FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 januari 2003

Nova peiling: PvdA stijgt door

Uit het wekelijkse onderzoek van de Politieke Barometer, gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA, blijkt dat de PvdA de stijgende lijn van vorige week doorzet en opnieuw fors wint; van 35 naar 40 zetels.

Het CDA verliest er 3 van 47 naar 44 zetels. De VVD verliest er één en komt uit op 26.

Het verschil tussen PvdA en CDA, wat vorige week nog 12 was, zakt nu tot slechts 4 zetels.

Wouter Bos erkende dat het nu een nek aan nek race is geworden met het CDA, maar hij weigerde opnieuw de naam te noemen van zijn premier-kandidaat. Uiterlijk maandag komt hij met de naam. Dit tot grote ergernis van Jan Marijnissen en Femke Halsema, die Bos beschuldigden van het afleiden van de inhoud van het debat, door het ''gezeur'' over zijn kandidaat niet te stoppen.

Een coalitie PvdA - CDA zou nu op 84 zetels uitkomen. Zou het CDA met de VVD verder willen (70) dan is een derde partij nodig; met de LPF erbij zou met 76 zetels een nipte meerderheid worden bereikt.


PartijTweede Kamer10-01 NOVA17-01 NOVA
CDA434744
Lijst Pim Fortuyn2666
VVD242726
PvdA23 3540
GroenLinks1099
SP91414
D66744
ChristenUnie454
SGP233
Leefbaar Nederland200

Fraude bijstand Marokko/Turkije ontdekt

Het onderzoek naar de bijstandsfraude in Turkije en Marokko heeft in 2 jaar tijd voor ruim 750.000 euro aan fraudegevallen opgeleverd. Er zijn in totaal 261 zaken onderzocht. In Marokko zijn 16 gevallen van fraude opgespoord, in Turkije 73.

Met Marokko lag Nederland tijden overhoop omdat dat land niet mee wilde werken aan controles. Marokko betwistte de rechtmatigheid ervan. Inmiddels is er wel een onderzoeksverdrag.

De betrokkenen fraudeurs hebben ten onrechte een bijstandsuitkering ontvangen, omdat zij in hun moederland vermogen bezitten, hetgeen zij in Nederland verzwegen.

Bos en Balkenende samen naar het CPB

In een vinnig tv-debat in 2Vandaag vanavond viel CDA-lijsttrekker Balkenende opnieuw PvdA-voorman Wouter Bos aan op het vermeende financieringstekort van de PvdA in 2007. Maar ook dit keer werden de beide lijsttrekkers het niet eens.

De twee besloten daarop om aanstaande maandag naar het Centraal Planbureau (CPB) te gaan om hun verkiezingsprogramma's te laten doorrekenen. Directeur H. Don van het CPB heeft vanavond laten weten dat het doorrekenen van de hele verkiezingsprogramma's niet meer zal lukken. Toch zijn Balkenende en Bos welkom, om op specifieke vragen wellicht wat antwoorden te kunnen krijgen.

PvdA-leider Bos zei in 2Vandaag wel dat de naam van een mogelijke PvdA-premier in zijn hoofd zit. Maar hij sloot uit dat hij die naam vandaag nog bekend zal maken.

Vanavond om 22:20 komt bureau Interview/NSS met een nieuwe peiling in Nederland Kiest op Nederland 3. Wouter Bos zal daarbij aanwezig zijn.

Abe Lenstra mag uitbreiden

De plannen lagen er al een tijdje, maar nu mag het Abe Lenstra-stadion ze ook gaan uitvoeren.

SC Heerenveen heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om haar stadion uit te breiden. De plannen voor de verdubbeling van het aantal zitplaatsen (van 14.000 naar 28.000) lagen er al sinds het begin van dit seizoen en nu zullen ze worden gerealiseerd.

De oosttribune zal als eerste een verbouwing ondergaan, dit zal over drie weken beginnen. De totale verbouwing van het stadion zal zeker tot het begin van het seizoen 2005/2006 duren. Pas in januari 2006 zullen ook de nieuw te bouwen kantoren, sportmedische faciliteiten en onderwijsinstellingen, die deel uit gaan maken van het nieuwe 'Sportstad Heerenveen', gereed zijn.

Burgemeester steelt fietsen terug

daanharmsen had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

Burgemeester IJssels van de gemeente Gorinchem, een fervent fietser, heeft de job van fietsenoppasser op zich genomen.

De burgemeester neemt regelmatig fietsen mee naar huis die voor vuil zijn achtergelaten bij het station. Naar zijn eigen zeggen heeft hij het afgelopen jaar al zeker 15 fietsen bij de politie afgeleverd.

Laserstraal tussen Delfzijl en Winschoten

In de omgeving van Delfzijl was gisteravond een fel groene laserstraal die van Delfzijl naar Winschoten straalde te zien.

