FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 augustus 2024

Griekspoor naar derde ronde US Open na opgave tegenstander

Tallon Griekspoor heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de US Open. Zijn tegenstander Sebastian Báez moest in de tweede set opgeven met een blessure aan zijn voet.

Griekspoor moest het in de tweede ronde opnemen tegen Báez. De als 21ste geplaatste Argentijn speelde in de eerste set slordig en Griekspoor liep snel uit naar een 5-0 voorsprong. Daarna liet de Báez zich behandelen aan zijn voet.

Griekspoor zou de openingsset met 6-1 winnen en brak ook direct in de tweede set de opslag van Baéz, waarna de Argentijn zou opgeven. Daardoor staat Griekspoor voor het eerst in zijn carriere in de derde ronde bij de US Open en daarin speelt hij tegen Grigor Dimitrov. De Bulgaar won zijn tweede ronde partij eenvoudig.

Milan sprint naar ritwinst in openingsetappe Renewi Tour, Groenwegen breekt sleutelbeen bij valpartij

Jonathan Milan heeft in België de eerste etappe van de Renewi Tour gewonnen. De Italiaanse sprinter van Lidl-Trek was in de openingsetappe in de massasprint te snel voor Jasper Philipsen. Dylan Groenewegen kwam door een lompe actie van Tim Merlier hard ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

De openingsetappe in de Renewi Tour was een volledige vlakke etappe en gezien het deelnemersveld met zowat de hele sprinttop aan de start zou de eerste etappe ook eindigen in een massasprint. Olav Kooij was daarbij niet meer van de partij. De Nederlander van Visma Lease a Bike kwam op vijftien kilometer hard ten val.

In de massasprint trok wereldkampioen Mathieu van der Poel de sprint aan voor zijn sprintkopman Philipsen, maar de zege zou naar Milan gaan. De Italiaan had zich slim gepositioneerd in het wiel van Van der Poel en hield Philipsen knap van zich af.

Groenewegen sprintte ook mee, maar kwam door een lompe actie van Merlier hard ten val. Daarbij brak de Nederlander zijn sleutelbeen.

Results powered by FirstCycling.com

Pelosi noemde Trump 'binnenlandse vijand' tijdens Capitoolbestorming

Op 6 januari 2021, kort nadat aanhangers van Donald Trump het Amerikaanse Capitool bestormden, noemde de toenmalige Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de president een ‘binnenlandse vijand’. Dit blijkt uit recent vrijgegeven videobeelden.

De video toont 50 minuten aan beelden van Pelosi’s evacuatie uit het Capitool en haar gesprekken met stafleden en Democratische collega's tijdens de nasleep van de bestorming. In een van de clips bereidt Pelosi zich voor op een persconferentie de dag na de aanval, waarin ze van plan was om het aftreden van de politiechef van het Capitool te eisen en de rol van Trump te benadrukken.

Pelosi zegt in de video: "Er is een binnenlandse vijand in het Witte Huis. Laten we het maar gewoon zeggen zoals het is." Uiteindelijk gebruikt ze deze woorden niet in haar openbare verklaring, maar ze bespreekt wel het idee om het 25e amendement in te roepen, wat zou leiden tot een tijdelijke of permanente overdracht van de macht van de president naar de vicepresident, om zo Trump uit zijn ambt te zetten.

In een ander deel, gefilmd kort nadat het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft gecertificeerd, wordt Pelosi gevraagd naar haar gevoelens over het vertrek van Trump. Ze antwoordt vanuit de achterbank van een SUV: "Ik word misselijk van wat hij vandaag het Capitool en het land heeft aangedaan. Hij zal hiervoor moeten boeten."

De beelden zijn gemaakt door Alexandra Pelosi, dochter van Nancy Pelosi en filmmaker. Zij legde de gebeurtenissen vast die zich tussen 5 en 7 januari 2021 afspeelden. HBO heeft deze week de beelden overgedragen aan de door Republikeinen geleide commissie van het Huis van Afgevaardigden, die onderzoek doet naar de bevindingen van de eerdere Democratisch geleide commissie over de gebeurtenissen van 6 januari.

In 2022 publiceerde deze Democratische commissie hun eindrapport, waarin werd geconcludeerd dat er voldoende bewijs was om Trump te veroordelen voor zijn rol in het aanzetten tot de aanval. Trump en zijn medestanders binnen de Republikeinse partij hebben op hun beurt Pelosi ervan beschuldigd gefaald te hebben om het Capitool adequaat te beveiligen tijdens de aanval.

Barry Loudermilk, een Republikeins congreslid uit Georgia en voorzitter van de onderzoekscommissie, verklaarde: "Deze niet-uitgezonden beelden van HBO laten niets nieuws zien. Nancy Pelosi weigert al meer dan drie jaar verantwoordelijkheid te nemen voor haar falen om het Capitool op 6 januari 2021 te beschermen. In plaats daarvan heeft ze geprobeerd de schuld volledig op president Trump af te schuiven."

De videobeelden tonen ook Pelosi's evacuatie op de dag van de aanval, waarbij ze wordt begeleid naar een wachtende SUV die haar naar Fort McNair zou brengen. Onderweg geeft ze haar beveiligingsteam de opdracht om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s en het ergste in overweging te nemen. Ook vraagt ze zich af of de certificering van de verkiezingsuitslag in het Congres is stopgezet. “Als ze erin geslaagd zijn om de procedure te stoppen, betekent dat dat ze de goedkeuring van de verkiezingsuitslag hebben tegengehouden," aldus Pelosi in de video.

Pelosi uit in de beelden ook haar frustratie over de afwezigheid van de Nationale Garde tijdens de aanval. In Washington D.C. heeft de president de bevoegdheid om de Nationale Garde in te zetten en Pelosi uitte haar ongeloof over de situatie: "Ik kan de domheid van deze mensen niet geloven. En ik neem de volledige verantwoordelijkheid."

De video laat verder zien dat Pelosi en haar team de rol van US Capitol Police Chief Steven Sund en House Sergeant at Arms Paul Irving bespreken. Irving was van plan om na de inauguratie met pensioen te gaan, maar werd, samen met Sund, gedwongen om na de rel af te treden. In een van de clips zegt een adviseur van Pelosi dat Irving toegaf de menigte en de invloed van Trump te hebben onderschat.

Oudheid: Huwelijksadvies van een suffragette echtgenote

In een tijd waarin vrouwen nog vochten voor hun rechten en hun stem wilden laten horen, ontstonden er humoristische en soms cynische uitingen van ontevredenheid over de maatschappelijke normen. Een treffend voorbeeld hiervan is een pamflet getiteld "Advice on Marriage to Young Ladies", ondertekend door een zogenaamde "Suffragette Wife". Dit document biedt een ironische blik op het huwelijk en waarschuwt jonge vrouwen op speelse wijze voor de gevaren van het huwelijk.

Het pamflet begint met het drastische advies om helemaal niet te trouwen. Mocht een vrouw toch overwegen om te trouwen, dan wordt ze aangeraden om specifieke typen mannen te vermijden, zoals de 'Beauty Men', 'Flirts', en 'Football Enthusiasts'. De ideale echtgenoot zou volgens dit pamflet een sterke, maar tamme man zijn die bereid is om alledaagse huishoudelijke taken op zich te nemen.

Advies over het huwelijk. AAN JONGE DAMES.

  1. Trouw helemaal niet.
  2. Maar als je toch moet, vermijd dan de Mooie Mannen, Flirts, en de Uitvreters, Kleermakerspoppen, en de Voetbalenthousiastelingen.
  3. Zoek naar een Sterke, Tamme Man, een Vuurstoker, Kolenschepper, Ramenwasser, en Tuinspoeler.
  4. Verwacht niet te veel, de meeste mannen zijn lui, egoïstisch, gedachteloos, leugenachtig, dronken, onhandig, zwaarvoetig, ruw, onmannelijke bruten, en hebben temmen nodig.
  5. Alle Vrijgezellen zijn zo, en velen zijn nog erger.
  6. Als je wilt dat hij gelukkig is, Voed het Beest.
  7. Hetzelfde geldt voor Honden.
  8. Je zult wijzer zijn om het niet te proberen, het is het risico niet waard.

EEN SUFFRAGETTE ECHTGENOTE.

De tekst schildert een nogal somber beeld van mannen in het algemeen, beschrijvend hoe de meeste mannen lui, egoïstisch en onbetrouwbaar zijn. Een humoristisch aspect komt naar voren in het advies om de man goed te voeden om hem gelukkig te houden, iets wat ook van toepassing wordt geacht op honden. Het eindadvies? Misschien is het slimmer om het huwelijk helemaal te vermijden, want het is het risico niet waard.

Wat is een Suffragette?
De term "Suffragette" verwijst naar vrouwen die in het begin van de 20e eeuw streden voor vrouwenkiesrecht, vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze vrouwen voerden vaak felle campagnes, organiseerden protesten en werden soms zelfs gearresteerd voor hun activiteiten. Ze waren vastbesloten om gelijke rechten te verkrijgen, waaronder het recht om te stemmen. Het pamflet "Advice on Marriage" speelt in op de ideeën en het gevoel van humor van deze vrouwen, die zich vaak tegen traditionele genderrollen verzetten.

suffragette pamflet
suffragette pamflet

Dodelijk slakkengif mogelijk wapen tegen diabetes en kanker

Een recente ontdekking heeft aangetoond dat het gif van de kegelslak, een gevaarlijke roofslak uit de zee, mogelijk een sleutelrol kan spelen in de behandeling van diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het gaat om de Conus geographus, een van de dodelijkste kegelslakken, die haar prooien verlamt met een complex mengsel van gifstoffen. Deze gifstoffen verstoren op een unieke manier de bloedsuikerspiegel, wat een schat aan mogelijkheden biedt voor medische toepassingen.

In het bijzonder bevat het gif van deze slak een type insuline dat, wanneer het in het lichaam van vissen terechtkomt, hun bloedsuikerspiegel snel en drastisch verlaagt. Hierdoor raken de vissen verlamd door een hypoglycemische shock, wat de slak in staat stelt om ze eenvoudig te vangen. Maar dit is niet alles; onderzoekers hebben ook een tweede belangrijke component in het gif geïdentificeerd: Consomatin nG1, een stof die de productie van glucagon blokkeert. Glucagon is het hormoon dat normaal gesproken de bloedsuikerspiegel verhoogt door het vrijmaken van glucose uit de lever.

