FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 december 2021

Skiester Goggia sluit wereldweekeinde winnend af

De World Cup alpineskiën heeft weer een mooi weekeinde achter de rug, dit keer in Noord-Amerika. Zondagavond Nederlandse tijd kwamen de dames in actie voor een super-G in het Canadese Lake Louise, de mannen zouden nog eens afdalen in het Amerikaanse Beaver Creek, maar de harde wind gooide roet in het eten: de afdaling werd afgelast.

Super-G vrouwen, Lake Louise
De Oostenrijkse Tamara Tippler ging als derde naar beneden en deed dat goed, maar Lara Gut-Behrami uit Zwitserland was beter: 0,39 seconden sneller dan Tippler. Daarmee bleef ze enige tijd aan de leiding staan, tot Sofia Goggia als dertiende naar beneden kwam. De Italiaanse won beide afdalingen met overmacht en op de super-G was ze ook weer de beste.

Het verschil was kleiner, maar Goggia dook alsnog 0,11 seconden onder de tijd van Gut-Behrami door en pakte daarmee de winst. Tippler leek een mooie podiumplaats te pakken, tot haar landgenote Mirjam Puchner - als 29e gestart - de derde plek overnam op 0,44 seconden van Goggia.

Random Pics van de Dag #485

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hamilton: "Het was verwarrend"

Lewis Hamilton heeft de veelbesproken Grand Prix van Saoedi-Arabië op zijn naam geschreven en is daarmee op gelijke hoogte gekomen met WK-leider Max Verstappen. De Britse Mercedes-coureur beleefde samen met Verstappen een chaotische race waarbij de heren op het scherpst van de snede duelleerden om de punten.

"Ik rij al een tijdje mee in de Formule 1, maar dit was zeker zwaar. Ik probeerde verstandig te zijn en zo sterk mogelijk te zijn, met al mijn ervaring de auto op de baan te houden en het schoon te houden. Het was moeilijk. We hielden het vol als een team. We kregen van alles naar ons hoofd geslingerd in deze tweede seizoenshelft. Ik ben trots op iedereen", aldus Hamilton na afloop, zo lezen we op Formule1.nl.

De aanvaring op de baan waarbij Verstappen Hamilton voorbij wilde laten, was één van de meest opmerkelijke momenten van de wedstrijd. "Ik begrijp niet zo goed waarom hij plots zo hard op de rem ging, ik knalde tegen hem aan. Toen ging hij door. Ik kreeg daarna pas te horen dat hij ons erlangs zou laten. Het was verwarrend", zo legde de Brit na afloop uit.

"Zij hebben ruwe snelheid, het was lastig om ze in te halen. We hebben het geweldig gedaan met wat we hebben. Bottas heeft het goed gedaan door punten voor de team te pakken. Deze is voor iedereen in de fabriek", aldus Hamilton.

Krol wint kilometer, geheel Oranje podium

Thomas Krol heeft de 1.000 meter voor mannen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City. Krol zegevierde in een tijd van 1.06,44.

Kjeld Nuis, die gisteren teleur stelde op de 1.500 meter, pakte nu het zilver in 1.06,86. Hein Otterspeer, die op de 500 meter eerder vanavond zijn transponder was vergeten om te doen, nam nu revanche door met 1.06,96 een nieuw persoonlijk record te schaatsen. Hij werd daarmee derde.

Nederland kampioen Kai Verbij kwam in 1.07,37 over de meet en werd vijfde. Merijn Scheperkamp schaatste met 1.07,46 een nieuw persoonlijk record en eindigde als twaalfde.

Verstappen: "Ik begrijp niet wat daar gebeurde"

In een chaotische race in Saoedi-Arabië is Max Verstappen eerder vanavond als tweede over de eindstreep gekomen waardoor hij nu exact gelijk staat in punten met Lewis Hamilton in de WK-stand. De grand prix die gedomineerd werd door beslissingen van de wedstrijdleiding was er eentje voor de geschiedenis boekjes en er zal nog lang over worden nagepraat.