Verontruste bewoners hadden de politie gealarmeerd. Bij nadere inspectie door de politie bleek dat het bedrijf Telengy Wireless op een flat aan de Kustweg met een experiment bezig was.

Het bedrijf had van Acantus Woongroep de opdracht gekregen een straalverbinding te realiseren tussen de kantoren in Delfzijl, Veendam, Winschoten en Vlagtwedde. Er werd getest of de laserstraal onderbroken werd door bepaalde objecten. Dit was niet het geval. Er worden geen verdere tests uitgevoerd.

Over twee maanden is het systeem operationeel. Bewoners wilden weten wat er precies aan de hand was. "We leggen het wel uit, maar echt begrijpen doen veel mensen het niet." zegt Paard van Telengy Wireless.

fons2 submitte dit bericht.

Spelers wisselen

Eindelijk is het dan zover, we zitten midden in de winterstop wat ons dus mooi de gelegenheid geeft om de spelers te kunnen wisselen. Eigenlijk had dit al in oktober moeten plaats vinden maar door enige technische problemen is dit niet moegelijk geweest.

Hoe gaat het wisselen in zijn werk:

Je hebt de mogelijkheid om 11 spelers van je team te wisselen door middel van de optie Spelers Wisselen in het Manager menu, hiervoor geld nog wel steeds de regel dat je maximaal 2 spelers van 1 club in je team mag hebben. Je ziet onder "Spelers wisselen" een venster met het overzicht van je huidige team, eerst de huidige opstelling en daaronder je reserve spelers.

Als je klaar bent met wisselen kan je het venster afsluiten en je wissels zijn doorgevoerd. De wisselperiode sluit op 30 januari om 24:00 uur dus dat betekent dat je nog ruim de tijd hebt om je team op orde te krijgen.

Veel succes !

De Manager Crew.

Bordspel Review: Lord of the Rings

Reiner Knizia is een naam die in Nederland niet zoveel zegt. In Duitsland is dat anders.
Daar staat hij naast namen als Klaus Teuber (van Kolonisten van Catan) hoog in het lijstje van bekende spel ontwerpers. Tot voor kort kon je het werk van deze mannen alleen in het Duits krijgen, maar daar bracht 999Games verandering in.

Voor de Nederlandse markt kwam er een vertaling van Siedler von Catan, het inmiddels bekende Kolonisten van Catan. Aangespoord door het overweldigende succes van Kolonisten, is 999Games begonnen met het uitbrengen van meer titels voor de Nederlandse markt. In het licht van de recente successen van de Lord of the Rings films is de keuze voor Reiner Knizia's versie van het verhaal in bordspel vorm niet onverstandig geweest.

79-jarige vrouw valt uit het raam

MrCaBLeGuY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Aalsmeer is vanochtend een 79-jarige vrouw uit het raam gevallen. Ze heeft hierbij zwaar hoofdletsel opgelopen.

De vrouw was vroeg in de ochtend de ramen aan het zemen toen ze haar evenwicht verloor. Ze viel en kwam vier meter lager neer. Personeel van de traumahelikopter kwam naar de plek des onheils om de vrouw te stabiliseren, waarna ze per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Grote inktvis valt schippers aan

daanharmsen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse zeilers die bezig waren met een tocht om de wereld kwamen op hun reis een gigantische inktvis tegen.

Het beest hield zich enkele uren vast aan de boot. De inktvis, met de wetenschappelijke naam Architeutis dux, is de grootste van alle ongewervelde zeedieren. Het dier kan wel 18 meter lang worden. De dieren zijn al eens dood in netten van vissers gevonden, maar nog nooit is er één levend gezien.

Het dier kon de boot niet meer vasthouden toen de boot stopte, en moest loslaten. Volgens één van de opvarenden moet het dier zeven tot acht meter lang zijn geweest.

CDA boos op Cohen

De aanval op burgemeester Cohen van Amsterdam, prominent in beeld om premier-kandidaat namens de PvdA te worden, lijkt al losgebarsten.

Zei eerder al Gerrit Zalm dat Cohen's integratie en immigratie beleid als minister er een van ''pappen en nathouden'' was geweest, ook het CDA bijt fel van zich af. Reden is het artikel uit het Financieel Dagblad van gisteren waarin Cohen er op wijst dat een CDA-VVD kabinet de positie voor allochtonen er niet beter op zal maken, en de spanning eerder zal doen verergeren dan afnemen.

''Dit is de wereld op zijn kop. Paars, waarin de PvdA een leidende rol speelde, is verantwoordelijk voor de huidige problemen. Dát beleid heeft ervoor gezorgd dat een miljoen mensen onvoldoende Nederlands spreken. Dát is de splijtzwam in de samenleving'', aldus vice-fractievoorzitter Eurlings van het CDA.

Maar ook in de Amsterdamse gemeenteraad klink er kritiek op Cohen. VVD-wethouder Dales vindt dat een burgemeester, die boven de partijen hoort te staan, zich niet op een dergelijke partijpolitieke manier met de landelijke politiek behoort te bemoeien: ''Onze partij wordt voor schut gezet'', zegt een boze Dales. ''En dat door een burgemeester die het als zijn taak ziet de boel bij elkaar te houden''. Hij vraagt zich af wie aan het woord is: De burgemeester van alle Amsterdammers of de kandidaat-premier van de PvdA.

Overigens is nog helemaal niet zeker dat Cohen de kandidaat-premier namens de PvdA wordt. Vandaag zei Wouter Bos dat hij zeker tot maandag daar zijn mond over houdt.

Bij zetelverlies GroenLinks gaat Halsema kaal

-Frankie- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdagavond bij de laatste lijsttrekkersbijeenkomst van BN DeStem heeft Femke Halsema, lijsttrekker van GroenLinks, beloofd heur haar te milimeteren als Groen Links 4 zetels verliest bij de verkiezingen van volgende week. Deze bijeenkomst vond plaats in scholengemeenschap De Nassau in Breda.

Halsema gaf de belofte nadat ze geconfronteerd werd met de laatste peilingen. Uit de laatste peilingen bleek dat GroenLinks op dit moment op vier zetels verlies staat. Ze zei daarover: "Nee, dat is niet dramatisch. Wij noemen dat een dipje."

Als Halsema haar haar moet milimeteren is dat overigens voor de tweede keer. Eerder knipte ze alles af, toen ze gekozen werd in de Tweede Kamer.

VVD pleit voor echt levenslange straf

De VVD vindt dat levenslange gevangenisstraf weer echt levenslang moet worden. Ook het ''doorgeschoten automatisme'' dat een misdadiger op vrije voeten komt nadat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, moet wat de VVD betreft op de helling.

Die Vervroegde Invrijheidstelling (VI) geldt nu automatisch voor iedereen die langer dan 6 maanden de cel in moet. Iemand die nu tot bijvoorbeeld 6 jaar onvoorwaardelijk is veroordeeld staat na 4 jaar weer op straat. De langste celstraf na levenslang is nu 20 jaar, iemand die daartoe is veroordeeld is na ruim 13 jaar vrij man. Bij levenslange celstraf zit een gevangene in ons land gemiddeld 20 jaar uit.

De liberalen willen voorgoed korte metten maken met die strafvermindering. Bovendien vindt de VVD dat celstraffen in veel gevallen verzwaard zouden moeten worden en óók moet er bij geweldsmisdrijven te allen tijde tot vervolging worden overgegaan. Minimumstraffen voor notoire geweldplegers zijn eveneens noodzakelijk. Drie of vier criminelen op één cel is volgens de VVD acceptabel.

Lijsttrekker Zalm en minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zeiden dit gisteren tijdens een bezoek aan Rotterdam, moordstad nummer 1 van Nederland.

De VVD vindt ook dat het respectloos behandelen van politiemensen niet langer meer kan worden getolereerd. Het uitschelden en beledigen van agenten op straat moet worden aangepakt, aldus Remkes. Hij twijfelt ook niet langer aan het invoeren van een algehele identificatieplicht vanaf 12 jaar. Eerder nog meende hij dat dit te jong was. Maar hij heeft zich laten overtuigen door politie en justitie, die benadrukken dat er ook criminelen van 13 en 14 jaar zijn

Kronkel in darm doodsoorzaak Maurice Gibb

achterop23 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit het autopsierapport is gebleken dat de zanger van de Bee Gees, Maurice Gibb, overleden is aan een aangeboren, erfelijke aandoening aan zijn dunne darm. Door deze aandoening ging zijn darm kronkelen. Dit is vandaag bekend gemaakt door de CNN die het autopsierapport in handen heeft gekregen.

Maurice Gibb overleed afgelopen zondag in een ziekenhuis na een spoedoperatie. Na zijn dood stelden de broers van Maurice allerlei vragen over de doodsoorzaak. Tijdens de operatie werd Maurice namelijk gereanimeerd na een plotseling opgetreden hartstilstand.

Maurice Gibb is 53 jaar oud geworden.

Thailand heeft een Miss dronkelap

daanharmsen heeft voor ons het volgende bericht herschreven:

In Thailand is Arunothai Sriaran, Miss dronkelap geworden. Ze kreeg deze titel en ruim 100 euro omdat ze na het drinken van ongeveer 5 liter zoete Thaise wijn een zigzagparcours door twee rijen flessen wist af te leggen. Hierbij gooide ze geen een fles om.

Arunothai moest zware tradionele Thaise gewaden dragen, om het moeilijker te maken. De wedstrijd was uitgeschreven door een firma die Thaise producten verkoopt.

"Ik was niet dronken, hooguit een beetje duizelig", zei Arunothai, een 36-jarige wijnverkoopster. "Nadat ik mijn hoofd onder de kraan had gehouden en een kop koffie had gedronken was ik weer in orde."

