Zaterdagavond rond 22.30 uur vond er een explosie plaats bij een woning aan de Buffelstraat. Kort daarna werden een 21-jarige man en een 14-jarige jongen aangehouden.
De bewoners waren thuis tijdens de explosie, maar raakten gelukkig niet gewond. De voorgevel van de woning was zwartgeblakerd na de explosie. Al snel bleek dat de verdachten waren weggereden in een auto. De vermoedelijke vluchtauto werd gelokaliseerd aan de Abraham van Rijckevorselweg en daar werden de twee inzittenden van de auto aangehouden. Het gaat om een 21-jarige man en een 14-jarige jongen, beiden uit Ridderkerk. Ook de auto werd in beslag genomen voor onderzoek. Onderzoek naar de toedracht en betrokkenheid van de aangehouden verdachten is in volle gang.
Een grote brand in een kamp voor Rohingya-vluchtelingen in Kutupalong in Bangladesh heeft duizenden mensen dakloos gemaakt. De brand woedde in de vroege uren van zondagochtend in het vluchtelingenkamp in het zuidoosten van het land, dat dicht is gebouwd met onderkomens van bamboe en zeildoek, zei vluchtelingencommissaris Mizanur Rahman. "Ten minste 711 onderkomens zijn volledig verbrand en 63 gedeeltelijk beschadigd," voegde Rahman eraan toe. 4.000 mensen zijn dakloos geworden door de brand.
Er zijn geen slachtoffers gevallen, vervolgde de vluchtelingencommissaris. De brand is nu onder controle. Volgens Rahman is er een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand: "We vermoeden dat het om brandstichting gaat." De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) verklaarde steun te verlenen aan de slachtoffers van de brand.
Honderden hutten werden verwoest voordat brandweerlieden het vuur na meer dan drie uur blusten in de vroege uren van zondagochtend, vertelde een politiewoordvoerder aan het Duitse persbureau. Er waren geen meldingen van gewonden of doden.
Ongeveer een miljoen Rohingya leven in de grootste vluchtelingenkampen ter wereld in het district Cox's Bazaar in het zuidoosten van Bangladesh. Honderdduizenden ontvluchtten hun overwegend boeddhistische thuisland Myanmar in 2017, toen het leger een offensief begon tegen de moslimminderheid. De VN omschrijft hun vervolging als genocide. Het arme Bangladesh hoopt desondanks dat ze zullen terugkeren naar Myanmar. Tot nu toe zijn verschillende repatriëringspogingen echter mislukt vanwege zorgen over de veiligheid van de vluchtelingen. Ze hadden hun staatsburgerschap verloren door een wet die in 1982 door de militaire junta van Myanmar werd aangenomen. Volgens de VN werden ze hierdoor de grootste staatloze groep ter wereld, ook al woonden ze al generaties lang in Myanmar.
In het Italiaanse Val di Fiemme is zondagmiddag de Tour de Ski tot een ontknoping gekomen. De zevende en laatste etappe voerde het peloton de machtige en vooral bizar zware Alpe Cermis op, wat zoals elk jaar weer een enorm slagveld opleverde.
Vrouwen
Zoals te verwachten viel bleef het veld grotendeels bij elkaar tot het begin van de slotklim, een paar kilometer voor de finish. Op die klim voerde de Noorse Heidi Weng het tempo op, als sterk klimmer wilde zij vanaf plek zes in het klassement een gooi doen naar het podium. Ze kreeg de Amerikaanse klimspecialist Sophia Laukli met zich mee, terwijl de andere grote specialist, de Française Delphine Claudel, het niet bij kon benen.
Weng en Laukli sloegen een fors gat en met de finish langzamerhand in zicht sloeg Laukli op indrukwekkende wijze toe. Ze liet Weng achter en 'sprintte' naar haar eerste World Cup-zege, als vijfde Amerikaanse vrouw ooit. Weng kwam op 17 seconden binnen, Claudel werkte zich nog naar de derde plek op 37 seconden van Laukli, voor de Finse Kerttu Niskanen, de indrukwekkende Patricija Eiduka uit Letland en de Amerikaanse Jessie Diggins.
Diggins mocht een ruime minuut verliezen op Weng, maar hield de schade keurig beperkt tot iets meer dan een halve minuut en pakte zo na 2021 voor de tweede keer de eindzege in de Tour de Ski. Niskanen steeg van de vierde plek naar plek drie, doordat de Zweedse titelverdedigster Frida Karlsson het op de slotklim niet meer vol kon houden, zij moest genoegen nemen met de vierde plek.
