FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 juni 2005

Plassende baby bezorgt ouders boete

Scannerrob, ALTF4, zedje85 en lizardtattoo wisten ons allen via de nieuws-submit het volgende te melden:

IcoonEen Indiaas echtpaar heeft een boete van 2.000 Indiase rupees, omgerekend zo'n 38 euro, opgelegd gekregen van de priesters van een tempel omdat hun zes maanden oude baby plaste terwijl de moeder met een gebed bezig was. Het kind had daarmee de tempel ontheiligd in de ogen van de priesters, die na het plasje een speciale zuiveringsritueel uitvoerden om de tempel weer in haar glorie te herstellen.

De vader heeft inmiddels met succes tegen de boete geprotesteerd bij de Indiase regering. Die oordeelde dat een baby logischerwijs niet in staat kan worden geacht om de plas op te houden. De priesters moeten het echtpaar de boete dan ook terugbetalen.

Reuzenpadden trouwen om goden te paaien

svenski had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Weird nieuwsIn het Indiase Khochakandar zijn twee reuzenpadden in het huwelijksbootje gestapt. Ongeveer 400 personen woonden de traditionele Hindoe-plechtigheid bij. De dieren werden in de echt verbonden door een heuse priester. Ze waren gekleed in felgekleurde hindoeïstische gewaden.

De dorpsbewoners hopen door de ceremonie de regengoden gunstig te stemmen. De streek West-Bengalen, ten noorden van Calcutta, is getroffen door een langdurige droogte en hittegolf, met temperaturen tot 44 graden Celsius. "Onze voorvaderen regelden al paddenhuwelijken om voldoende regen voor de oogst te garanderen. We hopen dat de moesson snel zal starten", verklaarde Konica Mandal, die de plechtigheid mede-organiseerde.

Bruid en bruidegom kenden elkaar voorafgaand aan hun huwelijk overigens niet. Ze waren uit verschillende vijvers opgevist en ontmoetten elkaar voor het altaar. Na de plechtigheid zijn de dieren in één vijver teruggezet.

Bruid en bruidegom Pad
Het gelukkige paar wordt klaargemaakt voor de ceremonie

Italiaanse minister: lire herinvoeren

MUZZ had ons via de nieuws-submit te melden:

Roberto Calderoli, de Italiaanse minister van Hervormingen heeft het plan opgevat om een nieuwe nationale munteenheid in te voeren: de Lire. Hij wil dat de Lire, de munt die Italië ook al kende voor de invoering van de euro, koppelen aan de dollar. Dat wist de Italiaanse krant La Repubblica maandag te melden.

Het voorstel van Calderoli volgt op het idee van minister van Sociale Zaken Roberto Maroni die vrijdag voorstelde om een nieuwe munteenheid in te voeren naast de euro. Beide bewindslieden maken deel uit van de rechtse politieke partij Lega Nord en staan bekend om hun scepticisme tegenover de euro.

Naast de euro kreeg de Europese Commissie het ervan langs in het gesprek met Calderoli. Zo begint de commissie vanaf dinsdag een procedure tegen Italië, omdat het land zijn begrotingstekort niet onder de 3 procent heeft weten te houden. "Ik geef niet om besluiten uit Brussel. Deze beslissingen zijn slechts papiertjes zonder waarde na het "nee" van de Fransen en Nederlanders tegen de Europese grondwet", aldus Calderoli.

Ondertussen neemt niet alleen in Italië de kritiek op de Europese munt toe. In de Volkskrant van vorige week vrijdag werden al enkele economen aangehaald die wijzen op een mogelijk uiteenspatten van de euro.

-
Zie voor meer informatie dit achtergrondartikel.

De Veerkampjes volgend seizoen bij SBS6

Icoon Media nieuwsDe Amsterdamse familie Veerkamp, bekend van een docusoap in het NCRV-programma 'Man bijt Hond', zal vanaf augustus te zien zijn op SBS6. De zender maakte de overstap vandaag bekend. De belevenissen van Hanny en Ton Veerkamp en Hanny's moeder Nel zullen onderdeel gaan uitmaken van het programma Shownieuws.

De populaire familie is sinds september 2004 in dagelijkse afleveringen van drie minuten op Nederland 1 te zien. De soap is een reactie op soapseries rond bekende Nederlanders als Frans Bauer, Gerard Joling en Patty Brard. De doodgewone Amsterdammers Hanny (57) en Ton (57) wonen op een woonboot in de hoofdstad, samen met Nel (75), een rasechte Jordanese.

De uitzendingen in Shownieuws zijn te zien in de vroege uitzending, die elke dag om 19.30 uur begint.

De Veerkampjes
De Veerkampjes uit Amsterdam: v.l.n.r. Nel, Ton en Hans

Krajiceks dubbelen op Wimbledon

Richard Krajicek en zijn halfzusje Michaella spelen over twee weken mee in het mixed dubbeltoernooi van Wimbledon.

De organisatie van Wimbledon heeft de voormalig kampioen en zijn halfzusje een wildcard gegeven. Ook de Australiër Mark Philippoussis kreeg een wildcard, in zijn geval voor het enkelspel. De finalist van 2003 staat op dit moment nog net binnen de top 200. Verder kregen negen Engelse dames en heren een rechtstreekse toegang tot het hoofdtoernooi op het heilige gras van de All England Club.

Een ander soort Charisma

Wie Charisma Carpenter alleen kent van haar rol als verwend rijkeluiskind in Buffy the Vampire slayer, zal nog verbaasd staan te kijken bij het zien van deze foto's. Want wat blijkt, little Cordelia grew some sex-appeal. Laten we hopen dat ze na het stopzetten van de serie Angel nog in genoeg andere series en films zal verschijnen. Want behalve een prachtig lichaam en een waanzinnig knappe kop, kan ze ook nog eens leuk acteren.

Met dank aan Together-Alone via de submit

Uitslagen Nacompetitie 06/05/2005

Vanavond werd er de vijfde speelronde gespeeld in de nacompetitie. Hieronder vind je de uitslagen.

Poule A :

Stormvogels/Telstar - VVV-Venlo 2-1
15' Jans 0-1
28' Salden 1-1
36' V.d. Berg 2-1

RBC Roosendaal - FC Volendam 4-0
8' Guijt 1-0
32' Ikedia 2-0
74' Hammond 3-0
80' Hammond 4-0

Rood: Youssouf(RBC)
Geel : Loran, Hammond (beiden RBC), Woudenberg, Vicente, de Haan (allen Volendam)

Stand:

1. RBC Roosendaal 5-11
2. FC Volendam 5-8
3. Stormvogels/Telstar 5-7
4. VVV-Venlo 5-1

Poule B

Sparta Rotterdam - FC Zwolle 3-1
37' Esajas 0-1
51' V.d. Bergh 1-1
62' V.d. Bergh 2-1
86' V.d. Bergh 3-1 penalty

Geel : Van Bueren (Sparta), Bishop, Schol (beiden Zwolle)

De Graafschap - Helmond Sport 2-2
24' Haklander 1-0
30' Valeev 2-0
48' Cvetkov 2-1
85' Cvetkov 2-2

Geel : Roelofsen, Bot (beiden Graafschap), Hobbelen (Helmond)

Stand:

1. Sparta Rotterdam 5-12
2. Helmond Sport 5-9
3. De Graafschap 5-5
4. FC Zwolle 5-1

Voorlopig geen Brits referendum Europese grondwet

Joost-mag-het-weten en zedje85 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsEen Brits referendum over de Europese grondwet is voorlopig van de baan. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw maakte dat besluit vanmiddag bekend in het Britse Lagerhuis. De beslissing komt als reactie op het Franse en Nederlandse NEE en gaat tegen de Europese Commissie in, die juist wil dat de lidstaten het ratificeringsproces voortzetten.

Premier Tony Blair is van mening dat 'bepaalde Europese leiders' eerst maar moeten beslissen hoe de Europese Unie de afwijzing van Frankrijk en Nederland kan verwerken. Half juni debatteert de Europese Raad over de toekomst van de grondwet. Uitstel of afstel van het Britse referendum over de grondwet zou premier Blair niet slecht uitkomen. De Labourleider, die al onder vuur ligt, zou bij een Brits NEE waarschijnlijk definitief zijn biezen moeten pakken.

Screenshots en trailer van western shooter Call of Juarez

Op Worthplaying vinden we enkele nieuwe screenshots en een korte teaser-trailer van de western shooter Call of Juarez. De game zal zich onderscheiden door een relatief grote nadruk te leggen op het gebruik van de interactieve omgeving waarvoor realistische physics gebruikt zijn.

De game moet in de lente van 2006 verschijnen.
En een mirror voor de trailer vind je hier


Woods niet terug op eerste plek

Bart Byrant heeft met één slag voorsprong op nummer twee Fred Couples The Memorial gewonnen in Dublin, Ohio.

Byrant kwam op voorsprong dankzij een birdie op de 17de hole en kwam daarna goed weg met een par op de laatste terwijl zijn afslag nog op een gevaarlijke plek links van de fairway terechtgekomen was. Hij dropte de bal voor een slag extra en putte voor een uiteindelijke ronde van vier onder par met ene totaal van zestien onder par.

Tiger Woods sloeg een dubbel bogey op de achtste hole en eindigde gedeeld derde wat niet genoeg was om de eerste plaats van de wereldranglijst terug te krijgen. Hij eindigde op die plek samen met Bo van pelt en Jeff Sluman.

Jimenez wint in Wales

De Spanjaard Miguel Angel Jimenez heeft met een laatste ronde van 62 slagen de Welsh Open op Celtic Manor gewonnen.

De 41-jarige bereikte een eindscore van veertien onder par, vier slagen voorsprong op zijn landgenoot Manuel Lara en de Zweed Martin Erlandsson. Erlandsson had voor de laatste ronde 63 slagen nodig terwijl Lara er 66 nodig had.

De Fransman Jean-Francois Lucquin bereikte met een laatste rond van 67 de vierde plaats met negen onder par terwijl drie andere golfers daar weer een slag achter eindigden.

Mosley stuurt teams brandbrief

Max Mosley, president van de FIA, heeft een brandbrief gestuurd naar alle Formule 1-teams om de veiligheid tijdens de races niet in het geding te laten komen. Hij schreef dit naar aanleiding van de crash van Kimi Räikkönen tijdens de Grand Prix van Europa.

Mosley waarschuwde de teams èn de bandenfabrikanten om de banden tijdens een race niet tot gevaarlijke waarden te laten afslijten. "Er moet niet vergeten worden dat een mechanisch defect op hoge snelheid een gevaar kan vormen voor het publiek. Als je twijfelt over je auto, moet je deze naar de pits sturen."