"Het was een bewogen race", zo vatte de Nederlander de wedstrijd samen. "Er gebeurden veel dingen waar ik het niet helemaal mee eens ben, maar het is wat het is. Ik heb alles gegeven, maar mijn banden hadden niet veel grip meer richting het einde van de race. We zijn desondanks nog steeds tweede", lezen we op Verstappen.nl.

Het moment van de wedstrijd was wel de botsing tussen de twee titelkandidaten waarbij Verstappen de koppositie van de wedstrijd aan Hamilton wilde geven maar de Brit achterop de Red Bull-coureur eindigde. "Ik remde af om Lewis voorbij te laten, maar hij wilde me niet inhalen. We raakten elkaar vervolgens, dus ik begrijp niet wat daar gebeurde", zo legde de Nederland uit na afloop.

Volgend weekend staat de allesbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi op programma en Verstappen besloot zijn terugblik met een kleine blik vooruit. "Het kampioenschap zal daar beslist gaan worden. Hopelijk hebben we een goed weekend."

M. Takagi klasse apart op 1.500m, De Jong brons

Miho Takagi heeft op de slotdag van het wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City de 1.500 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. Met 1.49,90 zat ze maar net boven haar eigen wereldrecord (1.49,83)

Ayano Sato eindigde als tweede in 1.51,46. Antoinette de Jong werd derde in een nieuw pr van 1.51,72. Ireen Wüst kwam met 1.52,10 net naast het podium terecht. Irene Schouten verbeterde haar persoonlijk record met twee seconden naar 1.52,28 en werd daarmee zesde. Brittany Bowe kon voor het thuispubliek geen potten breken en werd slechts achtste in 1.52,32.

Franse biatletes ruim de beste, Christiansen wint achtervolging

De World Cup biatlon in het Zweedse Östersund is na een ruime anderhalve week afgesloten met nog twee mooie races op de zondag. De vrouwen werkten dit keer de estafette af, de mannen kwamen in actie op de achtervolging.

Estafette vrouwen
Met tien treffers en prima langlaufen wisselde de Russische Kristina Reztsova als eerste, Larissa Kuklina nam het over. Lisa Vittozzi stuurde namens Italië Dorothea Wierer op pad, terwijl Jessica Jislova het namens Tsjechië overgaf aan Eva Puskarcikova. Ook Duitsland en Zweden zaten binnen tien tellen van de leiding, daar wisselden Vanessa Voigt en Linn Persson op respectievelijk Denise Herrmann en Mona Brorsson.

Wierer en Brorsson gooiden het volledig weg met een mislukte staande schietbeurt, waardoor twee landen waar wél goed werd geschoten de kopgroep vormden: Frankrijk en Wit-Rusland, waar Anaïs Chevalier-Bouchet en Dzinara Alimbekava teamgenotes Julia Simon en Elena Kruchinkina op pad stuurden. Alleen Duitsland (+0:46) zat nog binnen een minuut, de verschillen waren inmiddels fors.

Kruchinkina haakte bij haar eerste schietbeurt af, maar redde zich in staande positie vrij aardig. Simon kwam er sterk door en wisselde als eerste: Justine Braisaz-Bouchet vertrok meer dan een minuut voor de Wit-Russische slotloopster Hanna Sola, terwijl Elvira Öberg Zweden van de negende naar de derde plek had gebracht alvorens op 1:20 minuten van Frankrijk haar zus Hanna Öberg op pad te sturen. Franziska Preuss en Marte Olsbu Røiseland volgden op nog eens dik tien tellen voor Duitsland en Noorwegen.