Mannen
Wat de eindzege betreft was het bij de mannen niet zo spannend: de Noor Harald Østberg Amundsen moest zorgen dat hij niet totaal in elkaar stortte en dan zou zijn eerste Tourzege een feit zijn, zo geschiedde. Amundsen zat zelfs geruime tijd in de kopgroep van vijf, met verder de Duitse klimgeit Friedrich Moch, de sterke Franse klimmers Jules Lapierre en Hugo Lapalus én de Nederlands-Oostenrijkse kilometervreter Mika Vermeulen, onder wiens tempo de kopgroep zelfs ontstond.
Vermeulen moest het verschroeiende tempo van met name Moch en Lapierre laten gaan, net als Amundsen en Lapalus, maar kwam wel op een bijzonder indrukwekkende vierde plek over de meet, voor eindwinnaar Amundsen. Voorin moest Moch het hoofd buigen voor Lapierre, die zijn eerste World Cup-zege boekte. Voor hem én Moch was het ook het tweede World Cup-podium, beiden werden op de Alpe Cermis al eens derde. Lapalus eindigde dit keer als derde.
In het eindklassement ging de winst dus naar Amundsen, maar Moch steeg van de vijfde plek nog naar plek twee. Hij begon met dezelfde tijd als Lapalus en de Fransman ging ook voorbij de Noor Martin Løwstrøm Nyenget naar plek drie, waardoor het podium flink werd opgeschud.
De politie heeft in totaal 156 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie (OM) aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de parketten van het OM. Het gaat om een kleine daling ten opzichte van vorig jaar; toen werden op 1 januari 2023 161 verdachten aangeleverd bij het OM.
In 104 zaken betreft het geweld tegen personen, waarvan 54 keer geweld tegen hulpverleners. Ook was er 36 maal sprake van geweld tegen goederen. In 16 gevallen gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.
Geweld tegen hulpverleners
Procureur-generaal Guus Schram: ‘Het aantal zaken met betrekking tot geweld tegen hulpverleners dat tot nu toe bij het OM is aangeleverd is iets lager vorig jaar. Het aantal zaken zegt niets over het aantal slachtoffers, omdat bij verschillende incidenten grote groepen agenten tegelijk zijn bekogeld met zwaar vuurwerk. Hulpverleners staan elke dag weer klaar om mensen te helpen en onze samenleving veiliger te maken. Zij moeten hun werk ongestoord kunnen doen. Wij blijven daarom prioriteit geven aan de opsporing en vervolging van de verdachten die geweld tegen hulpverleners gebruiken.’
Passende afdoening
Het OM kan een zaak zelf afdoen, en een verdachte bijvoorbeeld een boete of een taakstraf opleggen, maar kan een verdachte ook laten voorkomen bij een rechter. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen hulpverleners worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht en wordt een hogere straf geëist. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de eis van de officier van justitie. De parketten communiceren zelf over eventuele snelrechtzittingen.
Inbeslaggenomen illegaal vuurwerk
De politie en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) namen in 2023 78.895 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag. Dat is een flinke daling vergeleken met het jaar ervoor, toen sprake was van een recordvangst van 684.440 kilo. In de vuurwerkbarometer van het OM is te zien hoeveel de opsporingsdiensten in de afgelopen jaren aan illegaal vuurwerk in beslag hebben genomen.
De beste slalomskiërs- en skiesters van de wereld kwamen zondag weer in actie in de World Cup. De vrouwen deden dat op de Podkorenpiste in het Sloveense Kranjska Gora, de mannen streden om de winst op de prestigieuze Chuenisbärgli in het Zwitserse Adelboden.
Slalom vrouwen, Kranjska Gora
Petra Vlhova was lekker bezig, in run één was de Slowaakse de snelste. Lena Dürr uit Duitsland en de over de finishlijn tuimelende Kroatische Leona Popovic volgden op 0,26 seconden, voor de Zweedse Sara Hector (+0,71), de Amerikaanse Paula Moltzan (+0,80), het Oostenrijkse duo Katharina Liensberger (+0,89) en Katharina Huber (+0,95) en de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,97).
De Nederlandse Kiara Derks plaatste zich met plek 48 niet voor de tweede run, maar dat deed ook de 'grand dame' van het slalomskiën niet: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin maakte een uiterst zeldzame fout en finishte niet, wat haar nota bene voor het laatst gebeurde op de Olympische Spelen in Beijing twee jaar geleden.
