnen. De volledige game moet ook rond die tijd gaan verschijnen. Een exacte datum wordt binnenkort ook bekend gemaakt.

Ninja Gaiden Sigma 2 is een remake van Ninja Gaiden 2 die vorig jaar op de Xbox 360 uitkwam. In deze PS3-exclusieve editie is het mogelijk om met de paarsharige Ayane te spelen.


Badmintonners Van Zijderveld naar kwartfinales

Van Zijderveld heeft zich via een knappe 5-2 overwinning op Östersundom IF uit Finland gekwalificeerd voor de kwartfinales van het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen.

De Amstelveense club is nu zeker van tenminste de tweede plaats in de groep. In de wedstrijd tegen de Duitse kampioen BC Saarbrücken/Bischmisheim, later vandaag, wordt bepaald wie er als nummer één doorgaat.

Van Zijderveld werd vanmorgen voor het eerst echt getest. Östersundom IF had het gisteren al uitstekend gedaan tegen BC Saarbrücken/Bischmisheim (3-4 verlies) en dus waren de coaches Rob van Zijderveld en Nils Nijland gewaarschuwd. De start van Van Zijderveld was uitstekend met overwinningen in het gemengddubbel (Georgy van Soerland/Jorrit de Ruiter) en in het eerste mannenenkelspel (Lester Oey). Na verlies van Samantha Barning in de single leverden overwinningen in het mannendubbel (Jorrit de Ruiter/Dave Khodabux) en vrouwendubbel (Samantha Barning/Georgy van Soerland) de beslissende 4-1 voorsprong op. Hans van Os (verlies) en Linda Chen (winst) bepaalden de eindstand op 5-2.

'Drugsdeal' blijkt hoeveelheid erectiepillen

De politie heeft gisteravond een 41-jarige man uit Rijswijk aangehouden na tips over een mogelijke drugsdeal. De man bleek echter in bezit te zijn van meer dan vierduizend erectiepillen in ruim elfhonderd verpakkingen. Dat maakte het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vrijdag bekend.

De man werd aangehouden toen hij met zijn auto op de A15 bij Barendrecht reed. Hij verklaarde de pillen te hebben gekocht voor zijn handel in de Dominicaanse Republiek, waar hij een vergunning zou hebben.

Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens het bezit van te veel medicijnen. Na verhoor mocht hij gaan. De pillen werden in beslag genomen en worden vernietigd. De man wilde niet bekend maken met wie hij zaken had gedaan.

[MotoGP] Lorenzo snelste in vrije training

Jorge Lorenzo heeft tijdens de vrije training op het circuit van Assen de snelste tijd laten noteren. De Spanjaard gaf flink gas en liet uiteindelijk 1:36,756 noteren. Hij behaalde een topsnelheid van 289 kilometer per uur.

In het wereldkampioenschap is nog van alles mogelijk. Lorenzo deelt de eerste plaats namelijk met Casey Stoner en Valentino Rossi. Mocht de laatstgenoemde coureur zaterdag winnen, dan is het zijn 100e zege in een Grand Prix. In de vrije training liet hij overigens 1:37,490 noteren.

Stoner liet uiteindelijk de tweede tijd (1:37,178) noteren. De Australiër schreef de TT van Assen vorig jaar op zijn naam en zal het dit jaar weer willen doen. Vrijdagmiddag wordt de kwalificatie verreden.

Riccò vindt nieuwe ploeg

Dopinzondaar Riccardo Riccò heeft volgens Tuttosport een nieuwe ploeg gevonden. De Italiaan zou gaan rijden voor Iers-Italiaanse wielerploeg Ceramica Flamini en volgend jaar zijn rentree in het profpeloton maken in Milaan-San Remo.

In de vorige Tour de France werd Riccò betrapt op het gebruik van CERA. Hierop werd hij door zijn ploeg ontslagen en kreeg hij een schorsing van twee jaar opgelegd. Uiteindelijk werd zijn straf in hogerberoep teruggebracht tot twintig maanden, nadat hij had meegewerkt aan het onderzoek.

Waddenzee uitgeroepen tot werelderfgoed

De Waddenzee is geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco. De commissie van de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft dat vandaag besloten. Minister Gerda Verburg (Landbouw en Natuur) reageerde zeer verheugd.

Unesco onderstreept volgens haar ministerie met de toekenning van dit prestigieuze predikaat dat de Waddenzee zo'n grote natuurwaarde heeft voor de wereld dat deze bescherming verdient, aldus het ministerie.

 


De Waddenzee op werelderfgoedlijst van Unesco  (foto: ANP)
 

[WTCC] Lada met nieuwe auto naar Porto

Lada heeft aangekondigd één Priora mee te nemen naar de WTCC-race in Porto volgende week. Het nieuwe model is gebaseerd op de huidige 110 en zal volgens de geruchten bestuurd gaan worden door James Thompson.

De huidige rijders Jaap van Lagen en Kirill Ladygin zullen nog tot Oschersleben moeten wachten op hun nieuwe bolides. "We kijken erg uit naar het debuut van de nieuwe auto," zei teambaas Viktor Shapovalov. "Deze staat natuurlijk nog maar aan het begin van het ontwikkelingsprogramma, dus we hebben nog veel werk te verzetten. Onze nieuwe rijder zal ons gaan helpen met het boeken van vooruitgang als we de wagen gedurende het seizoen langzaam wat verbeteren."

Jaliens hoopt op Engelse club

AZ-verdediger Kew Jaliens maakte eerder deze maand bekend dat hij op een transfer naar het buitenland aast. De verdediger, die zegt in Nederland alles bereikt te hebben als voetballer, hoopt in dit verband op een Engelse club.

"Ik word in september 31 en op sportief gebied heb ik in Nederland alles bereikt. Het enige dat nog ontbreekt is een buitenlands avontuur. Dat moet er nu maar van komen," stelt Jaliens duidelijk tegenover Sportweek.

"Dit is het beste moment. Ook qua gezinssituatie. Mijn kinderen gaan vanaf volgend jaar naar school, dus qua aanpassing zou dat geen probleem moeten zijn. En mijn vrouw staat er volledig achter. Wat dat betreft heb ik wel zin in een avontuur."

"Dat heb ik trainer Ronald Koeman ook verteld. En in de persoon van technisch directeur Marcel Brands heb ik het de club eerder al kenbaar gemaakt. Dat is positief ontvangen, dus de mogelijkheden zijn er."

Zich blind staren op een transfer doet Jaliens echter niet. "In mijn tijd bij Willem II ben ik een transfer naar Valencia misgelopen en later bij AZ ging een overgang naar Bayer Leverkusen niet door, hopelijk lukt het nu wél. Van die momenten heb ik trouwens geleerd dat je je er niet op moet focussen. Want als het dan niet doorgaat, zit je met een mentaal probleem."

"Daarom focus ik me momenteel ook alleen op AZ en mocht het er van komen, dan zullen we zien. Het mooiste is als ik bij een club terechtkom die Europees speelt, het liefst in Engeland. Met mijn speelstijl pas ik het beste in de Premier League."

Rel rond vertrek Terol naar De Graafschap

Joost Terol zal morgen aan de eerste training van De Graafschap gaan deelnemen, maar AGOVV Apeldoorn verwacht dat de keeper maandag a.s bij hen aan de slag gaat. De ploeg uit Apeldoorn heeft de goalie een brief gestuurd, waarin dit staat vermeld.

"Dramatisch," was de eerste reactie van John van den Brom, trainer van AGOVV Apeldoorn. Gisteren werd namelijk bekend dat Terol komend seizoen bij De Graafschap gaat spelen. "Maar we zijn er nog niet klaar mee, want we hadden mondeling een principeakkoord."

Ook Dolf Wille, bestuurslid technische zaken van de ploeg uit Apeldoorn, heeft inmiddels laten weten geen vrede te hebben met het vertrek van Terol. "We houden hem aan zijn contract," liet hij weten. De keeper zou een mondeling akkoord hebben bereikt om nog een jaar bij AGOVV Apeldoorn te spelen. "Maar via zijn makelaar heeft Joost laten weten zich niks van die afspraak te herinneren. Als hij er onderuit wil, moet hij maar naar de arbitragecommissie gaan. Wij gaan er vanuit dat hij bij ons blijft."

Terol wist niet wat hij hoorde. "Ten eerste heb ik bij AGOVV nooit een contract gehad. Ik heb er drie maanden op amateurbasis gespeeld. Aan het eind van afgelopen seizoen heb ik een gesprek gehad met John van den Brom en Peter van Vossen. Daarin gaven zij aan dat ze tevreden over me waren en bezig waren om een sponsor te vinden om mij te betalen. Dat vond ik een hele eer, maar sindsdien heb ik nog niet begrepen dat die sponsor er is. John zei zelf ook dat ie er gek van werd dat het zo lang duurde. Dus hoe kan er sprake zijn van een mondelinge overeenkomst als er nog geen sponsor is?"

