FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 december 2023

10 jaar NIX18: blijven minderjarigen nuchter?

Bijna 10 jaar geleden ging de minimumleeftijd waarop je in Nederland alcohol mag kopen omhoog van 16 naar 18 jaar. Drinken minderjarigen nu niet meer?

Met deze vraag ging Omroep Brabant op stap. Op stap met groepjes minderjarige jongeren naar uitgaansgelegenheden om precies te zijn, om te zien of ze alcohol kunnen kopen. En natuurlijk vroegen ze ook naar het drankgebruik van jongeren. 

Ajax verliest van amateurs :')

Ajax heeft vanavond in de KNVB-beker verloren van Utrechtse amateurclub Hercules

Had jij dit verwacht? Nee niemand, had je er maar geld op ingezet he...

Anyway FOK!ker DutchSuomiFan1992 heeft er razendsnel een hit over gemaakt, erg mooi!

18-jarige GTA-hacker veroordeeld tot levenslang

TeaPotUberHacker, die in september dit jaar vele clips van de nog niet aangekondigde Grand Theft Auto VI stal en online plaatste, is hiervoor veroordeeld tot levenslang in een beveiligd ziekenhuis.

Arion Kurtaj, zoals de jongeman echt heet, was op borgtocht vrij na een eerdere hack op Nvidea en Brits telecombedrijf BT/EE, toen hij de fameuze GTA-leak uitvoerde. Ondanks dat zijn laptop in beslag was genomen en hij werd beveiligd door de politie, wist Kurtaj het Slack-systeem van Rockstar Games binnen te dringen vanuit zijn hotelkamer met de hulp van een Amazon Firestick, hoteltelevisie en een mobiele telefoon. Hij eiste dat Rockstar binnen 24 uur contact met hem zou opnemen. Kurtaj plaatste uiteindelijk 90 clips van GTA 6 online nadat er geen gehoor werd gegeven aan zijn eisen.

Kurtaj, die overigens autistisch is, heeft sinds hij is opgepakt herhaaldelijk aangegeven zich snel weer te willen mengen in de cybercriminele wereld en toonde dus duidelijk geen berouw. Sinds dat hij is opgepakt, zijn er ook tientallen meldingen tegen hem ingediend voor vandalisme en mishandeling. Gezien zijn grote verlangen om terug te keren in de cybercriminaliteit, en met de vaardigheden die hij bezit, wordt Kurtaj gezien als een gevaar voor de samenleving en is hij dus veroordeeld tot levenslang in een psychiatrisch centrum. Alleen als doktoren Kurtaj niet meer als een gevaar beschouwen, zou hij nog eventueel vrij kunnen komen.

De eerste echte onthulling van Grand Theft Auto VI vond eerder deze maand plaats. De trailer werd op YouTube binnen vier dagen 128 miljoen keer bekeken.

Amateurs Hercules zorgen voor enorme stunt door Ajax uit te schakelen in bekertoernooi

Ajax heeft zich geblameerd in het KNVB bekertoernooi. Tegen de amateurs van Hercules verloren de Amsterdammers met 3-2.

Ajax kent al een slecht seizoen en ook in het bekertoernooi verliep het dramatisch voor de Amsterdammers. Na 65 minuten voetbal in de Galgenwaard stond USV Hercules voor met 2-0. Zowel in de eerste als in de tweede helft was Tim Pieters de doelpuntenmaker voor de derdedivisionist.

Ajax leek toch een verlenging af te dwingen door goals van late goals van Brian Brobbey en Chuba Akpom, maar in de extra tijd van de tweede helft maakte Mats Grotenbreg de 3-2, waarmee USV Hercules naar de volgende ronde gaat in het bekertoernooi.

Meerdere doden en gewonden bij schietpartij Universiteit Praag

Op een universiteit in het centrum van Praag heeft donderdagmiddag een schietpartij plaatsgevonden, waarbij meerdere doden en tientallen gewonden zijn gevallen. De Tsjechische politie meldt dat de schutter is uitgeschakeld, maar het exacte aantal slachtoffers is nog onbekend.

De faculteit aan het Jan Palachplein, in het historische centrum van Praag, is afgezet. Omwonenden zijn opgeroepen om weg te blijven en binnen te blijven. Na de schietpartij vluchtten veel mensen in paniek van het plein.

