New Talent: Trip

'Triphonque'

Voor het interview begon kreeg ik het eerste album van Trip te horen. De post vond het weer eens nodig om de CD die ze naar me hadden opgestuurd te jatten. Maar gelukkig hadden ze nog een exemplaar voor me liggen dat ik mee naar huis kon nemen.

Tijdens het interview zeiden de drie heren die ik sprak dat ze het geluid op de demo erg gelikt vonden. En daar kan ik ze gelijk in geven, dit klinkt allemaal erg glad en professioneel. En dat is op zich ook een prestatie, want het geluid van negen muzikanten laat zich niet zo bijster makkelijk op plaat vast leggen.

Ik heb jammer genoeg niet zo bijster veel kennis van de funk, ik ben niet voor niets de herrierecensent hier op FOK!, maar het is wel een verdomd lekkere plaat. Zowel de up-tempo als de wat rustigere nummers zijn van begin tot eind goed gearrangeerd. Het is misschien wel een onderdeel van de funk, maar de baslijnen lopen als een rode draad door de muziek en dragen voor een groot gedeelte bij aan de melodie. De "finishing touch" ligt bij de blazers, maar ik heb dan ook een zwak voor blaasinstrumenten.

De vocalen zijn ook erg strak en vloeien lekker over de muziek heen. Alleen kun je af en toe wel horen dat het niet een "native speaker" is die zingt, je hoort een klein beetje accent, maar een kniesoor dat daarop let. De vrouwelijke zang is een welkome afwisseling.

'Triphonque' is een lekkere zomerse plaat die onderweg naar Frankrijk ongetwijfeld zijn weg naar de CD-speler zal vinden. Voor een CD die in eigen beheer is uitgegeven is de geluidskwaliteit uitmuntend en ik ben dan ook erg benieuwd naar het nieuwe materiaal van deze band.

De clip

"Onze eerste clip is opgenomen in Amsterdam door twee kennissen die wel wat voor ons wilde maken. We hadden het idee om een verhaal te maken wat eigenlijk niemand snapt omdat het te vaag is, zoals je wel vaker ziet, dus we hadden een compleet script geschreven waarin we al onze ideeën ingezet hadden. De twee regisseurs schrapten daarna erg veel omdat het bijvoorbeeld onverfilmbaar was, maar het is uiteindelijk wel ongeveer geworden zoals we het ons voorgesteld hadden."

In de clip die je hier kunt bekijken zie je niet alleen maar het verhaal wat de band wilde vertellen, maar ook beelden van de band zelf die een optreden geven. "Dat zijn beelden die we in een klein cafétje in Amsterdam hebben opgenomen. We wilden persé ook beelden van de band erin hebben en besloten een klein optreden te geven. We hebben een vaste groep vrienden die altijd meegaan en ook in die clip te zien zijn, maar er zit ook echt publiek tussen. Maar die mensen moet je natuurlijk wel vermaken, en om dan constant hetzelfde nummer te spelen, wat je eigenlijk moet doen in een videoclip, is ook niet echt heel erg handig. Daarom besloten we om dan maar een beetje te gaan jammen, natuurlijk wel in dezelfde maat, omdat je het anders niet kunt gebruiken. Dat werkte goed en je kunt absoluut niet zien of we nu echt het nummer spelen of niet."

De clip is voorlopig alleen te bekijken via het Internet, maar de band hoopt de videoclip binnenkort op AT5 te kunnen laten zien. Of hij ook op de nationale TV zal komen kunnen ze nog niet zeggen.

Het nieuwe album

"Het plan is dit moment om in september weer de studio in te gaan duiken. We hebben al wat materiaal klaarliggen. Onze sound is toch wel veranderd sinds onze eerste album en dat willen we vastleggen op plaat. Het wordt geen volledig album, waarschijnlijk een 5-track EP ofzo. Maar wat we niet willen is dat het album net zo gelikt gaat klinken. Tijdens optredens zijn die nummers al een stuk rauwer en dat willen we doortrekken naar de CD. We weten nog niet hoe we dat gaan realiseren en we hopen dat de producer het ook goed vindt. Want de producer is toch echt degene die het uiteindelijke geluid voor een groot gedeelte bepaalt."