Game review: Hooligans

"The only fear is running out of beer"
Dat is de slogan van Hooligans: Storm over Europe, en misschien zegt die slogan al genoeg over wat voor soort spel we kunnen verwachten... ik gok op een adventure met moeilijke puzzels en exotische locaties en karakters.

Het gebeurt niet vaak dat een spel van nederlandse makelij internationaal wordt uitgegeven... dan moet het toch bijna wel een goed spel zijn?
Of is het stiekum alleen maar sensatie?

Er zijn natuurlijk eerder spellen geweest die de sensatie opzochten om zo de verkoopcijfers op te drijven; Syndicate, Carmageddon, Grand Theft Auto, Kingpin... om er een paar te noemen. Maar sommige van deze spellen waren zonder al die sensatie ook gewoon goede spellen geweest.
De vraag is of we datzelfde van Hooligans: Storm over Europe kunnen zeggen... misschien zegt die slogan al genoeg.

Om veel pers te krijgen voor je spel moet je natuurlijk een controversieel onderwerp kiezen, en daar is Hooligans zeker in geslaagd.
Een spel maken waarin je een een groep neanderthalers werft door ze vol te gieten met bier en ze vervolgens gebruikt om kinderhoofdjes in te trappen levert je wel wat 'exposure' op... althans dat zou je denken.
Maar de fout die de makers van Hooligans in deze hebben gemaakt is dat ze niet begrepen hebben dat er niet zoveel ophef meer gemaakt wordt over geweld in games. Die weg hebben Mortal Kombat en Carmageddon al geëffend.

Maar goed, laten we niet gaan piepen voordat we geslagen worden... misschien is het wel een fantastische spel met oogverblindende graphics en heerlijke speelbaarheid!
Je weet tenslotte maar nooit... en zijn gekkere dingen gebeurt.
De spontane ontbranding van de burgermeester van warschau bijvoorbeeld.