Braisaz-Bouchet kwam ruimschoots als eerste bij de laatste schietbeurt aan en in bijzonder rap tempo schoot ze alle schijven strak omver. Sola hield met wat moeite stand op de tweede plek, Røiseland en Öberg zaten er een seconde of vijftien achter en Preuss zat er nog wat seconden achter. De Franse overwinning kwam niet in gevaar, Sola liep Wit-Rusland naar plek twee en Öberg klopte Røiseland in een fantastische sprint om de derde plek.

Achtervolging mannen
Na winst in de sprint mocht Sebastian Samuelsson voor eigen publiek als eerste van start gaan, achttien seconden later gevolgd door de Fransman Emilien Jacquelin. Diens landgenoot Quentin Fillon Maillet kwam er vlak achteraan, vervolgens ging er elke paar seconden wel iemand van start. Samuelsson schoot in liggende positie gelijk een misser, waardoor Jacquelin de leiding over kon nemen, terwijl Eduard Latypov uit Rusland en de Noor Vetle Sjåstad Christiansen met vijf treffers bijna de aansluiting konden vinden.

Samuelsson haakte met een misser in de tweede schietbeurt even af, Jacquelin nam foutloos de leiding en Latypov en Christiansen zaten er met vijf treffers vijftien tellen achter. Bij de eerste staande schietbeurt liet Jacquelin twee schijven staan, maar Christiansen en Samuelsson misten er beiden ook één, waardoor ze samen de voorlaatste ronde in konden - Latypov schoot twee keer mis en haakte af.

Bij de laatste schietbeurt kwamen Samuelsson, Christiansen en Jacquelin gezamenlijk aan, maar alleen de Noor kwam er zonder problemen doorheen. Jacquelin en Samuelsson schoten één keer mis en moesten strijden om plek twee, achter winnaar Christiansen. Samuelsson was in de sprint net te sterk en werd tweede, voor Jacquelin. De verrassingen kwamen achter hen, met de Tjsech Michal Krcmar, Tero Seppala uit Finland, de Oostenrijkse veteraan Simon Eder en het Italiaanse toptalent Tommaso Giacomel.

Morishige wint 500m, Otterspeer vergeet transponder

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden heeft Wataru Morishige de tweede 500 meter voor mannen van dit weekend gewonnen. De Japanner schaatste met 33,97 een nieuw persoonlijk record.

Artem Arefyev werd tweede in 34,00 voor de Canadees Laurent Dubreuil die met 34,05 een nieuw pr schaatste.

De Nederlanders konden niet meestrijden om de medailles. Hein Otterspeer schaatste met 34,26 aanvankelijk een nieuw persoonlijk record maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij geen transponder om had. Kai Verbij kwam in 34,21 over de meet (9e), Dai Dai Ntab schaatste naar 34.34. (10e) De vierde Nederlander, Merijn Scheperkamp, werd met 34,53. (12e)

Tingyu Gao, die vrijdag in de B groep nog 33,96 schaatste, werd vandaag gediskwalificeerd vanwege een valse start.

De 500 meter in de B groep werd gewonnen door de nog maar 17-jarige Amerikaan Jordan Stolz. Met een tijd van 34,31 schaatste hij een nieuw persoonlijk record en dat was ook een nieuw wereldrecord voor junioren.

OKT Curling in oa VS en Japan niet op TV vanwege hoofdsponsorschap EasyToys

Het Olympisch kwalificatietoernooi curling (OKT is deze week begonnen in Leeuwarden. De laatste tickets voor de Olympische Spelen worden er verdeeld. Het toernooi zou in 25 landen worden uitgezonden. Toch hebben enkele landen besloten de kijkbuiskinderen niet bloot te stellen aan hoofdsponsor EasyToys. De erotische webwinkel is hoofdsponsor van het OKT.

Het sponsorschap van de erotische webwinkel is onder meer duidelijk doordat de lijnen van waar spelers de stenen moeten werpen, nu roze zijn. Traditioneel kleuren ze blauw. Ook het logo van EasyToys zal twee weken lang te zien zijn in het ijs van de Elfstedenhal in Leeuwarden.

"Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt met de World Curling Federation (WCF)”, zegt Dagmar van Stiphout, projectmanager van het toernooi in Leeuwarden, waar ook het Nederlandse team aan meedoet. "Zij weten wie onze partners zijn en daarvoor hebben we dus ook toestemming. We hebben heel zorgvuldig gehandeld. Nu zijn we erachter gekomen dat een aantal broadcastpartners vindt dat ze de wedstrijden niet uit kunnen zenden. Daar was de WCF ook door verrast.”

Het OKT is in ongeveer 25 landen te zien. Een woordvoerder van de WCF meldt dat er momenteel wordt gekeken naar een potentiële oplossing voor de aanstelleritis in die landen. Hij wil niet zeggen welke opties er zijn en welke landen het allemaal betreft, maar het zou gaan om ‘meerdere’ uitzendpartners.

De zegsvrouw van EasyToys vindt het ‘jammer dat het zo loopt’. Maandag gaan alle partijen volgens haar in gesprek over de ontstane situatie. "We zijn een net bedrijf en vinden curling een toffe sport waar we graag onze naam aan verbinden. Op dit moment wachten we de ontwikkelingen even af.” Eric Idema, topman van EasyToys, liet eerder weten: "Sinds ons sponsorschap van FC Emmen bereiken we steeds meer mensen met onze missie om seksualiteit op een leuke en speelse manier onder de aandacht te brengen. Taboes doorbreken doe je ook door midden in de samenleving te staan.”

Ook over het sponsorschap van de voetbalclub ontstond echter eerder ophef. De KNVB vond het niet gepast dat FC Emmen voor een shirtsponsor koos die in verband staat met de seksindustrie. Later kwam er toch een fiat. EasyToys blijft in ieder geval tot de zomer van 2022 shirtsponsor van FC Emmen. 

F1: Uitslag Grand Prix van Saoedi-ArabiŽ

Lewis Hamilton heeft een knotsgekke Grand Prix van Saoedi-Arabië op zijn naam geschreven. In een verhitte strijd met zelfs een aanrijding tussen de kemphanen won de Brit voor titelrivaal Max Verstappen en staan ze met nog één race te gaan in punten gelijk. Valtteri Bottas eindigde op plek drie, waardoor Mercedes het constructeurskampioenschap zo goed als binnen heeft.

Hamilton startte op polepositon, voor Bottas en Verstappen. Het drietal was goed weg en ging in dezelfde volgorde de eerste bochten in. Daarachter vielen de Toro Rosso's van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda enkele plaatsen terug. Een aantal coureurs had juist de vooruit gevonden, want Daniel Ricciardo reed na acht ronden al op plek acht, met drie plaatsen winst. Sainz bevond zich op dat moment op de elfde stek na als vijftiende te zijn gestart.

Na tien ronden was er de safety car nadat Mick Schumacher met zijn Haas hard in de bandenstapels was beland. De Duitser was in orde, maar zijn bolide was volledig afgeschreven. Een deel van het veld maakte van de mogelijkheid gebruik om te stoppen. Zo kwamen Hamilton, Bottas, Charles Leclerc en Sergio Perez binnen, maar verrassend genoeg Verstappen niet, waardoor de Nederlander naar de leiding ging voor Hamilton en Bottas. Laatstgenoemde ging op de baan wel onnodig veel van zijn gas af om een gat te creëren voor een stop en Verstappen op te houden.

Na twaalf ronden was de stand als volgt: Verstappen, Hamilton, Bottas, Esteban Ocon, Ricciardo, Leclerc, Gasly, Perez, Sainz en Antonio Giovinazzi. Een ronde later werd de race stilgelegd omdat er te veel schade aan de muur was en er reparaties plaats moesten vinden. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid voor een gratis bandenwissel en zo aan de leiding van de race te blijven.