Swenn Larsson finishte in run twee niet, Huber leverde wat plekken in en zo bleef de leiding in handen van de Amerikaanse AJ Hurt, die van ver buiten de top-10 kwam. Liensberger kwam 0,66 seconden tekort na een flinke fout, Moltzan eindigde op 0,36 seconden van Hurt en Hector was 0,51 seconden langzamer. Op het alsmaar slechter wordende onderste deel maakte Popovic een dusdanig grote fout dat ze kansloos was, wat voor Hurt betekende dat haar eerste World Cup-podium een feit was.
Dürr knokte zich met pijn en moeite door de laatste poortjes en met 0,15 seconden pakte de Duitse dan de leiding over, met alleen Vlhova nog bovenaan de piste. Vlhova had er vervolgens geen moeite mee en met 0,72 seconden pakte ze de overwinning, waardoor ze optimaal profiteerde van Shiffrin's uitvalbeurt. Dürr werd tweede, Hurt mocht haar derde plek vieren.
Slalom mannen, Adelboden
Het was een spannende eerste run, waarin twee jonge Noren bovenaan eindigden: Alexander Steen Olsen was de snelste, vijf honderdsten van een seconde voor landgenoot Atle Lie McGrath. De verrassende Italiaan Tommaso Sala volgde op 0,23 seconden en ook de Duitser Linus Strasser (+0,38), de Oostenrijker Manuel Feller (+0,45), Samuel Kolega uit Kroatië en de Noor Henrik Kristoffersen (beiden +0,50) maakten nog volop kans, net als twee van de thuisfavorieten, de boomlange Ramon Zenhäusern (+0,65) en Marc Rochat (+0,72).
In run twee kwam Rochat achter de Oostenrijkse leider Dominik Raschner terecht, Zenhäusern ging flink de fout in en zakte fors weg. Kristoffersen was lekker onderweg, maar maakte een grote fout en was kansloos en met 0,26 seconden kwam ook Kolega niet aan Raschner's tijd. Feller nam met 0,23 seconden dan eindelijk de leiding over van zijn landgenoot, met nog vier mannen bovenaan de Chuenisbärgli.
Strasser kwam 0,30 seconden tekort en verloor twee plekken, Sala leverde er met 0,52 seconden vijf in. McGrath liet een goede run zien, maar kwam 0,02 seconden tekort om Feller voor te blijven. Het was zo aan Steen Olsen om het af te maken, maar de Noor ging al snel onderuit en dus pakte Feller zijn tweede overwinning van het seizoen, voor McGrath en Raschner, die zo zijn tweede World Cup-podium pakte.
Mathieu van der Poel heeft voor de tiende keer dit seizoen gewonnen. De Nederlandse wereldkampioen was ook in Zonhoven oppermachtig en won ruim voor Joris Nieuwenhuis en Laurens Sweeck.
Mathieu van der Poel ging als grote favoriet van start in Zonhoven. De Nederlandse wereldkampioen had al zijn andere crossen gewonnen dit seizoen, maar deed het in de beginfase rustig aan. In de eerste drie rondes kwam Van der Poel niet aan de leiding en reed hij mee in de wielen van zijn concurrenten.
Joris Nieuwenhuis reed meermaals op kop samen met Laurens Sweeck. Pim Ronhaar had niet de beste start, maar zou later ook aansluiten bij de kopgroep. Maar in de vierde ronde plaatste Van der Poel zijn versnelling en kwam niemand ook maar enigszins in de buurt van de Nederlander. De wereldkampioen nam direct een mooie voorsprong en reed solo naar zijn tiende zege van het seizoen. In de achtergrond reed Nieuwenhuis naar een tweede plaats, voor Seeck. Ronhaar kwam als vierde over de finish.
In Heerenveen is zondag het Europees kampioenschap afstanden afgesloten. De middag werd geopend met een ploegenachtervolging, gevolgd door drie reguliere afstanden en nog de twee wedstrijden op de massastart.
Ploegenachtervolging vrouwen
In tegenstelling tot bij de mannen, rijdt Nederland bij de vrouwen wél met de in principe sterkst mogelijke opstelling: Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud waren drie klasses beter dan de rest en wonnen in 2:55,70 minuten het goud. Zilver ging na een zenuwslopende strijd naar Josephine Schlörb, Josie Hofmann en Lea Scholz uit Duitsland (3:02,33), voor een uiterst zeldzame internationale schaatsmedaille voor Zwitserland. Jasmin Güntert, Kaitlyn McGregor en Ramona Härdi waren met 3:02,40 minuten één honderdste van een seconde sneller dan Italië.