Aan de wedstrijd deden in totaal vijftien vrouwen mee.

Bos houdt premierskandidaat geheim

Wouter Bos geeft vandaag nog niet de naam van zijn premierskandidaat prijs. De PvdA-leider wil eerst de peiling van Nova afwachten. Die uitslag zal vanavond worden getoond. Als de PvdA wederom stijgt zal Bos voor maandagavond met een kandidaat komen.

Bos zei al eerder dat hij pas met een kandidaat komt als in alle peilingen een nek-aan-nek-race tussen het CDA en zijn partij wordt voorspeld.

Het is overigens niet zeker of er al een kandidaat is gevonden. In een interview met de Volkskrant zei PvdA-voorzitter Koole vanochtend: "We praten in heel kleine kring over meerderë geschikte kandidaten en er wordt met die kandidaten gesproken."

Amerikaanse pinguïns zijn de kluts kwijt

BaRdman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het aquarium van San Fransisco staan de verzorgers van de pinguïns voor een raadsel. In plaats van lekker van hun winterslaap te genieten zijn de dieren behoorlijk overactief.

De pinguïns doen niets liever dan de hele dag lang, van zonsopgang tot ondergang, rondjes zwemmen. En niet 1 of 2, nee, met 52 pinguïns tegelijk, en dit al sinds november.

Toen kregen de 46 pinguïns die al in de dierentuin verbleven, er 6 nieuwe maatjes bij uit een dierentuin uit Ohio, en sindsdien doen ze niets liever dan rondjes zwemmen. Oppassers vermoeden dan ook dat zijn de oorzaak zijn.

"Het zijn nu eenmaal sociale dieren en nieuwsgierig van aard", verklaart Christina Slager, "en deze 6 pinguïns hebben de nieuwsgierigheid van de andere dieren doen aanwakkeren, en dat zou best wel eens de aanleiding kunnen zijn van dit bizarre gedrag"

Marokkaanse vrouw klaagt abortuskliniek aan

Cozy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Marokkaanse vrouw heeft aangifte gedaan tegen een Leidse abortuskliniek omdat ze naar eigen zeggen tegen haar wil is geaborteerd.

Het voorval vond plaats in oktober. De vrouw, die drie maanden zwanger was, ging voor onderzoek naar het ziekenhuis. Althans, dat dacht ze. In werkelijkheid kwam ze uit bij een abortuskliniek. Pas nadat het kind was weggehaald vertelde haar zus dat dat was gedaan omdat er iets mis zou zijn met de vrucht.

De 36-jarige vrouw spreekt nauwelijks Nederlands en daarom deden haar man en zus het woord in de kliniek. Er zou tussen hen en de vrouw ruzie zijn geweest over het al dan niet behouden van de vrucht. De vrouw heeft ook haar zus en man aangeklaagd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Ratten stelen landmijnen in India

BaRdman klom wederom in de pen en meldde ons geheel vertaald dit bericht, waarvoor dank!

Het leger van India zit met een vervelend probleem: een paar duizend landmijnen zijn door ratten verstopt of verplaatst.

De landmijnen waren een jaar geplaatst door het leger langs de grens met Pakistan en worden momenteel door het leger weer weggehaald.

De mijnen exploderen pas als er een gewicht van 8kg op hen rust, dus kunnen de ratten er handig gebruik van maken. Dit levert uiteraard weer vervelende gevolgen op voor de boeren en dorpsbewoners in de buurt. Het kan nog een jaar duren eer alle mijnen zijn gevonden

Reisbureau claimt eerste naakte vlucht

Met dank aan Teffa voor het vertalen van dit bericht melden wij:

Een reisbureau uit Texas dat reizen aanbiedt waar kleding niet verplicht is claimt dat zij de eerste is die een compleet naakte vlucht gaat organiseren.

Het reisbureau zegt er wel bij dat het hebben van sex tijdens de vlucht niet toegestaan is. De vlucht met een Boeing 727 gaat van Miami naar Cancun (Mexico) en zal op 3 mei aanstaande gaan plaatsvinden.

De vluchtcrew zal professioneel gekleed gaan en de passagiers dienen wel volledig aangekleed in te checken. Als het vliegtuig genoeg op hoogte is, is het toegestaan om alle kleding uit te doen. De vlucht is al voor de helft volgeboekt, dus wie mee wil moet snel zijn.

De luchtvaartautoriteiten zullen geen stappen ondernemen omdat de veiligheid niet in het geding komt.

Producer heeft stem van geest op band

Een radioproducer zegt dat zij stemmen van geesten heeft opgenomen in de gewelven van de metro in Edinburgh. Volgens Debbie McPhail wordt er met een griezelige stem in het Keltisch geroepen. Zo zijn er de woorden "Get out" en "Go away" te horen.

De stemmen zijn opgenomen tijdens een interview met voormalig rugbyspeler Norrie Rowan, die eigenaar is van een deel van de ondergrondse gewelven.

