Trump deelt 'Swifties for Trump' AI-afbeeldingen en zegt "I Accept!"

In een ironische wending passend bij de hedendaagse politieke realiteit, lijkt voormalig president Donald Trump te zijn misleid door AI-gegenereerde beelden die de "Swifties for Trump"-beweging tonen. Trump, die onlangs nog Kamala Harris beschuldigde van het gebruik van AI-beelden om haar bijeenkomsten groter te laten lijken, deelde zelf op Truth Social een collage van foto’s en screenshots die de steun van Taylor Swift-fans voor zijn campagne suggereren.

Hoewel twee van de gedeelde beelden echt zijn – een Trump-aanhanger genaamd Jenna Piwowarczyk droeg een "Swifties for Trump"-shirt op een recente bijeenkomst in Wisconsin – zijn de andere beelden hoogstwaarschijnlijk nep.

Een afbeelding waarin Swift is verkleed als Uncle Sam met de tekst "Taylor Wants You to Vote for Donald Trump" is overduidelijk een AI-creatie. Een andere afbeelding toont een groep jonge vrouwen in bijpassende “Swifties for Trump”-shirts, maar is afkomstig van een satirische conservatieve meme-pagina en is duidelijk als satire gelabeld.

Ondanks de twijfelachtige echtheid van de beelden plaatste Trump de collage met het enthousiaste bijschrift: "I accept!". Of Trump daadwerkelijk de steun van Taylor Swift en haar fanbase heeft is niet bekend, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk. De "Swifties for Trump"-beweging bestaat overigens wel, maar dat lijkt om een klein percentage Taylor Swift fans te gaan.

Vooralsnog heeft Taylor Swift echter geen enkele kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024 gesteund. Ze sprak zich wel uit tegen Trump in het verleden en steunde in 2020 Joe Biden en Kamala Harris.

Trumps acties voeden zorgen over de impact van door AI gegenereerde desinformatie in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. De opkomst van generatieve AI heeft de zorgen over digitale desinformatie vergroot. Experts waarschuwen al jaren dat de technologie het makkelijker maakt om misinformatiecampagnes te creëren, waardoor online platforms overspoeld worden met inhoud. AI-gegenereerde desinformatie is inmiddels wereldwijd een probleem tijdens verkiezingen, waarbij beelden en video's worden gebruikt om tegenstanders te ondermijnen en valse steun te creëren.

Hoewel grote AI-bedrijven zoals OpenAI en Google beperkingen hebben ingesteld om dergelijke misbruik te voorkomen, zijn er nog steeds gebruikers die manieren vinden om deze restricties te omzeilen, of die overstappen op minder gereguleerde AI-modellen of open-source modellen.

Elon Musks Grok AI-afbeeldingengenerator, die vorige week werd gelanceerd, heeft al geleid tot een toename van AI-content rond de verkiezingen, waaronder deepfakes van politieke leiders en beroemdheden. Kort na de lancering van Grok begonnen deepfake-afbeeldingen van Trump en Harris zich te verspreiden op X, voorheen bekend als Twitter. Dit omvatte ook beweringen dat de tool afbeeldingen van Swift kon genereren, ondanks dat AI-bedrijven eerder dit jaar zware kritiek ontvingen voor het verspreiden van geseksualiseerde deepfakes van de zangeres.

Trump Deelt 'Swifties for Trump', zowel echte als AI gegenereerde afbeeldingen
Trump Deelt 'Swifties for Trump', zowel echte als AI gegenereerde afbeeldingen