1500m mannen
De eerste rit waarin het echt serieus hard ging was rit acht: Peder Kongshaug reed een indrukwekkend vlakke race en met 1:44,25 minuten mocht hij naar de rest gaan kijken. Patrick Roest startte te langzaam, zelfs met zijn fantastische slotronde was duidelijk dat hij het niet ging halen: 1:44,40 minuten. Kjeld Nuis nestelde zich daar nog tussen, met 1:44,34 kwam ook hij na een net iets te trage start tekort. Goud was zo voor Kongshaug, met Nuis en Roest ook op het podium en Wesly Dijs in 1:45,55 op plek vijf.
1000m vrouwen
Isabel Grevelt kwam vroeg in actie en met 1:15,94 deed ze het bepaald niet verkeerd. De tijd bleef bovenaan staan tot de achtste rit, waarin Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-De Jong elkaar opstuwden naar 1:14,45 en 1:15,04 minuten. In de slotrit ging Grevelt's medaillehoop helaas nog het putje in: de Oostenrijkse Vanessa Herzog pakte met 1:15,74 het brons, Grevelt werd vierde.
500m mannen
Stefan Westenbroek kwam al in rit één in actie en met 34,93 zette hij gelijk een prima tijd neer. Piotr Michalski uit Polen kwam daar één honderdste op tekort, maar favoriet Jenning de Boo zette het stadion even later écht in vuur en vlam: de tiener en Nederlands kampioen haalde uit met 34,48 seconden, terwijl de Est Marten Liiv hem volgde naar 34,78 seconden. In de slotrit ging de Pool Marek Kania met 34,86 seconden nog naar het brons, maar goud was voor De Boo, met zilver voor Liiv. Westenbroek werd vierde, Janno Botman negende (35,21).
Massastart vrouwen
Al na een paar rondjes ging de in topvorm verkerende Marijke Groenewoud er vandoor, ze kreeg Michelle Uhrig uit Duitsland mee. De twee bouwden een prima voorsprong op en met een ronde te gaan was wel duidelijk dat de winst naar Groenewoud ging - Uhrig kon haar tempo niet meer volgen. In het peloton zette Irene Schouten de eindsprint in, waarbij alleen Francesca Lollobrigida kon volgen, maar de Italiaanse moest het doen met een - zeker wel mooie - bronzen medaille. Goud was voor Groenewoud, zilver voor Schouten.
Massastart mannen
De Pool Artur Janicki was de vroege aanvaller, die ook enigszins voorspelbaar bijgehaald werd door de grote groep. In die groep ging het echter met een paar ronden te gaan flink fout, met Bart Hoolwerf en de Fransen Matthieu Belloir en Timothy Loubineaud als slachtoffers. De wedstrijd ging door en na een fraaie sprint pakte de Belg Bart Swings de Europese titel, voor de verrassende Oostenrijker Gabriel Odor en Allan Dahl Johansson uit Noorwegen. Marcel Bosker moest het doen met een tiende plek.
Puck Pieterse heeft de Wereldbekermanche in Zonhoven gewonnen. De Nederlandse kampioene kende geen beste start door een lekke band, maar na een inhaalrace en een valpartij van Lucinda Brand reed ze naar de winst. Inge van der Heijden kwam als tweede over de streep, voor Zoe Bäckstedt.
In Zonhoven had zoals zo vaak Marie Schreiber de beste start en de Luxemburgse dook ook als eerste het veld in, waarna ze snel voorbij werd gereden door Puck Pieterse. De Nederlandse kampioene kreeg snel te maken met een lekke band en moest in de achtervolging.
Lucinda Brand nam over van Pieterse en Brand zette ook direct door. Ze had al snel een mooie voorsprong te pakken op het duo Zoe Bäckstedt en Inge van der Heijden. Pieterse volgde pas op de achtste plaats na haar lekke band, maar schoof al snel weer op naar de tweede plaats.
Brand hield haar voorsprong makkelijk vast en de Nederlandse leek ook vrij eenvoudig na de zege in Zonhoven te rijden tot ze halfweg de cross hard ten val kwam. De renster van Baloise Trek Lion kwam met haar gezicht hard in aanraking met de grond en zou daarna ook snel opgeven. Pieterse nam hierbij de leiding over en de winst voor de Nederlandse kampioene kwam niet meer in gevaar. Van der Heijden reed naar een tweede plaats, voor Bäckstedt.