Volgens Dr. Paul Stevens, van de universiteit van Edinburgh, zijn het gewoon echo's die terugkaatsen uit de lange gangen.

Met dank aan Teffa voor het vertalen en melden van dit bericht!

Pinautomaat in goedgeefse bui

Quniac en Poekie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een op hol geslagen pinautomaat van een Engelse financiële instantie heeft een schadepost van twee en een half miljoen dollar veroorzaakt. Voor meer dan een halve week kon er onbeperkt geld uit de automaat worden gehaald. Door een fout in de software kon geld worden opgenomen zonder een pincode in te voeren.

De dolle pinautomaat raakte bij zoveel mensen bekend dat er lange rijen ontstonden voor de automaat. Een familie maakte 335.000,- dollar buit, dit werd besteed aan een nieuwe auto en een vliegreis. Inmiddels zijn al twaalf mensen aangehouden, een aantal van hen zijn al veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Bye Bye Banaan

BaRdman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een Belgische onderzoeker zou het best wel eens gedaan kunnen zijn met de banaan, één van de populairste vruchten van de wereld.

Emile Frison, hoofd van een internationaal onderzoekscentrum ter bevordering van de banaan in Montpellier, Frankrijk, beweert dat de zaadloze, steriele vrucht niet beschermd is tegen ziektes die steeds meer voorkomen op de plantages.

"Enkel genetische manipulatie en biotechnologie kan de banaan redden," verklaarde Frison tegenover New Scientist, "want anders is het over 10 jaar gedaan met de banaan."

Jongen trager ter wereld dan meisje

Michel van Bergen en Cyberjunkie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jongen maakt het bij zijn geboorte zijn moeder moeilijker dan een meisje. De geboorte van een jongen duurt gemiddeld 6 uur en 16 minuten. Een meisje ziet gemiddeld 24 minuten eerder het levenslicht. Dat blijkt uit een Iers onderzoek.

Ook in het aantal keizersnede's overtreffen jongens de meisjes. 6.1 pocent van de jongens komt via de onnatuurlijke weg ter wereld, tegenover 4,2 procent van de meisjes. Moeders die van een jongen bevallen hebben vaker een ruggeprik nodig dan die van een meisje bevallen.

De bevalling van een jongen zou zwaarder zijn omdat de omtrek van zijn hoofd groter is.

Arabieren boycotten Ariel waspoeder

Teffa herschreef het volgende bericht en gooide het in de newssubmit, waarvoor grote dank!

Veel Arabieren boycotten het waspoeder Ariël omdat ze denken dat het vernoemd is naar de Israëlische premier Ariel Sharon.

Spirituele leiders uit Egypte hebben hiertoe opgeroepen. Zij vinden dat de namen niet toevallig hetzelfde kunnen zijn en zeggen dat het productlogo een Davidsster bevat.

Vanwege de huidige situatie in het Midden-Oosten zijn er meerdere Amerikaanse bedrijven slachtoffer van lagere verkoopresultaten.

Minister geeft £1,3m uit aan verjaardag

Teffa bood ons via de newssubmit het volgende verhaal geheel vertaald aan, waarvoor dank:

Oppositiepartijen in India zijn van plan om een minister aan te klagen vanwege het vieren van haar verjaardag. Om haar verjaardag goed aan te pakken heeft deze minister namelijk voor 1,3 miljoen pond (ruim 2 miljoen euro) aan belastinggeld uitgegeven.

De minister, Mayawati Kumari, heeft haar verjaardag gevierd met 25.000 burgers en gebruikte hiervoor 100 kilo cake. Ook kregen de gasten een meergangen diner en Indiase snoepjes.

De minister had tijdens haar campagne beloofd om sociale rechten in te stellen voor de armen.

Nederlanders voor langere en minimum straffen

Nederlanders zijn voor hardere en minimum straffen, zo blijkt uit een enquête die bureau Interview-NSS gehouden heeft in opdracht van de LPF.

Op de vraag of er voor ernstige geweldsmisdrijven minimumstraffen moeten komen, waar de rechter niet onder uit kan, antwoordde maar liefst 85% bevestigend. De vraag of kindermoordenaars levenslang dienen te worden opgesloten werd door 80% met JA beantwoord.

Ruim driekwart van de bevolking vindt dat de slappe aanpak van criminelen een belangrijke oorzaak is van toenemend geweld in Nederland. 65% vindt het opsluiten van meerdere mensen in één cel een goed plan.

Opvallend is dat slechts 20% van de ondervraagden zondermeer voor de herinvoering van de doodstraf is.

-
Complete uitslag van de Interview-NSS enquête.

Uitspraak zaak Rowena Rikkers [Update]

De rechtbank in Zutphen heeft Mike J. tot 12 jaar celstraf met TBS veroordeeld wegens de moord op Rowena Rikkers. De eis was 15 jaar met TBS.

