Gadget: 20Q Mindreader

20Q is een elektronisch speeltje met een display en vier knoppen. Om het apparaatje je "gedachten te laten lezen", moet je eerst iets in gedachten nemen. Een ding, maakt niet uit wat. Dan verschijnt er een serie van 20 vragen op het scherm. 20Q stelt je (in het Engels) dan 20 vragen via het LED-display en je antwoordt met de knoppen 'ja, 'nee', 'misschien' of 'onbekend'. Met vragen die soms compleet irrelevant zijn (“Is het groter dan een magnetron-oven?” en “Is het zwaarder dan een eend?”) werkt 20Q na 20 vragen uit waar je aan denkt. Mocht het gokje van 20Q fout zijn dan stelt het nog vijf vragen voordat het zich gewonnen geeft.



De 20Q lijkt qua uiterlijk wat op een platgeslagen Powerball, maar heeft er in de verste verte niets mee te maken. Het werkt eigenlijk vrij simpel. Je neemt een artikel in gedachten en 20Q begint te vragen. Ik verzon dus als eerste iets wat vrij makkelijk te raden zou zijn; een tafel. En ja hoor, na 20 vragen wist 20Q me te melden dat ik aan een tafel dacht. "Kan gebeuren, het was ook een makkelijk item", bedacht ik me. Maar alle artikelen die ik daarna in gedachte nam, een Quad, een zandkorrel, sneeuw, navel, een wolk, dekbed, panter, komkommer... stuk voor stuk wist de 20Q het te raden. Met n artikel had de 20Q wat moeite, namelijk met het woord "vibrator". Uiteindelijk zat het kleine wondertje wel redelijk in de buurt. Hij vroeg of ik aan een "fetish" dacht. Niet slecht. Ook vrienden die ik het apparaatje uit liet proberen vielen stuk voor stuk steil achterover van het resultaat. Vooraf waren ze allemaal nogal sceptisch, maar al gauw was het "hoe is het mogelijk!" te horen.


Natuurlijk leest 20Q niet echt je gedachten (althans, dat hoop ik dan maar...), maar het zit wel zo ingenieus in elkaar dat het door de vragen kan uitsluiten wat het niet is en wat het zou moeten zijn. Het werkt ook redelijk verslavend. Want je blijft zoeken naar woorden die hij echt niet zal raden, maar helaas zal de 20Q vrijwel altijd het woord raden. Jammer dat het apparaatje er tot nu toe alleen in het Engels is, want je moet echt wel zeer goed de Engelse taal beheersen wil je het goed kunnen gebruiken. Voor mij geen probleem, maar er zijn mensen die daar wat meer problemen mee hebben en daardoor de vragen niet juist kunnen beantwoorden.

Natuurlijk is het concept niet helemaal nieuw, want 20Q is ook online wel te vinden en te spelen. Maar je hebt nu wel 20Q altijd bij je. Het is makkelijk om mee te nemen en dus elders met vrienden te spelen en bovendien is de 20Q Mindreader ook nog veel grappiger en cooler dan de online versie door af en toe een grappige statement voorbij te laten komen als "You think you can trick me?". Maar als je het vaak speelt, zullen die opmerkingen wel lichtelijk gaan vervelen.

20Q is voor 21,95 te koop bij onder andere The Gadget Company en ik vind het dat meer dan waard! Discussies over 20Q Mindreader kunnen ook op het nieuwe gadget forum! Neem daar vooral even een kijkje voor nog meer leuke gadgets en discussies.