Nieuws

'Trumps zwakheden regelmatig gebruikt door buitenlandse leiders'

Donald Trump liet zich als president vaak en heel gemakkelijk manipuleren door buitenlandse leiders. Dat schrijft H.R. McMaster, voormalig nationaal veiligheidsadviseur onder president Donald Trump in zijn nieuwe boek At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House. De voormalige president leek vooral gericht op het neerzetten van een krachtig imago op het wereldtoneel, maar was volgens het boek gemakkelijk te misleiden door sluwe tactieken van internationale machthebbers.

Een voorbeeld hiervan was zijn reis naar China in november 2017, het hoogtepunt van zijn Azië-tournee. Trump werd er vooraf voor gewaarschuwd dat de Chinese president Xi Jinping zou proberen hem uitspraken te ontlokken die in het voordeel van China waren, maar nadelig voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Hoewel Trump leek te begrijpen wat hem was uitgelegd, liep het tijdens de ontmoeting met Xi anders. Trump stemde in met Xi's opmerkingen dat de militaire oefeningen van Zuid-Korea ‘provocerend’ waren en noemde ze zelfs ‘tijdverspilling’. Daarnaast suggereerde hij dat China mogelijk een legitieme claim had op de Senkaku-eilanden, die al sinds 1895 onder Japanse controle staan. Deze uitspraken lieten duidelijk zien dat Xi erin was geslaagd Trump te beïnvloeden.

Een ander incident waarbij Trump zich kwetsbaar toonde voor buitenlandse invloed, speelde zich af met de Russische president Vladimir Poetin. Na het lezen van een artikel in de New York Post, waarin Poetin het Amerikaanse politieke systeem bekritiseerde maar tegelijkertijd aangaf niet teleurgesteld te zijn in Trump, wilde Trump een persoonlijke en vleiende boodschap naar Poetin sturen. Dit voorstel werd uiteindelijk niet doorgegeven, omdat het de indruk zou kunnen wekken dat Trump onder invloed stond van het Kremlin. Dit incident is tekenend voor hoe gevoelig Trump was voor vleierij, zelfs als het afkomstig was van een leider die hij als vijand van de VS zou moeten zien.

Daarnaast speelde Trump een belangrijke rol in de onderhandelingen over de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Hij zette daarbij de Afghaanse regering onder druk om 5.000 Taliban-strijders vrij te laten als onderdeel van deze deal, een beslissing die later grote gevolgen zou hebben voor de stabiliteit in de regio. Trumps focus op snel resultaat leidde tot beslissingen die in veel gevallen nadelig waren voor de Amerikaanse belangen en bondgenoten.

Door zijn verlangen om zich als een sterke leider te profileren, raakte Trump vaak verstrikt in de strategieën van buitenlandse leiders die zijn ego en onzekerheden benutten om hun eigen doelen te bereiken. Zijn ontmoetingen met Xi, Poetin en andere leiders tonen hoe zijn persoonlijke zwakheden keer op keer werden uitgebuit, met soms ernstige geopolitieke consequenties.