DVD: Arctic Monkeys - Live At The Apollo

Het maken van intrigerende filmbeelden voor een live-registratie is bij sommige bands wat makkelijker dan andere. Bands met spectaculair pyrotechnics, op- en neer rennende ADHD-zangers, wulpse achtergrondzangeressen, narcistische gitaarsolo's en speciale gasten van wereldformaat. Degenen die een aantal shows van de Arctic Monkeys hebben gezien weten dat niets van dit alles aanwezig is tijdens een optreden. Stoïcijns, bijna verlegen of in zichzelf gekeerd staan de heren op hun vierkante meter. Een glimlachje, kort oogcontact tussen de bandleden en nauwelijks verstaanbaar gemompel van Alex Turner vormen de hoogtepunten van het contact met het publiek. Desalniettemin zijn hun shows qua geluid veelal weergaloos, strak en toch dynamisch.


Het moet dan ook geen gemakkelijke opdracht zijn geweest voor Richard Ayoade (bekend van onder andere The IT-Crowd) om de Arctic Monkeys op een boeiende wijze op film te zetten. Met Live At The Apollo is hem dit echter wel gelukt. Het geeft de band weer zoals hij is: redelijk contactgestoord jegens het publiek, maar oh zo briljant als muzikanten. Het viertal brengt hier in Manchester het leeuwendeel van hun albums ten gehore, op de laatste de dag van hun uiterst succesvolle tournee in 2007.


Door het ingenieuze camerawerk, dat in eerste instantie vrij simpel lijkt, word je in het optreden gezogen en lijkt het alsof samen met de Monkeys op het podium staat als crewlid. Heel spannend is het niet qua filmtechnische effect, maar het geeft prima weer hoe de band te werk gaat op de planken. De splitscreens zijn de enige 'hoogstandjes' in de film, die wel het gewenste effect hebben. In de extra's heb je zelfs de mogelijkheid om de eerste helft van het concert in een quad-screensplit te zien. Alle leden zijn met een vast camerastandpunt in hun eigen kwadrant in beeld gebracht. Een aparte beleving van het concert, maar de meer dynamische beelden zijn toch een stuk interessanter. In de extra's komt onder meer ook de track 'Balaclava' nog terug en is er de mogelijkheid om te beleven hoe drummer Matt Helders het geluid hoort tijdens het optreden. Leuke korte bonussen, maar het gaat uiteindelijk om het optreden en dat staat muzikaal gezien als een huis. Er zijn weinig momenten waarop het kwartet teleurstelt en zo is dat ook hier. De interne grappen en grollen en humor van Turner moet je een beetje liggen (verstaan is soms ook al een kunst). Voor velen zal een live-registratie van de Arctic Monkeys op een verlanglijstje staan en met deze setlist kan het voor diegenen een mooie kerst worden.

Tracklist:
1. Brianstorm
2. This House Is a Circus
3. Teddy Picker
4. I Bet You Look Good on the Dancefloor
5. Dancing Shoes
6. From the Ritz to the Rubble
7. Fake Tales of San Francisco
8. Balaclava
9. When the Sun Goes Down
10. Nettles
11. D Is for Dangerous
12. Leave Before the Lights Come On
13. Fluorescent Adolescent
14. Still Take You Home
15. Da Frame 2R
16. Plastic Tramp
17. 505
18. Do Me a Favour
19. A Certain Romance
20. The View From Afternoon
21. If You Were There, Beware


Label: Domino Datum: November 2008 Waardering: