DVD: Max & Co

We worden tegenwoordig overstelpt met animatiefilms, vooral door Pixar/Disney en Dreamworks. Op dat gebied zijn we dan ook verwend geraakt. Het moet steeds mooier, realistischer en grootser worden. Dit maakt het moeilijk voor de kleinere animatieproducenten om voet aan de grond te krijgen. Toch is het te prijzen dat de kleineren het wel blijven proberen. Zo is daar nu Max & Co, een poppen-animatiefilm. Met deze Belgische versie - het origineel is van Zwiserse makelij, geregisseerd door het duo Sam en Fred Guillaume - is het fijn ontsnappen aan het volwassen leven.

Het verhaal
Wanneer Max op zoek gaat naar zijn vader komt hij in het plaatsje Saint-Hilaire terecht. Het stadje drijft volledig op de fabriek 'Bzzz & Co', de plaatselijke vliegenmepperfabrikant. Op zoek naar een plaats om te slapen komt Max bij mevrouw Doudou uit, een onderwijzeres in Saint-Hilaire. Zij bezorgt hem ook een baantje als liftmuzikant in, je raadt het al, de fabriek. Helaas gaat het met de fabriek niet zo goed, vliegen dreigen uit te sterven en dus worden vliegenmeppers overbodig.

Om de werknemers van de fabriek te redden wordt er door de plaatselijke 'Einstein' - tevens een op macht zinnende manager in de fabriek - gewerkt aan een mutatieproject om zo de vliegen weer terug te brengen en daarmee het voortbestaan van de fabriek te garanderen. Op zich een nobel plan, maar wat blijkt... de vliegen zijn uitermate agressief en vallen iedereen aan die ze tegenkomen! Max ziet het als zijn roeping om, samen met zijn vriendin Félicie en alle inwoners van Saint-Hilaire, deze 'Einstein' te stoppen. Wat hij vooraf niet had kunnen vermoeden is dat hij tijdens deze reddingspoging ineens wordt geconfronteerd met zijn vader.



Voor jong en oud
Wat vooral opvalt aan Max & Co is dat de makers geprobeerd hebben om de film voor zowel jong als oud interessant te maken. Dat is ze gelukt. De jonge kijkers vinden vooral plezier in de poppenanimatie, daar waar de volwassenen meer tekstueel aan hun trekken komen door de verborgen volwassen grappen en verwijzingen. Dit maakt het een familiefilm bij uitstek.

De animatie mag dan van een ander kaliber zijn dan de producties van eerdergenoemde Pixar/Disney en Dreamworks, het mag er toch zeker wezen. De regisseurs hebben hulp gehad van de Belg Guionne Leroy, die eerder al meewerkte aan Chicken Run en Toy Story. Voor wat betreft de stemmen is een blik Belgen opengetrokken, dat is voor ons Nederlanders misschien wat wennen. Wij moeten toch altijd een beetje lachen om de Belgische animatiestemmen. Onder andere Sven De Ridder, Dirk Lavrysen, Camilia Blereau en Katrien Debecker leenden hun stemmen aan de karakters in Max & Co.

Eerlijk is eerlijk, vijf sterren krijgt de film niet, maar dat geeft ook niet. Je hebt met deze dvd nog altijd een hele leuke film in handen, zeker voor de echte animatieliefhebber. Probeer los te komen van de computeranimaties als KungFu Panda en Ratatouille en laat je gewoon meevoeren in de poppenwereld van Max & Co. 75 minuten vermaak is gegarandeerd.




Release
De release op dvd is gewoon netjes. Naast de hoofdfilm vinden we een aardige 'making of' op de schijf. Zeker bij animatiefilms is dit een waardevolle toevoeging. Het geeft nét dat beetje extra, vooral voor volwassenen interessant. Max & Co is vanaf 1 september verkrijgbaar en kan dus mooi worden aangeschaft voor de dan aankomende herfstvakantie.


Label: Pias Records Releasedatum: 1 september 2008 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: