Eerste World Cup-zege biatleet Strømsheim, Simon klopt landgenote in achtervolging

In het Duitse Oberhof zijn zaterdag de achtervolgingen afgewerkt in het World Cup-weekeinde voor de biatleten aldaar. De omstandigheden waren lastig, met papperige sneeuw, maar dat maakte de wedstrijden zeker niet minder vermakelijk.

Mannen
De Duitser Benedikt Doll won de sprint en mocht als eerste vertrekken, maar hij opende met maar liefst drie missers bij schietbeurt één en was vanaf dat moment nagenoeg kansloos. De Noren Endre Strømsheim en Johannes Thingnes Bø, komend van plek drie en vier, namen het heft in handen met tien treffers in de twee liggende schietbeurten, maar bij schietbeurt drie haakte Bø met een misser af.

Strømsheim ging zo in zijn eentje op weg naar de laatste schietbeurt, maar liet daar twee schijven staan, waardoor zijn als tweede gestartte landgenoot Sturla Holm Lægreid - goed voor in totaal twee eerdere missers - aan kon sluiten. Strømsheim liet zich echter niet kennen en met een indrukwekkende aanval ging hij er in de slotronde vandoor voor zijn eerste World Cup-zege, ruim voor Lægreid. De volgende Noor, Johannes Dale-Skjevdal, kwam van plek dertien met slechts één misser opzetten naar de derde plek, Tarjei Bø werd vierde en Johannes Bø maakte de Noorse top-5 compleet.

Vrouwen
De in supervorm verkerende Française Justine Braisaz-Bouchet begon weer overtuigend: tien treffers in liggende positie en zo een ruime voorsprong. Bij schietbeurt drie liet ze een schijf staan, maar hield ze landgenote Julia Simon en diens ene misser nog altijd op afstand, maar bij de vierde schietbeurt ging het fout: Braisaz-Bouchet liet twee schijven staan, Simon hield het daar bij één misser en wist de enigszins moegestreden Braisaz-Bouchet achter zich te houden in de slotronde.

Achter het Franse duo werd gestreden om plek twee en die ging uiteindelijk na een mooie strijd naar Ingrid Landmark Tandrevold. De Noorse kwam van plek zeventien, schoot twee keer mis en wist in de slotronde op fraaie wijze af te rekenen met de van plek elf gekomen Zweedse Elvira Öberg. De Française Lou Jeanmonnot kwam net tekort en werd vijfde, haar landgenote en World Cup-debutante Jeanne Richard lag lang op podiumkoers, maar eindigde na twee missers in de laatste schietbeurt op een - overigens nog altijd zeer indrukwekkende - negende plek.