Netanyahu: 'bombardement vluchtelingenkamp Rafah is tragische vergissing'

Volgens Palestijnse berichten zijn zondag 45 mensen omgekomen omgekomen bij een Israëlische luchtaanval nabij de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Het Palestijnse presidentschap beschuldigde Israël ervan opzettelijk een kamp voor vluchtelingen in de buurt van Rafah aan te hebben gevallen en sprak van een 'gruwelijk bloedbad'.

Update 21.15 uur: De Israëlische premier Netanyahu heeft de luchtaanval op het tentenkamp in Rafah omschreven als een “tragische vergissing”. Hij kondigde een onderzoek aan in het Israëlische parlement.  

In reactie op de aanval zei de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas dat zij niet langer zou deelnemen aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Eerdere berichtgeving: Het Israëlische leger zei dat de aanval gericht was op een “Hamas-complex in Rafah, waar belangrijke Hamas-terroristen actief waren.” De aanval met precisiemunitie zou gericht zijn tegen legitieme doelen. “Precieze informatie van inlichtingendiensten” zouden hebben aangegeven dat Hamas het vluchtelingenkamp gebruikte. Volgens het Israëlische leger kwamen bij de aanval twee hoge Hamas-vertegenwoordigers om het leven.

Verschillende Arabische staten hebben de Israëlische luchtaanval op het tentenkamp veroordeeld. Egypte beschuldigde Israël ervan het tentenkamp opzettelijk aan te vallen en sprak van een nieuwe flagrante schending van het internationaal recht. 

Qatar maakt zich zorgen dat de aanval de inspanningen om een staakt-het-vuren te bereiken zou belemmeren. Ook Jordanië en Koeweit uitten kritiek. Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de "aanvallen op weerloze burgers in de Gazastrook in de meest krachtige bewoordingen". De Golfstaat verwierp categorisch de "voortdurende flagrante schendingen" van alle internationale resoluties door Israël. Soortgelijke harde woorden kwamen van buurland Koeweit.

EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Borrell, de Franse president Macron en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock riepen de Israëlische regering op om het offensief in Rafah te stoppen. De Italiaanse minister van Defensie Crosetto zei dat de Israëlische aanvallen niet langer te rechtvaardigen waren.

Volgens de laatste Palestijnse berichten zijn 45 mensen gedood bij de beschieting van het tentenkamp. Israëls hoogste militaire aanklager noemde de luchtaanval "zeer ernstig" en kondigde een onderzoek aan.