Film Review: From Hell



We schrijven het jaar 1888. Het victoriaanse Engeland wordt opgeschrikt door een serie moorden die tot op heden nog tot de verbeelding blijven spreken. De eerste wereld beruchte serie moordenaar "Jack the Ripper" maakt in een periode van 31 Augustus tot 9 November 1888 vijf slachtoffers. Allemaal dames van lichte zeden. Later zouden er nog 13 slachtoffers met hem in verband worden gebracht, maar van de eerste 5 staat vast dat hij zeker de dader was.

Over de Identiteit van "Jack the Ripper" bestaan meer theoriën dan er slachtoffers zijn, en From Hell neemt een van de meer omstreden theoriën als basis voor haar verhaal. In een klassieke cluedo vorm neemt de film het karakter van Abbeline (Johnny Depp) om ons als een victoriaanse De Cock naar de dader te voeren.

Bijgestaan door het hoertje Mary Kelly (Heather Graham) krijgt de aan opium verslaafde helderziende Abbeline de zaak in zijn schoot geworpen. Hij moet worstelen tegen de vooroordelen van zijn superieur Sir Charles Warren (Ian Richardson) die van mening is dat dit soort misdaden alleen gepleegd kunnen worden door een Jood of een uit Amerika overgewaaide Indiaan. Beetje bij beetje wordt duidelijk wie de dader is, maar tot op het einde van de film weet je het nooit zeker.