De keeper geeft daarom ook gewoon acte de présence op de eerste training van De Graafschap, die morgen wordt gehouden. "Ik maak me er verder niet al te veel zorgen over. Ik heb AGOVV drie maanden geholpen en zij mij doordat ik weer kon keepen. Dit is een smetje op die periode en alleen maar schadelijk voor henzelf."

Liquigas heeft selectie rond

Liquigas is de volgende ploeg die zijn selectie voor de Tour de France wereldkundig heeft gemaakt. De Franse wielerronde start op 4 juli in Monaco met een proloog.

Eén van de opvallende namen bij Liquigas is Daniele Bennati. Hij zou er voor kunnen zorgen dat Mark Cavendish (Team Columbia) het lastig krijgt in de massasprints. Roman Kreuziger, Vincenzo Nibali en Franco Pellizotti zullen zich vooral bergop laten gelden.


Selectie Liquigas:

Roman Kreuziger, Vincenzo Nibali, Franco Pellizotti, Daniele Bennati, Aleksandr Kuschynski, Fabio Sabatini, Alessandro Vanotti, Frederik Willems en Brian Vandborg

Acht huurlingen van AZ naar Telstar

Telstar heeft een samenwerkingsverband met AZ Alkmaar gesloten waardoor de club vele spelers gaat huren dit jaar. Er zullen maar liefst acht huurlingen komen van de landskampioen.

Eerder werd bekend dat Jordy Deckers, Gaston Salasiwa, Chevello de Rijp en Furdjel Narsingh naar Telstar zouden gaan zijn er dus nog drie spelers bijgekomen. Kevin Brands, Ilias Haddad en Jeroen Tesselaar zullen ook toegevoegd worden aan de selectie van de Jupiler League club.

Verder bestaat de kans ook dat Joona Toivio naar Telstar zal komen maar dat wordt nog besproken. "Ik schat de kans op vijftig procent dat hij ook dit jaar bij ons speelt", aldus Telstar-trainer Edward Metgod hierover tegenover het Noord-Hollands Dagblad.

Benfica toont interesse in Saviola

Eerder deze week werd duidelijk dat Javier Saviola kon rekenen op interesse uit Argentinië maar ook Portugese clubs hebben interesse in de kleine rappe spits. Benfica is in onderhandeling met Real Madrid over de 27-jarige aanvaller.

"Benfica is momenteel met ons en Real Madrid in onderhandeling", zo liet zaakwaarnemer Diego Queiruga weten in Record. "We gaan kijken wat het beste voor de speler is en voor beide clubs." De hoog aangeslagen Portugese club wil de aanvaller een nieuwe kans bieden en hem op huurbasis overnemen.

Saviola was zeer tevreden met de interesse en ziet een avontuur in Portugal wel zitten. "Voor Javier is het de bedoeling om weer van betekenis te kunnen zijn en de voetbalwereld zijn kwaliteiten weer te kunnen laten zien. Benfica zou de ideale club zijn om zijn carriere een nieuw leven in te brengen."

'Van der Sar naar Ajax'

Verschillende Engelse media berichten dat Edwin van der Sar mogelijk terugkeert naar Ajax. Dit zou echter alleen gebeuren indien Manchester United Iker Casillias overneemt van Real Madrid.

Eerder liet Casillas weten dat hij niks afwist van een transfer naar Engeland en zijn contract, dat tot 2017 loopt, wil uitdienen. Op de website van Manchester United verscheen zelfs een spelersprofiel waardoor de geruchten steeds waarschijnlijker worden.

Uit respect voor voor Van der Sar zou United bereid zijn mee te werken aan een transfer richting Amsterdam. Volgens de Daily Mail zou de keeper al een gesprek hebben gehad met Martin Jol.

Strop voor organisator Jackson-concerten

De dood van Michael Jackson betekent waarschijnlijk een enorme financiële strop voor AEG Live, het Britse entertainmentbedrijf dat de popster overhaalde tot een reeks van vijftig 'afscheidsconcerten' in de O2 Arena in Londen. De Britse krant The Times raamde de schade voor AEG Live vrijdag op 350 miljoen euro.

De concertenreeks This is It zou beginnen op 13 juli en negen maanden duren. Volgens The Times bestond er bij verzekeraars weinig animo om het risico van afgelasting van de shows te dragen. Met name de fragiele gezondheid van de zanger baarde de ondernemingen zorgen. Daarop liet AEG Live weten dat het bereid was zelf het risico te dragen voor de shows.

De aankondiging van de rentree op de bühne van Jackson was begin dit jaar wereldnieuws. In eerste instantie zou het gaan om tien concerten, die in recordtempo uitverkocht raakten. Nog voordat de verkoop van de kaartjes begon, waren al 360.000 kaartjes aangevraagd. Handelaren vroegen op de zwarte markt duizenden euro's voor concerttickets.

Het aantal geplande concerten werd snel uitgebreid naar vijftig, tot ongenoegen van Jackson zelf. Managers, adviseurs, concertorganisatoren en adviseurs die probeerden de naar verluidt enorme schuldenlast van de King of Pop terug te dringen, zouden de zaak uit de hand hebben laten lopen. "Ik weet niet hoe ik het ga opbrengen om vijftig shows te geven", aldus Jackson onlangs in een reactie. "Ik ben erg kwaad."

Deze week voedde de entourage rond Michael Jackson de hype rond zijn comeback nog met nieuwe berichten. Zo zou Jackson werken aan een opvolger van de moonwalk, een legendarische danspas die hij begin jaren tachtig introduceerde, zouden zijn kostuums voor de shows in Londen worden versierd met 300.000 Swarovski-kristallen en zouden er extra kaarten beschikbaar komen voor de concerten.

Michael Jackson (1958-2009)  (foto: ANP)

Boek: Arnaldur Indridason: Onderkoeld

In Onderkoeld wordt hoofdinspecteur Erlendur geconfronteerd met een simpele zaak: een vrouw, genaamd Maria, heeft zich opgehangen in haar zomerhuis. Niets lijkt te wijzen op vuil spel, Maria had zojuist haar moeder verloren en was al langere tijd depressief. Toch wil de zaak Erlendur maar niet loslaten en hij besluit in zijn vrije tijd de omstandigheden van Marias dood te onderzoeken. Parallel aan deze zaak onderzoekt Erlendur ook nog twee verdwijningen, die twintig jaar geleden, los van elkaar plaatvonden. Ook dit overigens in zijn eigen tijd.

[NBA] Carter gaat naar Orlando

De Atlanta Hawks en de Golden State Warriors hebben een deal gesloten over een spelersruil. Speedy Claxton en Acie Law IV zullen richten het westen gaan terwijl Jamal Crawford naar Atlanta gaat verhuizen.

Crawford heeft een contract dat hem negentien miljoen dollar oplevert voor de komende twee jaar en dit was een van de redenen waarom Golden State hem graag wilde ruilen. Crawford was zeer enthousiast over de Atlanta Hawks. “Het is een team dat jonge getalenteerde spelers heeft die het ver kunnen schoppen in de play-offs”, aldus de point guard.

Law was als elfde gekozen in de 2007 draft en de verwachtingen waren hoog. De point guard kon het echter nooit waarmaken in Atlanta en is toe aan een nieuwe start. Hij hoopt op een basisplaats bij de Warriors maar zal concurrentie hebben van Monta Ellis.

De New Jersey Nets hebben een deal gesloten met de Orlando Magic. Vince Carter en Ryan Anderson zullen geruild worden tegen Rafer Alston, Tony Battie en Courtney Lee. Door deze deal lijkt het onwaarschijnlijk dat Hedu Turkoglu een nieuw contract krijgt. De Turkse small forward wilde minimaal een driejarig contract met een jaarsalaris van rond de tien miljoen. Door de komst van Vince Carter, die in 2000 nog slam-dunk contest winnaar was, zal Turkoglu hoogstwaarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een ander team.

De New Jersey Nets hebben door deze ruil meer mogelijkheden voor volgend jaar. De geruchten gaan dat de Nets LeBron James een contract willen aanbieden. De huidige MVP van de NBA zou volgend jaar transfervrij zijn. James is goed bevriend met Jay-Z, de huidige mede-eigenaar van de Nets, waardoor dit gerucht steeds waarschijnlijk lijkt te worden.

Raad van Hoeders: geen fraude verkiezingen

Bij de verkiezingen in Iran is geen fraude gepleegd. Dat heeft een woordvoerder van de almachtige Raad van Hoeders van de Grondwet vandaag laten weten.