Studenten en medewerkers van de faculteit kregen per e-mail instructies om zich te verstoppen in lokalen en de deuren te barricaderen. Er zouden meerdere schoten zijn gehoord op de vierde verdieping van het universiteitsgebouw. Sommige personen zochten veiligheid door uit ramen te stappen en op de gevelrand te schuilen.

De schutter viel rond 16:00 uur van het dak, mogelijk nadat hij zichzelf had neergeschoten.

Consumentenbond start miljoenenclaim tegen Samsung

De Consumentenbond heeft een claim ingediend tegen Samsung, met de eis tot compensatie voor klanten die tussen 2013 en eind 2018 een Samsung-televisie kochten. Volgens de bond hebben consumenten te veel betaald vanwege marktverstoring door Samsung, die webwinkeliers onder druk zette om de tv's niet onder de adviesprijs te verkopen. Voor dit gedrag kreeg Samsung in 2021 al een boete van 39 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt.

De Consumentenbond schat de totale schade op 500 miljoen euro en denkt dat consumenten gemiddeld recht hebben op zo'n 100 euro terug per persoon. Samsung ontkent dat het de verkoopprijzen heeft opgedreven en stelt dat retailers altijd vrij waren in hun prijsbepaling.

De claim is niet alleen beperkt tot Samsung-klanten. De bond argumenteert dat de hogere prijzen van Samsung ook leidden tot hogere prijzen bij andere merken, waardoor consumenten in het algemeen te veel hebben betaald. LG, een andere fabrikant, kreeg eerder dit jaar ook een boete voor vergelijkbare praktijken.

Consumentenbond start miljoenenclaim tegen Samsung (Foto: Dall-E 3)
Consumentenbond start miljoenenclaim tegen Samsung (Foto: Dall-E 3)

Duitse rodelaars rollen concurrentie op in Whistler: vijf zeges in vijf wedstrijden

In het Canadese Whistler is de tweede World Cup van het seizoen voor de rodelaars afgewerkt. De olympische baan van 2010 bood weinig thuisvoordeel voor het tegenwoordig flink weggezakte Canadese team, het waren met name de Duitsers die de boel oprolden, nog voor hun thuisbanen aan bod komen.

Mannen
De in supervorm verkerende Duitser Max Langenhan was weer lekker op dreef en ook dit keer pakte hij de winst: hij was in beide runs de snelste en won met 0,255 seconden voorsprong op de Oostenrijker Jonas Müller en 0,479 seconden op Kristers Aparjods uit Letland, die twee keer de tweede respectievelijk derde tijd noteerden.

Vrouwen
Het werd een volledig Duitse feestje, niet geheel verrassend: Julia Taubitz was in beide runs de snelste en won met 0,111 seconden voorsprong op Anna Berreiter, die zich in run twee van de vijfde plek opwerkte naar plek twee. Landgenote Merle Fräbel kwam vanaf de zesde plek en werd op 0,113 seconden derde. Het was spannend, want ook de Amerikaanse Emily Sweeney (+0,155), de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,160), Elina Vitola uit Letland (+0,162) en de Amerikaanse Ashley Farquharson (+0,172) zaten binnen twee tienden van een seconde van Taubitz.

Mannendubbels
Veteranen Tobias Wendl en Tobias Arlt stonden na run één nog op de tweede plek, maar in de tweede run wipten ze over de Oostenrijker Thomas Steu en Wolfgang Kindl heen. De Duitsers wonnen, Steu en Kindl werden op 0,078 seconden tweede en plek drie ging op 0,105 seconden naar het jonge Duitse duo Hanner Orlamünder/Paul Gubitz.

Vrouwendubbels
Ook hier stond Duitsland bovenaan: Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal, een dubbelduo van het eerste uur, was twee keer het snelst en pakte de winst. De verschillen waren wel erg klein: landgenotes Dajana Eitberger en Saskia Schirmer stonden op 0,080 seconden en Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië werden op 0,095 seconden derde, vlak voor het Amerikaanse duo Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+0,143).

Estafette
Het was niet bepaald verrassend, gezien het feit dat Duitsland op alle losse onderdelen won, maar Duitsland pakte de winst in de allereerste World Cup-estafette met vier onderdelen - de vrouwendubbels waren er voor het eerst bij. Met Taubitz, Wendl/Arlt, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal stond er geen maat op Duitsland. Oostenrijk werd met Egle/Steu/Kindl, Müller en Selina Egle/Lara Kipp op 0,550 seconden tweede, voor de Amerikaanse ploeg met Sweeney, Zach Di Gregorio/Sean Hollander, Tucker West en Forgan/Kirkby (+0,646), die op hun beurt de Italianen krap drie honderdsten van een seconde voor wisten te blijven.

