Boek: 3x3+2 - Drs. P

Drs. P, taalvirtuoos. Veel mensen kennen zijn liedjes wel, die overigens meer uitblinken door de geniale teksten dan door oorstrelend gezang. De Dodenrit bijvoorbeeld, en de Veerpont (Heen en weer...). Uiteraard schrijft Drs. P ook. Dat kan niet anders als je zo aan taal verknocht bent. Zijn nieuwe boek heet 3x3+2.Die titel slaat op de vorm waarin het boek geschreven is. Het bestaat uit Onzijnen, gedichten van 3 maal 3 plus 2 regels. De laatste twee rijmen op elkaar, de eerste 3 maal 3 ook, maar dan min of meer in willekeurige volgorde, zoals Drs. P zelf uitlegt op de achterkant van het boek:

Voor wie dit nog niet weten: het onzijn
Telt drie terzinen plus een distichon
Men hoeft er dus niet erg veel aan te dichten

Het schema is solide als beton
Doorgaans (als 't metrisch zo is in te richten)
Beoefent men gewoon pentameter

Of 't nu vermaak is of om voor te lichten Ė
De onderwerpen vindt men her en der
En wat het rijm betreft: geen centje pijn

Dit boek heet logisch 3x3+2
En werd gevuld door Drs. P


In de gedichten verwijst Drs. P onder andere naar zijn Zwitserse afkomst (bij de Burgerlijke Stand staat hij bekend als Heinz Polzer), terwijl ook de oorlog er opvallend vaak als thema in voorkomt. Natuurlijk zitten de verzen vol prachtige subtiele verwijzingen.

Een oude spreuk heeft dikwijls groot gezag
Zo'n wijsheid die men (soms wel eeuwenlang)
Aan nieuwe generaties overbriefde

Die aan de kamerwand of in de gang
Gelovigen bekeerde en geriefde
Als God is liefde, netjes vastgepind

Bestaat er ook zoiets inzake liefde?
Jazeker, Liefde, luidt de tekst, is blind
En hier komt de conclusie voor de dag

Als a = b en b = c, nu ja -
Dan moet a toch wel c zijn, ga maar na


Er staan (met het onzijn op de achterflap mee) precies 100 onzijnen in het boek. Dat betekent (helaas) dat je snel uitgelezen bent, maar ook dat je het boek makkelijk even neer kunt leggen om iets anders te doen, er zit immers geen verhaallijn in. Hoewel bepaalde thema's wel terugkeren staan alle gedichten op zichzelf. Een ideaal treinboek! Er staan dan ook meerdere treinonzijnen in.


Drs. PEcht heel veel meer valt er niet over het boek te vertellen. Drs. P-liefhebbers zullen het verslinden en stil genieten, niet-fans zullen het niet kopen. Die missen toch wel wat...Uitgever: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar ISBN: 90 388 1443 7 Pagina's: 112
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!