"Na tien dagen van onderzoek hebben we geen grote onregelmatigheden aangetroffen", aldus de zegsman van de Raad van Hoeders tegen het Iraanse staatspersbureau IRNA. Hij noemde de presidentsverkiezingen van 12 juni "de schoonste uit de geschiedenis van Iran".

De Raad van Hoeders is het hoogste juridische orgaan in Iran. De drie verliezende kandidaten van de presidentsverkiezingen hadden ruim zeshonderd klachten ingediend bij de raad. Eerder concludeerde de raad al dat in verschillende delen van het land fouten zijn gemaakt, maar dat die niet erg genoeg zijn om de verkiezingen over te doen.

De huidige president Mahmoud Ahmadinejad won de verkiezingen van twee weken geleden. Sindsdien zijn aanhangers van de verliezende hervormingsgezinde kandidaten Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi geregeld de straat opgegaan om te demonstreren tegen de uitslag. De protesten worden met harde hand onderdrukt.

Penisplant komt uit in Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus in Leiden is de komende dagen tot laat in de avond geopend, omdat de fameuze penisplant tot bloei komt. Wie geen tijd heeft om naar de universiteitstuin te gaan, kan de bloeiende reuzenaronskelk ook op de website van de hortuis zien openspringen.

"We zijn 100 procent zeker dat de bloem vrijdagavond opengaat", zei hortusdirecteur Paul Kessler. De bloem kleurt al een beetje bruin en hij begint te stinken; een voorbode van de bloeiperiode.

De amorphophallus titanum dankt zijn bijnaam penisplant aan zijn fallusachtige verschijning.

Meer fallusachtige verschijningen vind je in Burger's Dierenpark! Lees de column en de weblog.


Penisplant bloeit bijna.  (foto: ANP)

Almere eist ov-lijn door het IJmeer

Als er geen vervoersverbinding komt tussen Almere en Amsterdam door of onder het IJmeer, dan weigert Almere de 60 duizend woningen te bouwen die het kabinet eist. Zelf pleit de groeistad voor een lightrail onder het IJmeer, gekoppeld aan een brug bij een aan te leggen eiland.

De gemeente Amsterdam en de provincie Flevoland stellen zich achter Almere op. Ziet het kabinet niets in zo'n verdere ontsluiting van Almere, dan zal de benodigde grootschalige woningbouw volgens de bestuurders moeten worden gerealiseerd in waardevolle gebieden in de Randstad, zoals Waterland en het Groene Hart.

Dit beeld schetst de Structuurvisie Almere 2.0, die vandaag aan de ministers Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en Cramer (VROM) wordt gepresenteerd. In oktober beslist het kabinet over dit deel van het Randstad Urgent-programma.

In de structuurvisie van Almere is het plan opgenomen de groeigemeente met Amsterdam te verbinden via een lightrailtunnel onder het IJmeer. Die wordt de laatste kilometer vanaf een nieuw eiland ('IJland') via een brug naar het vasteland van Almere gevoerd. Met een IJmeerverbinding, die Amsterdam aansluit op de Hanzelijn bij Lelystad, is tussen vier en zes miljard euro gemoeid, aldus wethouder Adri Duivesteijn van Almere.

De nadelen van de aanleg kunnen volgens de plannenmakers met natuurmaatregelen worden gecompenseerd, waardoor het ecologisch herstel van IJmeer en Markermeer wordt bevorderd.

Juist onder aanvoering van milieuorganisaties nemen de laatste maanden de protesten toe tegen elke vorm van bebouwing in het IJmeer. Ook veel watersporters en omwonenden zijn tegen. Maandag voegde Provinciale Staten van Noord-Holland zich hierbij.

Opvallend is dat de Amsterdamse voorman van GroenLinks, wethouder Maarten van Poelgeest, zich wel voorstander toont van bouwen in het IJmeer. 'Hij steekt zijn nek uit', vindt zijn Almeerse collega Duivesteijn.

Van Poelgeest: "Een ov-verbinding onder het IJmeer is noodzakelijk. De bouw van een eiland in het IJmeer kan juist geld opbrengen voor de noodzakelijke versterking van natuurwaarden van het IJmeer en het Markermeer."

Daarmee lijkt de discussie over de groei van Almere, in combinatie met meer openbaar vervoer en bredere snelwegen, voor de tweede keer op scherp te worden gezet. Het kabinet stemde anderhalf jaar geleden in met verbreding van de A6, A1 en A9 om Almere beter te ontsluiten. Na protesten van natuurbeschermers werd afgezien van een nieuwe snelwegtunnel langs het Naardermeer.


Almere eist ov-lijn door het IJmeer  (foto: DAG)

Pokémon Heart Gold en Soul Silver in september naar Japan

Pokémon Heart Gold en Pokémon Soul Silver zullen op 12 september in de schappen van Japan liggen, exclusief voor de Nintendo DS. Deze twee games zijn remakes van de mateloos populaire Pokémon Gold en Pokémon Silver die samen ruim 23 miljoen keer verkochten.

De games zullen gebundeld worden met pedometers waar een pokémon op gezet kan worden. Ga je vervolgens wandelen met de pedometer, dan train je tegelijkertijd de Pokémon die op de pedometer is gezet. De Europese release zal waarschijnlijk snel volgen.



Laatste minuten van vlucht 447!?!

De Boliviaanse tv had eerder deze week een wereldprimeur. Zij hadden beelden in handen gekregen van de laatste momenten van het verongelukte Air France vliegtuig (vlucht 447). In de haast om het nieuws te brengen stelde niemand de volgende vragen: hoe kan het dat deze beelden de crash overleefd hebben en waarom is het zo mooi in wide-screen geschoten? Nou, we zitten naar fragmenten van de serie 'Lost' te kijken...

Bron

Klik op de Bron voor de originele beelden uit de serie 'Lost'.

Allochtonen vaker via omweg naar hoger onderwijs

Allochtone jongeren bereiken het hoger onderwijs vaker via een omweg dan autochtone jongeren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Meer dan veertig procent van de allochtonen die nu op een hogeschool of universiteit zit, is ooit begonnen op het VMBO. Slechts een kwart van deze groep doet dit via de havo, de rest via het mbo. Autochtonen daarentegen, volgen deze omweg slechts half zo vaak. 

Een van de onderzoekers verklaart dit grote verschil tussen allochtonen en autochtonen vooral omdat scholieren op hun twaalfde al een leerweg moeten kiezen (vmbo, havo of vwo). Aangezien allochtonen op die leeftijd vaak nog een achterstand hebben, zouden ze vaker op het vmbo geplaatst worden. 

Het blijkt dat in landen, waar de selectie voor het vervolgonderwijs plaatsvindt als kinderen ouder zijn, meer allochtonen direct in het hoger onderwijs terecht komen. De omweg, die enkele jaren vertraging oplevert, is daar ook niet nodig. De onderzoekers vinden echter dat de selectie wel op dezelfde leeftijd moet plaatsvinden, maar dat de route van het vmbo naar het hoger onderwijs ingekort moet worden.

[SF] Volledige deelnemersveld bekend

Het nieuwe seizoen in de Superleague Formula vangt vandaag aan met de vrije trainingen in Magny-Cours. Achttien coureurs strijden namens een voetbalteam tegen elkaar om de felbegeerde prijzen.

De Superleague Formula is een combinatie tussen voetbal en autosport. Naast de in voetbalkleuren getooide bolides zijn er meer elementen uit het voetbal in de sport betrokken. Zo strijden in de kwalificaties de beste acht rijders tegen elkaar in een kwartfinale, halve finale en een finale, waarbij telkens twee rijders het tegen elkaar opnemen. Dit bepaalt de startgrid voor de eerste race. Daarnaast is het zo dat na de tweede race er een superfinale komt, waarbij de beste coureurs van de dag tegen elkaar strijden voor de uiteindelijke overwinning.

Vlak voor de start van het nieuwe seizoen is het deelnemersveld rondgekomen. Opvallend hierbij is dat de kampioen van vorig jaar Beijing Guoan FC dit seizoen niet haar opwachting zal maken.