In het Duitse Oberhof zijn zaterdag de achtervolgingen afgewerkt in het World Cup-weekeinde voor de biatleten aldaar. De omstandigheden waren lastig, met papperige sneeuw, maar dat maakte de wedstrijden zeker niet minder vermakelijk.
Mannen
De Duitser Benedikt Doll won de sprint en mocht als eerste vertrekken, maar hij opende met maar liefst drie missers bij schietbeurt één en was vanaf dat moment nagenoeg kansloos. De Noren Endre Strømsheim en Johannes Thingnes Bø, komend van plek drie en vier, namen het heft in handen met tien treffers in de twee liggende schietbeurten, maar bij schietbeurt drie haakte Bø met een misser af.
Strømsheim ging zo in zijn eentje op weg naar de laatste schietbeurt, maar liet daar twee schijven staan, waardoor zijn als tweede gestartte landgenoot Sturla Holm Lægreid - goed voor in totaal twee eerdere missers - aan kon sluiten. Strømsheim liet zich echter niet kennen en met een indrukwekkende aanval ging hij er in de slotronde vandoor voor zijn eerste World Cup-zege, ruim voor Lægreid. De volgende Noor, Johannes Dale-Skjevdal, kwam van plek dertien met slechts één misser opzetten naar de derde plek, Tarjei Bø werd vierde en Johannes Bø maakte de Noorse top-5 compleet.
Vrouwen
De in supervorm verkerende Française Justine Braisaz-Bouchet begon weer overtuigend: tien treffers in liggende positie en zo een ruime voorsprong. Bij schietbeurt drie liet ze een schijf staan, maar hield ze landgenote Julia Simon en diens ene misser nog altijd op afstand, maar bij de vierde schietbeurt ging het fout: Braisaz-Bouchet liet twee schijven staan, Simon hield het daar bij één misser en wist de enigszins moegestreden Braisaz-Bouchet achter zich te houden in de slotronde.
Achter het Franse duo werd gestreden om plek twee en die ging uiteindelijk na een mooie strijd naar Ingrid Landmark Tandrevold. De Noorse kwam van plek zeventien, schoot twee keer mis en wist in de slotronde op fraaie wijze af te rekenen met de van plek elf gekomen Zweedse Elvira Öberg. De Française Lou Jeanmonnot kwam net tekort en werd vijfde, haar landgenote en World Cup-debutante Jeanne Richard lag lang op podiumkoers, maar eindigde na twee missers in de laatste schietbeurt op een - overigens nog altijd zeer indrukwekkende - negende plek.
In het Italiaanse Val di Fiemme wordt dit weekeinde de Tour de Ski beslist, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Zaterdag stond de zesde en voorlaatste etappe op het programma, een massastart in de klassieke stijl over 15 kilometer, zondag wordt de Tour afgesloten met de beklimming van de gruwelijke Alpe Cermis.
Vrouwen
Jessie Diggins begon als Tour de Ski-leidster aan de etappe, waarin de Amerikaanse constant redelijk voorin zat, maar iets minder overtuigend oogde dan in eerdere etappes. Lange tijd bleef een grote groep samen, wat in de laatste twee kilometer een langgerekt lint begon te worden onder aanvoering van de Zweedse Frida Karlsson. Zij sprintte om de overwinning tegen landgenote Linn Svahn, maar daar was geen kruit tegen op gewassen: Svahn pakte de winst, voor Karlsson en de Duitse Katharina Hennig - Diggins werd achtste.
Diggins behoudt in het klassement de leiding en staat nu 43 seconden voor op de Zweedse Jonna Sundling, die met plek vier en de nodigde bonificatieseconden opschoof naar de tweede plek in het klassement. Karlsson staat op 44 seconden op plek drie, voor de Finse Kerttu Niskanen, die een paar seconden verloor en van de tweede plek naar plek vier zakte. Svahn staat op 58 seconden, maar gevaarlijker is nummer zes Heidi Weng uit Noorwegen, die met 1:03 minuten achterstand nog serieuze podiumkans heeft gezien de monsterlijke slotklim op zondag.
