Musical: De Jantjes

Het verhaal van De Jantjes speelt zich af in de Jordaan in het begin van de twintigste eeuw. Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus zit het de laatste tijd niet mee. Mooie Leendert heeft - hoewel hij getrouwd is met Bleke Doortje - zijn oog laten vallen op Blonde Greet, de vriendin van Dolle Dries. De moeder van Leendert besluit haar geliefde zoon te helpen en vertelt de moeder van Dries, moeder Betje, leugens over Blonde Greet. Moeder Betje wil niet dat haar zoon met zo'n slechte meid verkering heeft en probeert te stoken in de goede relatie. Bovendien slaat Dolle Dries Mooie Leendert in elkaar, omdat die op zijn beurt zijn vrouw Doortje alle hoeken van de kamer liet zien. Hiervoor belandt Dolle Dries in de gevangenis.

Blauwe Toon loopt veel geld mis en heeft geen familie of vriendin. Schele Manus wordt om zijn handicap ("hij loenst een beetje...") door zijn vriendin Toffe Jans aan de kant gezet. GedrieŽn besluiten ze te tekenen bij de marine. In die tijd stonden de matrozen bekend als De Jantjes. Ze moeten voor zes jaar naar IndiŽ en laten hun geliefde Amsterdam met alle vrienden en gezelligheid achter zich. Na zes jaar keren ze terug. Er is echter nog al wat veranderd...


Deze nieuwe versie van de aloude musical heeft een frisse nieuwe insteek gekregen. Nieuwe spelers geven het stuk een eigentijdse invalshoek. In de vijftiende productie speelt Carry Tefsen een dragende rol. Zij speelde in 1997 de rol van Na Druppel en in 1969 en 1982 kroop zij in de huid van Toffe Jans. De hoofdrol van Toffe Jans wordt vertolkt door Birgit Schuurman. De mix tussen spelers uit eerdere producties en nieuw bloed zorgt voor en enerverende avond Amsterdams vermaak.

De Jantjes (het 'toneelstuk met liedjes') van Herman Bouber beleefde zijn wereldpremiŤre op 14 september 1920. Het bevat overbekende nummers als "Wordt Nooit Verliefd", "Nou Tabee Dan" en "Omdat Ik Zoveel Van Je Hou". De Jantjes mag als voorloper van de Nederlandse musical met recht een klassieker worden genoemd.De volledige cast van de musical De Jantjes bestaat uit Dick Schaar, Bob Fosko, Carry Tefsen, Hugo Metsers, Wieneke Remmers, Birgit Schuurman, Dennis Overeem, Sylvia Alberts, Koert-Jan de Bruijn, Istvŗn Hitzelberger, Celia van den Boogert en Jolanda van den Berg.