Event : Destination : Down Under

De relatie tussen Nederland en Australië viert dit jaar haar 400ste verjaardag. In het kader van dit jubileum vinden er aan allebei de kanten van het water festiviteiten plaats. Één van deze evenementen was het lifestyle event Destination: Down Under dat van 2 t/m 5 juni 2006 gehouden werd in de Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen.

Vooraf claimde de organisatie dat de bezoeker de gelegenheid kreeg om in Nederland een dag Australië te proeven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het daar niet echt mee eens was. In totaal waren er 27 stands, hiervan is één standhouder niet op komen dagen en waren er twee ingericht als bar of koffiecorner. Daarnaast was er ook nog een foodcourt waar je tegen betaling mocht proeven van typisch Australisch eten. Zo kon je daar onder andere wafels, kipspiezen, gepofte aardappels, Australian Stew en Zalm krijgen. Overigens vraag ik me nog steeds af wat wafels met Australië te maken hebben. Helaas moest je hier voor iedere gerecht apart afrekenen, en waren de prijzen té hoog voor té kleine porties.

Een aantal stands was gespecialiseerd in reizen naar Australië, je kon hier informatie krijgen over de allerhande types reizen die mogelijk zijn. Of je nu wilt backpacken of een strandvakantie, je kon er de nodige informatie over krijgen. De naam smaakpavillion doet mij denken dat je hier dingen kan proeven maar de keren dat ik er langsliep werd mij niets aangeboden. Voor zover ik het kon zien kon je hier alleen een aantal Australische specialiteiten kopen, nieuw in de verpakking.

De Australische wijngaarden werden vertegenwoordigd op een viertal stands, hier kon je informatie krijgen en proeven van een aantal lekkere wijntjes. PS Games was vertegenwoordigd met een stand voor hun nieuwe puzzelspel: The Kaleidoscope Classic. Het eerste exemplaar van dit bordspel werd bij de opening van het event uitgereikt aan de ambassadeur van Australië. Het spel is van origine Australisch, vandaar.

Ten slotte waren er nog een aantal stands van organisaties die zich bezighouden met het begeleiden van mensen die naar Australië gaan migreren. Hier kon je informatie krijgen over het emigreren naar Australië. Tevens werden hier een aantal keer per dag presentaties gegeven over het emigreren.

Je kon een aantal actieve dingen uitzoeken om te doen. Zo kon je een paar rondjes fietsen op de Mountainbike trail, of proberen zo lang mogelijk te blijven staan op de surfsimulator. Er waren ook een aantal workshops over de Aboriginals en hun gebruiken.

Helaas viel deze beurs mij zeer tegen, er was weinig te doen, en het aantal stands viel flink tegen. Ook hing er niet echt een sfeer waardoor je het idee zou kunnen hebben dat je in Australië rondliep. Hiervoor was de aankleding veel te mager, alleen bij de stands was er hier en daar iets te zien en er hingen een paar boemerangs door het gebouw.

Als je meer informatie wilt over de 400-jarige vriendschap tussen Australië en Nederland, en de evenementen die in beide landen plaatsvinden, kun je terecht op http://www.australia-netherlands2006.com