Deze dubbele aanval op de bloedsuikerspiegel – het verlagen van insuline en het blokkeren van glucagon – betekent dat de slak zijn prooi in een toestand van extreem lage bloedsuiker houdt, wat fataal is voor de vis. Voor mensen opent dit nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van diabetes, een ziekte waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Door glucagon te onderdrukken, zou Consomatin nG1 gebruikt kunnen worden om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden bij diabetespatiënten.

Daarnaast is er nog een veelbelovende toepassing in de oncologie. Kankercellen hebben vaak een verhoogde behoefte aan glucose om te groeien en zich te delen. Door de werking van Consomatin nG1, dat de glucagonproductie onderdrukt en daarmee de beschikbaarheid van glucose beperkt, kunnen kankercellen mogelijk worden verzwakt of zelfs gedood. Dit maakt het gif van de kegelslak een veelbelovend middel in de strijd tegen bepaalde vormen van kanker.

Deze ontdekkingen onderstrepen hoe belangrijk het is om de natuur te blijven onderzoeken als bron van innovatieve behandelingen voor menselijke ziekten. De evolutionaire ontwikkeling van het gif van de kegelslak heeft geleid tot moleculen die niet alleen hun prooi uitschakelen, maar ook potentie tonen voor het bestrijden van ernstige ziektes zoals diabetes en kanker.

Gif kegelslak mogelijk wapen tegen diabetes en kanker (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Gif kegelslak mogelijk wapen tegen diabetes en kanker (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Klassementsleider O'Connor verliest tijd op andere favorieten, Dunbar wint elfde rit

Eddie Dunbar heeft de elfde etappe van de Vuelta gewonnen. De Ier reed in de slotkilometer weg uit een omvangrijke kopgroep en aan de finish had hij net voldoende voorsprong op Quenten Hermans. In de strijd om het algemeen klassement verloor Ben O'Connor 37 seconden op zijn belangrijkste concurrenten.

De heuveletappe van en naar de technologiecampus in Padrón zorgde voor een snelle opening. Veel renners wilde meezitten in de kopgroep en na een lange aanloop zou er een grote kopgroep ontstaan.

Snel kreeg de kopgroep een grote voorsprong en was duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat. Op de laatste klim viel de groep uit elkaar en hadden Urko Berrade, Max Poole en Carlos Verona een kleine voorsprong op de top. Maar na de afdaling kwamen tien renners terug aansluiten en leek er gesprint te worden voor de dagzege. Tot Dunbar in de slotkilometer zijn aanval plaatste en de dagzege greep. Hermans won het sprintje daarachter.

Ook in het peloton was er strijd op de slothelling. Primoz Roglic zorgde met een versnelling dat O'Connor snel in de problemen kwam en de rode leiderstrui zou 37 seconden verliezen. Ondanks het verlies gaat de Australiër nog altijd ruim aan de leiding in algemeen klassement. Daarin heeft hij nog altijd ruim drie minuten voorsprong op Roglic.

Results powered by FirstCycling.com

Duitsland overweegt strenger asielbeleid binnen EU-regels na aanslag Solingen

Na de tragische aanslag in Solingen, waarbij drie mensen om het leven kwamen en acht anderen gewond raakten, hebben bondskanselier Olaf Scholz en CDU-leider Friedrich Merz de koppen bij elkaar gestoken om mogelijke gevolgen en maatregelen te bespreken. Het gesprek, dat een uur duurde, had vooral betrekking op de asielpolitiek en strengere wapenwetten. Hoewel er nog geen concrete besluiten zijn genomen, is het duidelijk dat beide partijen het eens zijn over de noodzaak van verandering.

Merz benadrukte na afloop van het gesprek dat Scholz bereid lijkt om de voorstellen van de CDU serieus te overwegen. Volgens Merz zou de bondskanselier de ideeën van de oppositie niet zomaar afwijzen. Scholz zelf reageerde positief op de bereidheid van de CDU om samen te werken, maar maakte duidelijk dat hij niet van plan is om aan de internationale verdragen of de grondwet te tornen, vooral niet aan het individuele recht op asiel. Wel steunt hij verdere grenscontroles, zolang dat wettelijk en praktisch mogelijk is.

Een van de belangrijke voorstellen van Merz is om een reeks wetten te wijzigen. Hij pleit ook voor strengere maatregelen aan de Europese buitengrenzen, waarbij mensen die via een ander Europees land zijn binnengekomen, niet meer toegelaten worden in Duitsland. Een nationale noodtoestand uitroepen en Europese regelingen tijdelijk opschorten behoort ook tot de mogelijkheden die Merz overweegt.

Merz benadrukte dat zijn aanbod aan Scholz geen poging is om deel te nemen aan de regering, maar eerder een oproep om gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen. Hij richtte zijn boodschap niet alleen aan de SPD, maar ook aan de andere regeringspartijen, zoals de FDP en de Groenen, hoewel die laatste twee duidelijk minder geneigd lijken te zijn om mee te werken aan strengere asielwetten. Merz stelde dat de huidige situatie niet houdbaar is en dat zijn partij, hoewel medeverantwoordelijk voor het ontstaan van het probleem, niet langer wil toekijken hoe de controle verloren gaat.

De context van deze politieke discussie wordt mede bepaald door de aankomende deelstaatverkiezingen in Sachsen en Thüringen, waarbij het thema migratie en veiligheid een prominente rol speelt. Merz waarschuwde dat als er geen gezamenlijke oplossing komt, het migratievraagstuk opnieuw een dominanter thema kan worden in de landelijke verkiezingen volgend jaar. Zijn oproep om gezamenlijk het probleem op te lossen, moet worden gezien als een poging om een escalatie van politieke spanningen te voorkomen.

Ondertussen hebben ook andere partijen gereageerd op de situatie. Alice Weidel, medevoorzitter van de AfD, noemde de bijeenkomst tussen Scholz en Merz "volkomen zinloos" en beschuldigde de CDU van nalatigheid, wat volgens haar heeft bijgedragen aan de tragedie in Solingen. Weidel stelde dat als de CDU haar beloftes eerder had waargemaakt, de slachtoffers nog in leven hadden kunnen zijn.

De druk op de regering om actie te ondernemen, vooral met betrekking tot het migratiebeleid, neemt toe. Terwijl de politiek zich beraadt, blijft de vraag of de voorgestelde maatregelen effectief zullen zijn om soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

'Trumps zwakheden regelmatig gebruikt door buitenlandse leiders'

Donald Trump liet zich als president vaak en heel gemakkelijk manipuleren door buitenlandse leiders. Dat schrijft H.R. McMaster, voormalig nationaal veiligheidsadviseur onder president Donald Trump in zijn nieuwe boek At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House. De voormalige president leek vooral gericht op het neerzetten van een krachtig imago op het wereldtoneel, maar was volgens het boek gemakkelijk te misleiden door sluwe tactieken van internationale machthebbers.

Een voorbeeld hiervan was zijn reis naar China in november 2017, het hoogtepunt van zijn Azië-tournee. Trump werd er vooraf voor gewaarschuwd dat de Chinese president Xi Jinping zou proberen hem uitspraken te ontlokken die in het voordeel van China waren, maar nadelig voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Hoewel Trump leek te begrijpen wat hem was uitgelegd, liep het tijdens de ontmoeting met Xi anders. Trump stemde in met Xi's opmerkingen dat de militaire oefeningen van Zuid-Korea ‘provocerend’ waren en noemde ze zelfs ‘tijdverspilling’. Daarnaast suggereerde hij dat China mogelijk een legitieme claim had op de Senkaku-eilanden, die al sinds 1895 onder Japanse controle staan. Deze uitspraken lieten duidelijk zien dat Xi erin was geslaagd Trump te beïnvloeden.

Een ander incident waarbij Trump zich kwetsbaar toonde voor buitenlandse invloed, speelde zich af met de Russische president Vladimir Poetin. Na het lezen van een artikel in de New York Post, waarin Poetin het Amerikaanse politieke systeem bekritiseerde maar tegelijkertijd aangaf niet teleurgesteld te zijn in Trump, wilde Trump een persoonlijke en vleiende boodschap naar Poetin sturen. Dit voorstel werd uiteindelijk niet doorgegeven, omdat het de indruk zou kunnen wekken dat Trump onder invloed stond van het Kremlin. Dit incident is tekenend voor hoe gevoelig Trump was voor vleierij, zelfs als het afkomstig was van een leider die hij als vijand van de VS zou moeten zien.

Daarnaast speelde Trump een belangrijke rol in de onderhandelingen over de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Hij zette daarbij de Afghaanse regering onder druk om 5.000 Taliban-strijders vrij te laten als onderdeel van deze deal, een beslissing die later grote gevolgen zou hebben voor de stabiliteit in de regio. Trumps focus op snel resultaat leidde tot beslissingen die in veel gevallen nadelig waren voor de Amerikaanse belangen en bondgenoten.

Door zijn verlangen om zich als een sterke leider te profileren, raakte Trump vaak verstrikt in de strategieën van buitenlandse leiders die zijn ego en onzekerheden benutten om hun eigen doelen te bereiken. Zijn ontmoetingen met Xi, Poetin en andere leiders tonen hoe zijn persoonlijke zwakheden keer op keer werden uitgebuit, met soms ernstige geopolitieke consequenties.

Kogelstoter Van Daalen wereldkampioen onder 20

In het Peruviaanse Lima is het wereldkampioenschap atletiek voor atleten onder 20 jaar begonnen en dat leverde dinsdagavond in de eerste finalesessie gelijk al Nederlands succes op. Jarno van Daalen gaat naar huis als de nieuwe wereldkampioen onder 20 in het kogelstoten.

Op basis van de beste seizoensprestaties was een andere Nederlander topfavoriet: Yannick Rolvink had eerder dit jaar in Breda 21,81 meter gestoten, met afstand de beste prestatie van alle finalisten. Daar kwam hij in de finale echter niet aan: met 19,88 meter moest hij het doen met de vijfde plek.

Van Daalen opende daarentegen al met 20,76 meter en daar kwam helemaal niemand aan. De Zuid-Afrikaan JL van Rensburg kwam in zijn laatste poging twee centimeter tekort en pakte met 20,74 meter zilver, brons was met 20,28 meter voor de Duitser Georg Harpf.

Ook de 5000 meters werden gelopen, wat bij de mannen een fantastische eindsprint opleverde. Daarin snelde de Keniaan Andrew Kiptoo Alamisi in 13:41,14 minuten naar het goud, vlak voor de Ethiopiër Abdisa Fayisa en de Oegandees Keneth Kiprop. Juan Zijderlaan werd op zo'n twintig seconden tiende.