Het deelnemersveld:

AutoClubConstructeurCoureur
2Sporting Clube de PortugalZakspeedPedro Petiz
3AC MilanAzertiGiorgio Pantano
4GalatasarayUltimateDuncan Tappy
5PSVAzertiDominick Muermans
6Al-Ain FCUltimateEsteban Guerrieri
7FlamengoDelta/ADREnrique Bernoldi
8AnderlechtZakspeedYelmer Buurman
9OlympiacosGU RacingDavide Rigon
10FC BaselGU RacingMax Wissel
14CorinthiansAlan Docking RacingAntonio Pizzonia
15Atlético MadridAlan Docking RacingHo-Pin Tung
16FC PortoHitechTristan Gommendy
17Glasgow RangersAlan Docking RacingJohn Martin
19Tottenham HotspurAlan Docking RacingCraig Dolby
21Liverpool PCHitechAdrián Vallés
22AS RomaAzertiJonathan Kennard
24FC MidtyllandHitechKasper Andersen
69Olympique LyonnaisEpsilonNelson Panciatici

De kalender voor het nieuwe seizoen vind je hier.

Geen verbod Hells Angels Harlingen

De Hells Angels in Harlingen mogen niet worden verboden en ontbonden. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. Met deze uitspraak bevestigt het hoogste rechtscollege van Nederland het oordeel dat het gerechtshof in Leeuwarden eerder velde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had om het verbod van deze afdeling van de Hells Angels gevraagd, omdat het vindt dat de motorclub een criminele organisatie is. Justitie probeerde op deze manier ook andere afdelingen verboden te krijgen, maar slaagde daar eveneens niet in.

De jarenlange strijd tegen de Hells Angels in Nederland leverde tot nu toe alleen maar verloren rechtszaken op. Het OM heeft dan ook aangekondigd dat als de Hoge Raad het oordeel van het hof bevestigt, het voorlopig de handdoek in de ring gooit wat betreft de strijd tegen de Hells Angels.

Atleet Gay snel op 100 meter

Atleet Tyson Gay heeft op de eerste dag van de Amerikaanse kampioenschappen in Eugene laten zien snel te zijn op de 100 meter. De atleet kwam tot een tijd van 9,75 seconden, maar deed dit wel met 3,4 meter per seconde rugwind.

De kampioenschappen gelden als plaatsingsmoment voor de wereldkampioenschappen in augustus in Berlijn. Gay is een beschermde loper, waardoor hij na zijn serie op de 100 meter niet meer in actie hoefde te komen. Zelf vond hij zijn race slecht. "Ik had te veel aan mijn hoofd. Pas na 60 meter kwam ik in mijn ritme. Natuurlijk gaat deze race door de rugwind niet de boeken in, maar ik weet nu wel dat mijn benen in staat zijn heel hard te lopen," zei de Amerikaan die de 200 meter liet voor wat deze was.

Moeizame zege voor Anjema in Réunion

Laurens Jan Anjema heeft zich vandaag weten te plaatsen voor de halve finales van de Internationaux De La Réunion 2009. Eenvoudig ging het echter niet voor de 26-jarige Nederlander die op het Afrikaanse eiland als tweede is ingeschaald.

Anjema verloor in zijn kwartfinalepartij tegen Yann Perrin onverwachts de openingsgame met 9-11, maar leek vervolgens vlot orde op zaken te stellen. Na winst van het tweede (11-7) en derde (11-3) bedrijf moest de mondiale nummer achttien echter de vierde game (6-11) weer afstaan aan zijn Franse tegenstander. In de beslissende game kwam de overwinning van de Hagenaar echter niet meer in gevaar. Het werd uiteindelijk: 9-11, 11-7, 11-3, 6-11 en 11-5.

In de halve finales van het zogenaamde PSA 3 Star-toernooi, gevuld met een totale prijzenpot van 30.000 Amerikaanse dollars, moet de viervoudig Nederlands kampioen, vorige week nog winnaar van het internationale proftoernooi in Toulouse, het morgenavond (plaatselijke tijd) opnemen tegen Omar Mosaad (3). De Egyptenaar schakelde Aaron Frankcomb uit Australië uit.

Muziekgames erg goed voor de muziekindustrie

Iets minder dan een jaar geleden zei Edgar Bronfman, CEO van Warner Music Group, dat de gamesindustrie maar meer moest gaan betalen voor het gebruik van muziek in games als Guitar Hero en Rock Band. Momenteel wordt namelijk "maar" $0,49 van elk verkocht nummer afgedragen aan de platenmaatschappijen en volgens Bronfman is dat veel te weinig. Volgens mensen als analist Michael Pachter en Activision CEO Bobby Kotick ging Bronfman helemaal voorbij aan hoe games als Guitar Hero enorm goede reclame zijn voor de muziek. Zo zou de verkoop van albums van bands in de games flink gestegen zijn door de games.

Na onderzoek is duidelijk dat Bronfman inderdaad niet moet zeuren en de bedrijven achter games als Guitar Hero en SingStar wel mag bedanken. Mensen die muziekgames spelen zorgen namelijk voor een hoop meer omzet voor de muziekindustrie dan gamers die nooit zo'n spel spelen. Zo bekeek 29% van de muziekgamers de laatste paar maanden een muziekvideo tegen gemiddeld 15% en 45% luisterde naar muziek via een social network tegen 32% bij de gemiddelde consument.

Ook aan de omzet van de platenmaatschappijen levert deze groep gamers een significante bijdrage. Ze kopen maar liefst 67% meer cd's dan mensen die geen muziekgames spelen en ze downloaden twee keer zo veel muziek via legale wegen. Bedenk bij dit alles dat alleen al in Amerika 25 miljoen mensen in april een muziekgame gespeeld hebben en je kunt zien dat er genoeg geld in het laadje komt.

Jongen (17) valt vrouwen lastig

De politie Zeeland heeft gisterenavond rond 18.30 uur een 17-jarige jongen uit de gemeente Goes aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het lastig vallen van vrouwen.

Begin 2008 kreeg de politie meldingen dat er op het fietspad tussen Goes en 's-Heer Arendskerke vrouwen werden lastig gevallen door een jongen op de fiets. Naar aanleiding hiervan heeft de politie diverse postacties gehouden. Dit leverde geen resultaat op.

Aan het einde van de zomer van 2008 kwamen er geen meldingen meer binnen bij de politie. De afgelopen weken kwamen er echter wederom meldingen binnen dat er op dezelfde locatie vrouwen werden lastig gevallen door een jongen op de fiets.

Gisterenavond is er om deze reden weer door de politie gepost. Tijdens deze postactie werd een politieman aangesproken door een slachtoffer uit 2008. Door deze vrouw werd verteld dat ze de jongen, die haar in 2008 had lastig gevallen, zojuist had gezien.

De 17-jarige jongen die voldeed aan het signalement is door een rechercheur in burger, die betrokken was bij de postactie, aangesproken waarop hij er meteen vandoor ging. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden.

De politie vermoedt dat er meer slachtoffers zijn en verzoekt vrouwen die nog geen contact hebben opgenomen met de politie, dit alsnog te doen. Zij worden verzocht zich te melden bij de politie in Goes.

Multiplayer Call of Juarez: Bound In Blood in beeld

Binnenkort verschijnt Call of Juarez: Bound In Blood voor de PC, Xbox 360 en Playstation 3. In Call of Juarez: Bound In Blood stappen spelers met de broertjes McCall het Wilde Westen in om daar eens flink wat onrust te stoken. De game krijgt ook een multiplayer-optie met zich mee. De mogelijkheden van de multiplayer en de verschillende modi worden getoond in de onderstaande video.

Kinderen Michael Jackson nu bij oma

De drie kinderen van Michael Jackson worden voorlopig bij de moeder van de gisteren overleden popster ondergebracht. Dat heeft Brian Oxman, de advocaat van de familie Jackson, tegen het showbizblad People gezegd.

Oxman zei dat de kinderen zeer ontdaan waren door de dood van hun vader, maar dat ze het verder goed maken.

Jackson kreeg twee kinderen met Debbie Rowe, Prince Michael Junior (1997) en Paris Michael Katherine (1998). De kinderen werden bij de echtscheiding aan de popster toegewezen. In 2002 kreeg hij bij een onbekende moeder nog een derde kind, Prince Michael II.

Steeds meer sterren reageren bedroefd op het overlijden van Michael Jackson. Eerder al toonden onder meer Madonna, Quincy Jones, Lisa Marie Presley zich diepgeschokt. Hieronder volgt een overzicht van actuele, opmerkelijke uitspraken over de dood van popster Michael Jackson.

"Michael Jackson was al mijn hele leven mijn idool. Het voelt net als toen Kennedy overleed, toen Elvis doodging", aldus zangeres Celine Dion. "Ik voel een miljoen verschillende dingen, dat had ik niet verwacht", stelde actrice/zangeres Cher, die gisteren ook haar vriendin Farrah Fawcett verloor.

