Boek Review: W.J. Maryson - Onmagiër 2


Deze kaart is klikbaar

Onmagiër - De kloven van Lan-Gyt
Het oordeel


Van vaderlandse bodem
W.J. Maryson mag zich één van de weinige succesvolle Nederlandse fantasy auteurs noemen, naast Peter Schaap en nog een klein aantal minder bekende namen. Dat zijn werk van Nederlandse bodem is, zie je er echter (gelukkig) niet aan af. Maryson is een schrijver die schrijft op internationaal niveau, en zijn stijl valt te classificeren als fantasy voor gevorderden. De kloven van Lan-Gyt doet zeker niet onder voor zijn eerdere boeken. Sterker nog, als je al zijn boeken op volgorde zou lezen dan kun je daar alleen maar uit concluderen dat dit een schrijver is die niet bang is om te leren en zijn stijl verder en verder te ontwikkelen en verfijnen. W. J. Maryson heeft duidelijk een dichtersziel en weet op zijn tijd geweldig mooie beelden tevoorschijn te toveren.

Fantasy voor gevorderden
Dit boek, en andere fantasy van Maryson, is echter geen prime-time fantasy zo gezegd. Als je een eenvoudig verhaal wilt met veel spectaculaire maar zinloze explosies, wandelende doden en een overdaad aan draken dan zul je heil ergens anders moeten zoeken. Schrijvers als Raymond E. Feist zijn dan waarschijnlijk meer je smaak.

Ook De kloven van Lan-Gyt zit weer vol met de gelaagdheid en het mysterie die ervaren lezers van Maryson gewend zijn. De gelaagdheid, hints naar diepere betekenissen en verborgen verhalen zijn gelukkig niet hinderlijk. Het is allemaal prima te lezen en begrijpen, zelfs als die verborgen verhalen je niets interesseren. Tenzij je natuurlijke afkeer hebt van het gebruik van fonetogrammen en anagrammen bij het benoemen van personages, maar als dat het geval is kun je misschien beter het gehele fantasy genre de rug toe keren.

Minpuntjes
Het grootste minpunt aan dit boek komt niet van de auteur, maar van de zetter. Helaas zit dit boek behoorlijk vol met zetfouten, waardoor soms midden in een zin een woord doorbroken wordt. Het gebeurt gelukkig niet in ieder hoofdstuk, maar het kan zeker hinderlijk zijn.

Een ander klein minpuntje vond ik de Proloog, waarin zo'n enorm arsenaal aan personages op je wordt afgevuurd dat de gemiddelde lezer toch wel even zal moeten slikken. Maar daarna wordt het snel beter en gaandeweg wordt de betekenis van die proloog ook steeds duidelijker.

Conclusie
Zoals gezegd is dit boek dus niet bijzonder geschikt voor lezers die niet verder kijken dan pulp-fantasy.
Maar lezers die op zoek zijn naar een uitdaging en wel houden van een complex en origineel verhaal met veel mysterie, zullen zeker niet teleurgesteld zijn.
Ik kijk in ieder geval al reikhalzend uit naar boek drie van deze serie!

Titel: Onmagiër Tweede boek - De kloven van Lan-Gyt
Auteur: W. J. Maryson
ISBN: 90-225-3402-2
Adviesprijs: 15,95 euro
Uitgeverij: M
Officiële fansite van W.J. Maryson: www.meestermagier.com