Dagje uit: de Efteling

Onze zoon is helemaal weg van het Carnaval Festival: kleurige poppen die bewegen en dansen op een deuntje dat je nooit meer uit je systeem krijgt. Dus doen we een rondje of vier achter elkaar als we de kans krijgen. Op rustige dagen lukt dat vaak wel. Helaas was het deze keer niet echt heel erg rustig, maar ook weer niet zo druk dat je erg lang moest wachten; tussen de vijf en tien minuten is goed te doen. Op de site van de Efteling kun je een schema vinden met de verwachte rustige, gezellig drukke en topdagen. Vooral handig als je niet aan weekenden gebonden bent. Een extra attractie dit jaar is de verschijning van reclameleeuw Loekie en zijn eendenvriendje Guusje in het Carnaval Festival. Je komt ze op allerlei plaatsen tegen.


Carnaval Festival


Een attractie die we ook nooit overslaan is Droomvlucht. De betoverende elfjes, dieren en trollen, waar je bij elk rondje wel weer iets nieuws ontdekt, zijn zo mooi gemaakt dat het altijd weer een feest is om ze te zien. De onder een waterval douchende trollen ontlokken zoon het commentaar: "Voeten wassen! En denk eraan, het is harenwasdag!" Bij de volgende ronde constateert hij dat de trollen erg slecht luisteren, maar bij de derde ronde is hij tevreden: de voeten en haren zijn schoon! Dat is ook weer geregeld. Anton Pieck kan tevreden zijn.

We nemen de oude stoomtrein naar het Ruigrijk, waar zoonlief absoluut een paar rondjes in de Fordjes wil. Want daar mag hij zelf sturen en dat is natuurlijk ontzettend stoer! Hij ligt helemaal in een deuk als hij expres de verkeerde kant opstuurt en de auto begint te wiebelen. Een rondje met papa, een rondje met mama. Met de belofte dat we nog een keer terugkomen, krijgen we hem eindelijk mee naar de volgende attractie. We wandelen een eind door het park en weer valt me op hoe mooi de Efteling is aangelegd. Overal bloemen, planten, alles is netjes aangelegd en keurig onderhouden. Om de paar meter vind je een afvalmand en gelukkig gooien de meeste mensen hun rommel er netjes in. Alleen onder de struiken bij de bootjes barst het van de lege blikjes omdat mensen kennelijk te beroerd zijn om hun afval even bij zich te houden tot ze daar weer uitkomen.

Die bootjes zijn ons volgende doel. De rondvaart over het meer duurt ongeveer 20 minuten en is bij uitstek geschikt om even uit te rusten - je legt hele afstanden af op zo'n dag - en een broodje te eten. Omgeven door bloemen en watervogels kom je helemaal tot rust. We zien verschillende soorten jonge gansjes, eenden en andere vogels. Ons overgebleven brood lusten ze best.


De bootjes en de pagode


Het is een warme dag en we halen een ijsje bij de Pagode. Vanaf dat apparaat heb je een prachtig uitzicht over de Efteling en de verre omgeving. Waar Langnek inmiddels niet meer boven de bomen uitkomt, redt de Pagode dat makkelijk. Langzaam draaien we in de rondte, zodat we alles goed kunnen zien. Kijk, daar voeren we net! En daar is Carnaval, en daar het Spookslot, daar moeten we ook nog heen van zoon. Even lekker griezelen bij de spoken en de geraamtes. Dan vindt zoon een stuk papier en we zien een andere reden waarom het in de Efteling zo schoon is: Grote Bolle Gijs (bij andere mensen dan zoonlief beter bekend als Holle Bolle Gijs). In de verre omgeving van de Holle Bolle Gijzen en andere papierverslindende figuren is geen papiertje op de grond te vinden.


