Bordspel Review: Lord of the Rings

De doos gaat open:

Lord of the rings is heel mooi gemaakt. Je merkt aan alles dat er heel veel zorg aan het spel is besteed. De Hobbits zijn kleine poppetjes, en geen vormeloze pionnetjes, Sauron is mooi gemaakt als een massief blok met een oog in het midden. De doos is voorzien van een aantal plastic vakjes waar je netjes alles in kan opbergen. Elke hobbit heeft zijn eigen vakje, en voor elke kaartsoort is er een apart vakje.

De poppetjes voelen wel wat fragiel aan, en in mijn doos was het groene poppetje bij de voetjes afgebroken, maar met wat seconden-lijm was dat snel verholpen. Gelukkig beweeg je niet zo heel veel met de poppetjes dus daar heb je niet zoveel last van.

Aan de slag:

Na alles volgens de uiterst duidelijke handleiding opgezet te hebben kon het spel beginnen. Dan blijkt dat we even wat tijd nodig hebben om aan de regels en de voortgang van het spel te wennen. We zitten op dat moment met 4 doorgewinterde Kolonisten van Catan spelers klaar om elkaar te bestrijden, maar dan blijkt dat we juist moeten SAMENWERKEN.

Da's even nieuw. De eerste drie keer dat we spelen verliezen we schromelijk van Sauron, omdat we toch stiekem de andere Hobbit niks gunnen tijdens het spel.
Bij het vierde potje wordt er goed samen gewerkt en aan het einde blijkt dat Sauron geen partij voor ons is als we samenwerken. Dus zetten we hem bij potje vijf op veld 12, en verliezen wederom schromelijk.

Lord of the rings doet wat ingewikkeld aan als je het de eerste keer speelt, maar na wat potjes begin je het spel beter te begrijpen en merk je de finesses die in het spel gebakken zitten beter. Je kunt het spel op verschillende manieren spelen, en op internet is hier zelfs een bijgewerkte regelset te vinden.

De herspeelbare waarde van Lord of the rings is best aanwezig. Maar als je Catan gewend bent merk je al snel dat Lord of the rings je niet onbeperkt kan blijven boeien. Waar je met Catan soms rustig vijf potjes achter elkaar speelt, is Lord of the rings leuk voor een keer tussendoor, maar niet om meteen achter elkaar gespeeld te worden.
De reis van frodo en zijn reisgenoten is boeiend genoeg voor een potje, met vrienden, eens in de zoveel tijd.

Conclusie:

Ik heb heel veel plezier gehad aan het spel, het is in mijn ogen zeker het geld waard. Als je van Tolkien's boek houdt dan is dit spel zeker aan jou besteed. Reiner Knizia vertaald de spanning van het boek goed naar het spel dat er daarnaast ook nog eens verschrikkelijk mooi uitziet.

Met een winkelprijs van rond de veertig euro is het spel zeker niet goedkoop, maar als je bedenkt dat je hier met meerdere mensen heel wat gezellige avonden mee kan doorbrengen is het wel de moeite waard. Als je twee weekeindjes met drie vrienden niet gaan stappen maar dit spel speelt, heb je het al dubbel en dwars terug verdiend. Gewoon kopen en naast Kolonisten van Catan, Triviant en Monoply in de kast zetten. Je bezoek laten kiezen, en je zult je verbazen hoe vaak Lord of the rings wordt gekozen..

Score: een 8


Aantal Spelers:2 tot 5
speelduur:variabel van 60 tot 90 minuten
Bedenker:Reiner Knizia
Uitgever:999 Games
Prijs: ongeveer 40 euro