De man mishandelde het 4-jarige meisje volgens het OM in augustus 2001 dermate, dat ze aan haar verwondingen bezweek. Daarna hakte hij haar in stukken en verspreidde de delen over Nederland.

Update 11:05

De moeder van Rowena, Wanda R., kwam er met een lichtere straf van af. Zij werd veroordeeld tot 8 jaar cel. Tegen haar was ook 15 jaar met TBS geëist.

Zalm opent ongekend harde aanval op PvdA

VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm heeft zo vlak voor de verkiezingen de keiharde confrontatie met de PvdA gezocht. ZALM: BOS LIEGT, zo kopt de Telegraaf met vette letters op de voorpagina.

In het stuk noemt Zalm Wouter Bos "een leugenaar waar hij zich kapot aan ergert". Volgens Zalm vertelt Bos leugens over besparingen op de sociale zekerheid, de financiele plannen en de hypotheekrenteaftrek.

Zalm constateert ook dat Bos verzwijgt dat alle gezinnen in ons land er gemiddeld 150 euro per jaar op achteruitgaan door de verhoging van de energiebelasting die de PvdA in petto heeft.

In het stuk geeft Zalm aan de hand van voorbeelden exact aan waarop Bos volgens hem ronduit liegt. Zo stelt Zalm, doet de PvdA alsof het de door het huidige kabinet gelaste bezuiniging van 2,7 miljard euro op de sociale zekerheid en de Melkertbanen terugdraait. ''Maar dat is absoluut niet waar, tiert de VVD-voorman. De PvdA laat die bezuiniging rustig doorgaan, terwijl Bos goede sier maakt door te roepen dat de Melkertbanen in stand moeten blijven.''

Cohen

Ook mogelijk PvdA minister-presidentkandidaat Job Cohen krijgt ze om de oren. Het integratiebeleid van Cohen vindt Zalm maar "een slappe hap". Het pappen en nathouden van de PvdA kennen we nu wel, aldus Zalm. Gisteren uitte Cohen kritiek op de VVD die het klimaat voor allochtonen zou verslechteren. Cohen zei dat hij als burgemeester van Amsterdam "de boel bij elkaar wil houden". Zalm noemt dat een blamage.

Wouter Bos noemt de aantijgingen van Zalm onwaar en is bovendien teleurgesteld in de verruwing van de toon die de VVD aanslaat.

SP heeft de beste website

De SP heeft van alle politieke partijen de beste website, zo blijkt uit een onderzoek van Overheidslinks.nl en Clockwork. Ook vorig jaar won de SP.

De SP-site kreeg dit jaar het cijfer 8,1. Tweede werd de website van D66 met een 7,6 en drie het CDA (7,5).

De websites van de politieke partijen zijn beoordeeld op informatie, de mogelijkheden tot interactie, gebruiksvriendelijkheid en vormgeving. Aan de hand van 45 criteria werden de websites van de politieke partijen door verschillende experts beoordeeld. Het is de tweede keer dat dit onderzoek uitgevoerd wordt.

De toegankelijkheid voor gehandicapten en allochtonen van alle politieke-websites is echter onvoldoende. Geen van de politieke partijen heeft haar website heeft aangepast voor verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld voor gehandicapten (slechtzienden) of allochtonen.
De slechte toegankelijkheid voor gehandicapten is des te opvallender omdat eind 2001 alle politieke partijen de intentieverklaring van 'Drempels Weg' hebben ondertekend waarin zij beloofden hun website te verbeteren.

Eigen Huis kraakt plannen SP en PvdA

De Vereniging Eigen Huis heeft een reactie gegeven op de bewering van PvdA-leider Wouter Bos over de gevolgen van de verlaging van de hypotheekrenteaftrek zoals de PvdA dat voorstaat. In Twee Vandaag zei Bos gisteravond dat door het PvdA-plan 16.000 mensen het "iets minder luxe krijgen". Hun belastingvoordeel zou zakken van 52% naar 42%.

Eigen Huis beweert echter dat het plan veel nadeliger uitpakt dan de PvdA wil doen geloven. Volgens de vereniging zullen een half miljoen huiseigenaren er de dupe van worden.

Het SP-plan heeft volgens Eigen Huis helemaal een rampzalig effect op de markt. Jan Marijnissen werpt tegen dat zijn plan beoogt de rijken niet meer te subsidiëren. Bovendien blijven de huizen onder de 227.000 euro (500.000 gulden) buiten schot volgens de SP.

Autodieven stelen vaker eerst sleutels

Dieven vinden steeds meer manieren om auto's te stelen. Van 1600 gestolen auto's vorig jaar werden eerst de sleutels uit het huis van de eigenaren gestolen. 'Prime targets' zijn vooral nieuwe BMW's, Mercedessen en Volkswagens.

Door eerst de sleutels te stelen weten de dieven goed beveiligde auto's vrijwel onbeschadigd te stelen, zo maakte Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend. Nadat de autodiefstallen in 2001 waren afgenomen, nemen deze nu weer toe met een geringe groei van 1,3 procent. De stichting noemt deze ontwikkeling zorgwekkend.