Bij de vrouwen liep topfavoriete Medina Eisa in een kampioenschapsrecord van 14:39,71 naar het goud, bijna twintig seconden voor haar Ethiopische landgenote Mekedes Alemeshete en bijna vijftig tellen voor Charity Cherop uit Oeganda. Australië pakte tot slot het goud op de gemengde 4x400 meter, voor Polen en China.

Swiatek en Osaka door op US Open, einde carrière Collins

Tennisster Iga Swiatek heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. De Poolse wereldranglijstaanvoerster had het één set lastig met de Russische Kamilla Rakhimova, maar in de tiebreak maakte ze het af: 6-4, 7-6 (6).

De Kazachse Elena Rybakina was met 6-1, 7-6 (1) te sterk voor de Australische qualifier Destanee Aiava, terwijl de revelatie van dit jaar, de Italiaanse Jasmine Paolini (5) met 6-7 (5), 6-2, 6-4 won van de met een wildcard toegelaten Canadese Bianca Andreescu - de US Open-winnares van 2019.

Thuisspeelster Jessica Pegula (6) won met 6-4, 6-3 vrij simpel van landgenote Shelby Rogers en speelt hierna tegen nog een landgenote, Sofia Kenin. Die won op haar beurt met 6-1, 3-6, 6-4 van de Britse Emma Raducanu, die sinds haar US Open-zege in 2021 weinig fortuin kende in haar carrière.

De als tiende geplaatste Letse Jelena Ostapenko ging met 6-3, 6-2 onderuit tegen de Japanse Naomi Osaka, winnares in 2018 en 2020 en toegelaten met een wildcard. De Russische Anna Kalinskaya (15) was met twee keer 6-2 een flinke maat te groot voor de Amerikaanse Lauren Davis.

Voor één van de Amerikaanse toppers kwam er zelfs een einde aan de carrière: Danielle Collins (11), voormalig nummer zeven van de wereld, ging met 6-1, 5-7, 4-6 onderuit tegen landgenote Caroline Dolehide in wat haar laatste toernooi als prof was.

Van de Zandschulp door op US Open, ook Sinner verder

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op de US Open. De kwartfinalist van drie jaar geleden rekende in de eerste ronde overtuigend af met de flink teruggevallen Canadees Denis Shapovalov: 6-4, 7-5, 6-4.

Van de Zandschulp mag het in de tweede ronde opnemen tegen de US Open-winnaar van twee jaar geleden, de als derde geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz. Hij won in de eerste ronde met 6-2, 4-6, 6-3, 6-1 van de Australiër Li Tu, die op zijn beurt in de laatste kwalificatieronde Jesper de Jong uitschakelde.

Wereldranglijstaanvoerder Jannik Sinner uit Italië begon stroef, maar kwam daarna lekker op gang tegen thuisspeler Mackenzie McDonald: 2-6, 6-2, 6-1, 6-2 voor de onlangs aan een dopingzaak ontsnapte Italiaan. De als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev stuurde Dusan Lajovic terug naar Servië: 6-3, 3-6, 6-3, 6-1.

De Pool Hubert Hurkacz (7) moest even flink zijn best doen tegen Timofey Skatov, maar klopte de Kazachse qualifier met 6-3, 7-6 (4), 7-6 (3). Alex de Minaur uit Australië (10) won met 6-3, 6-4, 5-7, 6-4 van de Amerikaan Marcos Giron, terwijl zijn landgenoot Thanasi Kokkinakis met 7-6 (5), 4-6, 6-3, 7-5 ietwat verrassend van de Griek Stefanos Tsitsipas (11) won.

Thuisspeler Tommy Paul (14) won met 6-4, 6-2, 5-7, 6-2 van de Italiaan Lorenzo Sonego, terwijl een andere wedstrijd voor wat historie zorgde. De Brit Dan Evans maakte in de laatste set een 0-4 achterstand goed tegen de Rus Karen Khachanov (23) en won met 6-7 (6), 7-6 (2), 7-6 (4), 4-6, 6-4 in 5 uur en 35 minuten, de langste US Open-wedstrijd ooit.

Alien: Romulus lijkt meer op het origineel dan ooit tevoren

Alien: Romulus is zonder twijfel de beste Alien-film sinds Aliens, maar er moet gezegd worden dat het sinds die tijd nooit meer veel is geweest.. Alvarez weet de franchise terug te brengen naar haar horrorwortels en biedt fans de spanning waar ze al zo lang op wachten. Toch mag de franchise bij een volgende film wat meer durven experimenteren en verrassender uit de hoek komen, zodat de reeks ook in de toekomst relevant en spannend blijft.

Laurentien per direct weg als belangenbehartiger toeslagenschandaal

Prinses Laurentien heeft besloten per direct haar functie als voorzitter van het bestuur van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel neer te leggen. Deze beslissing kwam na berichten over grensoverschrijdend gedrag tijdens de hersteloperatie rondom de kinderopvangtoeslagaffaire. In een emotioneel gesprek met RTL Nieuws legt prinses Laurentien uit dat ze vooral wil voorkomen dat de aandacht op haar persoon wordt gericht. "Het allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat."

Tijdens het gesprek laat de prinses duidelijk merken geraakt te zijn door de aantijgingen. Ze wordt emotioneel en barst meerdere keren in tranen uit. Het interview vond plaats precies een jaar na de oprichting van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die tot doel heeft ouders te ondersteunen die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. De stichting bemiddelt tussen het ministerie van Financiën en de gedupeerde ouders om zowel financiële als emotionele compensatie te realiseren.

Er is veel discussie geweest over de werkwijze van de stichting. Terwijl de ouders enthousiast waren over de aanpak, was het ministerie van Financiën in eerste instantie terughoudend. De gebruikte methode werd als kostbaar bestempeld en er waren twijfels of deze aanpak op grote schaal kon worden toegepast. Desondanks stemde het ministerie in juli uiteindelijk in met het voortzetten van de methode en het verder helpen van de getroffen ouders.

Kort na het kabinetsbesluit verscheen er echter een artikel in het AD, waarin prinses Laurentien werd beschuldigd van intimidatie door ambtenaren van het ministerie van Financiën. Deze beschuldigingen zouden op anonieme basis zijn gedaan. De Stichting (Gelijk)waardig Herstel verwierp deze aantijgingen en noemde ze "lasterlijk". Het ministerie van Financiën reageerde destijds dat emoties tijdens de samenwerking wel eens hoog konden oplopen, maar gaf geen verdere details over de aard van de klachten. Er zouden mondelinge meldingen zijn gedaan, maar hoeveel en of dit daadwerkelijk grensoverschrijdend gedrag betrof, bleef onduidelijk.

Prinses Laurentien benadrukt dat ze nooit alleen bij de vergaderingen aanwezig was en dat er altijd meerdere getuigen in de ruimte waren. Volgens haar waren de gesprekken tussen de gedupeerden en de ambtenaren emotioneel geladen, maar ze stelt dat ze nooit grenzen heeft overschreden. "Nee, nee. En dat bleef bij iedereen binnen de perken," zegt ze.

Ondanks de berichten over klachten, heeft prinses Laurentien zelf nooit direct iets gehoord over deze beschuldigingen, noch heeft ze kennis van een officieel onderzoek naar haar gedrag bij het ministerie van Financiën. "Je weet niet waar het vandaan komt," zegt ze. Ook is haar nooit verteld dat er een onderzoek zou lopen. "Ik weet niet waar ik me tegen moet verdedigen."

De prinses is diep geraakt door de gebeurtenissen en het effect dat deze hebben op haar imago. "Dit is wie ik ben. Mijn identiteit is mijn professionaliteit. En als je dan op de persoon wordt aangepakt. Dan wordt er dus een ander persoon van mij gemaakt. Dat grijpt mij aan.”

Desinformatie wordt beter herkend door links

Desinformatie is tegenwoordig een pandemie te noemen. We worden dagelijks bestookt met nieuwsberichten, videos en andere informatie diedesinformatie bevatten. Soms is het lastig om te bepalen wat wel waar is en wat niet. De desinformatie is vaak politiek getint om het bewustzijn van mensen te misleiden. De een is vaardiger in het herkennen van desinformatie dan anderen. Voorheen was onbekend waar precies de verschillen in vaardigheden zitten. Wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat politiek links-georiënteerden beter zijn in het herkennen van misinformatie.

Het onderzoek voedde de deelnemers met de meest verspreidde (des)informatie en hebben vervolgens gemeten hoe goed de deelnemers feitelijkheden en desinformatie konden onderscheiden. Hoewel beide politieke zijdes bewust waren van hoe goed ze onderscheid konden maken van onwaarheden, was hierin een aanzienlijk verschil wanneer de informatie tegen de eigen overtuigingen in ging. De rechts-georiënteerden waren in deze situatie aanzienlijk slechter in het bepalen van de correctheid van informatie.

"However, this metacognitive insight was considerably lower for Republicans and conservatives—than for Democrats and liberals—when the information in question challenged their ideological commitments. That is, given their level of knowledge, Republicans’ and conservatives’ confidence was less likely to reflect the correctness of their truth judgments for true and false political statements that were at odds with their political views."

Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien hoe groot de rol van metacognitie is, bij het in stand houden en vergroten van polarisatie.

Binnen de verwachting ligt nu natuurlijk dat de politiek rechts-georiënteerden dit onderzoek niet geloven omdat het tegen hun eigen overtuiging ingaat.

Eerste Capitoolbestormer krijgt 53 maanden cel

Michael Sparks, de eerste persoon die op 6 januari 2021 bij de Capitoolbestormming het gebouw betrad, is dinsdag veroordeeld tot 53 maanden gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan betrokkenheid bij verschillende misdrijven en overtredingen. Rechter Timothy J. Kelly benadrukte tijdens de rechtszitting dat de aanval op het Capitool serieuze vragen heeft opgeworpen over hoe Amerika in de toekomst machtsoverdrachten zal aanpakken, met name na de snel naderende presidentsverkiezingen van 2024.

Sparks, 46 jaar oud, werd in maart schuldig bevonden aan het belemmeren van een officiële procedure, het veroorzaken van burgerlijke onrust en verschillende andere overtredingen, waaronder wanordelijk en verstorend gedrag, het betreden van een verboden gebouw en wanordelijk gedrag in het Capitool.