WK darts: 16-jarige Littler maakt fenomenaal debuut tegen Kist, Wright onderuit

Voor de donderdag goed en wel op gang komt in het Londense Alexandra Palace, keren we nog even terug naar de woensdag. Er werden weer twee sessies gespeeld op het WK darts, met in beide sessies drie eersterondepartijen en een wedstrijd uit de tweede ronde.

De middag begon met een uiterst gezapig duel tussen de Pool Radek Szaganski en Marko Kantele uit Finland. Beiden bakten ze er weinig van en voor het publiek werd het een lange zit, waarbij Szaganski uiteindelijk met 3-1, 2-3, 2-3, 3-1, 3-0 de winst pakte.

De Ier Steve Lennon nam het vervolgens op tegen de jonge Engelsman Owen Bates, die zijn bijnaam 'Master' niet meer mocht dragen. Bates begon erg sterk, maar zijn spel zakte beetje bij beetje weg en Lennon completeerde de comeback: 1-3, 2-3, 3-1, 3-1, 3-1.

Lennon's landgenoot William O'Connor stond daarna tegenover de Indiër Bhav Patel, die zijn van matchfixing verdachte landgenoot Prakash Jiwa mocht vervangen. Dat ging ongeveer zo goed als vooraf werd verwacht: O'Connor, die overigens méér dan uitstekend speelde, won met drie keer 3-0.

Ross Smith sloot de middag af met een wedstrijd tegen Niels Zonneveld, die een dag eerder te horen kreeg dat zijn oma was overleden en die er in set één met zijn hoofd duidelijk nog niet bij was. Dat ging wel wat beter na de eerste pauze, maar het was niet genoeg om Smith te kloppen: 3-0, 3-2, 2-3, 3-1.

De Engelsman Ryan Joyce had het 's avonds even moeilijk met Alex Spellman, die prima gooide, maar Joyce herpakte zich na set één en maakte verder een zeer sterke indruk: 0-3, 3-2, 3-1, 3-0. Richard Veenstra nam het daarna op tegen de Nieuw-Zeelander Ben Robb, die hij met 3-2, 3-1, 3-2 naar huis stuurde.

In de volgende partij trad hét supertalent van het moment aan, de pas 16-jarige Engelsman Luke 'The Nuke' Littler. Christian Kist was de tegenstander en de voormalige Lakesidekampioen had vrijwel niks in te brengen tegen Littler, die een van de meest indrukwekkende partijen ooit speelde in de WK-historie: 3-0, 3-1, 3-1 en een gemiddelde van dik 106 punten per beurt.

Peter Wright mocht de avond afsluiten tegen de Welshman Jim Williams, maar de Schotse tweevoudig oud-wereldkampioen had het totáál niet. Meerdere keren van darts wisselen maakte niks uit, hij ging er uiteindelijk vrij kansloos af tegen Williams: 3-2, 3-2, 3-0.

Gerechtshof VK: AI kan geen uitvinder van patenten zijn

Het Britse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat kunstmatige intelligentie (AI) niet als uitvinder van een patent kan worden aangemerkt. Computerwetenschapper Stephen Thaler, die patenten wilde aanvragen voor uitvindingen gemaakt door zijn AI-systeem Dabus, heeft zijn beroepzaak verloren. De rechtbank bevestigde dat onder de huidige Britse patentwetgeving een uitvinder een natuurlijk persoon moet zijn.

Thaler diende in 2018 twee patentaanvragen in, die werden afgewezen omdat een AI niet als uitvinder kan fungeren. Thaler's beroep op de Britse Patent Act van 1977, die stelt dat een uitvinder een natuurlijk persoon moet zijn, werd verworpen. De rechtbank hield zich niet bezig met de vraag of de definitie van een uitvinder in de toekomst moet worden uitgebreid.