Ook de 'terugvindpercentage' van nieuwe auto's is veel kleiner gevonden. Slechts 40 tot 45 procent van deze auto's worden door de politie teruggevonden, terwijl bij oudere auto's 80 tot 90 procent wordt teruggevonden. Veel gestolen dure auto's gaan direct naar het buitenland of worden gestript, zo meldt de stichting.

De meeste kans om je auto kwijt te raken is in Noord-Holland. Als je dan ook nog toevallig een Opel hebt, is het helemaal uitkijken geblazen; 71 procent van alle gestolen auto's zijn Opels. Japanse en Koreaanse merken worden het minst gestolen. In Noord-Holland is het aantal autodiefstallen met 32 procent toegenomen.

NS blijft vasthouden aan tariefsverhoging

De NS is niet van plan om te luisteren naar de dreigementen van minister De Boer van Verkeer en Waterstaat en blijft vasthouden aan de tariefsverhogingen. Dit meldt het NOS Journaal.

De Boer zei naar de rechter te stappen als de NS het plan doorzet om kaartjes met 4,15 procent te verhogen. Vorig jaar werden de tarieven ook al met 4,9 procent verhoogd. Veerman, directeur van de NS, zegt dat de verhogingen noodzakelijk zijn om het hoofd boven water te houden.

Eind vorig jaar gaf de Tweede Kamer minister De Boer de opdracht om de NS hard aan te pakken over de voorgenomen tariefswijziging. De Kamerleden zijn niet tevreden over de verhoging in combinatie met de service die de NS biedt.

Veerman kreeg onverwacht steun van VVD-leider Gerrit Zalm. Zalm wil extra geld uittrekken om politie in te zetten op de NS-stations, waardoor de NS zelf minder geld hoeft uit te geven aan de veiligheid. Veerman liet in een reactie weten "dankbaar" te zijn over het voorstel van Zalm.

"Boetes afhandelen door ministerie V&W"

Afhandeling van verkeersboetes moeten worden overgenomen door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit zei Joost Eerdmans, nummer twee van de Lijst Pim Fortuyn, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Utrecht.

Het ministerie van Justitie is momenteel verantwoordelijk voor het afhandelen van boetes, maar Eerdmans is van mening dat Justitie en politie zich beter met andere zaken kan bezighouden: "Als je deze taak uit handen van de politie neemt, heeft zij meer tijd voor zaken als het bestrijden van criminaliteit."

Eerdmans wil dag in cel
Eerdmans liet nog meer van zich horen: Volgende week wil de nummer twee van de LPF, samen met een andere 'gevangene', zich laten opsluiten in het Huis van Bewaring in Almere. Hiermee wil hij aan de lijve ondervinden hoe het is om een cel te delen. De LPF pleit regelmatig voor twee gevangenen op één cel.

Minister Donner van Justitie heeft toestemming gegeven voor het 'LPF-experiment'. "De LPF heeft een grote mond over het gevangeniswezen, dan wil ik ook wel eens kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat", aldus Eerdmans. Ook mag er wat hem betreft een strenger beleid worden gevoerd, want gevangenen "kunnen als ze willen de hele avond porno kijken".

"PvdA/CDA-kabinet zorgt voor sociale oorlog"

Wouter Bos, lijsttrekker van de PvdA, kan nog steeds zijn voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie met de SP en GroenLinks. Volgens SP-leider Marijnissen is het daar "nog niet te laat voor", zo zei hij in op een partijbijeenkomst in Utrecht gisteravond. Een kabinet van met het CDA en de PvdA zou volgens hem leiden tot "een sociale oorlog en een oorlog in Irak".

Bos sloot een links kabinet uit toen hij zei dat het alleen mogelijk was voor de PvdA om te regeren, wanneer zij met het CDA in een kabinet zat. Marijnissen roept Bos op terug te komen op dit standpunt: "Bos moet oproepen om sociaal te stemmen en een links kabinet mogelijk te maken. Het CDA hoeft er dan alleen bij als dat nodig is voor een meerderheid."

Marijnissen zette tijdens de partijbijeenkomst vraagtekens bij de sociale beloftes van de Partij van de Arbeid. "Ik ben benieuwd naar de bomen in het bos van Wouter. Garandeert hij dat er geen slechtere WAO komt, garandeert hij dat de verhoging van de ziekenfondspremie wordt geschrapt, garandeert hij dat de Melkertbanen terugkomen?" aldus de SP-voorman. Marijnissen herinnerde iedereen aan de laatste keer dat de PvdA met het CDA in een kabinet zat, toen er grote sociale onrust ontstond over de WAO. "Ik ben bang dat de PvdA weer naar rechts buigt als het over het kroonjuweel van de sociale zekerheid gaat", zo zei de lijsttrekker. Daarbij haalde hij nog eens fel uit naar de WAO-plannen van De Geus, CDA-minister van Sociale Zaken.