Het ministerie van Justitie toonde videobeelden waarop te zien is hoe Sparks op 6 januari om ongeveer 14.13 uur door een gebroken raam het Capitool binnenklom. De officier van justitie wees erop dat een politieagent van het Capitool, die Sparks door het raam zag klimmen, ervoor koos om niet op hem te schieten, hoewel hij dat wel had kunnen doen. De aanklager stelde: "Het had tot een bloedbad kunnen leiden, maar de agent koos ervoor om de menigte te beschermen." De agent in kwestie getuigde uitgebreid over zijn besluit om niet te schieten en vertelde de rechtbank over het trauma dat hij en zijn collega’s hebben opgelopen door de rellen, en sprak over de zelfmoorden van enkele collega-agenten en over de ‘kwetsbaarheid van de democratie’ op dat moment.

Bewakingsbeelden tonen aan dat Sparks, nadat hij het Capitool was binnengegaan, zich aansloot bij een groep mannen die Capitool-politieagent Eugene Goodman achtervolgden de trappen op. Op een gegeven moment riep Sparks tegen de agent: "Dit is ons Amerika!"

Bij de veroordeling vertelden de aanklagers de rechtbank dat Sparks voorafgaand aan de gebeurtenissen van 6 januari had geschreven: "Ik geloof in de grondwet, dus ik zal ervoor sterven. Trump is mijn president." Ze beweerden ook dat Sparks probeerde zijn sporen te wissen door berichten van zijn sociale media te verwijderen toen hij besefte dat hij gearresteerd zou gaan worden.

De verdediging voerde aan dat de sociale mediaberichten van Sparks ‘slechts uitingen van woede’ waren en dat hij het allemaal niet zo letterlijk bedoeld had. Als voorbeeld daarvan noemde hij een onderschrift van Sparks bij een foto van de toenmalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en de leider van de Senaat Chuck Schumer, waarin stond: "Wat als wij, het volk, jullie bij je gezicht naar buiten slepen?"

De verdediging verzocht om een straf van 12 maanden huisarrest, met als belangrijkste argument dat Sparks' acties plaatsvonden op verzoek van Trump en dat Sparks, hoewel hij als eerste het Capitool betrad, geen leider van de menigte was. Voor zijn reis naar het Capitool had Sparks op sociale media geschreven: "We willen dat er een burgeroorlog uitbreekt, dat is duidelijk," en enkele dagen voor de bestorming verklaarde hij op Facebook: "Het is tijd om ze uit het Congres te slepen. Dit is tirannie." Hij gaf ook aan dat hij het geloof in de democratie had opgegeven.

LEGO wordt duurzamer, maar niet duurder

Speelgoedfabrikant LEGO draagt een steentje bij aan een duurzamere toekomst door te streven naar het gebruik van milieuvriendelijkere materialen in hun beroemde bouwsteentjes. Het bedrijf wil de huidige oliegebaseerde productie geleidelijk vervangen door een alternatief dat minder schadelijk is voor het milieu. LEGO benadrukt dat deze omschakeling geen invloed zal hebben op de prijs die consumenten betalen voor de welbekende LEGO-steentjes.

Een van de materialen waar LEGO veel potentie in ziet, is resin, een mengsel van vermalen steen en kunsthars. Dit materiaal biedt een duurzaam alternatief voor de olie die momenteel nog wordt gebruikt. Een flinke uitdaging hierbij is echter dat er wereldwijd slechts een beperkt aantal producenten is dat dit specifieke materiaal levert. Om dit probleem te omzeilen, is LEGO van plan om zijn leveranciers te stimuleren meer resin te produceren door hen tot 70 procent extra te betalen.

Hoewel dit betekent dat de productiekosten zullen stijgen, geeft CEO Niels Christiansen aan dat deze hogere kosten niet zullen leiden tot prijsstijgingen voor de consument. Dit is mogelijk omdat LEGO een familiebedrijf is en dus niet onder druk staat van externe aandeelhouders die zich zorgen maken over rendement. Hierdoor kan het bedrijf zich meer richten op langetermijnduurzaamheidsdoelen in plaats van op kortetermijnwinsten.

Daarnaast heeft LEGO ambitieuze plannen om binnen acht jaar volledig af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie van hun bouwstenen. Dit maakt deel uit van hun bredere strategie om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Man heeft 181 wereldrecords: een wereldrecord

De Amerikaanse motivational speaker David Rush (39) wilde op een dag een boodschap over doorzettingsvermogen op een unieke manier overbrengen en bedacht een bijzonder idee: jongleren met een blinddoek om, in de hoop daarmee een Guinness World Record te breken. Rush had al op de universiteit leren jongleren en zag het als een speelse manier om aandacht te trekken, vooral omdat eerdere pogingen om tijdens het joggen te jongleren waren mislukt, vertelt hij.

Wekenlang oefende hij in zijn huis in Boise, totdat hij eind 2015 het wereldrecord brak met een tijd van 6 minuten en 34 seconden. Deze prestatie voelde als een enorme overwinning. Maar één Guinness-titel was niet genoeg voor Rush: hij wilde zoveel mogelijk records verbreken.

Zijn record van 6,5 minuten jongleren leidde uiteindelijk tot een verbetering van dat record toen hij meer dan een uur jongleerde met een blinddoek om en hij brak daarnaast tientallen andere Guinness World Records, het een nog gekker dan het andere. Bijvoorbeeld het vangen van 59 marshmallows in zijn mond in minder dan een minuut? Geen probleem. Het balanceren van 101 wc-rollen op zijn hoofd? Ja, leuk.

Hij diende het bewijs voor zijn records en de vereiste documenten telkens in bij Guinness World Records. Hij liet zijn records op twee manieren certificeren: door een officiële Guinness-vertegenwoordiger bij zich te hebben (iets wat hij een paar keer heeft gedaan) of door vrijwillige timers en getuigen in te schakelen en vervolgens de benodigde documenten, video's en foto's naar Guinness te sturen.

Eerder dit jaar, nadat hij zijn 180e wereldrecord had verbroken door de meeste ballonnen met eetstokjes binnen één minuut te laten knappen, besloot Rush voor het ultieme doel te gaan: het record voor de meeste gelijktijdige Guinness World Record-titels verbreken. Hoewel Guinness niet langer bijhoudt wie de meeste records heeft gebroken, wist Rush dat de Italiaanse serierecordbreker Silvio Sabba ook 180 gelijktijdige records had staan

Sabba, die in Milaan woont, heeft meer dan 200 Guinness-records, maar ongeveer 20 daarvan zijn later door anderen verbroken, zegt Rush. Hij noemt het een veelvoorkomend verschijnsel onder mensen die beroemdheid nastreven door zich te onderscheiden met ongewone prestaties, zoals het stapelen van stukken zeep of het vangen van pingpongballen met scheerschuim op hun hoofd.

Op 30 januari documenteerde Rush zijn 181e record, het verpletteren van 55 vinylplaten in 30 seconden. Begin augustus ontving Rush de officiële certificering van Guinness dat hij ook dat record had behaald. Dit betekende dat hij Sabba had overtroffen. Om dit te vieren, plaatste Rush een video op YouTube voor zijn 50.000 abonnees, waarin hij het harde werk beschreef dat nodig was om zijn doel te bereiken. "Ik weet dat ik nu hard moet blijven werken om dit record vast te houden, maar ik sta ervoor open. Elke keer dat ik een nieuw record aan mijn lijst kan toevoegen, geeft dat een geweldig gevoel van voldoening."

Rush vertelt dat hij al op jonge leeftijd zijn competitieve drang ontwikkelde, terwijl hij opgroeide in Boise. "Ik heb twee oudere broers en we waren altijd aan het strijden met elkaar, of het nu om tafelvoetbal, tafeltennis of zwemmen ging. Als kind eindigde ik meestal als tweede of derde, maar op een dag versloeg ik mijn broer Jonathan in een zwemwedstrijd," herinnert hij zich. "Ik was gegroeid en het was de eerste keer dat ik hem ergens in had verslagen. Dat gevoel van trots herinner ik me nog goed."

Naast zijn competitieve instelling was Rush ook academisch gedreven. In 2007 studeerde hij af aan het Massachusetts Institute of Technology en werkte hij enkele jaren in de technologiesector voordat hij zijn carrière als motivational speaker begon. Terwijl hij het belang van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) in het openbaar onderwijs promootte, realiseerde hij zich dat het breken van Guinness World Records zijn unieke manier kon zijn om zich te onderscheiden. Waar anderen slechts gekke stunts zien, ziet hij uitdagende en waardevolle prestaties.

Sinds 2015 documenteert Rush al zijn Guinness World Record-pogingen op zijn website en sociale media, waaronder Instagram en TikTok, waar hij 95.000 volgers heeft. Guinness World Records-medewerkers in Londen begonnen hem op te merken toen hij eerder deze zomer 15 records op één dag brak, waaronder het record voor de snelste tijd om een liter limoensap door een rietje te drinken. Rush voltooide deze prestatie in slechts 13,99 seconden. "Ik moest meteen overgeven," gaf hij toe.

Kylie Galloway, woordvoerder van Guinness World Records, bevestigt desgevraagd dat Rush tot de meest productieve recordbrekers aller tijden behoort. "Wij geloven dat vreugde voortkomt uit ontdekking, empowerment uit het volledig geven van jezelf, en geluk uit het delen van je passies."

Rush is echter nog lang niet klaar. "Ik geniet van de uitdaging en de training. Het helpt me 's ochtends uit bed te komen," zegt hij, waarbij hij opmerkt dat hij jaarlijks tot wel 1.600 kilometer rent en een eiwitrijk dieet volgt om fit te blijven voor zijn uiteenlopende uitdagingen, zoals het balanceren van kettingzagen, het verdragen van natte sponsstoten in zijn gezicht en het snijden van kiwi's terwijl hij op een balance board staat. "Het geeft me een goed gevoel om mijn lichaam in beweging te houden en nieuwe dingen te proberen," voeg hij eraan toe. "Ik heb altijd al van een uitdaging gehouden."

Zijn vrouw Jennifer en hun drie kinderen, Jeremy (8), Peter (6) en Felicity (2), zijn enthousiaste supporters van zijn bijzondere avonturen. In 2021 liet Jennifer zich meer dan een dozijn keer in plasticfolie wikkelen, zodat David zijn vorige wereldrecord kon verbreken met een tijd van één minuut en twee seconden. "We houden van elkaar en steunen elkaar in alles, en ik kan niet trotser zijn op David," zegt Jennifer. "Het was erg leuk en we hebben veel echt gekke dingen verzameld, maar ook veel kostbare herinneringen gemaakt."

