Dagje uit: Artis

Artis is in 1838 opgericht. Destijds met een kleine collectie dieren, maar in de loop van de tijd werd zowel de collectie als de dierentuin zelf flink uitgebreid. De laatste uitbreiding was gereed in 2002: de Afrika Savanne, waar hoefdieren lekker de ruimte hebben om te rennen. Hierdoor kwam er ook meer plek voor andere dieren in de oorspronkelijke tuin. Nog niet alle dieren hebben al een nieuw en modern onderkomen, maar daar wordt nog druk aan gewerkt. Meer over de geschiedenis van Artis kun je vinden op www.artis.nl.


Beverratten


Het eerste wat me opviel toen ik bij Artis kwam is dat de entree nog steeds hetzelfde is, met die mooie groene hekken met de gouden vogels erop. Maar de papegaaien zaten niet meer langs de laan naar de Apenrots. Klein tegenvallertje, dat was nu juist zo kenmerkend voor Artis.


Bewoner van de Apenrots


De Apenrots is nog wel dezelfde, een van de eerste dingen waar je langskomt. Na de Apenrots kun je kiezen welke kant je op wilt, naar het vogel- en apenhuis, naar de roofdieren, naar de pinguïns... Een vaste wandelroute is er niet, waardoor je het gevaar loopt sommige diergroepen te missen. Neem in elk geval een plattegrond mee bij de kassa. Daar staan naast allerlei wetenswaardigheden ook de voedertijden van de diverse dieren op. Voedertijd is altijd leuk om mee te maken. Hou er wel rekening mee dat het op zo'n tijdstip erg druk is en dat kleine kinderen dan weinig kunnen zien.


Luie ijsbeer


Op diverse plaatsen in Artis kun je zitten om iets te gebruiken. Daar vind je dan ook toiletten, babyverschoonplekken en meestal een speeltuintje voor de wat oudere kinderen. Zie maar dat je ze nog meekrijgt.


Jonge sneeuwuil


Wat opvalt is dat je in Artis niet alleen exotische dieren ziet, maar ook huis-, tuin- en keukendieren die natuurlijk in de gaten hebben dat het hier goed toeven is. Zo zie je heel veel reigers en mussen, wat ook weer zijn charme heeft.


Reiger die zich verstopt in het pinguïnverblijf


Artis is groot, als straks alle verbouwingen klaar zijn zo'n 14 hectare. Dat is heel wat om op één dag te belopen! Daarom is het erg prettig dat Artis op alle zaterdagen in juli en augustus open is tot 22.00 uur: de ZOOmeravonden. En omdat Artis geen verlichting heeft, wordt de tuin op de al wat kortere dagen in augustus sfeervol verlicht met kaarsjes en andere kleine lichtjes. Op zo'n avond kun je zien hoe de dieren zich gedragen als de bezoekers normaal gesproken weg zijn. Sommigen maken zich klaar voor de nacht, anderen worden juist wakker en gaan actief in de weer. Om hier optimaal van te genieten kun je zelfs een picknickmand bestellen, zodat je kunt eten op een plekje bij je favoriete dieren.


Jan-van-Gent


Artis is momenteel een mengeling van moderne en ouderwetse dierenverblijven. Wat jammer is, is dat daardoor nog veel dieren achter gaas en tralies verblijven (voor mij als verwoed fotograaf een groot nadeel). Er wordt hard aan gewerkt om alle dieren goed te huisvesten. In de toekomst zullen de dieren dan ook nóg beter te bekijken zijn. Maar ook nu valt er veel moois te zien. Naast de vele diersoorten is er ook veel aandacht besteed aan de groenvoorziening. Artis is een echt stadspark, met heel veel groen en ook opvallend veel beelden en andere kunstwerken. Je kijkt er echt je ogen uit!


Pelikaan




Artis
Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ AMSTERDAM
www.artis.nl
Toegangsprijzen: Volwassenen: € 16,00
Volwassenen 65+: € 15,00 Kinderen (3 t/m 9 jaar): € 12,50

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!