De bandenfabrikanten kregen van Mosley het verzoek om hun banden duurzamer te maken. "We zijn totaal van de fabrikanten afhankelijk om te voorkomen dat er risico's worden genomen bij de zoektocht naar betere prestaties." Mosley voegde toe dat zijn brief geen aanval is op McLaren Mercedes.

Mosley vraagt om een groter verantwoordelijkheidsgevoel bij de teams. "De raceleiding heeft wel de optie om een gevaarlijke wagen uit de race te halen, maar dat gebeurt alleen in extreme situaties. Teams kunnen risico's beter beoordelen dan de raceleiding."

Italiaanse rechter: homo's mogen autorijden

Icoon Buitenlands nieuws Een Siciliaanse rechtbank heeft maandag een homoseksuele man in het gelijk gesteld wiens rijbewijs was ingevorderd door het Italiaanse bureau voor rijvaardigheidsbewijzen. Het bureau deed dit vanwege twijfels over de rijvaardigheid van de man gezien zijn seksuele geaardheid. Volgens de rechter is homoseksualiteit echter 'slechts een persoonlijkheidsstoornis, die geen invloed heeft op iemands capaciteiten om auto te rijden'.

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa begonnen de problemen voor de 23-jarige man toen het bureau er achterkwam dat hij niet in militaire dienst hoefde vanwege zijn homoseksualiteit. Het rijbewijs van de man werd vervolgens ingenomen zodat er eerst onderzoek gedaan kon worden naar zijn 'geschiktheid om auto te rijden'.

De Italiaanse homoseksueel was woedend over de actie van het bureau, en schakelde een advocaat in. Niet alleen wilde de man direct zijn rijbewijs terug, ook eist hij nog steeds een schadevergoeding van 500.000 euro omdat het incident uitermate beledigend is.

Trein ontspoord bij Amsterdam Centraal

junkieXXXL, -sone- en Rowdie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Aan de westkant van treinstation Amsterdam Centraal is vanavond een goederentrein ontspoord. Er zijn geen gewonden gevallen, maar het treinverkeer is door het ongeluk wel totaal in de war gestuurd. De goederentrein, geladen met grind, was onderweg van Amsterdam-Westhaven naar Roosendaal. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.

Op het emplacement aan de westkant van het station ontspoorden de eerste vijf wagons van de trein. Twee van de wagons zouden zijn omgevallen, zo heeft een ooggetuige gemeld. Door het ongeval is een gedeelte van de bovenleiding naar beneden getrokken, en is een aantal palen waar de bovenleiding aan vast zit afgebroken.

Hierdoor moest de spanning op spoor 1 tot en met spoor 10 van de bovenleiding afgehaald worden, wat voor een grote chaos heeft gezorgd. Er rijden nog wel treinen van Amsterdam Centraal in oostelijke richting, maar naar Zaandam, Haarlem en Schiphol is momenteel praktisch geen treinverkeer mogelijk.

De bergingswerkzaamheden gaan volgens ProRail zeker nog de hele avond in beslag nemen, en mogelijk nog langer. Reizigers van en naar Amsterdam Centraal moeten rekening houden met forse vertragingen.


De goederentrein nam een deel van de bovenleiding mee

World of WarCraft nu ook in China

Vandaag is de populaire MMORPG ook in China gelanceerd. Tijdens de open-beta periode werden al meer dan 500.000 spelers tegelijkertijd geteld en hierdoor wordt er een goede start van het spel verwacht.
"[...]
"It has always been a goal at Blizzard to become a major developer and publisher for the Chinese gaming market," said Mike Morhaime, president and co-founder of Blizzard Entertainment. "We feel that China offers a huge and eager audience and it is poised to become the next great region in gaming. We are simply thrilled to be bringing World of Warcraft to this great country. With fully localized content, a regional network infrastructure, and local, around-the-clock customer support, we believe that World of Warcraft will provide Chinese gamers with an unparalleled game experience."
[...]"


Om in China een zo goed mogelijk netwerk aan te kunnen leggen is er een partnerschap gesloten met de Chinese publisher The9, welke de meest succesvolle MMO's van China onder haar hoede heeft. Het team van The9 zal de customer support op zich nemen en een gedeelte van de development aan het spel.

Opmerkelijk verschil met de Europese en Amerikaanse versie is dat je per eenheid tijd betaalt. Voor een uur spelen betaalt de speler 0.45 Yuan. Helaas ontbreekt mij de wisselkoers voor Yuan naar Euro dus wat de speler in Euro's betaalt kan ik helaas niet zeggen.

FOK!radio: de weblog gaat iets nieuws doen

FOK!RadioLuister vanaf 20:00 uur naar FOK!radio en hoor het volgende: Het gaat goed met de FOK!weblog. Door constante verbeteringen blijven de pageviews stijgen, evenals de kwaliteit. Inmiddels is deze site van FOK! de status van simpele linkdump wel ontgroeid. Daar komt bij dat ze komende week ook nog eens iets nieuws gaan doen. Tijd dus om het vanavond vanaf 20:00 uur maar eens over de weblog te gaan hebben! Hoe gaat het daar nu? Wat gaan ze komenende week doen en worden er nog heftige posts gedaan? We horen het van de webloggers McMan die live in de studio zal zitten en Nietzman die we aan de lijn hebben. Ook hebben we contact met coördinator Rickmans die precies zal uitleggen wat er gaat gebeuren op de weblog.

Onze vaste onderdelen komen ook weer voorbij. Zo gaan we natuurlijk weer roddelen met Yvonne en neemt Cynix zijn week op het forum met ons door.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Daarnaast zal blinky weer een stelling neerleggen waarop je kunt reageren. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Veel luisterplezier!

Wimbledondeelname Safin onzeker

De Rus Marat Safin neemt mogelijk niet deel aan het derde Grand Slamtoernooi van het jaar, Wimbledon. Hij heeft last van een blessure aan de linkerknie.

Vandaag won de Australian Open-winnaar van 2005 nog wel met 6-3 6-2 van Alexander Popp in Halle. Het was de eerste overwinning op gras sinds drie jaar voor Safin.

"Ik heb veel pijn en als die over een week niet weg is, speel ik niet op Wimbledon", zei Safin. De Rus heeft al maanden last van het gewricht, dit hindert hem om goed te trainen.

Rapport IOC positief voor Parijs, Londen

Over precies een maand is bekend welke stad de Olympische Spelen van 2012 mag organiseren. Vandaag werd duidelijk dat Londen en Parijs de beste papieren hebben.

Zowel Londen als Parijs kreeg in een rapport van de Evaluatiecommissie van het IOC zeer positieve kritieken. Deze steden kregen in het rapport voor hun kandidatuur de betiteling “zeer grote kwaliteit”. Madrid en New York kregen het predikaat “grote kwaliteit”. De vijfde kandidaat, Moskou, werd bekritiseerd wegens het gebrek aan details.

Op 6 juli in Singapore beslist het IOC over de organisatie van de Olympiade 2012. Nadeel voor zowel Londen als Parijs is dat ze beiden al twee keer de Spelen hebben gehuisvest. Madrid daarentegen organiseerde als één van de weinige West-Europese hoofdsteden nog nooit de Olympische Spelen.

Breukink maakt voorselectie Tour bekend

Erik Breukink heeft zijn voorlopige selectie voor de Tour de France prijsgegeven.

De ploegleider van Rabobank neemt zeker Freire, Menchov en Rasmussen mee naar de Ronde van Frankrijk. Verder kiest hij nog zes renners uit de volgende acht namen: Boogerd, Dekker, Kroon, Löwik, Posthuma, Weening, Wauters en Horillo.

Breukink laat zijn definitieve équipe afhangen van de prestaties van zijn renners in de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zwitserland.

In 2004 reed Rabobank een redelijk slechte “Grande Boucle”. Slechts Rasmussen en Lotz lieten zich van voren zien. Leipheimer eindigde bij de eerste tien, maar die rijdt nu voor het Duitse Gerolsteiner.

Dit jaar wordt veel van Menchov verwacht. Rasmussen gaat helemaal voor de bolletjestrui, nu hij van Richard Virenque is verlost.

NEC huurt Babos van Feyenoord

NEC heeft in Gábor Babos een nieuwe keeper voor volgend seizoen gevonden. De Hongaarse keeper van Feyenoord moet de naar Borussia Dortmund vertrokken Gentenaar vervangen.

De Nijmeegse club bereikte met Feyenoord een overeenstemming over de overgang van Babos. De Hongaar heeft nog een contract tot 2008 bij Feyenoord, maar wordt voor één seizoen verhuurd aan NEC. Met de komst van trainer Erwin Koeman bij Feyenoord werd duidelijk dat er komend seizoen voor hem geen plaats is in Rotterdam.

Voor de Egyptenaar Sherif Ekramy heeft dat positieve gevolgen. De doelman van Feyenoord zou worden gestald bij satellietclub Excelsior, maar maakt komend seizoen deel uit van de A-selectie.

Donderdag staking van gemeenteambtenaren

Icoon Binnenlands nieuws Gemeenteambtenaren zullen komende donderdag massaal het werk neerleggen tijdens een 24-uursstaking. De staking, die het idee is van de vakbonden, is het gevolg van vastgelopen CAO-onderhandelingen. Door de staking gaan veel loketten dicht, rijdt er geen openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht en draaien de hulpdiensten een zondagsdienst.

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO liepen eind april definitief stuk doordat beide partijen het niet eens konden worden over de looneisen en het 'functioneel leeftijdsontslag' (FLO). Sindsdien worden er al af en toe lokale stakingen georganiseerd door gemeenteambtenaren, zoals vorige week in het openbaar vervoer van Amsterdam.

De bonden roepen alle ambtenaren op om aanstaande donderdag naar een grote manifestatie op het Museumplein in Amsterdam te komen. Tijdens de manifestatie, waar zo'n 10.000 actievoerders worden verwacht, zullen diverse bestuurders van de vakbonden een toespraak houden. Ook staat er een optreden van een dj op het programma.

Omstanders overmeesteren gewapende overvallers

Icoon Binnenlands nieuws Bij een gewapende overval op een juwelier in Rotterdam is vanmiddag de eigenaar van de zaak neergeschoten. Hij overleefde dit, maar zijn hond, die ook werd neergeschoten, was minder gelukkig. De overvallers probeerden er na de overval met de buit vandoor te gaan, maar dit werd voorkomen door omstanders en winkeliers die het tweetal wisten te overmeesteren.

De twee met vuurwapens bewapende overvallers probeerden het pand aan de Hoogstraat te ontvluchten op een scooter. Omstanders wisten echter meteen al één van de overvallers te overmeesteren en vast te houden. De andere overvaller wist in eerste instantie te ontkomen, maar hij kon kort daarna ook worden aangehouden door een groepje omstanders dat de achtervolging in had gezet.