Britney Spears: "Ik had zo'n zin in die shows in Londen. Hij is mijn hele leven al een bron van inspiratie." Rapper/producer P Diddy: "Hij bracht de muziek tot leven. Hij liet me geloven in magie. Ik zal hem missen." Jane Fonda: "Mijn hart is bij de King of Pop en bij zijn familie." Zanger Usher: "Ik ben verbijsterd. Mijn vriend, Michael Jackson, is dood."
"We hebben een genie verloren en een ware ambassadeur van niet alleen popmuziek, maar van alle muziek", aldus zanger Justin Timberlake op zijn website.

"Hij was een van invloedrijkste mensen in de muziekindustrie. Onze harten zijn bij de familie, zijn kinderen en zijn fans over de hele wereld," laat ex-acteur Arnold Schwarzenegger, nu gouverneur van de staat Californië weten. "Een groot verlies en een verschrikkelijke dag", aldus Beyoncé. 


Fans rouwen om Michael Jackson  (foto's: ANP)

Plasterk legt omroepsalarissen aan banden

Minister Ronald Plasterk (Media) gaat de salarissen in de publieke omroep aan banden leggen. Op een handvol unieke talenten na, mag in de toekomst niemand bij de hele Publieke Omroep meer verdienen dan de zogenoemde Balkenende-norm van 181.000 euro.

Dat staat volgens ingewijden in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer gaat. Onkostenvergoedingen en werkgeversbijdragen voor het pensioen mogen er nog bij, maar dan is het mooi geweest, vindt de bewindsman. Ontslagvergoedingen mogen ook niet hoger zijn dan een jaarsalaris. De grenzen gelden alleen voor nieuwkomers.

De Publieke Omroep wilde de salarissen zelf op maximaal 240.000 euro houden. Van Plasterk mogen een stuk of vijf mensen in de hele publieke omroep straks meer verdienen dan de Balkenende-norm. Het moet hier gaan om unieke talenten, die door de Raad van Bestuur worden aangewezen. Het moeten mensen zijn die een omroep dragen en die bij de commerciëlen fors meer zouden kunnen verdienen.

Producer Mortal Kombat films klaagt Midway aan

Het is alweer een aantal maanden geleden dat Midway haar faillissement aangevraagd heeft. Tijdens die procedure toonde Warner Bros echter interesse in het wankelende bedrijf en bracht dan ook een bod uit van 33 miljoen dollar om het bedrijf over te nemen.

Voordat hiervoor echter goedkeuring verleend kan worden, zal de rechtbank die het faillissement van Midway regelt zich eerst moeten buigen over een rechtszaak die is aangespannen door Threshold Entertainment. Treshold Entertainment is het productiebedrijf van Larry Kasanoff, de producer van beide Mortal Kombat-films. Larry Kasanoff stelt namelijk dat hij in 1993 de exclusieve en voortdurende rechten om films en tv-series over Mortal Kombat te maken heeft verworven. De rechtszaak is dan ook bedoeld om ervoor te zorgen dat deze rechten niet naar Warner Bros (of een andere derde partij) meeverhuizen.

Larry Kasanoff gaat echter nog verder en heeft in de aanklacht op laten nemen dat zijn productiebedrijf het copyright moet krijgen over meer dan 50 karakters uit de Mortal Kombat-serie. Midway heeft met haar games voor deze karakters slechts een minimaal achtergrondverhaal geleverd, terwijl Treshold Entertainment die beperkte informatie heeft uitgebouwd tot een volwaardige unieke creatieve uiting die als gevolg daarvan beschermd kon worden door copyright, aldus Larry Kasanoff.

Lekker knokken in Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-Up

Dit jaar bestaan de heroes in a half shell 25 jaar en dat is natuurlijk genoeg reden om ze uitgebreid terug te laten keren naar de wereld van games. Eind dit jaar brengen Ubisoft en Game Arts, het bedrijf achter Super Smash Bros., ons Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-Up. Een game die je net als in Smash Bros. in een arena met de verscheidene bekende karakters uit het Turles-universum laat knokken.


'PVV moet economisch standpunt geven'

"Niemand weet op dit moment waar Wilders op economisch-financieel gebied voor staat", zo zegt staatssecretaris De Jager van Financiën. Het kabinet wil weten wat de visie van Wilders en de PVV is op dit gebied.

Volgens De Jager zal het kabinet de komende tijd duidelijk het eigen standpunt op financieel-economisch gebied naar buiten brengen. "Voor dit kabinet zijn financiën een speerpunt. Hoe combineer je houdbare overheidsfinanciën in de toekomst met bijvoorbeeld het stimuleren van de economie, zoals we nu hebben gedaan met het stimuleringspakket. Dat was een verschrikkelijk moeilijke klus. Ik heb bij de PVV nog niet gehoord hoe zij dat zien. Ik heb op financieel en economisch gebied nog niets gezien."

De Jager zegt dat de PVV vaak aangeeft wat de partij allemaal niet wil, maar hij wil nu eens weten wat de partij wél wil. "Wij willen weten wat het programma is. Dat hoort bij volwassen verhoudingen." De staatssecretaris gaat er bij voorbaat al van uit dat veel punten van bijvoorbeeld de PVV en SP slecht zijn voor de economie, maar hij kijkt toch uit naar de programma's op dit gebied.

AC Milan heeft eerste optie op Huntelaar

Indien Klaas-Jan Huntelaar vertrekt bij Real Madrid, zal AC Milan de eerste optie op de Nederlandse spits hebben. Dit aldus de vice-voorzitter van AC Milan, Adriano Galliano.

Het is het resultaat van mijn vriendschap met Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez. We kijken dan niet naar Ruud van Nistelrooy maar naar Huntelaar, aldus Galliano.

Huntelaar is echter niet eerste keus van de Rossoneri. Die eer blijft voorbehouden aan Wolfsburg-spits Edin Dzeko. "Hij staat echter nog onder contract bij VfL Wolfsburg. Als Wolfsburg met ons wil praten dan ga ik er gelijk heen. Dzeko heeft aangegeven bij ons te willen spelen. Als ervaren voetbalbestuurder weet ik dat het moeilijk is om spelers te behouden die weg willen."

Indien Dzeko onhaalbaar blijkt te zijn, hebben de Italianen ook interesse in Sevilla's Luis Fabiano en Arsenal's Adebayor.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en stelt een lastige vraag aan een betrokkene. Vandaag gaan de kleren uit:

Het jaarlijkse naaktlopers-congres moet dit keer in Rhenen plaatsvinden. De Naturisten Federatie Nederland ziet in Ouwehand’s Dierenpark een geschikte locatie. De bijeenkomst zal overigens niet toegankelijk en ook niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers. Het is een besloten bijeenkomst. Je kunt lacherig doen over die naaktlopers, maar ze hebben wel een vereniging met een dikke 70.000 leden!

De plaatselijke gemeenteraadsfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij dreigt nu roet in het eten te gooien. Fractievoorzitter Piet van Leeuwen heeft de burgemeester gevraagd om de blote jaarvergadering te verbieden. Want naaktloperij is volgens de SGP strijdig met wat er in de bijbel staat. En bovendien zijn er volgens de SGP veel inwoners van Rhenen ernstig geschokt door het geplande naaktcongres.

Van Dijk aanvoerdersband kwijt

Gregoor van Dijk is niet langer de aanvoerder van FC Utrecht, zo is hem in een gesprek met trainer Ton du Chatinier en technisch directeur Foeke Booy verteld. Rechtsback Tim Cornelisse zal dit seizoen de captain zijn van de Domstedelingen.

Van Dijk werd in de zomer van 2006 aangetrokken door FC Utrecht en kreeg destijds meteen de aanvoerdersband. Na drie seizoenen vindt men bij de club uit de Domstad echter dat het tijd is voor verandering. De technische staf heeft Cornelisse, die al reserve-aanvoerder was, benoemd tot nieuwe captain. De rechtsback heeft hier inmiddels mee ingestemd.

Tegenover De Telegraaf reageerde Van Dijk kort op het nieuws. "Het is voor mij teleurstellend. Ik ben het er niet mee eens, maar verder wil ik er niet te veel woorden aan vuilmaken."

Van Dijk was vorig seizoen kritisch over het beleid van FC Utrecht. De middenvelder was het niet eens met het ontslag van trainer Willem van Hanegem en overwoog zelfs even de aanvoerdersband in te leveren. Door de beslissing van de technische staf om Cornelisse captain te maken, is de toekomst van Van Dijk bij FC Utrecht onzeker geworden. Vorig seizoen werd Van Dijk (27) nog in verband gebracht met sc Heerenveen.

'Donk gaat bij Club Brugge voetballen'

Het Belgische Club Brugge zal naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe club van verdediger Ryan Donk worden, aldus het Algemeen Dagblad. Donk zal bij de Belgische topclub herenigd worden met Adrie Koster, die in Brugge sinds dit seizoen hoofdcoach is. Bij AZ had de 23-jarige verdediger geen toekomst meer.

