Gadget: Robosapien

Robosapien maakte zijn eerste optreden tijdens de New York Toy Fair in februari van dit jaar. De toeschouwers werd geshowd hoe hij loopt, danst, rapt, schopt, kung-fu moves in de praktijk brengt maar bovenal hoe hij interactief reageert op de omgeving. Je zult begrijpen dat het wow-gehalte bij het publiek erg hoog was. Robosapien is ontworpen door voormalig NASA wetenschapper Dr. Mark W. Tilden en zijn 5-koppige team. De totale productiekosten worden op meer dan een miljoen dollar geschat en het kostte jaren werk. Robosapien is de eerste robot die is gecreëerd rond het principe van een betaalbare, intelligente, makkelijk bedienbare en menselijke robot en dat is nu ook het leuke: de Robosapien is gewoon in de winkel te koop! Dus niet alleen voor de happy few.


Robosapien is volledig te programmeren via zijn ergonomische afstandsbediening. Hij kan 67 voorgeprogrammeerde en 28 verborgen moves doen, maar eigenlijk is het aantal functies onbeperkt doordat je acties kunt combineren. Robosapien kan objecten oppakken, er een eindje mee wandelen en ze vervolgens neersmijten. Hij kan je een high-five geven, met bijpassende oerkreet. Je kunt real-time reageren op situaties. Als je vriend of vriendin bijvoorbeeld binnenkomt kun je Robosapien als een professionele bouwvakker naar je hem of haar laten fluiten. Een bijpassend schuin hoofd en knipoog ontbreken natuurlijk niet.

Met z'n rechterhand kan Robosapien grotere ronde dingen oppakken, z'n linkerhand is meer secuur zodat zonder moeite pennen, eurobiljetten en visitekaartjes vastgehouden kunnen worden. Ook altijd leuk voor een opening van een bedrijf, een presentatie of iets dergelijks. Als je verschillende moves combineert en ze achter elkaar zet kun je je robot een door jou samengestelde belachelijke dans laten uitvoeren. Je programmeert de robot volledig met de bijgeleverde afstandsbediening, en dat heb je na 5 minuten spelen onder de knie. Toch kun je het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. De robot is gemakkelijk te tweaken zodat je niet zo snel uitgespeeld zult zijn, wat dacht je van een Spy Cam inbouwen? Of bijvoorbeeld de Robosapien bedienen via internet? Er zijn genoeg fan-sites waar je uren zoet kunt zijn met verborgen functies en hacks. In Australië won de Robosapien de Speelgoed van het jaar 2004 award.

Specificaties
- Meer dan 80 moves in te programmeren
- Moves: Loopt, schopt, pakt objecten op, gooit objecten weg, reageert op commando's, danst, rapt, kung-fu moves, laat scheten, boert, fluit, luistert naar geluid, reageert op aanraking
- Drie demo-modes: Disco, chagrijnig gedrag en kung fu demo
- Wordt wakker met een gaap als je 'm aanzet
- Gaat na een tijdje uit om te slapen
- Stopt automatisch als ie tegen een muur loopt
- Kan objecten oppakken, ermee gooien, voorover en achterover leunen, en lopen met het object
- Kan dingen omver gooien met z'n arm
- Kan een high 5 geven

- Wanneer de linker- of rechtersensor wordt ingedrukt, kunnen er tot 6 commando's geprogrammeerd worden aan elke kant. Na een aanraking van een sensor wordt deze actie automatisch uitgevoerd.

- In luistermodus kan Robosapien tot 6 commando's uitvoeren die ingeprogrammeerd zijn en automatisch bij bepaalde geluiden uitgevoerd worden.

- Op commando kan Robosapien tot 14 commando's onthouden en showen.
- Grootte: 34 x 30 x 38cm
- Gebruikt 4 x D cell batterijen, en 3 x AAA batterijen voor de afstandsbediening (niet bijgesloten). Batterijen gaan ca. 15 uur mee.