De twee overvallers zijn door de politie ingesloten. Het gaat om een 25-jarige man uit Rotterdam en een man wiens identiteit nog niet bekend is.

Met dank aan colaglas, die ons vanmiddag al via de nieuws-submit een ooggetuigenverslag stuurde!

'Noordzee FM is geen mislukking'

Ondanks dat John de Mol Noordzee FM aan een Vlaams bedrijf verkocht, is de zender geen mislukking. Dat zegt Talpa Radio-directeur Erik de Zwart. Talpa kocht onlangs Radio 538 en moest volgens de vergunningenregels Noordzee FM verkopen. "Radio 538 heeft er jaren over gedaan om te komen waar ze nu is, en ook nog eens in andere marktomstandigheden. Noordzee FM is nog maar 2,5 jaar bezig", aldus De Zwart.

John de Mol investeerde veel geld in Noordzee FM. Voor het recordbedrag van ruim 80 miljoen euro werd het frequentiepakket van de toenmalige nummer 1 Sky Radio gekocht. Op de 100.7 FM wilde het bedrijf snel groeien. Door dj's als Robert Jensen en Gordon aan te trekken moest die groei versterkt worden. Maar het bleek niet te werken. De zender haalt inmiddels een kleine vijf procent marktaandeel, terwijl Radio 538 ruim twaalf procent haalt.

Aan Noordzee FM werd dan ook veel gesleuteld. Zo kwam er eind vorig jaar een nieuw format. "Er is veel gebeurd met het station. En het kost gewoon tijd voordat het nieuwe format staat. Wonderen duren iets langer; radio is een slow business. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het mislukt is", zegt Erik de Zwart. Hij benadrukt dat Noordzee FM nooit zou zijn verkocht aan de Belgische Persgroep als de wet had toegestaan dat Talpa meerdere zenders met een zelfde frequentiekavel had mogen hebben.

De Zwart weerlegt de kritiek dat hij teveel voor de voeten wordt gelopen door John de Mol. "Natuurlijk bemoeit John zich ermee. We hebben onze discussies. Maar het is toch goed dat de grote baas zich bemoeit met wat er uiteindelijk uit de speakers komt? John is briljant."

Hushovd rapste in massasprint Dauphiné

Thor Hushovd heeft de eerste etappe van de Dauphiné Libéré gewonnen. Na een spannende slotfase werd het een massasprint, waarin de Noor iedereen de baas bleef.

De eerste etappe ging van Aix-les-Bains naar Givors. Met een afstand van 224 kilometer de langste etappe in de Dauphiné. Onderweg moesten de renners langs drie hellingen die meetellen voor het bergklassement. Al om 10.45 uur begon deze rit. De eerste aanvaller van de dag was Jimmy Engoulvent, van Cofidis. Hij kreeg zes man met zich mee. Na veertig kilometer was het echter al weer gedaan met de zeven.

Een volgende ontsnapping zou leiden tot de vlucht van de dag. Francis Mourey ontglipte als eerste het peloton. Na een hele reeks tegenaanvallen kwamen er uiteindelijk zes leiders: Mourey, Garcia-Acosta, Mason, Chavanel, Grivko en de Nederlander Koos Moerenhout. Onderweg sprokkelde Mourey genoeg punten om de eerste drager van de bolletjestrui te worden.

De maximale voorsprong van het zestal bedroeg vijf minuten. In het peloton was het eerst Discovery-Channel dat de achtervolging leidde en later Crédit Agricole, de ploeg van Hushovd. De voorsprong zakte snel, maar volgens Crédit Agricole té snel. Ze gingen dus vertragen. Op tien kilometer van de meet was het verschil nog altijd ruim één minuut. Een op hol geslagen meute achterhaalde dan toch nog Moerenhout en consorten.

Garcia-Acosta probeerde het nog even alleen, maar dat was een kansloze poging. Hushovd won met overmacht de sprint. Voor de 27-jarige Scandinaviër is het de derde seizoenszege. Hij won eerder al een etappe in de Vierdaagse van Duinkerken en de slotrit in de Ronde van Catalonië. George Hincapie blijft de leider.

Morgen leidt de tweede etappe naar Chaufailles. De dwarsdoorsnede van die etappe lijkt veel op die van vandaag, hoewel wat korter. Het echte spektakel is pas later in de week, met onder meer de rit naar de Mont Ventoux.


Uitslag van de 1e Etappe:
1. Thor Hushovd (Noo) 5.10.55
2. Robert Hunter (Aus) + z.t.
3. Juan Flecha (Spa) + z.t.
4. Luke Roberts (Aus) + z.t
5. Manuel Quinziato (Ita) + z.t.


Klassement na 1 etappe:
1. George Hincapie (USA) 5.20.50
2. Levi Leipheimer (USA) + 0.01
3. Andrei Kashechkin (Kaz) + 0.03
4. Floyd Landis (USA) + 0.05
5. Lance Armstrong (USA) + 0.06

Crashed or Landed?

Er zijn veel games online waarbij je kan vliegen met een vliegtuigje en je moet landen, stijgen of andere vliegtuigjes moet neerschieten. Bij dit spelletje moet je alleen maar landen, maar wel als de hoogte 0 is. Ben je niet op de landingsbaan, dan vlieg je ergens tegenaan. Het is in ieder geval moeilijker dan het lijkt. Of het oud is weet ik niet, maar voor de mensen die het nog niet hebben gespeeld is het weer eens wat nieuws!

Hier kan je je stressgehalte weer verder omhoog voeren.

'Van Bommel moet zich terugknokken'

De kans dat Mark van Bommel op korte termijn terugkeert in de basis van Oranje lijkt klein. Bondscoach Marco van Basten is ontevreden over de manier waarop de middenvelder zijn taken uitvoert in het Nederlands elftal.

Van Basten heeft gezegd dat van Bommel zich kan terugknokken door bij Barcelona het tegendeel te bewijzen. "We vinden dat Mark zaterdag zijn taken niet goed heeft uitgevoerd. Voor Finland heb ik geen basisplaats voor hem in gedachten en als invaller zal ik hem ook niet gebruiken. Vandaar dat ik hem niet meeneem."

"Ik heb hem gezegd dat hij nu lekker vroeg vakantie heeft en dat hij bij Barcelona moet laten zien dat ik er naast zit."

Met de beslissing Van Bommel te laten afvallen, heeft Van Basten opnieuw bewezen dat hij niet let op de naam van spelers. "Wij zijn er om keuzes te maken en dat doet me niet zo gek veel. De ene keer geeft dat wat meer deining dan de andere. Maar het gaat erom dat je de dingen goed uitvoert, ongeacht hoe je heet. Doe je dat niet, dan grijpen wij in."

Kenia ontslaat 9000 ambtenaren na staking

Icoon Buitenlands nieuws In Kenia is de regering vandaag begonnen met het ontslaan van duizenden ambtenaren. De regering doet dit omdat de ambtenaren vorige week deelnamen aan een illegale staking, waarin ze een loonsverhoging van 600 procent eisten. De regering was hier niet van gediend, aldus een woordvoerder.

De regering vond de staking illegaal omdat die niet tenminste 21 dagen van tevoren aangekondigd was, wat in Kenia een wettelijk vereiste is. Keniaanse kranten schatten dat de ontslaggolf aan zo'n 9.000 ambtenaren hun baan gaat kosten.

René Froger heeft prostaatkanker

scannerrob en ESL hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuws René Froger heeft prostaatkanker. Dat meldt de manager van de zanger, F. Wisse, vandaag. De aandoening werd vastgesteld bij een recente periodieke gezondheidscontrole. Deze goed behandelbare vorm van kanker verkeert nog in een vroeg stadium, zo liet Wisse weten.

Froger zal dan ook binnenkort worden geopereerd. De aandoening heeft vooralsnog geen invloed op Frogers muzikale activiteiten en geplande concerten. "René weet zich gesterkt door zijn familie en vrienden en ziet de operatie met vertrouwen tegemoet", aldus Wisse.

$ 75 verlies per verkochte Xbox 360

Analisten verwachten dat Microsoft per verkochte Xbox 360 straks 75 dollar verlies maakt. De verwachte verkoopprijs zal rond de 300 dollar liggen terwijl de kostprijs 375 dollar zou zijn.
"[...]
Predictions by the analysts, reported last week in the Toronto Globe and Mail, suggest that Microsoft will pay $375 per unit to its manufacturing partners, with the final retail price of the console pegged at $299.
[...]"


Na verloop van tijd zal er wel winst gemaakt kunnen worden als de kostprijs daalt. Microsoft heeft officieel nog niets bekend gemaakt.

Kardinaal: 'Nederland is een heidens land'

Icoon Binnenlands nieuws Kardinaal Simonis heeft in een recent vraaggesprek met een Maltezer krant Nederland een heidens land genoemd. Simonis verwees onder meer naar kwesties als euthanasie en het homohuwelijk, "waar de verdraagzaamheid het niveau van onverschilligheid bereikt heeft."

Ook hekelde de kardinaal in het interview dat in Nederland de status van een kardinaal niet op zijn waarde wordt geschat. Simonis, die in Malta was voor een lezing, zei: "Een kardinaal betekent in het publieke domein van ons land helemaal niets. Je wordt gezien als een of andere bestuurder. Maar hier in Malta word je beschouwd als een hooggeachte persoon."

Simonis noemt euthanasie "iets afschuwelijks." Daarover zegt hij: "Onze bisschoppenconferentie brengt verklaring na verklaring uit, maar de mensen luisteren niet. De tolerantie in ons land gaat zover dat veel mensen zeggen: 'Ik ben eigenlijk geen voorstander van het homohuwelijk, maar als anderen mensen het willen, dan moet dat kunnen.'"

Real life Zombies!

Stel je voor; je gaat een avondje stappen, loopt een arcade hal binnen en speelt even de zoveelste videogame over zombies.

Niets aan de hand zou je denken, leuk en simpel vermaak, meer niet.

Maar dan word je plotseling wakker midden in het spel zelf, in exact dezelfde hal, met een geweer in je hand terwijl er uit alle hoeken zombies op je af komen?

Het klinkt als het scenario van een nietszeggende b-film, maar met behulp van de Engelse illusionist Derren Brown is het nu ook in real life mogelijk.

Vrouwen eerste maal wereldbeker motorcross

Op drie juli zal er in Zweden voor de eerste maal in Europa een wereldbekerwedstrijd motorcross voor vrouwen worden georganiseerd. De internationale motorsportfederatie (FIM) houdt dan twee races voor vrouwen in de MX2-klasse. De wedstrijd word verreden in Uddevalla.

Voorzitter Wolfgang Srb van de FIM: "In veel landen doen vrouwen aan motorcross. Daarom leek het ons een goed idee om te zien of dit soort wedstrijden aan zal slaan." Op dezelfde dag zullen er in Uddevalla races worden verreden in de MX1 en MX2 klasse voor mannen.