Donk en Koster kennen elkaar van RKC Waalwijk, de club waarbij de verdediger in het seizoen 2005/2006 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. AZ zag het zitten in de jonge Amsterdammer en haalde hem al vroeg in het seizoen 2006/2007 naar Alkmaar.

Het kampioensjaar van AZ maakte Donk echter niet mee, daar hij vorig seizoen werd uitgeleend aan het Engelse West Bromwich Albion. Met WBA degradeerde Donk uit de Premier League. De centrale verdediger meldde zich onlangs weer in Alkmaar, maar trainer Ronald Koeman zag geen toekomst meer voor Donk bij AZ.

De transfer naar Club Brugge leek eerder deze week nog te mislukken vanwege de in Belgische ogen te hoge salariseisen van Donk, maar nu is witte rook alsnog aanstaande. Donk is de eerste Nederlandse aanwinst van Club-trainer Koster.

Ruim negentig Mexicaanse agenten opgepakt

De Mexicaanse federale politie heeft in de deelstaat Hidalgo 92 politieagenten opgepakt, die worden verdacht van het samenwerken met de drugsbende Los Zetas, een van de beruchtste criminele organisaties in het Latijns-Amerikaanse land. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten vandaag laten weten.

Onder de aangehouden agenten is de politiechef van de stad Pachuca, de hoofdstad van de deelstaat Hidalgo in Centraal-Mexico. Leden van Los Zetas zouden samen met agenten mensen hebben ontvoerd en afgeperst.

Los Zetas zijn genoemd naar een commando-eenheid van de Mexicaanse strijdkrachten die juist drugscriminaliteit moet bestrijden. Leden van deze eenheid liepen over en gingen aan de slag bij drugsbaronnen.

Drake komt naar het witte doek in Uncharted-film

Sinds de eerste Uncharted: Drake's Fortune dachten fans allemaal hetzelfde: Wat zou deze game gaaf zijn op het witte doek als film! Alle geboden zijn gehoord want Nathan Drake zal op het witte doek verschijnen.

Columbia Pictures is namelijk bezig om de film op het witte doek te krijgen. Het Script zal geschreven worden door Kyle Ward die onderandere al bezig is met scripts voor twee andere game-verfilmingen namelijk Hitman 2 en Kane & Lynch waarin onder andere Bruce Willis zal gaan spelen.

Wie de hoofdrol op zich gaat nemen is nog niet bekend.



Wie zal Drake gaan spelen?

Angelina Jolie niet blij met Megan Fox

De titel zou zo de kop kunnen zijn van een artikel in een fout roddelblad. Waarom posten we dit dan bij FOK!games? Is mevrouw Jolie misschien boos om het "prachtige" interview dat Megan Fox gisteren gaf over de game transformers? Nee, het gaat namelijk over de geruchten die zijn ontstaan over de nieuwste Tomb Raider film.

Volgens geruchten komt er een nieuwe Tomb Raider film die de jongere jaren van Lara Croft zou gaan behandelen. In de eerste twee films speelde Angelina Jolie nog de rondborstige avonturier maar de geruchten gaan dat Megan Fox het derde deel voor haar rekening gaat nemen.

Angelina Jolie zou graag de rol weer op zich nemen en denkt daarbij ook dat Megan Fox geen goede Lara Croft neer zou kunnen zetten. Daarnaast is ze geen fan van de Transformers films en zegt ze dat Megan Fox haar stijl probeert te kopiëren zoals haar tatoeages. Catfight!

Wij bij FOK!games vinden dat dit het beste opgelost kan worden met een modder-gevecht maar omdat dat waarschijnlijk niet gaan lukken, graag hieronder jullie mening over wie de nieuwe Tomb Raider moet gaan worden.



Megan Fox of Angelina Jolie?

'Burgemeester Rombouts declareerde te veel'

De burgemeester van 's-Hertogenbosch, Ton Rombouts, declareerde ten onrechte lunches en diners. RTL Nieuws concludeert dit naar aanleiding van een groot onderzoek dat gehouden is bij driehonderd Nederlandse gemeenten.

De Bossche burgervader declareerde vorig jaar voor ruim tienduizend euro. De wethouders uit de Brabantse stad dienden in totaal negenduizend euro aan bonnetjes in. RTL laat weten dat Rombouts een onkostenvergoeding krijgt waarvan hij de kleine lunches en diners moet betalen.

Ruim vier op de vijf colleges van burgemeesters en wethouders in Nederland overtreedt de declaratieregels, zo blijkt uit onderzoek. In sommige gevallen worden zelfs duizenden euro's ten onrechte gedeclareerd. Een overzicht van alle declaraties van de burgemeester en de wethouders van 's-Hertogenbosch is hier te vinden.

En ook de burgemeester van Rhenen heeft een probleem.

Interview: Roos Boum

Roos Boum is op FOK! al enkele malen voorbij gekomen als het om reviews gaat. De in Frankrijk woonachtige Nederlandse schrijfster heeft inmiddels al drie boeken op haar naam staan: Valse salie, Kroniek van een verscheurde jeugd, Doodziek en springlevend? en haar nieuwste boek Du pain, du vin... du pindakaas?. Wordt het niet eens tijd nader kennis te maken met deze auteur? FOK! dacht van wel en dus hebben we haar een aantal vragen voorgelegd, met onderstaand interview als resultaat.

Nieuwe iPhone vanaf vandaag te koop in Nederland

Vandaag gaat in Nederland de verkoop van start van de nieuwe Apple iPhone. In Nederland is T-Mobile de enige provider die de toestellen levert.

De T-Mobile winkel in Almere heeft vandaag tweehonderd iPhones klaarliggen. Voor de gelegenheid heeft het telecombedrijf een soort hotel ingericht bij de winkel om de wachtenden onderdak te bieden. Dat 'hotel' is vanaf zeven uur open, de winkel gaat om negen uur open. Ook bij alle vierhonderd andere verkooppunten van T-Mobile zijn vanaf vandaag de iPhones beschikbaar. "Maar het grootste aantal in Almere", zei een woordvoerster van het bedrijf .

Volgens haar zijn de indicaties naar aanleiding van de online voorverkoop gunstig. Aantallen kon zij nog niet noemen. In de Verenigde Staten gingen in drie dagen tijd meer dan een miljoen exemplaren van de iPhone 3GS over de toonbank.

Afgezien van alle technische hoogstandjes, kun je met de nieuwe iPhone ook gewoon iemand opbellen. Columnist Driek Oplopers belt even met Eimert van Middelkoop.


iPhone 3GS  (foto: ANP)

Doden door busongeval in Duitsland

In het noorden van Duitsland, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, zijn afgelopen nacht twee mensen om het leven gekomen door een ongeval met een touringcar. Er raakten ook elf personen gewond, aldus de politie.

Het ongeluk vond plaats op de A24 vlakbij de stad Schwarzenbek. Wat de oorzaak van het ongeval is, is nog niet bekend. Wel is bekendgemaakt dat de bus afkomstig was uit Polen. De A24 richting Hamburg is volledig afgesloten als gevolg van het ongeval.

Café vecht boete rookverbod aan

Vandaag zullen de twee eigenaren van het Groningse café De Kachel hun veroordeling voor het schenden van het rookverbod aanvechten bij het gerechtshof in Leeuwarden. De twee werden in februari van dit jaar veroordeeld tot een boete van 1200 euro wegens het herhaaldelijk overtreden van het rookverbod.

In Den Bosch werd café Victoria in mei vrijgesproken van het schenden van het rookverbod. Het rechtscollege in Den Bosch oordeelde dat er een onvoldoende deugdelijke wettelijke grondslag is voor een rookverbod zonder personeel. De Hoge Raad zal later nog oordelen over deze uitspraak.

Wanneer dit nodig blijkt, is minister Ab Klink (Volksgezondheid) bereid om de regels omtrent het rookverbod aan te passen, om het algehele rookverbod voor de horeca overeind te houden. Hij blijft, evenals een meerderheid van de Tweede Kamer, voor een algemeen rookverbod. Klink meent dat er nu in de praktijk geen onderscheid bestaat tussen eenmanszaken en cafés waar wel werknemers tappen en bedienen.

Het doel van het rookverbod is bescherming van het personeel in de horeca. Zij hebben recht op een veilige werkplek en rook zou schadelijk voor de gezondheid zijn.

Gestolen python gevonden door opgegeten zender

Dankzij het laatst maaltje van een python had de Australische politie er geen moeite mee de gestolen slang op te sporen. De python had een buideldier opgegeten, dat was uitgerust met een zendertje. Dat meldden Australische media vandaag.

