Game review: Morrowind


De Elder Scrolls serie is een apart slag role-playing game.
Het zijn games van het type die zich niet richten op een complex verhaal of op het navolgen van AD&D regels... maar puur op het creëren van een complexe, levende, groeiende wereld waarin de speler kan verdwalen en zich vergapen aan de omgeving en de personages.

Morrowind slaagt daar weer op schitterende wijze in, de omgeving en de personages geven echt het gevoel dat je in een levend universum aan het rondlopen bent. Het is zelfs zo goed dat je meermalen je ineens zult bedenken dat je het verhaal kwijt bent en niet meer weet wat je moet doen omdat je uren aan een stuk rondgewandeld hebt met de zon in je ogen.


De opening van het spel laat al erg goed zien hoe dit dit spel probeert je aan je haren het Elder Scrolls universum in te sleuren. In plaats van dat je een standaard scherm voor je krijgt met daarin een formulier waar je karakter mee opgebouwd dient te worden, begin je op een schip waarmee je vanuit de gevangenis naar een ander land wordt gebracht, aldaar moet je een eenvoudige opdracht uitvoeren.

Tijdens het uitvoeren van deze opdracht zul je verschillende personages tegen komen die je vragen zullen stellen over je ras, je naam en dergelijke zaken... zo wordt je karakter erg intuitief opgebouwd, zonder een saai formulier.


Voor hardcore RPG fans is er genoeg spel om flink mee te spelen, er zijn genoeg side-quests en andere alfleidingen om het spel lekker lang te maken.
Voor de zondagsgamer die complexe RPG's niet gewend is valt Morrowind niet echt aan te raden... het kost wel wat tijd om aan de verschillende spelsystemen te wennen.

Maar als je er eenmaal aan gewend bent, of zo'n geharde, stoere, role-player bent met ervaring kun je een hoop uit dit spel halen. Laat je lekker het Elder Scrolls universum in sleuren en kom er de eerste weken niet meer uit... zorg er wel voor dat je iemand in de buurt hebt die je af en toe water door je keel kan gieten om je in leven te houden.


En natuurlijk erg belangrijk gezien het Daggerfall fiasco... ik ben tijdens het spelen van Morrowind niet één bug tegen gekomen! Er is flink gezocht in alle donkere uithoeken van het spel... maar het lijkt volledig bug-vrij te zien. In ieder geval zal Morrowind niet zoals Daggerfall in de vergetelheid raken door het simpele feit dat 90% van het publiek het niet konden spelen.

Jazeker, Morrowind is een RPG die zonder gevaar voor je PC geinstalleerd en gespeeld kan worden. Dit betekend natuurlijk niet dat het ook zonder gevaar voor je sociaal leven, je relatie en je werk of school is... absoluut niet!