Naakte Schoonheden - Deel 9

Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5, Deel 6, Deel 7 en Deel 8, zijn de vorige delen in de Naakte Schoonheden serie. Maar waar het nu om draait is deel 9.

Met natuurlijk 2 open dirs met vrouwelijk schoon: De eerste en De tweede.

Dit keer worden de open dirs vergezeld met het lekkere kontje van Vida Guerra en met een aantal dames die er een lange tijd over doen om zich op te maken.

Veel kijkplezier...

Man aangehouden na bommelding NBA

In Detroit is een man aangehouden in verband met een bommelding voor wedstrijd zes van de Eastern Conference finale.

Voor wedstrijd zes in Detroit kwam er een telefoontje binnen waarin werd gezegd dat er een bom zou liggen in de Detroit Palace Arena. Nadat deze was doorzocht kon de wedstrijd toch gewoon doorgaan.

Wedstrijd zes werd uiteindelijk gewonnen door de Detroit Pistons met 91-66. Hiermee dwongen ze nog een zevende, en beslissende wedstrijd af. Deze zal worden gespeeld in Miami thuishaven van tegenstanders Miami Heat.

Voorbijganger vindt lijk in bosjes in Venlo

zedje85 en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Aan de Parlevinkerweg in Venlo is vanochtend rond 7 uur een lijk gevonden. Het lichaam werd tussen struiken langs de weg ontdekt door een voorbijganger, zo heeft de politie bevestigd. De omgeving is inmiddels afgezet voor een sporenonderzoek. Het is nog niet zeker of het om een misdrijf gaat, maar er wordt wel ernstig rekening gehouden met die mogelijkheid.

Er zijn vijftien rechercheurs op de zaak gezet, die bij het sporenonderzoek onder andere door een speurhond geassisteerd worden. In de buurt van de vindplaats stond een vrachtwagen met een Duits kenteken, maar het is nog onduidelijk of die iets met de zaak te maken heeft.

De identiteit en het geslacht van het slachtoffer zijn ook nog niet bekendgemaakt. Het lijk is inmiddels vervoerd naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk, waar een sectie meer informatie over de doodsoorzaak moet verschaffen.

Nederland en België zijn weer vriendjes

Icoon Binnenlands nieuwsNederland en België kunnen weer door één deur. In een telefoongesprek hebben premier Jan Peter Balkenende en zijn Belgische collega Guy Verhofstadt besloten 'een punt te zetten' achter de diplomatieke rel die ontstond na uitlatingen van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht.

De Gucht omschreef Balkenende in een interview met de krant Het Laatste Nieuws als 'een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren'. Inderhaast gemaakte excuses werden niet aanvaard, mede omdat bleek dat de bewering van De Gucht dat hij een en ander niet zo gezegd had niet bleek te kloppen na het openbaar maken van de geluidsopname van het interview. Maandagochtend moest de Belgische zaakgelastigde bij de Nederlandse minister Bot (Buitenlandse Zaken) op het matje komen.

Douane 'vangt' vrouw met vissen onder rok

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Australische douanebeambten op de luchthaven van Melbourne keken afgelopen vrijdag raar op toen ze 'flappende geluiden' onder de rok van een vrouw vandaan hoorden komen. Bij nadere inspectie bleek de vrouw 51 tropische vissen in 15 plastic zakken met water onder haar lange rok verborgen te hebben. De rok bleek speciaal voor het smokkelen van de vissen ontworpen te zijn.

Het is nog niet bekend van welke soort de vissen precies zijn. Had de smokkelactie van de vrouw gewerkt, dan had dit volgens de douane serieuze milieu- en gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen.

Het is in Australië verboden om zomaar dieren mee het land in te nemen, mede om de kwetsbare natuur in het land te beschermen. De vrouw loopt daarom het risico op een boete van omgerekend 68.000 euro of op een gevangenisstraf van 10 jaar.


De vissen waren in plastic zakjes verstopt onder de rok van de vrouw - foto EPA

PSV legt jonge Belgische doelman vast

PSV heeft er weer een keeper voor de toekomst bij. De Eindhovenaren contracteerden maandag de 17-jarige Belgische doelman Ruud Boffin. Boffin tekende een vierjarig contract.

Boffin, die geen familie is van voormalig Belgisch international Danny Boffin, is afkomstig van Racing Genk. Bij PSV zal hij beginnen in de A1, maar de verwachting is dat hij snel de stap naar Jong PSV zal kunnen maken.

Weblog goes radio

Er gaan de komende week wat gebeuren hier. Zoveel zelfs, dat er vanavond uitgebreid aandacht zal zijn voor deze weblog op FOK!radio. Door constante verbeteringen blijven de pageviews stijgen, evenals de kwaliteit.

Hoe gaat het daar nu? Wat gaat er de komenende week gebeuren en worden er nog heftige posts gedaan? We horen het van de webloggers McMan die live in de studio zal zitten en Nietzman die we aan de lijn hebben. Ook hebben we contact met coördinator Rickmans die precies zal uitleggen wat er gaat gebeuren op de weblog. De uitzending begint om 20:00 uur.

Verder gaan we weer de gebruikelijke dingen doen die we iedere week doen. Zo bellen we met admin Yvonne en neemt Cynix zijn week op het FOK!forum met ons door. Luisteren kan je doen door hier te klikken of door even naar dit bericht te kijken.

Je kunt ook een deel van de muziek bepalen door tijdens de uitzending te stemmen op je favoriete plaat.

Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten.

Have fun!

Ongeval met 2 doden door spookrijdster (77)

Melch, Zero2Nine en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Bij een ongeval op de A50 ter hoogte van Uden zijn zondagavond twee vrouwen om het leven gekomen. Het ongeval werd veroorzaakt door een 77-jarige spookrijdster, die daarbij zelf het leven verloor. Het andere dodelijke slachtoffer was een 44-jarige vrouw uit Veghel. Dat heeft de politie maandag bevestigd.

De 77-jarige spookrijdster reed frontaal tegen twee tegemoetkomende auto's aan. Het 44-jarige slachtoffer was de bestuurster van één van die auto's, de bestuurster van de andere geraakte auto raakte niet gewond. Wel is een zwangere vrouw die naast haar zat naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek, maar het is niet bekendgemaakt wat haar toestand is.

Fake ID

Je zou het verschil kunnen zien tussen een minderjarige en meerderjarige. Althans, in de meeste gevallen zie je het verschil wel.
Wat nu als het minderjarig jongetje een nagemaakte legitimatie heeft?
Ga je hem dan alsnog het bier geven waar hij om vroeg of de sexbladen wat hij graag wil of zeg je ik geloof je niet dus beat it? Het jongetje probeert het bij veel winkeltjes en en dat leidt tot leuke discussies.

Rosenberg officieel naar Ajax

Het is nu officieel, Ajax en Markus Rosenberg hebben overeenstemming bereikt over een vierjarig contract. Eerder berichtten we al dat Ajax reeds een akkoord had bereikt met Malmö FF over de voorwaarden van de transfer van de Zweed.

Rosenberg stond ook in de belangstelling van onder meer SC Heerenveen, Everton, Anderlecht en Lokomotiv Moskou. De Zweedse aanvaller was vorig seizoen op huurbasis actief bij Halmstads BK en werd met veertien doelpunten topscorer in de Zweedse competitie. Met zeven goals eindigde hij namens Malmö ook bovenaan op de topscorerslijst in de Royal League, het Scandinavische kampioenschap.

The longest day.

Vandaag is het precies 61 jaar geleden dat een van de grootste millitaire operaties in de wereldgeschiedenis begon, de Geallieerde invasie van het door Duitsland bezette Frankrijk.

Zie ook hier een documentaire over de operaties van de US 82nd en 101st Airborne, die al enkele uren vóór de invasie boven Frankrijk uit hun vliegtuigen sprongen, en hier een docu over het opbouwen van de invasiemacht.

Hier, hier, hier en hier staan ook nog een aantal foto-gallery's. Ook het bekijken waard zijn de paar legendarische foto's van Oorlogsfotograaf Robert Capa die de Doka overleefd hebben. Robert Capa lande met de eerste aanvalsgolf op Omaha Beach.

Op Encyclopedia Britannica zijn ook nog een aantal verslagen van veteranen te beluisteren, en op The Aerial Reconnaissance Archives Exhibition staat een expositie met luchtfoto's van de armada en landing.

quote:
They shall grown, not old as we who are left grow old.
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them...
En doe eens gek, neus eens rond in C&H.

De Mol noemt tv-zender 'Talpa'

M.Picanto, BVO, Impry, gordeldier en SmartEinstein hadden ons via de nieuws-submit te melden:

TalpaDe nieuwe televisiezender van John de Mol zal 'Talpa' gaan heten, wat Latijn is voor Mol. Het investeringsbedrijf van De Mol heet ook zo. Het bedrijf zou het station aanvankelijk 'Tien' noemen, maar dat werd vorige week verboden omdat die te veel zou lijken op 'TV 10'. De rechten op die naam liggen bij SBS.

Volgens het managment van het bedrijf was 'Talpa' altijd al de tweede naam op het lijstje. Toch vinden ze het onverteerbaar dat de rechter in kort geding de naam Tien afkeurde. In een bodemprocedure probeert Talpa daarom gelijk te krijgen. De inhoud van de zender zal verder niet veranderen.

Er was afgelopen donderdag na de bekendmaking van het vonnis wel paniek in de tent. Raadsmannen van Talpa en SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) gingen om tafel zitten om een oplossing te zoeken. Volgens een Talpa-woordvoerder zou SBS toen gezegd hebben dat ze bereid waren de naam Tien voor 5 miljoen euro te verkopen aan Talpa. De Mol ging daar niet op in. SBS weigert te zeggen of die lezing van Talpa klopt of niet.

De nieuwe zender presenteert zich maandag 27 juni officieel in Hilversum aan de advertentiewereld en de pers.

Trainer weg bij Udinese na kwalificatie CL

Luciano Spalletti, die Udinese in het afgelopen seizoen naar de vierde plaats in de Italiaanse competitie en een plaats in de voorronde van de Champions League leidde, heeft nu toch besloten om op te stappen.

"Mijn tijd bij Udinese zit erop. Ik kan niet garanderen dat we elk jaar de vierde plaats veroveren," zei Spalleti over de reden waarom hij vertrekt bij de club.

Sinds 2000 was Spalleti trainer van Udinese, na een jaar vertrok hij naar Ancona, maar hij keerde in 2002 weer terug. "Het zal moeilijk zijn om te zien dat er komend seizoen tijdens de eerste wedstrijd in de Champions League een ander coacht vanaf de bank van Udinese. Maar Udinese kan ook goed presteren zonder mij."

Watskeburt?