De twee meter lange slang werd door twee mannen uit een onderzoekscentrum in Woodvale gepikt. De wetenschappers konden het signaal van de zender vanuit een vliegtuig traceren en stuurden de politie naar een woning in Heathridge. Daar werden de dieven gearresteerd.

De python is terug in het centrum, waar hij volgens een woordvoerder uitrust van zijn avontuur.

Prinses Alexia wordt 4 jaar

Prinses Alexia, de tweede dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is vandaag 4 jaar geworden. Ze viert haar verjaardag met haar ouders en twee zusjes thuis in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Volgens de website van het Koninklijk Huis hebben Alexia's vader en moeder vandaag geen verplichtingen. Willem-Alexander was eerder in de week bij een waterevenement in Singapore, maar kon op tijd terug zijn om de verjaardag van zijn dochter te vieren.

Met het bereiken van de 4-jarige leeftijd gaat prinses Alexia maandag voor het eerst naar school. Ze wordt dan 's ochtends verwacht in groep 1A van de Bloemcampschool in Wassenaar. Echt veel tijd om te wennen heeft ze niet, over twee weken begint de zomervakantie al. Voor haar eerste schooldag hoopt ze voor haar verjaardag een 'coole' rugzak van haar ouders cadeau te krijgen.

Prinses Alexia kwam op 26 juni 2005 ter wereld in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Ze is na haar vader en haar oudere zus prinses Amalia de derde in de lijn van troonopvolging. Afgelopen zondag was Alexia met haar zusjes en moeder Máxima nog in het Concertgebouw in Amsterdam om tijdens het Kleuter Zing Event samen met honderden andere kinderen liedjes van Harry Bannink mee te zingen.

De jarige jet  (foto: ANP)

Dag Wacko Jacko

Lekker wakker worden zo, zet mijn computer en net aan en wat blijkt Wacko Jacko is overleden. En nu kan ik wel een heel lijstje gaan tikken over zijn muziek, concerten en priveleven. Of ik kan gewoon de beste videoclip aller tijden posten en laat die (naar mijn bescheiden mening) net van Micheal Jackson zijn.

Thriller, de lange, lange uitvoering...

Meepraten kan uiteraard in een topic op het FOK! forum.

Reacties op overlijden Michael Jackson

De lijkschouwer van de Amerikaanse stad Los Angeles heeft vrijdag de dood van de Amerikaanse popster Michael Jackson bevestigd. Hij deed dat nadat de politie hem had geïnformeerd over het overlijden van de King of Pop.

Jackson werd om 14.26 uur plaatselijke tijd (23:26 Nederlandse tijd) doodverklaard, meldde Fred Corral op CNN. Hij is 50 jaar oud geworden.

De popster kreeg in zijn woning een hartstilstand. De politie kreeg om 12.21 uur (21:21) een melding vanuit het huis van de ster. De ambulance bracht Jackson binnen tien minuten naar het ziekenhuis. Onderweg is geprobeerd hem te reanimeren. In het ziekenhuis raakte Jackson in coma waarna hij overleed.

Over de precieze doodsoorzaak is niets bekendgemaakt. Vrijdag volgt een autopsie die meer duidelijkheid moet geven.

Het lichaam is overgebracht naar het mortuarium in Los Angeles. Met een helikopter werd het lichaam opgehaald in het ziekenhuis en naar het kantoor van de lijkschouwer gebracht. Het laatste stuk werd met de auto afgelegd, meldde CNN.

Voor het ziekenhuis waar de Amerikaanse popster overleed, rouwen duizenden fans. Journalisten uit binnen- en buitenland hebben zich voor het hospitaal verzameld om verslag uit te brengen over de dood van de popster.

Ook voor de woning van Jackson hebben zich veel rouwende mensen verzameld. De popster woonde in Los Angeles.

Quincy Jones, de muziekproducer die Michael Jackson hielp bij het maken van Thriller en Off the Wall is kapot van de dood van de King of Pop. "Ik ben vandaag mijn kleine broertje verloren, en een deel van mijn ziel is met hem meegegaan", aldus Jones donderdag.  "Ik ben kapot van dit tragische en overwachte nieuws", aldus de producer tegen zender MSNBC. "Ik heb er geen woorden voor." 

Acteur/zanger Jamie Foxx werd middenin een interview overvallen door het nieuws. Hij zei Jackson te zullen herinneren als een "briljante musicus" en niet voor het circus dat om zijn leven is ontstaan.

De peetvader van de drie kinderen van Jackson, Mark Lester zei ook geschokt te zijn. Hij maakt zich zorgen over het lot van de kinderen. "Het zijn geweldige kinderen. Wat ze ook nodig hebben, ik zal er voor ze zijn." 

De Nederlandse fanclub van Michael Jackson is geschokt door het nieuws van de dood van de Amerikaanse popster. "Ik ben ongelooflijk verdrietig en kan het niet bevatten", aldus Janneke van der Linden van de Jackson Source. Zij zit in de nacht van donderdag op vrijdag aan de televisie gekluisterd.

De King of Pop, bekend van vele hits als Billy Jean en Thriller, bereidde zich voor op nieuwe reeks van vijftig concerten in Londen die op 13 juli van start zou gaan. Ook Van der Linden had kaarten. "Hij is bij stressmomenten vaker ingestort, maar een hartstilstand overleeft bijna niemand."

De Jackson Source richt zich naast Jackson ook op de rest van de familie Jackson. De fanclub bestaat sinds 2006 en is de opvolger van de Official Dutch Jackson Fanclub die in 1979 werd opgericht. De club heeft 1600 leden in binnen- en buitenland.

Van der Linden hoopt dat Jackson zal voortleven door zijn muzikale talent en niet door de misstappen die hij heeft begaan. "Ik ben fan van Michael geworden om zijn talent, muziek, dans en uitstraling. Het is doodzonde dat de wereld daar niet meer van kan genieten."

De website van de Jackson Source toont inmiddels een oude foto van Jackson met het onderschrift 'Rest in Peace dear Michael'. 

 


Michael Jackson (1958-2009)  (foto: ANP)

[Upd] Michael Jackson overleden

Michael Jackson is vanavond met spoed naar het ziekenhuis gebracht in Los Angeles. Bronnen vertellen dat het om een hartstilstand gaat en dat hij in de ambulance gereanimeerd is.

Om 12:21 uur plaatselijke tijd (21:21 uur in Nederland) werd alarmnummer 911 gebeld. Zijn moeder is volgens website TMZ.com onderweg naar het ziekenhuis om haar zoon te bezoeken.

Update 23:19
Joe Jackson, Michaels vader, meldt dat zijn zoon in zeer slechte conditie verkeert en dat zijn broers onderweg naar UCLA zijn.

Update 23:46
Zojuist is het bericht binnen gekomen dat Michael Jackson op 50-jarige leeftijd zou zijn overleden. Hij laat drie kinderen na: Michael Joseph Jackson, Jr., Paris Michael Katherine Jackson en Prince "Blanket" Michael Jackson II.

Update 23:58
LaToya Jackson schijnt huilend het ziekenhuis in gerend te zijn na het bericht van het verlies van haar broer. Een onbevestigde bron meldt dat Jackson reeds overleden was toen de medici arriveerden bij de verblijfplaats van Jackson.

Update 00:28 
Inmiddels bevestigen ook de LA Times, Associated Press en CBS news het overlijden van Michael Jackson. 

Update 01:45
De gezaghebbende en onafhankelijke nieuwszender CNN heeft het nieuws inmiddels bevestigd. Hiermee bestaat er geen enkele twijfel meer over de dood van de popster: hij heeft om 2:26pm (23:26 uur Nederlandse tijd) zijn laatste adem uitgeblazen.

Update 02:15:
Over enkele minuten een persconferentie. We houden jullie op de hoogte.

Update 02:59:
Nog geen persconferentie. Wel heeft een woordvoerder van de Los Angeles Police Department aangegeven dat de politie rond 16:00 uur lokale tijd ingelicht is over de situatie rond Jackson. Er zal autopsie op het lichaam uitgevoerd worden om de exacte doodsoorzaak vast te stellen.

FOK-columnist Bornfree neemt hier afscheid van Michael.


Michael Jackson (1958-2009)

 

Stem op je favoriete Michael Jackson-hit en bekijk ook het topic over Michael Jackson op ons forum.

Uitslag Brazilië - Zuid-Afrika

Brazilië heeft donderdag ten koste van Zuid-Afrika de finale van de Confederations Cup bereikt. Het gastland hield lang stand tegen de Brazilianen, maar moest het hoofd toch buigen toen Dani Alves vlak voor tijd de enige goal van de wedstrijd maakte.

