Van Kalmthout 4e in IndyCar-race Mid-Ohio, McLaughlin de beste

Op het circuit van Mid-Ohio in het Amerikaanse Lexington is zondagavond de negende race van het IndyCar-kampioenschap van 2022 verreden. Het werd een prima vermakelijke race en de Nederlandse inbreng was mooi zichtbaar op het vloeiende circuit.

Pato O'Ward had de poleposition te pakken, Scott McLaughlin startte naast hem en Colton Herta, Felix Rosenqvist, Scott Dixon en Simon Pagenaud volgden, met Rinus van Kalmthout op de elfde plek. Zoals gebruikelijk in de IndyCar-races was de helft van het veld niet in staat een normale startopstelling te vormen, dus werd de start een ronde uitgesteld.

Ook poging twee leek nergens naar, maar de wedstrijdleiding had geen zin in een derde poging en dus konden we los. O'Ward en McLaughlin hielden gewoon hun positie bij de start, Rosenqvist ging voorbij Herta en Dixon en Pagenaud volgden. Na negen ronden was het klaar voor Rosenqvist: zijn motor gaf de geest en de eerste caution was een feit.

Kort na de herstart ging Dixon langs Herta. Na een kleine dertig ronden was de eerste pitstopreeks volop bezig en waren het O'Ward en Dixon die als eersten van de voorste mannen binnen kwamen. Op dat moment ging Kyle Kirkwood eraf: McLaughlin, Herta en een paar anderen mochten hun stop snel maken alvorens de wedstrijdleiding er een caution van maakte.

Na 35 ronden konden we door met McLaughlin voorop, Alex Palou inmiddels op plek twee en Herta, O'Ward, Dixon, Josef Newgarden en, jawel, Van Kalmthout ook nog in de top-7. Dat duurde allemaal niet lang, want Dalton Kellett kwam in het gras te staan dankzij een lompe tik van Jack Harvey: caution.

Nog even later konden we dan echt weer door, inmiddels halverwege de race. Van Kalmthout gooide er bij de herstart een fenomenale move uit en nam Newgarden én Dixon in één keer buitenom te grazen. O'Ward werd snel te grazen genomen door de Nederlander en vervolgens ook door Dixon en Newgarden, terwijl McLaughlin en Palou voorin een gaatje sloegen.

Met iets minder dan dertig ronden te gaan kwam Tatiana Calderon stil te staan en onder meer Newgarden dook gelijk de pitstraat in voor zijn - in principe - laatste stop. De wedstrijdleiding wachtte weer even met de caution zodat iedereen gelijk een stop kon maken, behalve één: Herta kwam niet naar binnen en was pislink richting zijn team.

Zo had Herta bij de herstart de leiding, maar hij moest uiteraard nog naar binnen. McLaughlin volgde als virtueel leider, voor Palou, Van Kalmthout, Power en Dixon. Power kwam wel snel langs Van Kalmthout en Palou deed een aanval bij McLaughlin, gelijk gevolgd door een caution: Romain Grosjean en Alexander Rossi waren met elkaar in de clinch gekomen.

Herta maakte onder geel zijn stop en viel zeventien plekken terug, dus bij de volgende herstart was de orde hersteld: McLaughlin, Palou, Power, Van Kalmthout en Dixon in de top-5. Daar bleef het verder ook bij en dus pakte McLaughlin een overtuigende zege, voor Palou, Power en een uitstekende vierde plek van Van Kalmthout.