Zelf zien ze het als kunst met muziek eronder:
Het nummer Watskeburt van De jeugd van tegenwoordig met een ietwat vage songtekst.
Hij is trouwens al eens eerder langs gekomen hier.
De clip is hier te zien en hier te downloaden.

En als je zo'n nummer maakt, vraag je er gewoon om om geparodieërd te worden.
Dus hier heb je vier van zulke parodieën:
Opkeplurt van ene eLine.
De Achterhoekse versie van Watskeburt.
Hier de Brabantse versie.
En hier de Haagse versie (maar 51 seconden) van Yorin FM.

En tot slot nog een stripje van Scribbly.

Tamagotchi naar de DS

Bandai is bezig met het ontwikkelen van een Tamagotchi spel voor op de Nintendo DS. Het spel zal ergens in 2006 in Japan uitkomen. Er zijn verder nog geen details bekend over het spel zelf.

De tamagotchi's uit de jaren 90

Bandai heeft de Tamagotchi halverwege de jaren 90 op de markt gebracht. De Tamagotchi was een elektronisch huisdier waar je voor moest zorgen en spellen mee kon spelen. Naast de elektronische speeltjes was het ook mogelijk om met een Tamagotchi te spelen op je GameBoy of je GameBoy Colour. Het huisdiertje is een grote trend geweest en Bandai lijkt deze dus weer nieuw leven in te willen blazen door een Tamagotchi spel uit te brengen voor de Nintendo DS.

Goor mag niet weg bij Feyenoord

Feyenoord wil Bart Goor niet naar Anderlecht laten vertrekken. Anderlecht heeft voor de Belgische voetballer een contract voor drie jaar klaar liggen met een optie voor nog één jaar. Vervolgens zou hij na zijn loopbaan ook bij de Belgische club mogen blijven.

Goor ziet een vertrek naar Anderlecht zelf wel zitten. De speler ziet zelf, na een gesprek met de nieuwe trainer Erwin Koeman, weinig in de perspectieven van de club uit de Kuip.

"Wij gaan er zelfs met Anderlecht niet meer over praten. Zijn vertrek is onbespreekbaar en dat blijft zo," aldus de technisch directeur van Feyenoord, Mark Wotte.

18-jarige bekent brand met miljoenenschade

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 18-jarige jongen uit de Friese gemeente Dongeradeel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een groenteverwerkingsbedrijf in Oosternijkerk in brand gestoken. Het bedrijf Holland Crop brandde tot de grond toe af. De schade beloopt in de miljoenen. De verdachte heeft inmiddels schuld bekend.

Hij werd vrijdag al aangehouden samen met een 16-jarige jongen, ook afkomstig uit Dongeradeel. De 16-jarige is vrijgelaten nadat bleek dat hij niets met de brandstichting van doen heeft. De overgebleven verdachte wordt vandaag aan de rechter-commissaris in Leeuwarden voorgeleid. Hij wordt tevens van een aantal andere, kleinere, brandstichtingen verdacht.

Dagje uit: de Efteling

De Efteling, bijna iedereen is er wel eens geweest. FOK! mocht een dagje komen kijken en beleefde de wereld van de Efteling met een vierjarige. Toegegeven, de attracties die veel jongeren aantrekken laat je dan links liggen. De Python, de Bobbaan, het Piratenschip, de Vogel Rok en de Piraña zijn allemaal verboden terrein voor kleine bezoekers. Maar ook buiten de spectaculaire attracties is er genoeg te beleven.

Jordan vraagt uitstel straf

Jordan Grand Prix heeft aan de FIA gevraagd of de straf dat men geen derde auto mag inzetten uitgesteld kan worden tot de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Teameigenaar Alex Shnaider, een genaturaliseerde Canadees, schijnt een aantal potentiële Canadese sponsoren te hebben om op de wagen te zetten tijdens de aankomende Grand Prix. Om zoveel mogelijk aandacht te krijgen wil het team daarom de derde wagen in kunnen zetten.

Het team kreeg de straf naar aanleiding van de vrijdagtests op de Nürburgring. Daar reed, de van Renault F1 geleende, Franck Montagny in de Jordan maar men gebruikte tijdens deze test teveel banden.

De verwachting is dat de FIA niet op het verzoek in zal gaan en dat de derde Jordan dus niet mag rijden op het circuit Gilles Villeneuve.

Iets van waarde

Stel je voor - je woont in een eenvoudig hutje van hout, met een dak van boombladeren. Je bent een paar uur per dag bezig met eten verzamelen, koken doe je buiten op een kampvuurtje in de zon, en de rest van de dag slaap je, neuk je of hang je een beetje rond met wat vrienden. Kortom, je hebt een ideaal leven zonder zorgen. En dan komt één of andere eikel je vertellen dat je een mensonwaardig bestaan lijdt.

School VS: Bloed geven of nablijven bij straf

Een school in de Amerikaanse staat Californië biedt kinderen die straf hebben gekregen de keus tussen nablijven of bloed geven. Het gaat om een middelbare school in de plaats Los Alamitos.

Leerlingen die moeten nablijven worden in de studiezaal gezet en mogen niet spreken en worden verplicht stil te zitten. Sommigen kiezen daarom voor bloed geven. Het Amerikaanse Rode Kruis ziet wel wat in dit 'bloed-voor-nablijven'-project.

PSP release EU vertraging door merknamen?

Dan Morelle, directeur van de online-winkel ElectricBirdLand heeft in een interview met GamesIndustry.biz gezegd dat de PSP mogelijk nog meer vertraging zal oplopen in de aanloop naar de Europese launch. Dit omdat er een aantal bedrijven zijn die een rechtszaak hebben aangespannen tegen Sony vanwege een aantal merknamen.

Zo is de lettercombinatie PSP al in gebruik door een bedrijf genaamd Owtanet Ltd. Zij hebben zogenaamde PSP Software ontwikkeld, wat staat voor Publishing, Shopping en Profiles. Owtanet heeft tegen Gamesindustry.biz toegegeven dat ze de naam PSP als trademark hebben geregistreerd in 2000, maar ze geven geen commentaar vanwege een lopende rechtszaak.

Advanced Micro Devices Inc.heeft ook problemen met Sony. Ze vinden dat de naam UMD teveel lijkt op hun naam; AMD. Hierdoor kunnen volgens mensen de twee namen door elkaar halen. Woordvoerders van AMD konden nog geen commentaar geven op deze kwestie, waarschijnlijk ook vanwege een lopende rechtszaak.

Volgens Sony zelf gaat het prima met de planning voor Europa en zal de PSP gewoon beschikbaar zijn in Europa vanaf 1 september. Sony lijkt dus niet erg onder de indruk van de rechtszaken aangaande de merknamen.

Dan Morelle heeft echter nog meer te zeggen over Sony. Hij is namelijk helemaal niet blij dat Sony bedrijven probeert te verbieden om geimporteerde PSP's te verkopen. "Sony has a dominant position within the gaming industry, but the threat of legal action makes them no more than a playground bully. Their approach to business is to throw money and brute force at a problem until it is resolved. The industry is sick of Sony using its financial backing to control the market," Morelle is van plan om gewoon door te gaan met het importeren van de PSP's uit Japan en Amerika, ondanks de dreigementen van Sony. Volgens Morelle heeft Sony een probleem met zijn bedrijf omdat hij wel genoeg PSP's kan krijgen, terwijl Sony heeft aangegeven dat de Europese launch uitgesteld is vanwege een tekort aan PSP's.

Sony is ook niet echt onder de indruk van Morelle en zegt volledig in haar recht te staan. Het is namelijk door de wet verboden om parallel te importeren uit Japan en Amerika en Sony zal zorgen dat deze wet door iedereen wordt nageleefd.

Turkse president vetoot deel strafwet

De Turkse president Ahmet Necdet Sezer heeft zijn veto uitgesproken over een bepaling in het nieuwe wetboek van strafrecht. De regerende AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan had in de nieuwe strafwet een amendement laten opnemen dat de straffen op niet door de overheid goedgekeurde cursussen over de koran vermindert.

De als zeer seculier bekend staande Sezer gaat daar niet mee akkoord. De amendementen op de korancurssussen worden in Turkije door niet AK-partij aanhangers vooral beschouwd als een poging van Erdogan en consorten om het zeer gelovige gedeelte van de achterban te vriend te houden.

De achterban van de AK-parij mort namelijk omdat er van de 'gelovige' actiepunten van de AK-partij tot nog toe weinig terecht is gekomen. Zo is op universiteiten de hoofddoek nog steeds verboden en patrouilleert op sommige universiteiten de zogeheten 'hoofddoekpolitie' actiever dan ooit.

Tegenstanders van de wetswijziging noemen de voorgestelde verzachting van de straf een eerste stap op weg naar 'islamisering' van Turkije. Het kan het pad effenen voor obscure imams om extremistische versies van de islam te onderwijzen. Nu staat op 'illegale' korancursussen nog een straf van 3 tot 6 jaar. Onder de nieuwe wet zou dat niet meer dan 3 tot 12 maanden worden.

EU
De AK-partij kan na het veto van de Turkse president twee dingen doen: het amendement laten rusten, of het opnieuw aannemen in het parlement. In dat geval kan Sezer naar het Constitutionele Hof stappen en een procedure beginnen om de bepalingen onwettig te laten verklaren.

Turkije moet zijn strafboek aanpassen omdat het lid van de Europese Unie wil worden. De nieuwe strafwet stelt dan ook strenge straffen op martelen en pakt bijvoorbeeld ook eerwraak harder aan. Turkse journalisten vinden echter dat met de nieuwe strafwet nog steeds te veel beperkingen worden gesteld aan de vrijheid van meningsuiting.

Lucius onzeker tegen Finland

Het is onzeker of Theo Lucius aankomende woensdag mee kan spelen in de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Finland.

De rechtsback, afgelopen zaterdag maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal, heeft last van een blessure aan zijn linkerachillespees. De PSV-speler zal maandag een scan moeten ondergaan. Als uit de scan blijkt dat Lucius een scheurtje heeft is hij waarschijnlijk vier tot vijf weken uit de roulatie.

Downloadbare games voor de Xbox 360?

Volgens Microsoft zal de downloadable content voor de Xbox 360 dingen bevatten zoals trailers, demo's en extra content voor bestaande games. Sommige zullen gratis te downloaden zijn, terwijl er voor andere gewoon betaald moet worden. Maar tot nu toe hebben ze nog niks gezegd over downloadbare games.

GarageGames heeft een persbericht uitgebracht met daarin de volgende woorden: "GarageGames now has three powerful engines, and we're constantly improving our development toolset. We've got several exciting projects on the horizon including a killer casual game being developed in partnership with another company and a downloadable title for the upcoming Xbox 360."