Thaler, die een soortgelijke zaak in de Verenigde Staten verloor, reageerde teleurgesteld en noemde de uitspraak een botsing tussen wetenschap en gezond verstand. Advocaten van Thaler betoogden dat de Britse octrooiwetgeving ongeschikt is voor AI-gegenereerde uitvindingen. De Britse landsadvocaat waarschuwde dat het inwilligen van Thaler's verzoek tot bizarre situaties zou kunnen leiden, zoals het opvoeren van een kat of kosmische krachten als uitvinder.

In de VS oordeelde de rechter vorig jaar hetzelfde. AI kan ook daar geen octrooi of patent aanvragen.

AI kan geen uitvinder van patent zijn (Foto: Dall-E 3)
AI kan geen uitvinder van patent zijn (Foto: Dall-E 3)

Amerikaanse nummer 2 opvolgingslijn ging naar zuiverheidsbal met dochter

Voordat Mike Johnson de nummer twee werd in de presidentiële opvolgingslijn van de VS, bracht een Duits televisiestation in 2015 verslag uit over hem en zijn destijds dertienjarige dochter Hannah. Het nieuwssegment toonde Johnson en zijn familie terwijl ze zich voorbereidden op en deelnamen aan een zogenoemde zuiverheidsbal, een formeel dansevenement dat populair is bij sommige conservatieve christenen.

Bij dergelijke evenementen dragen vaders en hun tienerdochters formele kleding en baljurken voor een avond die bestaat uit dineren en dansen. Het hoogtepunt is wanneer de dochter een belofte doet aan haar vader om zich te onthouden van daten en seksuele onthouding te beloven tot het huwelijk.

Deze traditie, bekend vanaf de vroege jaren 2000, heeft zowel steun als controverse opgewekt. Hoe het eraan toe gaat op zo'n bal zou je af kunnen leiden uit onderstaande scène uit de Amerikaanse serie Shameless.

De deelname aan dit bal zou volgens Amerikanen aangeven hoe conservatief Johnson werkelijk is.

Amerikaan vrijgesproken na 48 jaar onschuldig in de cel

Glynn Simmons, een 71-jarige man uit Oklahoma, is vrijgesproken na bijna 50 jaar gevangenschap voor moord, waarmee hij de langst vastzittende onschuldig veroordeelde gevangene in de VS werd. Simmons, die in juli werd vrijgelaten nadat aanklagers erkenden dat cruciaal bewijs niet aan zijn verdediging was overhandigd, werd dinsdag door rechter Amy Palumbo onschuldig bevonden.

De rechter verklaarde dat Simmons niet de dader was van de misdaad waarvoor hij in 1975 samen met medeverdachte Don Roberts werd veroordeeld. Beiden kregen aanvankelijk de doodstraf, die in 1977 werd omgezet in levenslang. Roberts kwam in 2008 vrij. De veroordeling werd herzien nadat districtsaanklager Vicki Behenna toegaf dat bewijs, waaronder een politierapport over mogelijke andere verdachten, niet was gedeeld.

Simmons, die volhoudt dat hij ten tijde van de moord in 1974 in Louisiana was, kan nu aanspraak maken op maximaal $260.000 schadevergoeding. Hij leeft momenteel van donaties en wordt behandeld voor kanker die na zijn vrijlating werd ontdekt. Zijn advocaat Joe Norwood zegt dat de compensatie jaren op zich kan laten wachten.

Glynn Simmons (Foto: GoFundMe)
Glynn Simmons (Foto: GoFundMe)

NFL: Seahawks in slotminuut langs Eagles, Bengals winnen thriller van Vikings

Een beetje later dan gebruikelijk, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken: donderdagavond gaat de zestiende speelweek in de NFL alweer beginnen, de op twee na laatste van het reguliere seizoen, dus we hebben nog precies even tijd om terug te kijken op week vijftien.

Cincinnati Bengals - Minnesota Vikings
In Cincinnati namen twee 7-6 teams het tegen elkaar op, waarbij de Vikings de eerste echte tik uitdeelden: Evan McPherson trapte de Bengals weliswaar op voorsprong met een field goal, Ty Chandler scoorde een touchdown voor de bezoekers. In het tweede kwart gebeurde weinig, maar in Q3 leverde Vikings-quarterback Nick Mullens een 37-yard touchdown pass af bij Jordan Addison, waarna Greg Joseph ook nog eens een field goal scoorde voor 3-17.

