Duitse rodelaars rollen concurrentie op in Whistler: vijf zeges in vijf wedstrijden

In het Canadese Whistler is de tweede World Cup van het seizoen voor de rodelaars afgewerkt. De olympische baan van 2010 bood weinig thuisvoordeel voor het tegenwoordig flink weggezakte Canadese team, het waren met name de Duitsers die de boel oprolden, nog voor hun thuisbanen aan bod komen.

Mannen
De in supervorm verkerende Duitser Max Langenhan was weer lekker op dreef en ook dit keer pakte hij de winst: hij was in beide runs de snelste en won met 0,255 seconden voorsprong op de Oostenrijker Jonas Müller en 0,479 seconden op Kristers Aparjods uit Letland, die twee keer de tweede respectievelijk derde tijd noteerden.

Vrouwen
Het werd een volledig Duitse feestje, niet geheel verrassend: Julia Taubitz was in beide runs de snelste en won met 0,111 seconden voorsprong op Anna Berreiter, die zich in run twee van de vijfde plek opwerkte naar plek twee. Landgenote Merle Fräbel kwam vanaf de zesde plek en werd op 0,113 seconden derde. Het was spannend, want ook de Amerikaanse Emily Sweeney (+0,155), de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,160), Elina Vitola uit Letland (+0,162) en de Amerikaanse Ashley Farquharson (+0,172) zaten binnen twee tienden van een seconde van Taubitz.

Mannendubbels
Veteranen Tobias Wendl en Tobias Arlt stonden na run één nog op de tweede plek, maar in de tweede run wipten ze over de Oostenrijker Thomas Steu en Wolfgang Kindl heen. De Duitsers wonnen, Steu en Kindl werden op 0,078 seconden tweede en plek drie ging op 0,105 seconden naar het jonge Duitse duo Hanner Orlamünder/Paul Gubitz.

Vrouwendubbels
Ook hier stond Duitsland bovenaan: Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal, een dubbelduo van het eerste uur, was twee keer het snelst en pakte de winst. De verschillen waren wel erg klein: landgenotes Dajana Eitberger en Saskia Schirmer stonden op 0,080 seconden en Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië werden op 0,095 seconden derde, vlak voor het Amerikaanse duo Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+0,143).

Estafette
Het was niet bepaald verrassend, gezien het feit dat Duitsland op alle losse onderdelen won, maar Duitsland pakte de winst in de allereerste World Cup-estafette met vier onderdelen - de vrouwendubbels waren er voor het eerst bij. Met Taubitz, Wendl/Arlt, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal stond er geen maat op Duitsland. Oostenrijk werd met Egle/Steu/Kindl, Müller en Selina Egle/Lara Kipp op 0,550 seconden tweede, voor de Amerikaanse ploeg met Sweeney, Zach Di Gregorio/Sean Hollander, Tucker West en Forgan/Kirkby (+0,646), die op hun beurt de Italianen krap drie honderdsten van een seconde voor wisten te blijven.