Holle Bolle Gijs


Onderweg komen we de Ganzenparade tegen. Een van de meest mallotige en leuke vertoningen in de Efteling! Twee muzikanten, uitgedost met fluitjes, trommels, xylofoon en andere muziekinstrumenten begeleiden een groep ganzen die braaf meesjokken in het muzikale geweld. Ze lopen op bepaalde tijden dwars over de Efteling. Het is echt een vertoning die je niet mag missen. Overigens is bij de ingang een handig foldertje verkrijgbaar waarop onder andere staat wanneer de ganzen aan de wandel zijn. Ook kun je hier vinden wanneer er optredens zijn, van bijvoorbeeld muziekbands, of voorstellingen in het Eftelingtheater. Vaak zit er ook een kortingsbon bij voor één van de winkeltjes. Meenemen dus als je binnenkomt.

We lopen door naar Fata Morgana en stappen in de grote boot die ons naar het Midden-Oosten voert. Zoon drukt zijn oren dicht voor het lawaai van het vallende hek, dat gelukkig nog net boven onze hoofden blijft hangen! Hij kijkt zijn ogen uit naar de straattaferelen, de bedelaars, de kamelen, de ezel die maar niet over het wankele bruggetje wil en protesterend balkt. Dan komen we bij de handelaren in vliegende tapijten, geheimzinnige drankjes en de tandarts, die zijn patiënten gewoon op straat behandelt. En zo te horen niet bepaald pijnloos... We varen langs de kerkers en de wachters en komen dan in het paleis. Hier staan twee vervaarlijke tijgers die de harem bewaken. Even verderop zitten de mannen te drinken en te praten, terwijl de Sultan koelte wordt toegewuifd met veren. Prachtig uitgedoste dames dansen voor hem. Dan komt het mooiste stuk: de schatkamer met al het blinkende goud en de prachtige juwelen. Zoon kijkt ineens omhoog en roept: Kijk mama, we varen in de billen van de reus!


Fata Morgana


Weer buiten besluiten we naar het Diorama te gaan. Daar rijden miniatuurtreintjes in een echt Anton Piecklandschap rond. Zoon is er bijna niet weg te slaan. Hij draait met papa een paar rondjes in de ouderwetse stoomcarrousel. Dan gaan we naar het Sprookjesbos. Bij de Fakir staat een pauw trots met zijn veren te pronken. Het beest trekt bijna meer aandacht dan de Fakir op zijn vliegende tapijt.

We ontdekken een nieuw sprookje! Het meisje met de zwavelstokjes, erg mooi gemaakt. Ook de Indische waterlelies, het sprookje van de Belgische koningin Fabiola, bezoeken we. Zoon gaat ondertussen op bijna elke paddenstoel zitten die we tegenkomen en eist dat we foto's van hem maken. Dan loopt hij naar de slapende reus en roept fanatiek om Klein Duimpje, die daarop pogingen doet om de reus zijn zevenmijlslaarzen uit te trekken. We komen op het sprookjesplein en gooien 30 cent in Ezeltje Strekje. Zoon kijkt zeer verwonderd toe wat er gebeurt: het beest begint te balken, zijn staart gaat omhoog en in vliegende vaart komt er een Eftelingdukaat uit zijn achterste gevlogen! Hij holt erachteraan om hem op te rapen. Een echte gouden munt, net als in de schatkamer van de Sultan!

Roodkapje is zoons favoriete sprookje. Hij voert het regelmatig zelf op en natuurlijk moet hij nu alles in het echt bekijken: Roodkapje die aan de deur staat te bellen, en de wolf die met grootmoeders nachthemd en slaapmuts aan in bed ligt te likkebaarden. Hij is erg onder de indruk. En hij is moe. Zo'n dagje Efteling gaat je niet in je koude kleren zitten. We zoeken de auto maar weer eens op. Zoon zingt het liedje van Carnaval Festival, tot het opeens stil wordt op de achterbank. Hij droomt nog even door over de Efteling. Volgend jaar gaan we weer!

De Efteling vind je in Kaatsheuvel (kan niet missen, gewoon de borden volgen). Toegang 24 euro. Kinderen tot en met 3 jaar gratis.



Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!