Film Review: K-Pax



K-Pax begint als Prot (Kevin Spacey) wordt gearresteerd op verdenking van drugsmisbruik. Als er geen drugs in zijn bloed worden aangetroffen wordt hij doorverwezen naar een psychiatrische inrichting omdat hij vol blijft houden dat hij een buitenaards wezen is, afkomstig van de planeet K-Pax.

Dr. Mark Powell (Jeff Bridges) krijgt de patient, die zich alleen identificeert als Prot, toegewezen. Gedurende de behandeling raakt hij geintrigeerd door Prot. In tegenstelling tot de doorsnee patient met waanideeen lijkt Prot zijn beweringen met gedegen wetenschappelijke argumenten te kunnen onderbouwen.



Tijdens zijn verblijf in het instituut bemoeit Prot zich met de behandeling van mede-patienten. In eerste instantie keurt Dr Powell dit af, maar als na verloop van tijd blijkt dat Prot een gunstig effect heeft op de mede-patienten, laat hij Prot zijn gang gaan.

De sfeer in het instituut verbetert enorm als prot belooft een patient mee te nemen naar K-Pax als hij terug gaat. Een race tegen de klok begint als Dr Powell zich realiseert dat de datum van de terugreis van Prot, samen valt met een eventuele destructieve gebeurtenis die de patient zichzelf oplegt. Hij moet zo snel mogelijk proberen door te dringen tot Prot om het ergste te voorkomen.

Terwijl Dr Powell koortsachtig op zoek gaat naar informatie die Prot kan helpen, verbaast Prot vriend en vijand met zijn kennis van sterrenkunde, en inzicht in de sociologische wetten van K-Pax. Is hij een patient, of is hij echt, zoals hij beweert, een buitenaards wezen?