The Beautiful South - Golddiggas, Headnodders and Pholk Song

Er was eens een leuk indie popbandje met de naam The Housemartins bestaande uit Paul Heaton, Norman Cook (tegenwoordig Fatboy Slim), Stan Cullimore, Hugh Whittaker, Dave Hemmingway en Ted Key. Geen knappe koppen, maar een stel nerds die leuke muziek maakten. Dat bandje werd ontdekt door de onlangs overleden Britse dj John Peel. Ze hadden wat hits met nummers als "Happy hour", "Sheep" en "Think for a minute" en gingen vervolgens in 1987 uit elkaar.


The Housemartins

Zanger Paul Heaton vormde in 1989, samen met drummer Dave Hemmingway, The Beautiful South. Hier werden zangeres Briana Corrigan, bassist Sean Welch, drummer David Stead (die voorheen een Housemartins roadie was), en gitarist David Rotheray aan toegevoegd. Dave Hemmingway zou voortaan een gedeelte van de vocalen voor zich nemen naast Paul Heaton.

Waar The Housemartins het deden met veel gitaren en gevatte en geestige teksten, werd The Beautiful South meer geraffineerd met een jazzy popsound doordrenkt van keyboards, R&B-achtige achtergrondzang en orkestachtige arrangementen. De lieflijke liedjes zijn echter een tegenstelling met de vaak pittige, sarcastische teksten. The Beautiful South was vrijwel direct een succes in hun thuisland Engeland. Dat succes blijkt wel uit tien top 10 albums en het in 1994 uitgebrachte compilatie-album dat één van de best verkopende albums ooit in de Britse historie werd. De eerste single die ze uitbrachten was het briljante "Song for whoever". Deze behaalde een nummer 2 notering in de Engelse hitlijsten.


The Beautiful South anno 1994

"A Little Time", de eerste single van hun tweede album "Choke" werd de eerste nummer 1 hit van de groep. In 1993 verlaat Corrigan de groep en wordt vervangen door Jacqui Abbot. De band heeft hierna nog wat kleine hits en brengt in 2001 "Solid Bronze - Great Hits" uit wat wederom een groot succes is. Het daarna uitgebrachte "Gaze" levert weinig hits op, maar wederom een top 10 notering in de album-hitlijst. Nu in 2004 probeert The Beautiful South het opnieuw met "Golddiggas, Headnodders & Pholk Songs"