Dragon Ball Xenoverse

De next-gen Kamehameha!!!!!

Header

Dragon Ball Z heeft op het moment meer fighter-games dan Dragon Balls en er komt weer een nieuw deel aan van de fighter in de vorm van Dragon Ball Xenoverse. De eerste reactie: “Waarom”? Het probleem met deze fighters is de opzet: tot nu speel je hetzelfde verhaal opnieuw met eigenlijk weer dezelfde personages en minimale verschillen in gameplay. De aankondiging van Dragon Ball Xenoverse werd dan ook over het algemeen met argwaan ontvangen.

Dragon Ball Xenoverse

Op de E3 werd duidelijk dat Dimps, de makers van bijvoorbeeld de Dragon Ball Z Budokai-fighters die ook meegeholpen hebben aan Street Fighter IV, het eens over een andere boeg wil gooien. Ja, je kunt hetzelfde verhaal nog spelen, alle saga’s zijn wederom aanwezig. Frieza, Cell, de androids, Buu en alle andere bekende personages zitten er wederom in. De fans verwachten ook niet anders. Er komen ook nieuwe modi, maar veel wilde de producer er niet over kwijt. Of we dus weer een teambased-modus, zoals in Battle of the Z, tegenkomen is afwachten.

Wat de producer wel kwijt wilde: er komt een nieuwe verhaallijn in Dragon Ball Xenoverse. Stop de persen. Uh nee, laat ze juist draaien. Heel veel wil Bandai Namco er niet over kwijt, maar er zijn een nieuw personage en twee nieuwe omgevingen getoond. Een van de omgevingen lijkt op een futuristische stad, de ander is de Hyperbolic Time Chamber. Het wordt waarschijnlijk een tijdreisverhaal, aangezien de onbekende personage een Capsule Corporation-logo op zijn mouw heeft, maar na al die saga’s telkens weer te spelen is het een welkome afwisseling.

Dragon Ball Xenoverse

Grafisch ziet Dragon ball Xenoverse er fraai uit. De kleuren zien er voller uit en het is een stuk minder hoekig. Natuurlijk, ze blijven trouw aan de anime-stijl, maar dit keer met veel meer detail en kleur, met dank aan de nieuwe Yebis 2-engine. Er zijn realtime gezichtsuitdrukkingen toegevoegd, zodat je bijvoorbeeld de intense blik van Goku van zijn gezicht afleest voordat hij een kamehameha doet. Of een vrij pijnlijke blik als desbetreffende persoon een flinke uppercut tegen zijn kin krijgt. Het spel speelt zeer vlot, er zijn geen vertragingen te ontdekken.

Dragon Ball Xenoverse

Een tweede ‘nieuwigheid’ is dat alles kapot kan. Schuilt er iemand achter een berg? Blaas de berg weg. Datzelfde geldt voor gebouwen. Elke vuurbal of aanval laat wel zijn sporen na in de omgeving, variërend van kraters tot rondvliegende stukken aarde of puin. De Havoc-engine wordt gebruikt om allerlei natuurkundige berekeningen te doen, zodat het er ‘echt’ uitziet. Voor zover we kunnen spreken van echt als we het hebben over het opblazen van een berg. Het puin is in ieder geval onderhevig aan zwaartekracht. Maar ook je ziet ook de rimpelingen in het water trekken als je Ki-energie opspaart boven water.

Over water gesproken: denk je veilig te zijn onder water, dan is dat een foute gedachte. Gevechten gaan in Dragon Ball Xenoverse door, ook onder de waterspiegel. Combo’s zijn dit keer nog makkelijker te doen. Ze beginnen nu ook logischer als je onder of boven een tegenstander zweeft en zijn leuker voor multiplayer; je kunt tegenstanders op het verkeerde been zetten door een combo te cancelen en een nieuwe te beginnen. De medewerker van Dimps kon alleen nog niet beantwoorden of we combo’s ook konden breaken, zodat je niet als slachtoffer van een twintig seconden durende combo alleen maar toekijkt.

Dragon Ball Xenoverse

Er zijn drie meters om in de gaten te houden. De levensmeter spreekt voor zich, de tweede is een ki-meter. Die zorgt ervoor dat je je speciale aanvallen kunt doen. Nog beter, je kunt van vorm veranderen tijdens het gevecht. Dat is én cool én scheelt weer een zooi personages in het rooster voor het gevecht. Je move-set verandert als je transformeert naar Super Saiyan of hoger, en natuurlijk word je veel krachtiger. Hoe ze in vredesnaam de game gaan balanceren wordt een grote vraag.

De derde meter is de guardmeter. Deze zorgt ervoor dat je snel kunt teleporteren, dodgen of blokken. Omdat de meter wat leegloopt als je dat doet, kun je dus niet het hele potje door blijven verdedigen, je zult moeten vechten of ergens veilig kunnen rusten om weer meter terug te krijgen. En rust krijgen we, want Dragon Ball Xenoverse heeft nog geen releasedatum gekregen. Het spel komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.