AfD kiest Weidel officieel als kanselierskandidaat
In Riesa, een stad in het oosten van Duitsland, heeft de rechts-radicale politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) tijdens haar partijcongres Alice Weidel officieel gekozen als bondskanselierskandidaat voor de Bondsdagverkiezingen van 23 februari. De bijeenkomst, die oorspronkelijk om 10.00 uur had moeten beginnen, liep uren vertraging op vanwege massale protesten en blokkades rondom de congreslocatie. Ondanks de logistieke uitdagingen was de benoeming van Weidel uiteindelijk unaniem, met daarop volgend een staande ovatie van de aanwezige partijleden.
De protesten, georganiseerd door linkse activisten, trokken naar schatting 10.000 tot 12.000 deelnemers. Demonstranten hadden toegangsroutes naar de locatie geblokkeerd, waardoor veel congresgangers, waaronder Weidel zelf, moeite hadden om op tijd te arriveren. De politie was massaal aanwezig met waterkanonnen, drones en een helikopter om de orde te handhaven. Volgens berichten schroefden demonstranten ventielen van politieauto’s los en lieten zij banden leeglopen. De politie greep meerdere keren in, onder meer met het gebruik van pepperspray, om blokkades op kruispunten te verwijderen en voertuigen vrij te maken. Een groot deel van de demonstranten protesteerde vreedzaam in de daarvoor aangewezen vakken bij het congrescentrum.
Alice Weidel, die al jaren een prominent gezicht is binnen de AfD, nam in haar toespraak geen blad voor de mond. Ze beloofde Duitsland ‘weer sterk, rijk en veilig’ te maken en uitte scherpe kritiek op de gevallen ‘stoplichtcoalitie’ van sociaaldemocraten, liberalen en groenen, evenals op de christendemocraten van de CDU/CSU, die volgens haar in verschillende deelstaten ‘slecht werk’ leveren. Ze stelde dat de AfD een alternatief zou bieden dat in staat is om Duitsland uit de huidige politieke en economische problemen te halen.
Weidel maakte ook haar beleidsvoornemens duidelijk. Zo wil ze een einde maken aan de bouw van windturbines en de Nord Stream-pijpleiding voor Russisch aardgas weer in gebruik nemen. Daarnaast pleitte ze voor een streng migratiebeleid, geïnspireerd door plannen in Nederland en Hongarije om afstand te nemen van het gezamenlijke Europese asielbeleid. Ze verklaarde dat onder haar leiderschap ‘de Duitse grenzen gesloten’ zullen zijn.
De benoeming van Weidel als bondskanselierskandidaat is een belangrijke mijlpaal voor de AfD, aangezien de partij voor het eerst in haar geschiedenis een eigen kandidaat naar voren schuift. Weidel is een opvallende verschijning binnen de partij, niet alleen vanwege haar openlijke homoseksualiteit (zij woont samen met haar partner en hun twee kinderen in Zwitserland), maar ook omdat zij een van de weinige prominente vrouwen is in de door mannen gedomineerde partij. Haar benoeming werd krachtig ondersteund door mede-partijvoorzitter Tino Chrupalla, die verklaarde dat Weidel ‘de toekomstige bondskanselier’ is en dat de partij zich zal richten op het behalen van meer dan 20 procent van de stemmen.
In de peilingen staat de AfD momenteel op de tweede plaats, met ongeveer 20 procent van de stemmen, ruim achter de CDU/CSU. Hoewel de partij groeiende steun geniet, lijkt regeringsdeelname uitgesloten, aangezien alle andere grote partijen hebben aangegeven niet met de AfD te willen samenwerken vanwege haar rechts-radicale en in sommige gevallen als extreemrechts beoordeelde standpunten. Toch blijft de partij optimistisch en hoopt zij haar electorale basis verder uit te breiden.
Een opmerkelijk element van het congres was de betrokkenheid van Elon Musk. De Amerikaanse miljardair en CEO van Tesla heeft zich de afgelopen weken uitgesproken als supporter van de AfD. Musk, die steeds actiever betrokken raakt bij Europese politiek, deelde een livestream van het congres op zijn sociale mediaplatform X, waar meer dan 1,4 miljoen mensen naar keken. Eerder deze maand sprak hij al zijn steun uit voor de AfD in een opiniestuk en kort geleden ging hij in gesprek met Weidel in een wereldwijde livestream. Musk prees de partij en noemde die ‘de enige hoop om Duitsland te redden’. Zijn steun zorgt voor extra internationale aandacht en biedt de partij mogelijk meer legitimiteit onder rechts-conservatieve kiezers.
Terwijl de AfD haar congres voortzette, vonden elders in Duitsland ook politieke bijeenkomsten plaats. Zo hield de sociaaldemocratische SPD een congres in Berlijn, waar Olaf Scholz opnieuw werd benoemd tot partijleider en bondskanselierskandidaat. Scholz benadrukte in zijn toespraak het belang van ‘Made in Germany’ en riep zijn partijgenoten op om te vechten voor de belangen van ‘gewone mensen’. Ook de CDU kwam samen in Hamburg, terwijl de links-nationalistische partij van oud-Linke-politicus Sahra Wagenknecht morgen een congres organiseert in Bonn.