Het lijkt er dus op dat GarageGames via Xbox Live een game van hun wil aanbieden. GarageGames verkoopt al een tijdje hun games via het internet en wil dit op de Xbox 360 dus voortzetten. Goedkope games zullen misschien te downloaden zijn voor de Xbox 360. Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven op deze geruchten.

Nederland op voet van oorlog

Minister Donner had gelijk, als Nederland 'NEE' zegt tegen de invoering van de Europese Grondwet dan krijgen we oorlog. We zijn nog geen 3 dagen verder als we al in een crisissituatie zitten. De gewraakte uitspraak heeft kwaad bloed gezet en ondanks de inmiddels gedane excuses zal De Gucht vanmiddag door Minister Bot geëxecuteerd worden voor het beledigen van onze grote dictator. Inmiddels worden Nederlanders in het buitenland en exportproducten geboycot.
Maar vrees niet dapp're Neerlanders. Onze generaal die nog geen veldslag verloren heeft zal de eer van ons land redden. Alle landen zullen vallen voor het Europese Rijk, maar er zal één landje zijn dat dapper weerstand blijft bieden. We gooien Balkie in een ketel met guldens en Nederland is onoverwinnelijk.

"Arveladze rond met AZ"

De zaakwaarnemer van Shota Arveladze zegt dat de aanvaller deze week een contract zal tekenen bij AZ.

De Georgiër speelde de laatste seizoenen bij Glasgow Rangers, maar besloot onlangs deze club te verlaten. Voor Arveladze zou in Alkmaar een driejarig contract klaarliggen. Al eerder werd bekend dat Arveladze in de belangstelling stond van de Alkmaarders. Ze zouden in de spits, die eerder voor Ajax speelde, de ideale opvolger zien van Robin Nelisse, die naar FC Utrecht vertrekt.

Chinese 'cyber-dissident' vrijgelaten

Icoon Buitenlands nieuwsEen Chinese dissident die vijf jaar gevangen heeft gezeten na het publiceren van politieke informatie op het internet is zaterdag uit de gevangenis ontslagen. Helemaal vrij is Huang Qi echter nog niet, hij moet van de autoriteiten voorlopig in het huis van zijn ouders verblijven, in een dorp op drie uur reizen van zijn vrouw en kind.

Huang Qi mag zijn ouderlijk huis alleen verlaten met speciale toestemming van de politie. Hij werd op 3 juni 2000 gearresteerd vanwege het opzetten van een website over vermiste personen in China. Op de site werd onder meer gediscussieerd over machtsmisbruik door de overheid. Na de arrestatie duurde het ruim een jaar voordat Huang voor de rechtbank moest verschijnen. Pas in mei 2003 werd uitspraak gedaan in de zaak, Huang kreeg vijf jaar cel opgelegd.

De internationale journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) vestigde herhaaldelijk de aandacht op de zaak, onder meer door Huang in 2004 te onderscheiden met de Cyber-Freedom Prize. De organisatie zegt dat de dissident is mishandeld in de gevangenis, geen bezoek mocht ontvangen van zijn vrouw en zoon, en slechts één keer een advocaat zag. Huang zou maagproblemen, hoofdpijnen en andere kwalen hebben opgelopen. Ook tijdens zijn huisarrest mag hij geen bezoek ontvangen.

Williams bevestigt mogelijk vertrek BMW

Sir Frank Williams, teambaas van BMW Williams F1, heeft voor het eerst aangegeven dat BMW mogelijk vertrekt bij zijn team. Wel zegt Williams dat het bij hem de hoogste prioriteit heeft om de samenwerking met de motorenbouwer voort te zetten.

Williams reageert hiermee op eerdere berichten dat BMW Sauber over zou hebben genomen. De teambaas maakt zich echter geen zorgen: "We hebben een geldig contract tot 2006. Mocht BMW daarna vertrekken dan zijn er nog genoeg andere motoren die aan ons willen leveren."

Er schijnen al onderhandelingen en gesprekken gevoerd te zijn met Cosworth, Toyota en Honda. Deze laatste fabrikant was al motorenleverancier voor het team in de jaren '80 en ook nu lijkt dit de meest geschikte kandidaat te zijn. Williams over de zes jarige samenwerking met BMW: "Onze tijd met Honda en Renault was duidelijk succesvoller dan deze tijd met BMW."

Keeper Ponk naar Sparta

René Ponk speelt het komende seizoen bij Sparta. Hij gaf de club uit Rotterdam de voorkeur boven RKC Waalwijk.

Ponk kreeg bij zijn huidige werkgever FC Utrecht geen nieuw contract. Bij Sparta gaat hij de concurrentiestrijd aan met Frank Kooiman.

De 33-jarige Ponk speelde eerder voor VVV, Compostela en FC Dordrecht. In competitieverband keepte hij 186 wedstrijden. FC Utrecht heeft met de Fransman Grandel al een opvolger in huis.

Of Ponk ook volgend jaar in de eredivisie speelt is nog even afwachten. Vandaag en donderdag speelt Sparta twee cruciale wedstrijden in de strijd om promotie.

Michaëlla Krajicek in top honderd

Michaëlla Krajicek is door haar kwalificatie voor Roland Garros de top 100 van de wereldranglijst voor dames binnengetreden.

Door de kwalificatie voor het hoofdtoernooi van Roland Garros steeg Krajicek van de 114e plaats naar de 99e plaats van de wereldranglijst. Krajicek verloor in Parijs in de eerste ronde van de Slowaakse Daniela Hantuchova. De laatste Nederlandse tennisster in de top honderd was Miriam Oremans. Zij stond in augustus 2002 op de 96e plaats.

Binnenkort doet Krajicek mee aan het grastoernooi van Rosmalen. Hierdoor kan zij geen kwalificatie spelen voor Wimbledon. Krajicek kan wel op basis van de wereldranglijst worden toegelaten. Hiervoor zou zij dan wel goed moeten presteren in Rosmalen want Wimbledon hanteert een andere toelatingslijst dan de wereldranglijst.

'VS hebben netwerk geheime gevangenissen'

Yosomite had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsMensenrechtenorganisatie Amnesty International beweert dat de Verenigde Staten beschikken over een wereldwijd netwerk van gevangenissen. Onderdeel hiervan zouden een aantal geheime gevangenenkampen zijn. Gedetineerden worden voor onbepaalde tijd in eenzame opsluiting vastgehouden, en zouden soms mishandeld worden of zelfs vermoord.

De kritiek op het systeem komt van William Schulz, hoofd van de Amerikaanse afdeling van Amnesty. Op de tv-zender FOX verdedigde hij eerdere aantijgingen over de behandeling van terreurverdachten in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay. De gevangenis op een marinebasis in Cuba werd bestempeld als 'de goelag van onze tijd'. De VS zouden het internationale verbod op martelingen omzeilen.

De Amerikaanse regering reageerde bij monde van de hoogste militair, generaal Richard B. Myers, verontwaardigd. Myers sprak over absoluut onverantwoordelijke uitspraken. Hij erkende dat er in het verleden misstanden hadden plaatsgehad, maar hiertegen zou altijd kordaat zijn opgetreden.

Verbod vrouwen bij Iraans voetbal doorbroken

De afgelopen vrijdag gespeelde voetbalwedstrijd tussen Iran en Noord-Korea was een klein unicum. Niet zozeer omdat Iran met 1-0 won en daarmee - net als in 1998 - de eindronde van het WK lijkt te gaan halen, maar wel omdat er een groep vrouwen aanwezig was in het stadion. Zo'n twintig vrouwen hadden het voorrecht de wedstrijd te mogen aanschouwen tussen de twee landen, die beiden door de VS fel bekritiseerd worden.

Alhoewel het bekijken van een voetbalwedstrijd in een stadion tot nu toe verboden was voor vrouwen in Iran, is er wel een vrouwelijke voetbalcompetitie in het streng islamitische land. De vrouwenteams spelen echter niet in stadions, maar met vijf tegen vijf in de zaal. Maar zelfs de beste voetbalsters uit deze competitie was het tot afgelopen vrijdag niet toegestaan een wedstrijd in de mannencompetitie te bezoeken.

Het is overigens niet zeker of de actie van afgelopen vrijdag ook vervolg krijgt. De aanwezigheid van de vrouwen was het gevolg van een petitie die de vrouwen naar de Iraanse voetbalbond hadden gestuurd. De bond besloot daarop de uitsluiting van vrouwen eenmalig op te heffen. De vrouwen zaten in een vak tussen twee vakken Koreaanse supporters, moesten geheel gesluierd gaan en mochten geen enkel contact hebben met mannen in het stadion. Niettemin smaakte het eenmalige bezoek naar meer voor de vrouwen, en er gloort hoop voor hen: een door de regering goedgekeurde Iraanse presidentskandidaat heeft zich al sterkgemaakt voor een opheffing van het verbod.

Enkele vrouwen die aanwezig waren in het stadion denken dat de kandidaat met dat standpunt veel stemmen zal trekken. 'Veel jonge vrouwen in Iran zijn gefrustreerd dat ze niet naar het stadion kunnen en altijd maar op de televisie wedstrijden moet volgen', aldus een bezoekster. Een - eveneens vrouwelijke - scheidsrechter in de vrouwencompetitie verklaarde: 'Dit is alleen maar het begin van een nieuwe cultuur waarin vrouwen zonder belemmeringen stadions mogen betreden. We strijden voor ons recht om in het stadion in plaats van achter de televisie voetbal te mogen kijken. Er zouden geen grenzen mogen zijn.'

De vrouwen hopen dat er een uitzondering gemaakt gaat worden in verband met de voetbalgekte in Iran. Zo zou ayatollah Khomeini, de zestien jaar geleden overleden leider van de islamitische revolutie in Ran, een groot fan van voetbal zijn geweest. Na de revolutie heeft Khomeini persoonlijk voorkomen dat voetbal - onder de invloed van fundamentalische geestelijken - verboden werd, zo gaat het verhaal. Ook werd, nadat tijdens het wereldkampioenschap in 1998 Iran haar aartsvijand de Verenigde Staten met 1-0 had verslagen, de doelpuntenmaker vrijgesteld van dienstplicht.

Khomeini was echter wel streng in de leer betreft het scheiden van seksen; uit die overtuiging vloeide ook het verbod voor vrouwen om voetbalwedstrijden te bezoeken uit. Voor de wedstrijd werd een afbeelding van Khomeini ook menigmaal op de schermen van het stadion vertoond, begeleid door verzen uit de koran. Jonge Iraniërs zijn niettemin weinig onder de indruk van de politieke statements. 'Via politiek kunnen we amper iets bereiken. Voetbal geeft ons daarentegen wat opwinding in het leven', aldus een 24-jarige mannelijke bezoeker van de wedstrijd.

