Film Review: Black Hawk Down



Black Hawk Down verhaalt de gebeurtenissen rondom de strijd om Mogadishu in Somalië. Op 3 oktober 1993 werden 100 Amerikaanse Rangers in Mogadishu gedropt met de opdracht twee luitenants van de Somalische veldheer Mohamed Farrah Aidid gevangen te nemen.

De militaire actie, die maar een uur zou duren, veranderde in een 15 uur durende veldslag tussen Amerikaanse soldaten en Somalische strijders, nadat er twee Amerikaanse UH-60 Black Hawk-helikopters door de Somalische strijdkrachten werden neergehaald.



De actie resulteerde in 19 dode, 73 gewonde Amerikanen en honderden dode Somaliërs. 'Black Hawk Down' concentreert zich op de heroïsche pogingen van de Amerikaanse soldaten bij de crashsites te komen.

Het verhaal laat de pogingen van het zogenaamde Chalk Team zien dat de grootste moeite heeft zichzelf een weg te banen door de stad, die stevig door Somalische strijders wordt verdedigd. Het toont het lot van de enige overlevende van de tweede crashsite, officier Durant, en meerdere individuele soldaten aan Amerikaanse zijde.