De kelder en garage van het gezin staan nu vol met spullen die David voor zijn records heeft verzameld, zoals vier eenwielers, honderden jongleerballen, stapels eetstokjes, drie springstokken, een samoeraizwaard en een waterballonlanceerder. "Ons huis is constant gevuld met rommel die ik heb aangeschaft voor mijn laatste project," geeft hij toe. "Maar het houdt het leven interessant."

Tijdens de pandemie besloot het gezin om alle 63 nationale parken in de Verenigde Staten te bezoeken. "We hebben er nu 62 bezocht, alleen het National Park of American Samoa ontbreekt nog," vertelt Rush. "Maar in februari hebben we plannen om daar op een cruise naartoe te gaan."

Hij voegt eraan toe dat zijn vrouw en kinderen blij zijn dat deze familieavonturen om het plezier gaan en niet om snelheid. "Ik denk dat er wel een record bestaat voor het bezoeken van de meeste nationale parken in de kortste tijd, maar het is waarschijnlijk beter om dat niet na te streven."

Schoof: de mensen gaan erop vooruit

Premier Schoof heeft vandaag benadrukt dat de meeste Nederlanders er volgend jaar financieel op vooruit zullen gaan. Het kabinet heeft ook vandaag opnieuw vergaderd over de begroting en voorafgaand aan de bijeenkomst liet Schoof weten er vertrouwen in te hebben dat de belangrijkste doelstellingen uit het hoofdlijnenakkoord, gesloten tussen de PVV, VVD, NSC en BBB, haalbaar zijn.

In mei, kort na de presentatie van de nieuwe regeringsplannen, kwam het Centraal Planbureau (CPB) met een berekening waaruit bleek dat de koopkracht van huishoudens een lichte stijging zal vertonen. Dit gaf extra steun aan het optimisme van het kabinet over de effecten van de voorgestelde maatregelen.

Toch erkent Schoof dat er sinds het sluiten van het coalitieakkoord enkele onverwachte tegenvallers zijn opgedoken. Een van deze tegenvallers betreft de verplichte compensatie voor vermogenden die in het verleden te veel belasting hebben betaald over hun beleggingsrendement. Schoof stelde echter dat er ook enkele meevallers zijn geweest en dat het kabinet deze positieve en negatieve factoren probeert te balanceren om de begroting sluitend te krijgen.

Minister Heinen van Financiën gaf aan dat de huidige financiële situatie een complexe uitdaging vormt, maar hij is ervan overtuigd dat er oplossingen mogelijk zijn. Hij onderstreepte dat de tegenvallers, hoewel die voor nu op een tijdelijke manier op te vangen zijn, op langere termijn structureel moeten worden aangepakt. Toch ligt de focus van het kabinet nu voornamelijk op het komende jaar, met een stapsgewijze benadering om de problemen aan te pakken.

De tijd dringt echter voor het kabinet. Vrijdag moet er een akkoord worden bereikt, zodat de begrotingsstukken voor advies naar de Raad van State kunnen worden gestuurd. De definitieve begrotingsplannen zullen zoals gebruikelijk over drie weken op Prinsjesdag worden gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Directeur misbruikt werknemers: OM eist 30 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk

Een 47-jarige directeur van een detacheringsbedrijf zou in 2020 en 2021 twee werknemers seksueel hebben misbruikt. Vandaag moest de man zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 30 maanden cel tegen de man, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Kort na de uitzending ‘BOOS: This is The Voice’ van 20 januari 2022 komen bij de politie meldingen binnen van seksueel overschrijdend gedrag. Twee vrouwen doen aangifte tegen hun voormalig werkgever. In juli 2020 en november 2021 zou hij, tegen hun zin in, seks met hen hebben gehad.

Barbecue en bedrijfsuitje
Het eerste incident vindt plaats tijdens een barbecue in 2020. Op het moment dat de vrouwelijke werknemer wil gaan slapen, accepteert de man dat niet. Ondanks dat de vrouw duidelijk maakt geen seks te willen, drijft hij zijn zin door en verkracht haar. Tijdens een bedrijfsuitje in Amersfoort in 2021 wordt een andere vrouwelijke werknemer aangerand door haar werkgever. Terwijl zij in het damestoilet is, komt hij binnen en zoent en betast haar. Kort na de gebeurtenissen melden beide vrouwen zich ziek.

Afhankelijke en kwetsbare positie
De politie doet vervolgens onderzoek naar de incidenten. Getuigenverklaringen, medische stukken, mailwisselingen en appverkeer ondersteunen de aangiftes. Naar oordeel van het OM blijkt uit het dossier dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan zedenmisdrijven. De officier van justitie verwijt de verdachte dat hij misbruik heeft gemaakt van de afhankelijke en kwetsbare positie van de werknemers: "Beide dames waren door de onderlinge gezagsverhouding afhankelijk van de verdachte. Zij waren immers bang om hun baan te verliezen als zij bekend zouden maken hoe grensoverschrijdend de verdachte te werk is gegaan. Ik reken het verdachte aan dat hij in zijn leidinggevende positie alleen heeft gekeken en gehandeld vanuit zijn eigen belang, zijn eigen seksuele gevoelens."

Celstraf
Gezien de feiten en het maatschappelijke belang is naar oordeel van het OM alleen een celstraf op zijn plaats. In deze zaak eist het OM 30 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Ook is een contactverbod met een van de slachtoffers geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Politiemedewerker verdacht van seksueel contact met minderjarigen

Woensdag 28 augustus is een politiemedewerker aangehouden op verdenking van seksueel getint contact met minderjarigen en het in bezit hebben van kinderporno. Het betreft een politievrijwilliger. Deze politiemedewerker zit nog vast en is van rechtswege geschorst.

Maandag 13 mei kwam er een melding bij de politie binnen over mogelijk seksueel getint contact tussen een minderjarige jongen en een politiemedewerker uit de politie-eenheid Midden-Nederland. In opdracht van het Openbaar Ministerie is de afdeling zeden van de politie een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de 36-jarige man, waarvan gegevensdragers in beslag zijn genomen.

Na technisch onderzoek van die gegevensdragers is de man op 28 augustus aangehouden en van rechtswege geschorst.

Oekraïense drone zet opnieuw Russische olieopslag in brand

Een Oekraïense drone-aanval heeft brand veroorzaakt in een olieopslagplaats in het Kamenski-district van de zuidelijke Russische regio Rostov, aldus de gouverneur die woensdag berichten in de media bevestigde dat verschillende tanks in brand stonden.

"Er zijn geen slachtoffers", zei de gouverneur, Vasily Golubev, op de berichtenapp Telegram. "Brandweerlieden zijn het vuur aan het blussen."

Russische luchtverdedigingseenheden hebben vannacht vier drones boven de regio vernietigd, zei het Russische ministerie van Defensie, zonder melding te maken van een aanval op het depot.

Reuters meldt dat eerder het Telegramkanaal Baza, dat dicht bij de Russische veiligheidsdiensten staat, zei dat er drie tanks in brand stonden bij het oliedepot Kamensky nadat twee drones op het gebied waren gevallen. Op video's die op Russische sociale media zijn geplaatst, was te zien hoe de grote tanks 's nachts in brand stonden. Reuters kon een van de video's identificeren als het Kamensky district van Rostov. Oekraïne gaf niet direct commentaar.

De aanval komt terwijl er nog steeds tanks in brand staan bij een ander oliedepot in het Proletarsk district van Rostov, ongeveer 10 dagen na een Oekraïense aanval, aldus Russische Telegram-kanalen.

Badminton is seks in Hong Kong

Het staatsonderwijsbureau van Hongkong heeft met recente lesmaterialen over adolescentie en intieme relaties onbedoeld voor opschudding gezorgd. Een module, bedoeld voor leerlingen in het derde jaar van de middelbare school, suggereerde namelijk dat tieners die seksuele verlangens ervaren, in plaats daarvan ‘samen badminton konden gaan spelen’. Deze suggestie werd ondersteund door een formulier genaamd ‘Mijn verbintenis’, waarin jongeren worden aangemoedigd om zelfdiscipline te hebben en niet toe te geven aan de verleidingen van de pornografie.

Het nieuwe lesmateriaal wordt echter stevig bekritiseerd en wordt door velen als wereldvreemd beschouwd. Toch hebben overheidsfunctionarissen de inhoud van de module verdedigd. Op sociale media leidde de suggestie tot een stortvloed aan grappen. Zo werden Engelstalige uitdrukkingen zoals ‘Netflix and chill’ humoristisch in het Kantonees vertaald naar ‘samen badminton spelen’. Zelfs Olympisch badmintonspeler Tse Ying Suet mengde zich in de discussie door zich af te vragen of de recente belangstelling voor badminton echt was of gewoon een nieuwe code is voor een heel ander soort tijdverdrijf.

Voor amateurbadmintonspeler Thomas Tang heeft de hele situatie voor ongemak gezorgd. Hij merkte op dat waar badminton ooit als een gezonde sport werd gezien, het nu het onderwerp is van talloze grappen. Ironisch genoeg, voegde hij eraan toe, was badminton altijd al een goede manier geweest om nieuwe mensen te ontmoeten, inclusief potentiële partners.

De documenten van het onderwijsbureau benadrukten dat het doel van de module was om leerlingen te helpen omgaan met seksuele impulsen en niet om hen aan te moedigen om relaties aan te gaan of seks te hebben. Een aantal voorgestelde activiteiten richtte zich op het promoten van gepast kledinggedrag en het ontmoedigen van seksuele relaties voor het huwelijk. Minister van Onderwijs Christine Choi verdedigde de materialen en benadrukte dat ze bedoeld waren om jongeren te beschermen tegen de risico's van vroegtijdige seksuele activiteiten. Ze kreeg daarbij steun van de leider van de stad, John Lee, die stelde dat de overheid een leidende rol moet spelen in het vormgeven van de samenleving.

VK moet meer vegan worden: overheid subsidieert transitie

Binnenkort zouden kweekvlees en insecten een vast onderdeel van het Britse dieet kunnen worden dankzij een 18 miljoen euro aan overheidssubsidies. Het 'National Alternative Protein Innovation Centre' (NAPIC) in Groot-Brittannië wordt opgericht met als doel duurzame alternatieven te vinden voor traditionele dierlijke eiwitten zoals biefstuk en kip. Deze alternatieven omvatten onder andere plantaardige eiwitten, schimmels zoals paddenstoelen, algen zoals zeewier, insecten en kweekvlees.

