CD Review: Jamai - Jamai

Het is vrijwel onmogelijk om niet bevooroordeeld naar het album van Jamai te luisteren. Je weet wat je te wachten staat; een goed geproduceerd glad product waar commercieel gezien weinig mis mee kan gaan. Toch wilde ik de gok wagen en eens kritisch naar 'Jamai' luisteren.

Het album begint met het overdreven vrolijke 'I luv the sun'. In gedachten zie ik Jamai al in een clipje over het strand heen springen... brrr, gauw verder met het volgende nummer; de tot vervelens toe gehoorde hit 'Step right up'. Daarna volgt wat beter materiaal, maar dit zijn dan ook meteen twee covers; Van Morrisons 'Have I Told You Lately', het nummer waar Jamai zijn Idols-avontuur mee begon, en Jackie De Shannon's 'When You Walk In The Room', een duet met Idols collega Dewi. 'I'll be the one' is best een aardig nummer. Het klinkt aanstekelijk en Jamai's stem komt hier goed in uit. Gevolgd door de te verwachten boyband-achtige ballad 'Wildest Dreams'. 'Think about you' vind ik één van de sterkste nummers van de CD. Absoluut een nummer met hitpotentie, wat je waarschijnlijk ook wel kan verwachten van Fluitsma en Van Tijn die verantwoordelijk zijn voor dit nummer.



'Wango Tango' vind ik helaas weer ronduit irritant. Het valt in de catagorie van 'Step right up'. Een uptempo nummer, waarvoor ik de stem van Jamai gewoon niet geschikt vind. 'Tell me why' is wel weer een lekkere ballad, waarin Jamai zijn stem opeens weer een beetje een andere draai heeft en richting Stevie Wonder lijkt te gaan. Lekker soulful. Om daarna helaas weer af te zwakken in het schreeuwerige 'I don't wanna stop', waarin Jamai wederom zijn kreet 'C'mon' ten gehore geeft. Bah.
'Lettin' You Go', wederom een boyband-achtige sound, en 'You Are The Reason' zijn twee aardige midtempo songs en het album sluit af met de ballads 'You've Got A Way Without Words'. Wederom een song die het beste aansluit bij de stem van Jamai.

Het album is dan nog niet helemaal op zijn eind, want we worden nog "getrakteerd" op een bonus, namelijk de live-versies van 'Let's get loud' en 'Sorry seems to be the hardest word'. Jamai, beloof me één ding... wil je alsjeblieft nooit meer 'Let's get loud' zingen? Vind ik de versie van mevrouw Lopez al irritant genoeg, jouw versie is nog een keertje erger. Niet meer doen dus. Gelukkig is het laatste bonusnummer wel een erg goede afsluiter. Het nummer 'She's gone' tezamen met Jim. Wat een lekker nummer! Dit kan misschien ook aan Jim liggen, maar absoluut het nummer met de meeste hitpotentie van dit album. En Jamai bewijst met dit nummer meteen talent te hebben, want het is nog door hem zelf geschreven ook!

Conclusie: Het album is een beetje te voorspelbaar. Het had allemaal net iets gedurfder mogen zijn en wat minder gladjes. Al met al maken de mid-tempo nummers en ballads deze CD toch nog een aardige CD. Ik hoop voor Jamai dat hij over een jaartje niet helemaal vergeten zal zijn en nog de kans krijgt een waardige opvolger te maken.




Tracklist
I luv the sun
Step right up
Have I told you lately
When you walk in the room
I'll be the one
Wildest dreams
Think about you
Wango Tango
Tell me why
I don't wanna stop
Lettin' you go
You are the reason
You've got a way without words

Bonus
Let's get loud (live)
Sorry seems to be the hardest word (live)
She's gone