Volgens de SP-leider is er maar één oplossing en dat is een stem op, natuurlijk, de SP. Hij stelde daarbij de vergelijking, "Stem Bos, krijg Balkenende" en "hoe groter de SP, des te meer rekening de PvdA moet houden met links".

CD Review: Crazy Town - Darkhorse

Op de één of andere manier heb ik deze cd gemist. Vreemd, want ik keek eigenlijk wel uit naar de opvolger van 'The Gift of Game', die ik helemaal grijs heb gedraaid. Gelukkig heb ik inmiddels een exemplaar bemachtigd.

Na een paar seconden knallen de eerste heftige gitaren uit m'n speakers, dit is onmiskenbaar Crazy Town! Benieuwd hoe hun nieuwe album 'Darkhorse' klinkt? Ik wel in ieder geval!




TitelDarkhorse
ArtiestCrazy Town
LabelColumbia Records / Sony Music
Release datum23-11-2002
Lengte46:27
GenreRock / alternatieve rock

Topmodel slaat miljoenen-aanbod Clonaid af

Gisele Bundchen heeft een aanbod van de UFO-sekte Raelins afgeslagen. De sekte, die claimt als eerste ter wereld baby's gekloond te hebben, bood het topmodel enkele miljoenen om het gezicht te worden voor hun veelbesproken onderzoeks- centrum Clonaid.

Het bedrijf, dat in Canada is gevestigd, wilde met Bundchen een nieuwe publiciteitscampagne beginnen, maar het Braziliaanse model heeft laten weten niets met de organisatie te maken te willen hebben. "Ik wil niet met deze organisatie geassocieerd worden. En ik zit er al helemaal niet op te wachten om gekloond te worden", zo grapte de 22-jarige Gisele Bundchen.

De afgelopen weken was Clonaid regelmatig in het nieuws, zeker nadat de organisatie bekend maakte dat de tweede kloonbaby in Nederland was geboren. De beweringen van Clonaid en de Raelin-sekte zijn ernstig in twijfel getrokken door deskundigen, zeker omdat tot op de dag van vandaag er nog geen duidelijke bewijzen naar voren zijn geschoven.

F1: Alsnog belangrijke wijzigingen reglement

De Formule 1-teams hebben overeenstemming bereikt over een aantal grote veranderingen in de reglementen. Traction control zal weer worden verboden en radiocontact tussen pitmuur en coureurs mogen niet meer plaatsvinden. Met deze nieuwe veranderingen hoopt de FIA de Formule 1 weer interessanter te maken.

Traction control werd twee jaar geleden ingevoerd. Elektronische hulpmiddelen zouden niet meer tegen te houden zijn, zo was de mening van de FIA. Uiteindelijk is toch weer besloten om het in zijn geheel te verbieden. Traction control zal dus niet langer zorgen voor het voorkomen van wielspin of het volautomatisch starten met launch control. "Er werd gedacht dat we zaken als traction control niet zouden kunnen controleren, maar we denken dat er nadien wel gebleken is dat we dat wel kunnen. Want toen ze gelegaliseerd waren, werkten ze anders dan toen ze nog verboden waren", aldus FIA-president Max Mosley.

Nog een belangrijke wijziging is het verbod op radiocommunicatie tussen de pit en coureurs. Hiermee kunnen bijvoorbeeld teamorders worden voorkomen. Hierbij hoort ook het op afstand wijzigen van instellingen van de formule 1-motor. Volautomatische versnellingsbakken worden weer semi-automatisch en motoren moeten vanaf 2005 tenminste twee races mee kunnen gaan. In 2006 wordt dit zelfs tot zes races verhoogd. Ook mogen er vanaf de start van de race maar maximaal twee auto's starten. "Dat betekent dat er niet langer reserveauto's als backup voor ongevallen achter de hand worden gehouden", aldus Ecclestone.

Gisteren vergaderde de teams in een hotel op Heathrow. Alle partijen zouden unaniem hebben ingestemd met de regels. De meest belangrijke wijzingen op een rijtje:

Launchcontrol, traction control en volautomatische versnellingsbakken worden vanaf 2004 verboden.
Geen telemetrie communicatie tussen de auto's en de pits, geen wijzigingen in instellingen op afstand en geen gesprekken met de coureurs.
Geen reserveauto's toegestaan.
Auto's tussen de kwalificatie en de race in een parc fermée, zodat de auto's niet gewijzigd kunnen worden.
Standaard remsystemen en achtervleugels voor alle teams vanaf 2004.
Motorenleveranciers moeten vanaf 2004 ook bereid zijn om een tweede team te bevoorraden.
De levensduur van motoren moet worden verlengd van één tot twee races in 2004 en tot zes races in 2006.

Voor meer informatie over de nieuwe regels in de Formule 1, klik hier.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.