Zuid-Afrika liet het initiatief duidelijk aan de Brazilianen in de eerste helft. De Seleçao kreeg op het middenveld alle gelegenheid om te voetballen, maar slaagde er niet in een gaatje te vinden in de defensie van de gastheren. De aanvallers Kaká en Luis Fabiano kregen nauwelijks een voet aan de grond bij hun bewakers. Met enkele afstandschoten probeerde Brazilië de Zuid-Afrikaanse doelman Itumeleng Khune te imponeren, maar de kleine sluitpost stond zijn mannetje en pakte alle Braziliaanse inzetten klemvast.

Waar mogelijk trachtte Zuid-Afrika af en toe speldenprikjes uit te delen. Verdediger Aaron Mokoena kreeg zelfs de beste kans van de eerste helft. De centrale verdediger kon een vrije trap van Tsholofelo Modise ongehinderd inkoppen. Doelman Julio Cesar zag de inzet van Mokoena net over gaan. De overige pogingen van de Zuid-Afrikanen konden de Braziliaanse sluitpost niet echt verontrusten.

De grote favoriet Brazilië bleef ook in de tweede helft onder de maat. Fatsoenlijke aanvallen werden er niet op de mat gelegd door de ploeg van bondscoach Dunga. Slechts door foutjes van de enthousiaste Zuid-Afrikanen ontstond er Braziliaanse dreiging, maar echt onder de indruk van de Braziliaanse doelpogingen raakte Khune niet.

Aanvallend gezien kon ook Zuid-Afrika niet veel uitrichten. De eenzame frontsoldaat Bernard Parker werkte hard, maar het ontbreken van steun van de middenvelders zorgde ervoor dat Julio Cesar slechts één keer daadwerkelijk hoefde in te grijpen. De Inter-doelman reageerde uitstekend op een van richting veranderd schot van Modise.

De wedstrijd leek op een verlenging af te stevenen, maar invaller Daniel Alves dacht daar anders over. De rechtsback van FC Barcelona krulde een vrije trap in de 88ste minuut in de lange hoek achter doelman Khune. Het bleek de nekslag te zijn voor Zuid-Afrika, dat komende zondag op herhaling mag tegen Spanje in de strijd om de derde plaats. Brazilië kan tegen de VS de in 2005 behaalde titel prolongeren.

Brazilië - Zuid-Afrika 1-0
88’ Dani Alves 1-0

Toeschouwers: 48.049
Scheidsrechter: Massimo Busacca (Zwi)
Stadion: Ellis Park Stadium, Johannesburg
Gele kaart: Felipe Melo, André Santos, Dani Alves (Brazilië), Tsepo Masilela (Zuid-Afrika)

Opstellingen

Brazilië: Júlio César, Maicon, Lúcio, Luisão, André Santos (Dani Alves/82), Ramires, Gilberto Silva, Kaká, Felipe Melo, Luis Fabiano (Kléberson/90+2), Robinho

Zuid-Afrika: Khune, Gaxa, Booth, A. Mokoena, Masilela, Pienaar (Van Heerden/90+3), Dikgacoi, Mhlongo, Modise (Mashego/90+1), S. Tshabalala (Mphela/90+1), Parker

Briatore gaat show in F1 verbeteren

Renault-teambaas Flavio Briatore zal namens de FOTA met de commerciële rechtenhouder in de Formule 1 FOM in discussie gaan om de sport te helpen verbeteren. De Italiaan was al verantwoordelijk voor de commercie van de FOTA en zal zich bezig gaan houden met meer show in de sport.

Deze samenwerking moet er toe gaan leiden dat het showelement in de sport uitgebreid wordt en dat nog meer mensen geïnteresseerd raken in de Formule 1. Dit zal in de toekomst moeten gebeuren, terwijl nu de focus gaat liggen op het opstellen van een Concorde Agreement dat tot 2012 gaat gelden.

Daarnaast is donderdag iets bekend geworden over de regelgevingen in 2010. "We houden de regels van 2009," zei FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo. "We behouden de stabiliteit in de Formule 1 en we hebben geen extra kosten. De regels zijn duidelijk en we gaan als teams door op de ingeslagen weg om meer kosten te besparen. Iets wat we al met succes hebben gedaan bij de motoren en de versnellingsbakken."

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh voegde er aan toe dat de FOTA wil luisteren naar de fans en daar ook iets mee wil gaan doen. "Ik denk dat zoals je weet de FOTA onderzocht heeft wat de fans willen. De conclusies van het onderzoek zijn voorgelegd aan de FIA. Jammer genoeg heeft deze er niets mee gedaan, maar we gaan er op gestructureerde wijze mee door. Dat blijft niet bij onderzoeken, want we moeten er voor zorgen dat hierdoor de show, het spektakel en de informatieverstrekking verbeterd wordt."

Arnautovic vrijdag naar Milaan voor onderzoek

Wellicht verkast Marko Arnautovic alsnog naar Internazionale. De aanvaller van FC Twente heeft een stressfractuur in zijn voet, maar ondergaat vrijdag een uitgebreid medisch onderzoek in Milaan.

Nadien kan alsnog worden besloten dat Inter de jonge Oostenrijker overneemt. Allereerst wil de kampioen van Italië echter uitsluitsel over het genezingsproces, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Mocht alles goed verlopen, dan zal de technisch directeur van Inter, Marco Branca, dinsdag de transfer afronden in Enschede. De 20-jarige aanvaller heeft meermaals laten weten een overgang wel te zien zitten.

Arnautovic heeft al een akkoord bereikt met Inter over een vijfjarig contract, maar de Italianen willen niet meer bieden dan acht miljoen euro in termijnen. FC Twente staat daar onwelwillend tegenover.

'Anderlecht wil Keisuke Honda'

VVV Venlo-speler Keisuke Honda staat in de belangstelling van RSCA Anderlecht, zo meldt het Belgische La Dernière Heure.

Bij de Belgische topclub zijn ze op zoek naar een vervanger voor Mbark Boussoufa. Bij Anderlecht gaat men er namelijk vanuit dat de midenvelder deze zomer de overstap naar een andere club gaat maken.

Anderlecht heeft wel te maken met flinke concurrentie in de strijd om Honda. Zo zouden Ajax, PSV, AZ, FC Twente en het Duitse VfL Wolfsburg hengelen naar de handtekening van de Japanner.

Volgens het eerder genoemde medium moet Honda tussen de vijf en tien miljoen euro kosten. Het afgelopen seizoen wist de speler in 36 duels zestien keer te scoren. Daarnaast leverde hij dertien assists af. Hij was de smaakmaker bij uitstek van kampioen VVV.

Battlefield Heroes stiekem uit closed beta

Zoals de naam van het bericht al doet vermoeden is Battlefield Heroes stiekem beta uitgeslopen. De shooter van DICE heeft een art-style die een beetje doet denken aan Team Fortress 2, de gameplay van de Battlefield Serie en het beste van alles: hij is helemaal gratis. Je kan gewoon naar de website gaan, de game downloaden en hup: spelen! Om geld te verdienen heeft de game micropayments, voor geld kan je bijvoorbeeld een hoedje kopen voor je poppetje. Niet verplicht, leuk voor sommigen.

De makers hebben wel een nieuwe trailer online gezet die je op de officiële site kan bewonderen.

Nu custom campaigns in Left 4 Dead

Left 4 Dead heeft een patch gekregen waardoor je nu custom campaigns kan spelen. Nu is "nu" misschien een te groot woord aangezien die eerst afgemaakt zullen moeten worden maar het kan nooit lang meer duren voordat we de Dawn of the Dead-campagne kunnen spelen. Wellicht ten overvloede: Dit is alleen voor de pc-versie, custom content kan niet op de 360. Volledige patchnotes hieronder.

Client

* Removed an infinite ammo exploit for molotovs
* The team swapping issue in Versus has been fixed


Add-on Campaign Support

* Players download third party campaigns as single .VPK file
* Players can manage and select add-on maps and campaigns via game UI
* Added matchmaking support and download/update prompt for add-on campaigns
* Custom campaign support in Leader boards
* If not already registered, left4dead.exe registers .VPK extension to allow automatic install of add-ons
* Servers and the steam API have been extended to allow servers to send up a list of keys for matchmaking up to 1200 bytes in size


Left 4 Dead Authoring Tools

* Fixed missing fgd error
* Added vpk.exe command line tool for extracting, creating, and appending .VPK files
* Removed info_versus (not used)
* Added info_gamemode which fires outputs for Coop, Versus or Survival depending on what game mode the map is loaded in
* Updated tutorial_standards example map, repackaged as 'Dead Line' campaign example add-on
* Sample content now includes source files for official maps

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.