Wetenschappers streven ernaar om smakelijke, betaalbare en gezonde eiwitten te ontwikkelen die beter zijn voor het milieu en die kunnen bijdragen aan de vermindering van de uitstoot en de individuele ecologische voetafdruk. Een opmerkelijk idee is het gebruik van 'zoete eiwitten' als alternatief voor suiker, wat zou kunnen helpen in de strijd tegen obesitas in het Verenigd Koninkrijk.

De experts benadrukken dat het cruciaal is om traditionele landbouw aan te vullen met alternatieve eiwitbronnen om te voldoen aan de groeiende vraag op een duurzame manier.

Het centrum, dat een samenwerking is tussen verschillende vooraanstaande universiteiten, richt zich niet alleen op het ontwikkelen van nieuwe eiwitten, maar ook op het onderzoeken van manieren om bestaande voedingsproducten te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het mengen van zuivelmelk met plantaardige melk om een product te creëren dat zowel milieuvriendelijk is als voldoet aan de verwachtingen van de consument.

Hoewel er al enkele jaren alternatieve eiwitten zoals sojamelk en quorn beschikbaar zijn in het VK, vormen deze slechts een klein deel van de dagelijkse eiwitinname. Dit komt mede door zorgen over smaak en textuur. Om mensen te overtuigen van alternatieve eiwitten, moeten deze aantrekkelijk en smakelijk zijn.

Het NAPIC-project, gefinancierd door UKRI en Innovate UK, wordt gezien als een mogelijke katalysator voor de groei van de alternatieve eiwitsector in het VK, met een potentieel om jaarlijks 8 miljard euro te genereren en 25.000 banen te creëren.

Herziene aanklacht verkiezingsfraude Trump wegens gedeeltelijke immuniteit

Er is een herziene aanklacht uitgevaardigd in het federale proces tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wegens poging tot verkiezingsfraude. Het team van speciaal aanklager Jack Smith stelde de aanklacht opnieuw op nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof begin juli met zijn rechts-conservatieve meerderheid had besloten dat Trump immuniteit geniet voor bepaalde officiële handelingen.

Door de historische beslissing van het hof moesten Smith en zijn team de aanklacht tegen Trump aanpassen om de zaak door te kunnen zetten.

De achtergrond van het proces zijn de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen aanhangers van Trump met geweld de zetel van het parlement in Washington bestormden. Voordat hij het Capitool bestormde, had Trump op verschillende niveaus geprobeerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken en zijn nederlaag tegen de Democraat Joe Biden ongedaan te maken. De Republikein werd in de Amerikaanse hoofdstad Washington aangeklaagd wegens federale aanklachten.

Vier aanklachten tegen Trump niet gewijzigd
De nieuwe aanklacht is nu iets korter en laat enkele passages uit de originele aanklacht weg. De vier aanklachten tegen Trump blijven echter ongewijzigd. Hij wordt onder andere beschuldigd van samenzwering om de Verenigde Staten te misleiden en samenzwering om een officiële procedure te belemmeren.

De beschuldiging dat Trump als president druk heeft uitgeoefend op het ministerie van Justitie in verband met pogingen om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, is echter volledig geschrapt. In zijn uitspraak op dit punt had het Hooggerechtshof uitdrukkelijk gesteld dat de president absolute immuniteit genoot.

In een verklaring op zijn social media platform Truth Social heeft Trump al opgeroepen om de hele zaak te seponeren vanwege de uitspraak over zijn gedeeltelijke immuniteit. "Smith heeft precies dezelfde zaak herschreven om de beslissing van het Hooggerechtshof te omzeilen", zei hij.

Procesdatum voor aankomende presidentsverkiezingen praktisch onmogelijk
De verantwoordelijke rechter moet nu beslissen welke acties van Trump met betrekking tot de verkiezingen van 2020 officiële handelingen waren - en welke niet. Het wordt uiterst onwaarschijnlijk geacht dat het proces in deze zaak zal beginnen vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november.

Er lopen nog meer procedures tegen Trump. In de staat Georgia beschuldigt de aanklager hem van pogingen om zijn nederlaag tegen Biden in de presidentsverkiezingen daar met terugwerkende kracht ongedaan te maken. Deze procedure werd echter in eerste instantie in juni opgeschort.

Israël valt Westelijke Jordaanoever binnen, minstens 10 doden

Het Israëlische leger is gisteravond een grote operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever gestart. Volgens het leger zijn er anti-terreuroperaties aan de gang in de noordelijke steden Jenin en Tulkarem, die worden beschouwd als bolwerken van Palestijnse militanten. Volgens de krant Times of Israel zijn de strijdkrachten ook actief in een vluchtelingenkamp in de buurt van Tubas.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever werden vijf mensen gedood in het vluchtelingenkamp en twee in Jenin. Drie anderen zouden zijn gedood bij een drone-aanval nabij Jenin, volgens de ambulancedienst van de Palestijnse Rode Halve Maan.

Volgens mediaberichten heeft het leger talrijke infanteristen, drones en sluipschutters ingezet, is er het infrastructuur vernietigd met bulldozers en zijn alle toegangswegen naar Jenin afgesloten.

Volgens de Israëlische nieuwswebsite ynet zijn er gezochte personen gearresteerd in vluchtelingenwijken in Jenin en Tulkarem.

Jenin afgesloten
Het agentschap Wafa meldde dat een groot aantal militaire voertuigen Jenin zijn binnengetrokken. Volgens de Arabische tv-zender 'Al-Jazeera' is de stad volledig afgegrendeld.

Volgens Israëlische en Palestijnse media hebben de strijdkrachten ook ziekenhuizen in beide steden omsingeld en ambulances geblokkeerd. Het leger controleert de toegang tot de ziekenhuisgebouwen om te voorkomen dat militanten zich daar verschansen, meldde Ynet. Ook de gouverneur van Jenin, Kamal Abu al-Rub, zei op de Palestijnse radio dat Israëlische troepen de stad heeft omsingeld en de in- en uitvalswegen en de toegang tot ziekenhuizen hadden geblokkeerd.

'Met volle kracht macht tegen het Islamitisch-Iraanse terreurnetwerk'
Israël's minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz schreef op X: "Sinds vannacht treedt het Israëlische leger met volle kracht op tegen een islamitisch-Iraans terreurnetwerk in de vluchtelingenkampen van Jenin en Tulkarem." Iran werkt aan "de opbouw van een oostelijk terreurfront tegen Israël in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) door het financieren en bewapenen van terroristen en het smokkelen van geavanceerde wapens via Jordanië," zoals het deed in de Gazastrook en Libanon.

Volgens de Times of Israel zou de operatie langer kunnen gaan duren. Volgens bronnen in het leger gaat de antiterroristische operatie meerdere dagen duren, meldde de Israëlische krant vanmorgen.

Toegenomen spanningen op  Westelijke Jordaanoever
De situatie op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is aanzienlijk verslechterd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de islamistische Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook.

Ondertussen gaan de gevechten in de Gazastrook door, net als de pogingen om een staakt-het-vuren te bereiken en de resterende gijzelaars vrij te laten. Volgens berichten in de Israëlische media is er een Israëlische delegatie op weg naar Doha voor verdere besprekingen over een akkoord met Hamas. De indirecte onderhandelingen, waarbij Qatar, Egypte en de VS bemiddelen tussen de partijen in het conflict, liggen al maanden stil.

Kleuter breekt zeldzame 3500 jaar oude vaas in museum

In het Hecht Museum in Haifa, Israël, is een 3.500 jaar oude pot per ongeluk vernield door een vierjarig jongetje tijdens een museumbezoek. Het artefact, dat dateert uit de periode tussen 2200 en 1500 voor Christus, was bijzonder zeldzaam omdat het bijna volledig intact was. De pot werd tentoongesteld zonder beschermend glas, aangezien het museum gelooft dat het tonen van archeologische vondsten zonder barrières een bijzondere charme heeft.

Het incident gebeurde toen de jongen, nieuwsgierig naar de inhoud van de pot, deze iets naar zich toe trok, waardoor het op de grond viel en in stukken brak. De vader van de jongen, Alex, was geschokt toen hij zag dat zijn zoon naast de kapotte pot stond en kon aanvankelijk niet geloven dat zijn kind hiervoor verantwoordelijk was.

Nadat de jongen was gekalmeerd, besprak Alex het voorval met een beveiligingsmedewerker van het museum.

Het Hecht Museum heeft de familie uitgenodigd voor een rondleiding om hen gerust te stellen. Een specialist op het gebied van conservering is ingeschakeld om de pot te restaureren, zodat deze binnenkort weer op zijn plaats kan worden teruggezet.

Hoewel de vader opgelucht zal zijn om de pot hersteld te zien, betreurt hij het dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Ondanks dit zeldzame incident heeft het museum aangekondigd door te gaan met de traditie om objecten zonder glas te tonen.

De kapotte vaas (Foto: Hecht Museum)
De kapotte vaas (Foto: Hecht Museum)

Moordverdachte gepakt na val door plafond

In Memphis, Tennessee, heeft de politie een moordverdachte opgepakt op een wel heel opmerkelijke manier. Deario Wilkerson, die verdacht wordt van de moord op Troy Cunningham, werd gevonden nadat hij door het plafond van een woning viel waarin hij zich had verstopt. De 20-jarige Wilkerson werd al sinds april gezocht, nadat Cunningham werd doodgeschoten in wat leek op een gewelddadige confrontatie waarbij Cunningham's eigen wapen tegen hem werd gebruikt.

De arrestatie vond plaats op 26 augustus, toen federale agenten, na weken van onderzoek, een huis in Memphis omsingelden waar ze vermoedden dat Wilkerson zich schuilhield. Wilkerson probeerde zich in de woning te verbergen door zich in de zolder te verschansen. Tijdens de zoekactie gebeurde er echter iets onverwachts: de verdachte viel door het plafond en landde midden in de keuken van het huis. Het incident liet brokstukken en stof achter, maar Wilkerson raakte niet gewond door zijn val.

Na zijn arrestatie werd Wilkerson aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade en roekeloze bedreiging met een dodelijk wapen, in verband met de dood van Cunningham. Hij is één van de drie verdachten die betrokken waren bij het schietincident, waarbij Cunningham in zijn achterhoofd werd geschoten terwijl hij probeerde te vluchten. De andere verdachten worden nog gezocht.

