F1: Uitslag Grand Prix van Saoedi-ArabiŽ

Lewis Hamilton heeft een knotsgekke Grand Prix van Saoedi-Arabië op zijn naam geschreven. In een verhitte strijd met zelfs een aanrijding tussen de kemphanen won de Brit voor titelrivaal Max Verstappen en staan ze met nog één race te gaan in punten gelijk. Valtteri Bottas eindigde op plek drie, waardoor Mercedes het constructeurskampioenschap zo goed als binnen heeft.

Hamilton startte op polepositon, voor Bottas en Verstappen. Het drietal was goed weg en ging in dezelfde volgorde de eerste bochten in. Daarachter vielen de Toro Rosso's van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda enkele plaatsen terug. Een aantal coureurs had juist de vooruit gevonden, want Daniel Ricciardo reed na acht ronden al op plek acht, met drie plaatsen winst. Sainz bevond zich op dat moment op de elfde stek na als vijftiende te zijn gestart.

Na tien ronden was er de safety car nadat Mick Schumacher met zijn Haas hard in de bandenstapels was beland. De Duitser was in orde, maar zijn bolide was volledig afgeschreven. Een deel van het veld maakte van de mogelijkheid gebruik om te stoppen. Zo kwamen Hamilton, Bottas, Charles Leclerc en Sergio Perez binnen, maar verrassend genoeg Verstappen niet, waardoor de Nederlander naar de leiding ging voor Hamilton en Bottas. Laatstgenoemde ging op de baan wel onnodig veel van zijn gas af om een gat te creëren voor een stop en Verstappen op te houden.

Na twaalf ronden was de stand als volgt: Verstappen, Hamilton, Bottas, Esteban Ocon, Ricciardo, Leclerc, Gasly, Perez, Sainz en Antonio Giovinazzi. Een ronde later werd de race stilgelegd omdat er te veel schade aan de muur was en er reparaties plaats moesten vinden. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid voor een gratis bandenwissel en zo aan de leiding van de race te blijven.

Verstappen bracht het veld vanuit de pits weer op gang, waarbij het veld na ronde achter de safety car via een staande start op gang werd gebracht. Hamilton was beter weg dan Verstappen, maar de Nederlander gaf zich niet gewonnen en duwde de Brit naar buiten. Dit gaf Ocon de mogelijkheid om plek twee te grijpen. Ricciardo profiteerde hier ook van door plek vier van Bottas af te snoepen. Laatstegenoemde verremde zich behoorlijk. Perez leek ook van de chaos te profiteren, maar werd door Leclerc in de rondte getikt en viel na een spin uit. In de chaos die veroorzaakt werd reed Mazepin achterop Russell en vielen er nog twee uitvallers te noteren. Er volgde opnieuw een rode vlag.

Daarna volgde een bizar aanbod van de FIA waarbij Verstappen achter Hamilton de herstart zou moeten starten, anders zou de actie in de eerste bocht aan de stewards overgelaten worden. Red Bull accepteerde dat aanbod, maar wees de FIA wel op de acties van Bottas voor het ophouden bij de eerste safety car en Hamilton die op weg naar de grid extreem langzaam reed.

Er volgde een herstart met Ocon op pole, voor Hamilton en Verstappen. Het was Verstappen die de eerste bocht in ging, voor Ocon en Hamilton die terugviel naar de derde stek. De Brit schoof snel door naar de tweede plek. Het duo liep snel weg bij Ocon die Ricciardo en Bottas achter zich aan had. Verder naar achteren raakten Sebastian Vettel en Yuki Tsunoda elkaar waarbij laatstgenoemde zijn voorvleugel verloor en langzaam naar de pits terug moest. Na een viruele safety car om de vleugel weg te halen spinde Alonso. Hij kon zonder schade verder rijden, maar verloor wel veel tijd. Ook Vettel en Kimi Räikkönen raakten elkaar nog, waarbij beide bolides schade opliepen. Vanwege de rotzooi kwam er opnieuw een virtuele safety car.

Hamilton had in de 36e ronde het gat met Verstappen gedicht en waagde een aanval. Verstappen sloeg deze af, maar kwam net als Hamilton buiten de baan. Aan het eind van de ronde kreeg de Nederlander van zijn team te horen dat hij de positie aan Hamilton terug moest geven. De Nederlander hield in en gaf de Brit de ruimte. De Mercedes-coureur begreep het niet en knalde achterop de Red Bull. Beide auto's liepen wat schade op, maar de rijders konden verder. Wel kwam er een onderzoek van de FIA naar het incident.

Verstappen gaf de plek terug, maar kreeg alsnog vijf seconden straf. De Nederlander was in de veronderstelling dat hij de plek alsnog terug moest geven aan Hamilton en deed dit. De banden van Verstappen waren op, waardoor Hamilton weg kon rijden en de zege kon pakken, al is er nog wel een onderzoek naar beide coureurs vanwege de aanrijding op het rechte stuk.

Na 50 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Bottas. Ocon werd vierde, voor Ricciardo, Gasly, Leclerc, Sainz, Antonio Giovinazzi en Lando Norris. In het kampioenschap staan Verstappen en Hamilton nu gelijk met 369,5 punten en wordt de titel volgende week in Abu Dhabi beslist.