Mannen
Met Harald Østberg Amundsen als leider in het klassement zag het peloton eigenlijk de hele wedstrijd lang geen aanval, behalve af en toe tussendoor voor de sprintpunten. Pas met een kilometer te gaan werd de jacht op de overwinning echt geopend en nota bene door Cyril Fähndrich, de Zwitser die nog nooit in zijn leven een top-10-plek in de World Cup pakte. Hij kreeg de Zweed William Poromää en de rappe Noor Erik Valnes met zich mee en niet verrassend was Valnes aan de finish degene met de snelste benen. Poromää werd tweede, Fähndrich mocht zijn zeer verrassende eerste World Cup-podium vieren, een paar seconden voor de grote groep met onder meer Amundsen.
In het algemeen klassement had Amundsen een voorsprong van 1:39 minuten op landgenoot Henrik Dønnestad, die een zeer moeizame etappe kende en zakte naar plek zeven op 1:57 minuten. Valnes steeg naar plek twee op 1:34 minuten, voor landgenoot Martin Løwstrøm Nyenget (+1:42), de Fransman Hugo Lapalus en de sterke Duitse klimmer Friedrich Moch (beiden +1:47), met ook Beda Klee uit Zwitserland (+1:51) nog voor Dønnestad.
Goede morgen!
Vanochtend valt er vooral in het zuidoosten plaatselijk wat (mot)sneeuw. In het noorden kan het eerst plaatselijk glad zijn. Daar geldt dan ook deze ochtend code geel.
Het is zwaar bewolkt, maar in het noorden klaart het in de tweede helft van de ochtend langzaam op. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, langs de westkust af en toe krachtig, windkracht 6.
Vanmiddag is er in het noorden zon. Elders is het bewolkt, maar de opklaringen boven het noorden breiden zich langzaam uit naar het zuiden. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt iets boven de 0°C. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de zuidwestkust af en toe krachtig, windkracht 6.
Vanavond blijft het droog. De wind, die uit het noordoosten komt, is zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.
Komende nacht is het droog en gaat het bijna overal vriezen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond de -4°C op veel plaatsen landinwaarts tot iets boven de 0°C op de Wadden. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.
Tot morgen!
De schaatsen mogen uit het vet! ((Archief)foto: ANP)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Na de grootste uitwisseling van krijgsgevangenen tussen Oekraïne en Rusland tot nu toe hoopt Kiev dat meer gevangengenomen strijders terugkeren naar hun thuisland. Nog meer Oekraïners zouden de komende weken naar huis kunnen terugkeren, zei de Oekraïense mensenrechtencommissaris Dmytro Lubinets op televisie. “Het is de taak om absoluut iedereen terug te brengen”, zei hij.
Na een lange pauze van vijf maanden wisselden Moskou en Kyiv dinsdag voor het eerst sinds de zomer opnieuw gevangenen uit. Volgens officiële informatie keerden 230 Oekraïense mannen en vrouwen terug uit Russische gevangenschap. 248 Russische gevangenen naar huis zijn vrijgelaten. Er waren al tientallen van dergelijke acties geweest. Lubinets zei ook dat er onlangs beweging was geweest aan Russische zijde die hoop gaf op een nieuwe uitwisseling.
Nieuwsuur heeft onderstaande rapportage gemaakt over de krijgsgevangenen van Rusland en Oekraïne. Vooral de Oekraïners zijn slecht behandeld tijdens hun gevangenschap door de Russen.
00:00 Intro
00:58 Duizenden krijgsgevangenen
07:12 Gevangenenruil
09:32 Mishandelingen
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het eten van insecten wordt al 10 jaar gepromoot, maar in de supermarkt is het amper terug te vinden op een voedseletiket. Willem Lieberwirth, beter bekend als ‘De Insectenman’, wil meer mensen in laten zien hoe gezond en veilig het eten van insecten is. “Het is niet eng of vies, het is juist superfood.”
Drie jaar geleden werd Trump als politiek dood beschouwd nadat fanatieke supporters het Amerikaanse Capitool bestormden. Nu staat hij aan de vooravond van een comeback. Omdat hij kan vertrouwen op de cynisme van de Republikeinen en het sjacherijn in de VS.
Zaterdag drie jaar geleden was er sprake van afschuw over de uitzinnige menigte die met geweld het eerbiedwaardige Amerikaanse Capitool binnendrong om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te blokkeren en Donald Trump aan de macht te houden.