Nadat hij door het plafond viel
Zo zag de keuken eruit na de val

Grote IT-storingen bij overheid en Eindhoven Airport

Sinds gisteravond kampen hulpdiensten en verschillende ministeries met een landelijke IT-storing, wat aanzienlijke problemen veroorzaakt in hun communicatie- en alarmeringssystemen. Ook Eindhoven Airport kampt met storingen, waardoor er voorlopig geen vliegverkeer mogelijk is.

112 is nog bereikbaar, maar hulpdiensten onderling hebben moeite om  te communiceren. De storing lijkt onder andere het P2000-alarmeringssysteem en het C2000-communicatienetwerk te treffen, waardoor agenten, de kustwacht, boa's en de Koninklijke Marechaussee problemen ervaren. Via C2000 staan deze diensten in contact met elkaar en met de meldkamers, terwijl P2000 gebruikt wordt om hulpverleners op te roepen. Hierdoor worden belangrijke processen verstoord.

De storing begon gisteravond rond half elf en sindsdien hebben hulpdiensten moeten overschakelen naar alternatieve communicatiemiddelen zoals telefoon en SMS. In de veiligheidsregio Utrecht heeft de storing vooralsnog geen grote problemen veroorzaakt, maar er is bezorgdheid over de gevolgen bij grootschalige incidenten. Volgens een woordvoerder zou een grote brand, bijvoorbeeld, extra moeilijkheden kunnen opleveren doordat de communicatie tussen hulpdiensten dan ernstig beperkt is.

Ook andere regio’s, zoals Rotterdam-Rijnmond, melden problemen. Daar is het contact met de meldkamer verstoord, maar men maakt gebruik van een noodsysteem om de impact te minimaliseren. Naast de hulpdiensten wordt ook DigiD getroffen door de storing, al is het nog onduidelijk of dit gerelateerd is aan de problemen bij de hulpdiensten.

Buiten de hulpdiensten heeft ook de luchtvaartsector te maken met ernstige verstoringen. Op Eindhoven Airport kunnen sinds vanochtend geen vluchten vertrekken of landen vanwege een netwerkstoring die vermoedelijk de verkeerstoren treft. De Koninklijke Luchtmacht bevestigde dat deze storing de afhandeling van vluchten onmogelijk maakt. De luchthaven heeft aangegeven dat er geen vliegverkeer mogelijk is totdat de oorzaak van de storing is vastgesteld en verholpen.

De precieze oorzaak van de storing blijft onduidelijk en het is nog onbekend hoelang de problemen zullen aanhouden.

Incel 17 jaar in cel wegens enorme kindermisbruikzaak

Een Australische incel die zich voordeed als een beroemde 15-jarige YouTuber heeft honderden meisjes over de hele wereld op grove wijze gechanteerd om ze zover te krijgen om steeds extremere seksuele handelingen voor de camera uit voeren. Hij is in veroordeeld tot 17 jaar cel.

De dader, Muhammad Zain Ul Abideen Rasheed, heeft schuld bekend aan 119 strafbare feiten die betrekking hebben op 286 slachtoffers uit 20 verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk. Bijna twee derde van de slachtoffers was jonger dan 16 jaar.

Tijdens de rechtszaak in Perth werd duidelijk dat de 29-jarige Rasheed zijn slachtoffers gevangen hield in een cyclus van steeds gruwelijker misbruik. Hij gebruikte bedreigingen om hen onder druk te zetten, door te dreigen compromitterende berichten en beelden naar hun familie en vrienden te sturen als ze niet deden wat hij vroeg.

De Australische autoriteiten beschouwen deze zaak als een van de ernstigste voorbeelden van sextortion die ooit is voorgekomen. "De onverschilligheid van deze man tegenover het lijden, de vernedering en de angst die hij zijn slachtoffers wereldwijd heeft aangedaan, maakt dit tot een van de meest walgelijke zaken van sextortion die ooit in Australië zijn vervolgd," zei David McLean, assistent-commissaris van de Australische federale politie. "Dit soort online-uitbuiting en -misbruik is bijzonder schadelijk en leidt tot trauma dat slachtoffers voor de rest van hun leven meedragen."

Toen ze dinsdag het vonnis uitsprak, zei rechter Amanda Burrows dat Rasheeds vergrijp zo ernstig was dat er nooit ‘een vergelijkbare zaak’ in het land heeft plaatsgevonden, aldus de Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Rasheed deed zich voor als een beroemde 15-jarige Amerikaanse YouTuber en begon een gesprek met zijn doelwitten, voordat hij hen betrok bij discussies over seksuele fantasieën. Hij dreigde hun antwoorden naar vrienden en familie te sturen, tenzij ze een reeks steeds extremere, vernederende seksuele handelingen zouden uitvoeren. Daarbij werden soms ook huisdieren en andere kinderen  uit de gezinnen van de slachtoffers betrokken.

De rechtbank stelde vast dat Rasheed betrokken was geweest bij misogyne online incelgemeenschappen en bij verschillende gelegenheden andere mensen had uitgenodigd, in één geval zelfs 98 tegelijk, om bij de schrijnende handelingen live mee te kijken.

Veel van de kinderen die werden afgeperst, vertelden hem dat ze suïcidaal waren. Een van hen stuurde zelfs beelden van automutilatie. Maar Rasheed bleef de kinderen chanteren ondanks hun "duidelijke nood" en "extreme angst", aldus de rechter.

Roze Red Bull-importeur krijgt boete

Een importeur van roze Red Bull-blikjes heeft een boete ontvangen van het Openbaar Ministerie. De boete is opgelegd omdat de blikjes verkocht werden zonder dat er statiegeld op werd geheven en zonder dat het officiële Nederlandse statiegeldlogo op het blikje staat. Dat is in strijd met de wet. Sinds de zomer van vorig jaar is statiegeld op blikjes in Nederland verplicht.

Gezien het om een eenmanszaak gaat, is de opgelegde boete relatief laag, namelijk 500 euro. Toch waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat de ondernemer rekening moet houden met de mogelijkheid dat hij hierdoor wel een strafblad kan krijgen. Voor grotere bedrijven kunnen de boetes aanzienlijk hoger oplopen, benadrukt de ILT.

Hoewel energiedrankjes in Nederland in diverse kleuren worden aangeboden, is de roze variant hier niet officieel verkrijgbaar. Door de opkomst van filmpjes op sociale media zoals Instagram en TikTok werd deze versie echter plotseling populair. In maart meldde RTL Nieuws al dat verschillende importeurs deze roze blikjes, voornamelijk uit Duitsland, zonder de juiste statiegeldverplichtingen naar Nederland haalden en via platforms zoals Marktplaats verkochten.

De ILT heeft inmiddels meerdere importeurs opgespoord die de statiegeldwet overtreden. Dit gebeurt niet altijd met opzet. Soms is er sprake van onwetendheid. "De importeurs krijgen een bepaalde termijn om de statiegeldregels door te voeren. Doen ze dit niet, dan krijgen ze een last onder dwangsom," aldus de ILT. Wanneer er sprake is van grote hoeveelheden, kunnen ook strafrechtelijke maatregelen worden genomen.

Update: SpaceX gaat vandaag toch niet naar grootste hoogte sinds '72

Na voorlopig een dag uitstel vanwege een heliumlek, zal als alles meezit morgen door SpaceX een ruimtevaartuig gelanceerd worden dat astronauten het verst in de ruimte zal brengen sinds de laatste maanmissie in 1972. De Polaris Dawn-missie is onder andere gericht op het uitvoeren van de eerste commerciële ruimtewandeling. Maar eerst worden vier astronauten naar een hoogte van ongeveer 1.400 kilometer gebracht, verder dan de mensheid sinds het Apollo-tijdperk is geweest.

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX en ondernemer Jared Isaacman staan aan het roer van deze ambitieuze missie, die gepland staat om vanaf het historische lanceerplatform 39A van NASA’s Kennedy Space Center in Florida te vertrekken. Dit platform is beroemd omdat het onder andere diende voor de lancering van Apollo 11, de missie die de eerste mensen op de maan zette.

Hoewel de Polaris Dawn-bemanning de maan niet zal bereiken, heeft de missie als doel om een nieuwe recordhoogte te vestigen voor commerciële ruimtevaart. Ter vergelijking, het internationale ruimtestation ISS bevindt zich op een hoogte van ongeveer 370 tot 460 kilometer, terwijl de Polaris Dawn-astronauten naar een baan van 1.400 kilometer boven de aarde zullen stijgen.

Een belangrijke uitdaging voor de missie is het passeren van de Van Allengordels, een gebied rondom de aarde dat vol geladen deeltjes zit. Onderzoek naar de effecten van kosmische straling op de gezondheid van astronauten vormt dan ook een cruciaal onderdeel van deze expeditie.

Het opvallendste aspect van Polaris Dawn is de geplande ruimtewandeling die op 700 kilometer hoogte zal plaatsvinden. Voor het eerst zullen commerciële astronauten de ruimte buiten hun ruimteschip verkennen, gekleed in speciaal ontworpen ruimtepakken van SpaceX. Tot nu toe was zo'n taak voorbehouden aan astronauten die waren opgeleid door overheidsinstanties zoals NASA of ESA. Tijdens de ruimtewandeling zal de cabine van het Crew Dragon-ruimteschip, waarmee de astronauten reizen, onder vacuümomstandigheden worden gebracht om de situatie in de ruimte na te bootsen. Twee van de vier bemanningsleden zullen via een luik naar buiten gaan en gedurende twee uur tests en experimenten uitvoeren in de open ruimte.

De lancering van Polaris Dawn zal plaatsvinden met behulp van de Falcon 9-raket, inmiddels de meest gebruikte raket in de geschiedenis van de ruimtevaart. Het ruimteschip Crew Dragon, dat de astronauten vervoert, wordt regelmatig ingezet door SpaceX om bemanningen naar het ISS te brengen.

Polaris Dawn is de eerste van een serie missies in het Polaris-programma, dat in 2022 werd aangekondigd door Jared Isaacman. Isaacman vloog eerder al als commandant van de Inspiration4-missie, de eerste ruimtevlucht uitgevoerd door burgerastronauten in een baan om de aarde. Voor de andere drie bemanningsleden van Polaris Dawn, Kidd Poteet, Sarah Gillis en Anna Menon, zal dit hun eerste ervaring in de ruimte zijn.