Fach opvolger van Gerets bij Wolfsburg

Holger Fach wordt opvolger van Erik Gerets als coach bij Bundesliga-club Wolfsburg. Gerets stapte vorige week op bij de Duitse club, en wordt vanaf het nieuwe seizoen trainer van het Turkse Galatasaray.

De 42-jarige Fach was eerder trainer bij Rot Weiss Essen en Borussia Mönchengladbach en tekende een contract voor een jaar. Aanvankelijk wilde Gladbach Dieter Hecking van Aken, maar deze bedankte voor de functie.

"Met Holger Fach halen we een buitengewone voetbalspecialist binnen, die over een omvangrijke ervaring beschikt in de Bundesliga, zowel als speler en als trainer. Wij hebben er vertrouwen in dat hij samen met de selectie de ambitie van volgend seizoen -de kwalificatie voor een internationale competitie- kan verwezenlijken," aldus de rechnisch manager van de club, Thomas Strunz.

Ullrich: "In juni nog nooit zo goed"

Jan Ullrich lijkt dit jaar zijn voorbereiding serieuzer dan ooit te hebben aangepakt. Ondanks ziekte in het begin van het seizoen, lijkt hij nu op volle stoom richtingen de Tour te koersen.

Terwijl Lance Armstrong veel in de Verenigde Staten trainde en nu in de Dauphiné Libéré toont hoe zijn vorm is, heeft zijn grootste concurrent Jan Ullrich ook niet stilgezeten. De voorbije weken verkende de Duitser enkele Tour-etappes en het afgelopen weekend reed hij in Duitsland en Zwitserland. In de GP Schwarzwald werd Ullrich vijfde na binnenkomst in een tweede groepje. In de GP Gippingen werd hij tweede, nadat hij door medevluchter Alexandre Moos in de sprint werd geklopt.

Met die resultaten heeft Ullrich veel vertrouwen gekregen in zijn vorm: "Het gaat elke dag beter. Meer zelfs: zo goed was ik begin juni nog nooit. Eigenlijk verbazen de goeie resultaten me een beetje. Vooral zaterdag voelde ik me nog wat moe van mijn training in de Pyreneeën, waar ik in totaal toch zo'n tienduizend meter hoogteverschil overwon. De goede conditie komt eraan."

In de Ronde van Zwitserland wil hij nog de laatste puntjes op orde brengen: "Momenteel weeg ik nog twee kilootjes te veel. Die gaan er binnenkort op de Zwitserse wegen gegarandeerd af. Niet dat ik de ambitie koester om daar opnieuw eindwinnaar te worden. Dit keer staat die Ronde helemaal in het teken van de Tour. Twee of drie ritten plankgas geven, dat wil ik echter wél doen."

FOK! Prijswinnaars week 22

Vorige week gaven we 3 albums van de Black Eyed Peas weg, aan de inzenders die ons konden vertellen dat een 'pea' een erwt is.


Fannetje
Klumpchen
ooge


Jullie krijgen de cd zo snel mogelijk thuisgestuurd.

Om kaarten voor Dans le Rock te winnen moest je ons je ultieme 'Dans le Rock plaat' doorgeven. De winnaars zijn:


Bierbroeder
Ebocrombie


Van harte! Jullie krijgen nog een mailtje over de afhandeling.

De winnaars van de Sin City goodies en kaartjes zijn:


pommetje
Koekiemonster76
Prowl
Geesoes
RptR


Zij wisten dat Bruce Willis in West-Duitsland werd geboren. Ook jullie prijzen komen eraan zodra wij ze binnen hebben.

Alle winnaars van harte gefeliciteerd! Deze week maak je opnieuw kans, dus doe snel weer mee.

Man vermoordt huisgenote die televisie aan liet staan

R_Style en Juusjuh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 60-jarige Australiër heeft vorig jaar zijn 42-jarige huisgenote vermoord, omdat ze weigerde de televisie of stereo uit te zetten als hij ging slapen. Dit heeft de man vandaag verklaard voor de jury van de rechtbank in Sydney.

De man zou zijn huisgenote meerdere malen hebben gewaarschuwd. Hij bekent daarom geen schuld aan moord, maar wel aan doodslag onder verzachtende omstandigheden. Ze hadden geen relatie met elkaar. De twee waren volgens de Australische media stevige drinkers.

De downloadbare games van de Revolution

In de Famitsu (een Japans gamesmagazine) staan wat meer weetjes over de Nintendo Revolution. Het aantal downloadbare games wordt gegeven:

79 NES games (er is een screen te zien van Mario Bros 1)
54 SNES games (er is een screen te zien van Final Fantasy V)
45 N64 games

Ook staat er 43 GCN bij en zie je twee screens (SSB:M en FF:CC). De enige vraag is of dat betekent dat je Cube games kan downloaden of dat ze wifi enabled zijn of dat ze simpelweg compatible zijn met de Revolution.


Als er iemand Japans kent mag hij of zij meer informatie geven

Brazilië nadert Argentinië

Brazilië ligt op de goede koers voor plaatsing voor het wereldkampioenschap voetbal aankomend jaar in Duitsland. De wereldkampioen van 2002 won zondag met 4-1 van Paraguay, en blijft door de winst tweede in de kwalificatiegroep van Zuid Amerika.

Ronaldinho scoorde vanuit twee strafschoppen, de andere Braziliaanse treffers werden gemaakt door Ze Roberto en Robinho. De enige treffer van Paraguay kwam op naam van Roque Santa Cruz.

Aangezien koploper Argentinië zaterdag met 2-0 verloor van Ecuador, naderen de Brazilianen de eerste plaats. De Argentijnen hebben 28 punten uit veertien wedstrijden, terwijl Brazilië op 27 punten uit veertien wedstrijden staat. Beide landen spelen aankomende woensdag tegen elkaar in Buenos Aires. De eerste vier van de Zuid-Amerikaanse groep plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2006. Ecuador en Paraguay staan nu derde en vierde.

Chinees trekt trein voort aan z'n oor

De Chinees Zhang Xingquan heeft de wereldpers weer gehaald. Vorige maand haalde hij nog het nieuws toen hij liet zien dat hij een auto kon voorttrekken aan z'n oor, dit keer pakt hij het nog groter aan. Hij trok een 24 ton zware lokomotief voort; ook dit keer bevestigd aan slechts z'n rechteroor.

Zhang trok de lokomotief voort over een afstand van 40 meter. Hij had daarvoor vier minuten tijd nodig, inclusief twee mislukte pogingen. Zelf noemt de man de stunt 'het resultaat van jaren voorbereiding en training'. Niet verwonderlijk is dat zijn rechteroor inmiddels groter is dan z'n linker. Ook roept hij anderen op zijn stunts niet na te doen, op straffe van "het risico op ernstige verwondingen".

Zhang in actie
Zhang Xingquan opnieuw in actie

Twee man opgepakt wegens verdwijnen Amerikaanse studente

De politie op Aruba heeft zondag twee mannen opgepakt, die in verband worden gehouden met de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse studente Natalee Holloway. De twee mannen zijn veiligheidsmedewerkers op het hotel Allegro, vlakbij de Holiday Inn waar Halloway verbleef.

Natalee Holloway werd maandag om 1.30 lokale tijd voor het laatst gezien bij Carlos 'n' Charlie's, een uitgaansgelegenheid in Oranjestad. Ze ging weg in een auto met drie Arubaanse mannen erin. De studente was samen met honderd studenten van Mountain Brook High School op Aruba om haar afstuderen te vieren.

Kabouter gestolen van kindergraf

Jaeder had ons via de nieuws-submit te melden:

De nabestaanden van Johannes Auke Kouer zijn intens verdrietig. Vorig weekend is in de nacht van zaterdag op zondag een kabouter gestolen van het graf van hun enige zoon, Johannes Auke, op begraafplaats de Slingehof te Drachten.

Johannes Auke is op 15-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Zijn ouders hadden een lichtgevende tuinkabouter geplaatst op het graf van de jongen, 'opdat het nooit donker zou worden op zijn rustplaats'. De tuinkabouter werkt met een zonnecel en verzamelt daarmee overdag genoeg energie om 's nachts een beetje licht te kunnen geven.

Volgens de moeder is het de laatste tijd 'regelmatig raak' wat betreft diefstallen van grafornamenten, vooral vanaf kindergraven: "Het doet al zo'n verdriet als je je kind verliest en je snapt niet dat er mensen zijn die dit kunnen doen." De ouders hopen dat de vandalen het beeldje, desnoods anoniem, terugbrengen.

Klien heeft er weer zin in

Christian Klien zal aankomende zondag weer aan de start van een Grand Prix staan, na vier wedstrijden te hebben toegekeken. Klien, die in de eerste drie races van het seizoen drie WK-punten wist te verzamelen, zal bij Red Bull Racing Vitantonio Liuzzi als tweede coureur naast David Coulthard vervangen.

Klien, in 2003 nog winnaar van de Marlboro Masters op Zandvoort, heeft er vanzelfsprekend weer zin in. "Ik kijk er ontzettend naar uit om weer te gaan racen. Ik vind Montreal echt leuk. De stad is geweldig en het circuit ligt me ook. Vorig seizoen verliep het raceweekend in Canada redelijk voor me en was ik tijdens de kwalificatie sneller dan mijn teamgenoot Mark Webber. Voor komend weekend hebben een aantal aërodynamische en elektronische verbeteringen. Hopelijk kunnen we in Canada dan ook opnieuw een stap voorwaarts zetten."

'Schiet hooligans neer'

Als het aan de Politie Vakorganisatie Rijnmond ligt mogen voetbalsupporters die geweld gebruiken worden neergeschoten. De organisatie zegt dit in reactie op de lage straffen die zes hooligans kregen opgelegd die betrokken waren bij de rellen rond de wedstrijd Feyenoord - Ajax in april.

Rond de risicowedstrijd raakten ongeveer 50 agenten gewond. Zeven van hen liepen botbreuken op en zijn voorlopig niet in staat om te werken. De zes voetbalsupporters die betrokken waren bij de rellen kregen straffen van vier tot acht maanden cel opgelegd. Omdat een deel van die straf voorwaardelijk is, komen de meesten binnenkort al weer vrij.

De vakorganisatie stelt voor tijdens het schieten zogeheten beanbags te gebruiken. Dat zijn zakjes met balletjes die met een geweer worden afgeschoten. Iemand die wordt geraakt, verliest tijdelijk het bewustzijn.

In navolging van de uitzending van 23 mei besteedt het programma Opsporing Verzocht maandag opnieuw aandacht aan de ongeregeldheden. Er zullen 24 nieuwe foto's worden getoond van verdachten die bij de rellen betrokken waren. 26 verdachten zijn inmiddels geïdentificeerd.