Er was afgrijzen bij de galg die de relschoppers voor het Capitool hadden opgericht en het zingen van "Hang Mike Pence!". Er heerste afschuw onder de vertegenwoordigers van het volk dat, uit angst voor hun leven, in veiligheid moest vluchten voor de woedende Trump-aanhangers.
Ook een deel het publiek was geschokt door het idool van de rebellen: Trump had urenlang werkeloos naar de escalatie van het geweld op televisie gekeken. En toen hij de menigte uiteindelijk tot orde riep, ging dat vergezeld van een liefdesverklaring.
Drie jaar geleden werd Trump als politiek voltooid beschouwd. Vandaag staat hij echter aan de vooravond van een sensationele politieke comeback: hij heeft de Republikeinse presidentskandidaat zo goed als op zak. Uit opiniepeilingen blijkt dat Trump in cruciale swing states een voorsprong heeft op de zittende Biden.
Hoe kon dat gebeuren?
De redenen zijn complex. Ze hebben veel te maken met het cynisme van Trumps partijgenoten, die al snel beseften dat hun verkiezingskansen aanzienlijk zouden afnemen zonder de fanatieke, Trump-loyale fanbase die de ex-president voor de Republikeinen had opgebouwd. En ze hebben te maken met het businessmodel van de rechtse media, voor wie Trump kijkcijfers oplevert en waarvoor ze zelfs bereid zijn de waarheid te verdraaien. Zelfs als ze hierdoor miljoenen aan boetes moeten betalen voor het verspreiden van Trump zijn leugens, zoals FOX News moest doen.
Biden gaf er de voorkeur aan zijn hervormingsagenda door te drukken
Maar er zijn ook redenen te vinden bij de Amerikaanse president Biden en zijn Democraten. Bidens centrale campagnebelofte was om de zaken in het land op orde te stellen, de bitterheid en chaos van de Trump-jaren te boven te komen en te zorgen voor een betere samenleving.
Biden had zichzelf aanbevolen als interim-president: hij wilde de grand seigneur van de oude school zijn, wiens oude werk zou moeten bestaan uit het genezen van de wonden die het verscheurde land zichzelf had toegebracht in de aanhoudende cultuuroorlog.Deze verkiezingsbelofte werd snel verlaten: Biden gaf er de voorkeur aan zijn hervormingsagenda door te drukken. Hij had zijn partijgenoten immers gewaarschuwd voor het tweede afzettingsproces tegen Trump. We weten heel goed dat de hopeloze afzetting van de ex-president, die al is weggestemd, vooral één effect zou hebben: het sluiten van de gelederen van de Republikeinen.
Echte existentiële behoeften van veel Amerikanen
En de situatie is voor veel Amerikanen dramatisch verslechterd in de drie jaar sinds de bestorming van het Capitool. Het land kampt met stijgende energie- en voedselprijzen. Bidens bestedingsbeleid wordt ook gezien als een aanjager van inflatie: miljarden voor klimaatbescherming, miljarden voor sociale zekerheid, miljarden voor infrastructuur, miljarden voor oorlogen aan de andere kant van de wereld.
De Republikeinen maken op slimme wijze gebruik van de echte existentiële behoeften van veel Amerikanen om sentiment tegen Biden te creëren. Het feit dat hij er steeds ouder, brozer en verwarder uitziet, helpt hem niet om de Amerikaanse kiezers op andere gedachten te brengen. En zo kon het gebeuren dat een deel van de bevolking vindt: Biden moet gaan! Iedereen die zich dit denkt, zal de aanstichter van 6 januari 2021 nu als het minste kwaad zien.
Global News maakte er onderstaande rapportage over:
Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat minder dan één op de vier Nederlanders een noodpakket in huis heeft, terwijl dit cruciaal is bij een overstroming of een andere ramp. Heb jij een noodpakket in huis?
Houdbaar voedsel (@Freepik)
Ook de Amsterdamse Orde van Advocaten stelt een onderzoek in naar de zaak rondom presentator en oud-advocaat Khalid Kasem. Uit opnames, die in de handen van het AD zijn, zou blijken dat Kasem jaren geleden een ambtenaar zou hebben omgekocht om een cliënt eerder vrij te krijgen uit de gevangenis. Zo meldt AT5.
De Orde van Advocaten, dat toezicht houdt op de advocatuur, laat dat zaterdag weten aan het AD. "De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft kennisgenomen van de artikelen in de media betreffende de heer Kasem en zal naar aanleiding van de daarin genoemde informatie nader onderzoek instellen. Over inhoud en uitkomst van dat onderzoek zullen, gezien de vertrouwelijkheid, in beginsel geen mededelingen worden gedaan", aldus de reactie.