De Bengals gaven niet op en vroeg in het vierde kwart wist quarterback Jake Browning teamgenoot Tee Higgins te bedienen voor een 13-yard touchdown pass, een tijdje later trok Joe Mixon de stand gelijk met nog een touchdown. Addison werd door Mullens bediend voor een volgende touchdown, maar in de laatste minuut sloegen de Bengals weer toe: Browning bediende Higgins opnieuw, dit keer voor 24-24 en overtime. Daarin trokken de Bengals dan toch de winst naar zich toe, nadat McPherson vanaf 29 yards een field goal raak trapte: 27-24.

Seattle Seahawks - Philadelphia Eagles
De 10-3 Eagles begonnen lekker: een 3-yard touchdown van quarterback Jalen Hurts en een field goal van Jake Elliott zorgden voor 0-10. Jason Myers deed namens de Seahawks wat terug met een field goal, waarna Kenneth Walker III met een 23-yard touchdown run in Q3 voor de gelijke stand zorgde. Hurts bracht de Eagles weer op voorsprong met een touchdown, maar na een field goal van Myers was het in de laatste halve minuut alsnog raak voor de Seahawks: quarterback Drew Lock bediende Jaxon Smith-Njigba met een prachtige 29-yard pass voor de winnende touchdown, 20-17.

Inmiddels zijn ook vier teams bekend die zich definitief op mogen maken voor de playoffs: de Baltimore Ravens in de AFC en de San Francisco 49ers, Dallas Cowboys en Philadelphia Eagles in de NFC.

Uitslagen NFL week 15
Las Vegas Raiders - Los Angeles Chargers 63-21
Cincinnati Bengals - Minnesota Vikings 27-24 OT
Indianapolis Colts - Pittsburgh Steelers 30-13
Detroit Lions - Denver Broncos 42-17
Cleveland Browns - Chicago Bears 20-17
Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers 20-34
Tennessee Titans - Houston Texans 16-19 OT
Miami Dolphins - New York Jets 30-0
New England Patriots - Kansas City Chiefs 17-27
New Orleans Saints - New York Giants 24-6
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 9-7
Los Angeles Rams - Washington Commanders 28-20
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 29-45
Buffalo Bills - Dallas Cowboys 31-10
Jacksonville Jaguars - Baltimore Ravens 7-23
Seattle Seahawks - Philadelphia Eagles 20-17

FOK! Wat een weer: code geel wegens Storm Pia

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In de loop van de ochtend en in de middag gaat het overal hard waaien vanwege storm Pia. In het hele land kunnen dan zware windstoten rond 80 km/uur voorkomen. Vooral in de kustgebieden zijn er windstoten rond 90 km/uur mogelijk, aan de noordkust tot 100-110 km/uur. De wind komt uit het westen tot noordwesten. In de nacht naar vrijdag beperken de zware windstoten zich steeds meer tot de kustgebieden, het Waddengebied houdt tot vrijdagmiddag kans hierop.

Door de windstoten is er kans op schade door het afbreken van boomtakken en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels. Ook is er kans op hinder en vertraging in het weg- en vliegverkeer.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend regent het aanvankelijk op de meeste plaatsen, later wordt het in het westen droger. Vanwege storm Pia neemt de westenwind geleidelijk verder toe en wordt boven land vrij krachtig tot krachtig en aan de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8, met zware windstoten van 75-90 km/uur, in het noord(west)elijk kustgebied van 90-100 km/uur.

Vanmiddag vallen er talrijke buien, in het oosten met kans op hagel en onweer. Vooral in het westen schijnt ook de zon af en toe. Het is zacht met middagtemperaturen van ca. 11°C. De westenwind is boven land vrij krachtig tot krachtig en aan de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8, met zware windstoten van 75-90 km/uur, in het noord(west)elijk kustgebied van 100-110 km/uur.

Vanavond trekken er nog steeds buien over het land. De wind blijft westelijk en is boven land vrij krachtig en aan de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. In de kustgebieden zijn nog steeds zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, in het Waddengebied tot 100-110 km/u.

Vannacht komen er nog steeds buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog stormachtig, windkracht 8. In het noorden komen er nog steeds zware windstoten voor tot ca. 80 km/u, in het noordelijk kustgebied tot ca. 90 km/u. later in de nacht neemt de wind af en zullen de zware windstoten in het noorden geleidelijk verdwijnen.

Tot morgen!

                   

Outflow in Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Outflow in Zelhem (Archief)foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1134

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.