Nederlandse ex-roker klaagt tabaksfabrikant aan

De 67-jarige ex-roker Peter Römer uit Landgraaf klaagt British American Tobacco aan. Hij heeft tot aan zijn 45-ste, toen hij stopte, alleen merken van BAT gerookt: Caballero, Peter Stuyvesant en Lord. Door 25 jaar lang roken lijdt hij aan longemfyseem. Het is voor het eerst in Nederland dat een ex-roker een tabaksfabrikant aanklaagt.

Vandaag wordt BAT gedagvaard door Sap Advocaten in Amersfoort. Sinds 2000 wordt de rechtszaak voorbereid. Een groot aantal voorlopige getuigenverhoren zijn gehouden. Met de dagvaarding is de rechtszaak nu een feit. De roker wil dat de rechter vaststelt dat BAT aansprakelijk is voor zijn ziekte. Zijn longcapaciteit is met tweederde afgenomen en hij kreeg vorig jaar ook een ernstig herseninfarct, waardoor zijn linkerarm blijvend verlamd is.

Peter Römer zegt dat BAT nooit uit eigen beweging heeft gewaarschuwd voor de risico's van het roken. Waarschuwingen op verpakkingen kwamen er pas in 1981 na dwang door de overheid. Fabrikanten zouden al veel eerder van de risico's op de hoogte zijn. Peter Römer wist niet van de risico's, toen hij in 1957 met roken begon.

British American Tobacco reageert laconiek op de dagvaarding. "Het is de eerste keer dat in Nederland een zieke ex-roker ons aanklaagt, maar wereldwijd is het bepaald niet voor het eerst", aldus bedrijfsjurist mr. Joost Keulen gisteren. "In de media blijft vaak onderbelicht dat wij alle zaken hebben gewonnen". In de VS zijn er in totaal zeshonderd zaken geweest tegen het Amerikaanse dochterbedrijf van BAT. Slechts in één geval leidde dit tot toewijzing van schadevergoeding.

Spurs ook via fair-play niet in UEFA Cup

Tottenham Hotspur is er ook via de fair-play ranglijst niet in geslaagd UEFA Cup-voetbal te halen.

De ploeg van manager Jol noteerde een hoge positie op de fair-play ranglijst. Ieder jaar mogen drie clubs die hoog scoren in dat klassement naar de UEFA Cup. Viking FK was al zeker. Gisteren lootten vijf clubs voor de resterende twee plaatsen. Die loting vond plaats tijdens de rust van een wedstrijd in het kader van het Europees Kampioenschap voor vrouwen, Engeland-Finland.

De Spurs werden, net als Hammerby, Tuljevik en Young Boys, uitgeloot. De gelukkigen waren FSV Mainz en een nog onbekende Deense club.

Voor Jol en zijn spelers rest nu de Intertoto Cup als laatste strohalm om volgend seizoen Europa in te gaan. In de competitie was de ploeg lang in de race, maar strandde het op een aantal punten van Europees voetbal.

Reiziger flipt door forse vertraging

Een doorgeslagen reiziger op Schiphol heeft zaterdagavond voor flink wat opschudding gezorgd in de vertrekhal van de luchthaven. Een groep van 250 Nederlanders zou aanvankelijk zaterdagmiddag om 16:00 uur vertrekken naar het Griekse eiland Rhodos met vliegmaatschappij ArkeFly. Ze werden echter 24 uur lang aan hun lot overgelaten toen bleek dat er geen vliegtuig beschikbaar was.

Toen de mededeling over de vertraging gedaan werd, sloeg een van de reizigers door. De boel escaleerde en vijf gewapende marechaussees arresteerden de man en voerden hem af. Hij zou een beveiliger en een stewardess hebben bedreigd.

ArkeFly is voortgekomen uit de puinhopen en het faillissement van Holland Exel van Erik de Vlieger. Uiteindelijk vertrok het vliegtuig gisteren met een vertraging van 28 uur.

Bijna dood na water-ontgroening

Een ontgroening in Groningen is een 21-jarige student bijna fataal geworden. Hij had "een liter of zes" aan water op, kreeg een zware epileptische aanval en raakte daarna buiten bewustzijn. Anderhalve dag later kwam hij weer bij op de intensive care.

De ontgroening werd uitgevoerd door de kroegcommissie van studentenvereniging Albertus Magnus. "Zij bepaalden hoe ver ze gingen. Een beetje water drinken kan geen kwaad, dacht ik. Steeds als ik een ronde van een spel verloor, moest ik een glas in één keer leegdrinken", vertelt de student die anoniem wil blijven.

Artsen stelden bij hem een watervergiftiging vast. Of hij blijvend letsel over zal houden is niet bekend. De politie zegt de zaak tot op de bodem te willen uitzoeken, al heeft de student nog geen aangifte gedaan.

Michael Jackson weer met spoed naar ziekenhuis

Michael Jackson is met spoed naar het Santa Ynez Valley Cottage ziekenhuis in het Californische Solvang gegaan. Volgens een woordvoerder van de zanger klaagde hij over ernstige rugpijn. "Het is nogal serieus. Het was serieus genoeg voor hem om naar het ziekenhuis te gaan. Hij staat natuurlijk onder grote stress op het moment."

Jackson staat in het Californische Santa Maria terecht voor kindermisbruik. De rechter in het proces droeg de zaak vrijdag over aan de jury, die tot een unaniem oordeel moet komen. Jackson ging al eerder met spoed naar het ziekenhuis.


Michael Jackson komt aan bij de rechtbank

Italiaanse minister wil verbod op burqa's

static had ons via de nieuws-submit te melden:

De Italiaanse minister Castelli van Justitie wil boetes opleggen aan vrouwen die in het openbaar in een Burqa lopen. Volgens minister Castelli is het dragen van het islamitische gewaad dat alles bedekt in strijd met de wettelijke bepalingen op het bedekken van het gezicht in het openbaar. "De wetten moeten worden gerespecteerd. Rondlopen met een bedekt gezicht is een overtreding, je mag het niet. Vrouwen die het wel doen moeten aangegeven worden bij de politie en worden beboet".

De mening van Castelli is geen verrassing, aangezien hij van de rechtse partij Lega Nord is die al vaker 'extreme' standpunten innam. De minister wijst erop dat veel buitenlanders wetten mogen overtreden omdat zij zielig worden gevonden. Maar Castelli vindt dat de wet voor iedereen geldt en dat alle overtredingen moeten worden bestraft.

Hij deed zijn uitlatingen na het zien van de film Submission van Theo van Gogh. De Italiaanse oppositie is woedend over de uitspraken van de minister en eist zijn aftreden.

Celta de Vigo terug op het hoogste niveau

Celta de Vigo keert na één seizoen afwezigheid terug in de Primera Division. De ploeg stelde zondag met een 1-3 zege in de uitwedstrijd tegen Xerez promotie veilig.

Grote man bij Celta was de Uruguayaan Fabian Canobbio die zijn ploeg met twee doelpunten aan de belangrijke zege hielp. Nummer vier Recreativo Huelva, dat niet op een promotieplaats staat, heeft nu met twee wedstrijden te gaan een onoverbrugbare achterstand van zeven punten op Celta.

Maar de club uit Vigo stelde met de overwinning niet alleen promotie veilig, ook werd de koppositie in de Segunda Division verstevigd. De ploeg heeft nu 76 punten uit 40 duels. Dat zijn er drie meer dan Aláves en zes meer dan Cádiz die respectievelijk op de tweede en derde plaats staan.

In Italië promoveerde Empoli naar de Serie A. Bij Arezzo werd 1-1 gelijkgespeeld en promotie afgedwongen. Empoli keert na één jaar weer terug in de hoogste Italiaanse divisie. Het resterende promotieticket gaat waarschijnlijk naar Genoa. De club kan voor het eerst in tien jaar weer promoveren naar de Serie A. Genoa speelde met 2-2 gelijk bij Piacenza en kan volgende week definitief promotie afdwingen.

Nederlandse judoteams uitgeschakeld in Europa Cup

De judoka's van Kenamju zijn er niet in geslaagd om de finaleronde te bereiken van de Europa Cup voor clubteams. De Haarlemmers verloren zondag met één punt verschil van het Russische Sambo'70. Ook Stichting Top Judo Nijmegen verloor in de kwartfinale. De Turken van IBBSK bleken te sterk.

Kenamju, die in de aanloop naar de kwartfinale het Franse Maison Alfort uitschakelde, begon in eigen huis gehavend aan de strijd tegen Sambo'70. Zonder de gebroeders van der Geest startten de Haarlemmers nog voortvarend en stond het team halverwege met 5-2 voor. Maar in het tweede deel van de wedstrijd stelden de Russen orde op zaken en bogen de achterstand om.

Ook Stichting Top Judo Nijmegen (STJN), dat haar eerste ronde afwerkte in Istanbul, strandde in de kwartfinale. STJN won nog wel van het Zwiterse Cartaillod, maar de thuisclub was in de Ahmet Cömerts Sports Hall met 10-3 een maatje te groot voor het jonge team van Nijmegen. Al had er volgens coach René Pouwels meer ingezeten: "Eigenlijk ben ik wel teleurgesteld door het resultaat, want de eerste helft hadden wij net zo goed met 5-2 kunnen winnen en dan draai je een heel andere wedstrijd."

EK Turnen: Medailles voor Harmes en Wammes

Naast Van Gelder was er vandaag nog meer succes voor de Nederlandse equipe op het EK Turnen in Hongarije. Suzanne Harmes won op het onderdeel vloer zilver en Jeffrey Wammes pakte brons op de sprong.

Harmes legde in Debrecen verrassend beslag op de tweede plaats. De 19-jarige turnster van De Hazenkamp in Nijmegen turnde in de finale van het onderdeel vloer een prima oefening. Ze kreeg van de jury 9,375 punten. Alleen de francaise Isabelle Severino scoorde twee tienden meer dan Harmes.

Logischerwijs was de turnster in haar nopjes met haar prestatie. Vooral omdat ze, al dan niet door lichamelijk ongemak, op eerdere EK's vaak net naast het eremetaal greep. "Dit is de topdag van mijn loopbaan. Ik ben best vaak vierde geworden, dus dit voelt extra goed", aldus een opgetogen Harmes.

Maar er was meer reden tot lachen in het Oranje-kamp, want Jeffrey Wammes behaalde op de sprong het brons. De 18-jarige gymnast van SDS deelde met een gemiddelde van 9,568 punten (9,587/9,550) de derde plaats met de Roemeen Razvan Dorin Selariu. De titel ging naar de Let Jevgeni Sapronenko.

Voor Wammes, die debuteert op het EK, een prima prestatie. De SDS'er was dan ook enigszins beduusd door zijn prima optreden: "Ik besef nog niet helemaal dat ik op het podium sta. Met mijn vierde plaats op de vloer was ik al blij. Dit is helemaal mooi."

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.