Audio-opname
Vrijdag schreef de krant over een audio-opname waarin Kasem zou toegeven dat hij in 2019, als advocaat bij zijn Amsterdamse advocatenkantoor, een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had omkocht. Dat zou hij hebben gedaan tegenover Peter R. de Vries, het AD vermoedt dat de opnames door De Vries zijn gemaakt. Kasem heeft op dat moment een advocatenkantoor met De Vries.
Kasem zou naar aanleiding van de beschuldigingen 'in goed overleg' met BNNVara besloten hebben om voorlopig te stoppen als presentator de talkshow Khalid & Sophie. BNNVara liet gisteren weten de beschuldigingen 'ernstig' te vinden. Omdat integriteit 'essentieel' zou zijn, moeten de beschuldigingen volgens de omroep grondig uitgezocht worden. De presentator zelf ontkent dat hij de ambtenaar heeft omgekocht en zegt dat die conclusie ook niet uit de opnames getrokken kan worden.
De DJI is ook een onderzoek gestart naar de kwestie.
In de World Cup alpineskiën was het zaterdag reuzenslalomdag. De vrouwen kwamen in actie op de Podkorenpiste in het Sloveense Kranjska Gora, terwijl de mannen zich naar beneden stortten op de beruchte Chuenisbärgli in Adelboden, in het Zwitserse Berner Oberland.
Reuzenslalom vrouwen, Kranjska Gora
Met veel Slowaakse fans onderaan de piste deed hun heldin Petra Vlhova het uitstekend: ze was in de eerste run de snelste, met de Italiaanse Federica Brignone op 0,02 seconden en Lara Gut-Behrami uit Zwitserland op 0,15 seconden. De Canadese Valerie Grenier volgde op 0,35 tellen, verder bleven Sara Hector uit Zweden (+0,79), de Noorse Thea Louise Stjernesund (+0,84) en de ietwat tegenvallende Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,98) ook nog binnen een seconde van Vlhova.
Shiffrin leverde in de tweede run twee plekken in, waarbij de Oostenrijkse Franziska Gritsch aan de leiding ging. Stjernesund ging met 0,51 seconden naar plek één, Hector kwam 0,41 seconden achter haar terecht. Grenier legde een zeer indrukwekkende run neer en pakte met maar liefst 1,18 seconden de eerste plek, waar Gut-Behrami 0,37 seconden voor tekort kwam. Brignone eindigde op 0,51 seconden, met alleen Vlhova nog te gaan. Ook de Slowaakse kon het niet bolwerken, ze werd op 0,61 seconden zelfs vierde. Grenier pakte haar tweede World Cup-zege, nadat ze vorig jaar op dezelfde piste won, voor Gut-Behrami en Brignone.
Reuzenslalom mannen, Adelboden
Marco Odermatt is sowieso de beste reuzenslalomskiër op aarde, maar voor eigen publiek was er helemaal geen houden aan: niemand bleef in run één binnen een seconde, de Oostenrijker Stefan Brennsteiner was op 1,04 seconden van Odermatt de beste van de rest van het veld. De Noor Aleksander Aamodt Kilde volgde op 1,15 seconden, voor Manuel Feller uit Oostenrijk (+1,24), de Noor Atle Lie McGrath (+1,34), de Italiaan Luca de Aliprandini (+1,37) en nog een Noor, Rasmus Windingstad (+1,39) - Thibaut Favrot uit Frankrijk deed op 1,42 seconden ook nog uitstekend mee.
Favrot zakte met een moeizame tweede run ver weg, Windingstad verloor ook een handvol plekken en de Kroaat Filip Zubcic - twaalfde na run één - bleef aan de leiding. De Aliprandini leverde ook plekken in en kwam achter Zubcic, de Amerikaan River Radamus en de Noor Henrik Kristoffersen terecht. Ook McGrath kwam tekort en Feller viel na een flinke fout buiten de top-20. Met 0,51 seconden was het dan Kilde die eindelijk onder de tijd van Zubcic door dook en zich zo verzekerde van een eerste reuzenslalompodium. Brennsteiner kwam er na wat fouten niet aan te pas, waarna Odermatt het af mocht maken. Dat deed hij op perfecte wijze en met 1,26 seconden voorsprong pakte hij zijn derde opeenvolgende reuzenslalomzege op de Chuenisbärgli.