Net als de Inspiration4-missie dient Polaris Dawn niet alleen een wetenschappelijk, maar ook een filantropisch doel. De missie probeert geld in te zamelen voor het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis. Tijdens Inspiration4 werd naar verluidt 250 miljoen dollar opgehaald voor dit onderzoeksziekenhuis. De lancering en missie van Polaris Dawn kunnen live worden gevolgd via de website van SpaceX, socialemediaplatform X en YouTube. Ook op FOK! zullen we morgen verslag doen van de missie, mits de lancering dan wél plaatsvindt. 

Update 7.50 uur: en de lancering gaat dus weer niet door. SpaceX laat weten: "SpaceX heeft besloten af te zien van de geplande lanceringen van de Falcon 9-missie Polaris Dawn op woensdag 28 augustus en donderdag 29 augustus vanwege ongunstige weersvoorspellingen in de landingsgebieden voor de kust van Florida. De teams van SpaceX blijven de weersomstandigheden nauwlettend volgen om te zorgen voor veilige lanceer- en terugkeeromstandigheden."

Steeds meer mensen willen geen orgaandonor zijn

Sinds de invoering van de nieuwe donorwet in 2020 hebben 10,6 miljoen volwassen Nederlanders hun keuze met betrekking tot orgaandonatie geregistreerd in het donorregister. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt echter dat steeds meer mensen ervoor kiezen om geen toestemming te geven voor orgaandonatie.

Van de mensen die hun keuze hebben vastgelegd, zijn er ongeveer 4,8 miljoen die toestemming voor orgaandonatie geven, 1,5 miljoen mensen laten de keuze aan hun nabestaanden en 4,3 miljoen mensen geven expliciet geen toestemming. 3,3 miljoen mensen hebben geen keuze geregistreerd. In deze gevallen geldt de wettelijke regel dat zij, zolang zij geen expliciete keuze hebben vastgelegd, bij overlijden als potentiële orgaandonoren kunnen worden beschouwd. Hun nabestaanden hebben dan het laatste woord.

Daartegenover staat dat een aanzienlijk aantal mensen, namelijk 4,3 miljoen, heeft vastgelegd dat zij geen toestemming geven voor orgaandonatie. Bovendien hebben 1,5 miljoen mensen ervoor gekozen om de beslissing over hun orgaandonatie over te laten aan een ander, zoals een nabestaande.

De cijfers van het CBS laten verder zien dat er een significant verschil is tussen mensen van Nederlandse herkomst en mensen die in het buitenland zijn geboren. Volwassenen die in het buitenland zijn geboren, geven namelijk bijna twee keer zo vaak aan dat ze geen donor willen zijn, vergeleken met mensen van Nederlandse herkomst.

Dit patroon is vooral duidelijk bij Nederlanders die in Marokko, Turkije of Suriname zijn geboren. Van de Nederlanders geboren in Marokko heeft maar liefst 96 procent aangegeven geen toestemming te geven voor orgaandonatie. Voor in Turkije geboren Nederlanders ligt dit percentage op 89 procent en onder in Suriname geboren Nederlanders 78 procent.

Ook bij mensen die in Nederland zijn geboren maar van wie de ouders van buitenlandse afkomst zijn, is dit verschil zichtbaar. Zo geeft 76 procent van de mensen die in Nederland zijn geboren en van wie beide ouders in Suriname zijn geboren aan geen orgaandonor te willen zijn. Wanneer één ouder in Suriname is geboren en de andere in Nederland, daalt dit percentage naar 53 procent.

Het CBS geeft geen inzicht in de redenen waarom bepaalde groepen vaker kiezen voor 'nee' in het donorregister. Toch spreekt het statistiekbureau van een zorgwekkende ontwikkeling, omdat dit kan leiden tot een tekort aan geschikte donororganen voor deze specifieke bevolkingsgroepen. De kans op een succesvolle 'match' tussen donororgaan en ontvanger is namelijk het grootst wanneer donor en ontvanger een vergelijkbare etnische achtergrond delen.

NSFB*: de snelle stofwisseling van kuikentjes

Bent u nog niet helemaal klaar met het ontbijt tot u nemen? Dan adviseer ik om nog maar even niet te klikken en hier straks even terug te komen.

Onderstaande video demonstreert de uiterst snelle stofwisseling van kuikentjes. Zodra er voedsel in gaat, komt er aan de andere kant het restant van de vorige maaltijd alweer uit.

Is het na uw ontbijt ook alweer tijd om u van de avondmaaltijd van gisteren te ontlasten?

FOK! Wat een weer: de zomer op volle toeren

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig. Het blijft droog. Er staat een zwakke wind uit het oosten tot zuidoosten.

Vanmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 27°C in het noorden tot 30°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig.

Komende nacht is het droog. Met minima van ongeveer 17°C is het een zachte nacht. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit het westen. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Mooie stranden in Tavira Portugal (Foto: qltel)
Mooie stranden in Tavira Portugal ((Archief)foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Vuelta: Etappe 11 - Heuvelrit rond de sponsor

De tiende etappe van de Vuelta a España leverde weer een zege op voor Wout van Aert, zijn derde alweer. Vandaag krijgen we weer een lastige etappe te zien, met een aantal pittige klimmetjes en met de start én finish rond de technologische campus van een van de grote sponsoren.

We starten en finishen bij de toko van Cortizo, een of ander bedrijf dat zich bezig houdt met zaken als aluminium en PVC. In de omgeving van Padron, de stad waar deze campus ligt, is een 166 kilometer lange rit uitgetekend, met al in de eerste dertig kilometer twee kleine edoch pittige klimmetjes.

De Puerto San Xusto volgt daarna, ruim tien kilometer aan dik vier procent. Vervolgens krijgen we een afdaling en een overbrugging naar de Puerto Aguasantas: 5,6 kilometer aan ruim zes procent, om vervolgens koers te zetten naar de finishlijn en van daar nog eens over de Aguasantas te rijden.

Als die achter de rug is volgen nog wat pittige heuvels, met als scherprechter de Puerto Cruxeiras van bijna drie kilometer aan ruim negen procent. De finish ligt kort na de afdaling en wordt zo rond half zes verwacht - de start staat voor ongeveer kwart voor twee op de planning.

Voor een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing - en een uitgebreide blik op de hoofdsponsor - kun je uiteraard terecht op het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Stikstofproblematiek voorlopig nog niet opgelost

Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd een methode te ontwikkelen waarmee kleinere projecten kunnen worden vrijgesteld van de strikte stikstofregels. Provinciale overheden hadden onderzoekers van TNO en de Universiteit van Amsterdam de opdracht gegeven om een drempelwaarde te bepalen, waaronder geen stikstofvergunning nodig zou zijn. Ondanks hun inspanningen hebben de onderzoekers zo'n grens niet kunnen vaststellen. Wel geven zij aan dat verder onderzoek nodig is om mogelijk alsnog een verantwoorde, maar ruimere ondergrens te vinden.

Het gevolg is dat boeren en bedrijven nu voor vrijwel elke vorm van nieuwe stikstofuitstoot een vergunning moeten aanvragen. Zelfs kleine uitbreidingen, zoals bij een boerderij, vereisen een vergunning als er meer dan 0,005 mol stikstof per hectare per jaar terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden. In de praktijk betekent dit dat vrijwel elk project, van agrarische bedrijven tot infrastructuurprojecten, onder deze strenge regelgeving valt.

Dit was echter niet altijd het geval. Voor 2019 gold een veel hogere drempelwaarde. Destijds was alleen een vergunning nodig als een project meer dan 1 mol stikstof per hectare per jaar uitstootte, wat ongeveer 200 keer hoger lag dan de huidige norm. Projecten onder die grens konden volstaan met een eenvoudige melding. De overheid rechtvaardigde deze aanpak destijds door te wijzen op toekomstige maatregelen die de stikstofuitstoot zouden verminderen. Maar deze regeling werd later ongeldig verklaard door de Raad van State, na juridische stappen van diverse natuurorganisaties, waaronder Mobilisation for the Environment. De Raad van State oordeelde dat het vooruitlopen op verwachte toekomstige reducties in stikstofuitstoot onwettig was.

Sindsdien blijft de vraag bestaan of het mogelijk is om juridisch gezien toch een ruimere ondergrens te hanteren. Minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) heeft aangegeven dat het vaststellen van zo’n nieuwe ondergrens een van haar prioriteiten is. In december riep de Tweede Kamer het kabinet zelfs op om de oude grens van 1 mol per hectare per jaar weer in te voeren, op voorwaarde dat de Raad van State hiermee akkoord zou gaan. Dit blijft echter een complexe kwestie. De wet staat momenteel alleen extra stikstofuitstoot toe als deze gecompenseerd wordt door elders de uitstoot te verminderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de huidige grens niet wetenschappelijk is onderbouwd. De modellen die worden gebruikt om de stikstofverspreiding te berekenen, kunnen niet met zekerheid vaststellen of stikstofuitstoot van bijvoorbeeld een boerderij daadwerkelijk in natuurgebieden terechtkomt die tientallen kilometers verderop liggen, terwijl dit wel de basis vormt voor de huidige regelgeving. Desondanks hebben de wetenschappers onvoldoende bewijs gevonden om nu een nieuwe, hogere drempelwaarde voor te stellen. Ze denken echter dat het mogelijk is om zo'n grens wetenschappelijk te onderbouwen, mits er meer onderzoek wordt gedaan.

Hoewel de huidige modellen volgens de onderzoekers geen wetenschappelijke fouten bevatten, zijn ze wel gebaseerd op beperkte kennis en aannames. Dit betekent dat nieuw onderzoek nodig is om beter inzicht te krijgen in de verspreiding van stikstof. Dit onderzoekstraject kan echter jaren duren voordat het tot bruikbare resultaten leidt.

Minister Wiersma toont zich positief over de mogelijkheid van vervolgonderzoek, ook al heeft het nog geen directe oplossing opgeleverd in de vorm van een nieuwe ondergrens. Ze benadrukt dat ze, samen met de provincies, actief zal werken aan het benutten van alle mogelijke opties om tot een ondergrens te komen.

Zelfs als zo'n nieuwe grens uiteindelijk wordt vastgesteld, blijft een definitieve oplossing voor de stikstofproblematiek in Nederland ver weg. Een nieuwe ondergrens zou weliswaar enige verlichting kunnen bieden, maar tegelijkertijd leidt deze tot nieuwe stikstofuitstoot. Ondertussen is het nog onduidelijk hoe de uitstoot op andere plekken voldoende kan worden verminderd om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
special
Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024
©FOK.nl e.a.