Verstappen bracht het veld vanuit de pits weer op gang, waarbij het veld na ronde achter de safety car via een staande start op gang werd gebracht. Hamilton was beter weg dan Verstappen, maar de Nederlander gaf zich niet gewonnen en duwde de Brit naar buiten. Dit gaf Ocon de mogelijkheid om plek twee te grijpen. Ricciardo profiteerde hier ook van door plek vier van Bottas af te snoepen. Laatstegenoemde verremde zich behoorlijk. Perez leek ook van de chaos te profiteren, maar werd door Leclerc in de rondte getikt en viel na een spin uit. In de chaos die veroorzaakt werd reed Mazepin achterop Russell en vielen er nog twee uitvallers te noteren. Er volgde opnieuw een rode vlag.

Daarna volgde een bizar aanbod van de FIA waarbij Verstappen achter Hamilton de herstart zou moeten starten, anders zou de actie in de eerste bocht aan de stewards overgelaten worden. Red Bull accepteerde dat aanbod, maar wees de FIA wel op de acties van Bottas voor het ophouden bij de eerste safety car en Hamilton die op weg naar de grid extreem langzaam reed.

Er volgde een herstart met Ocon op pole, voor Hamilton en Verstappen. Het was Verstappen die de eerste bocht in ging, voor Ocon en Hamilton die terugviel naar de derde stek. De Brit schoof snel door naar de tweede plek. Het duo liep snel weg bij Ocon die Ricciardo en Bottas achter zich aan had. Verder naar achteren raakten Sebastian Vettel en Yuki Tsunoda elkaar waarbij laatstgenoemde zijn voorvleugel verloor en langzaam naar de pits terug moest. Na een viruele safety car om de vleugel weg te halen spinde Alonso. Hij kon zonder schade verder rijden, maar verloor wel veel tijd. Ook Vettel en Kimi Räikkönen raakten elkaar nog, waarbij beide bolides schade opliepen. Vanwege de rotzooi kwam er opnieuw een virtuele safety car.

Hamilton had in de 36e ronde het gat met Verstappen gedicht en waagde een aanval. Verstappen sloeg deze af, maar kwam net als Hamilton buiten de baan. Aan het eind van de ronde kreeg de Nederlander van zijn team te horen dat hij de positie aan Hamilton terug moest geven. De Nederlander hield in en gaf de Brit de ruimte. De Mercedes-coureur begreep het niet en knalde achterop de Red Bull. Beide auto's liepen wat schade op, maar de rijders konden verder. Wel kwam er een onderzoek van de FIA naar het incident.

Verstappen gaf de plek terug, maar kreeg alsnog vijf seconden straf. De Nederlander was in de veronderstelling dat hij de plek alsnog terug moest geven aan Hamilton en deed dit. De banden van Verstappen waren op, waardoor Hamilton weg kon rijden en de zege kon pakken, al is er nog wel een onderzoek naar beide coureurs vanwege de aanrijding op het rechte stuk.

Na 50 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Bottas. Ocon werd vierde, voor Ricciardo, Gasly, Leclerc, Sainz, Antonio Giovinazzi en Lando Norris. In het kampioenschap staan Verstappen en Hamilton nu gelijk met 369,5 punten en wordt de titel volgende week in Abu Dhabi beslist.

Handbalsters boeken nieuwe recordzege tegen Uzbekistan op WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich zondagavond door een nieuwe recordzege geplaatst voor de volgende WK-ronde. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman had in het Spaanse Torrevieja zoals verwacht geen kind aan Uzbekistan. Het werd 58-17.

De vorige recordzege van Nederland op een WK dateert van twee dagen geleden, toen de ploeg van Tijsterman met 55-15 te sterk was voor Puerto Rico. Tegen Uzbekistan stond het bij rust al 28-10, waarna de titelverdediger na rust nog eens dertig keer het net wist te vinden. Door een treffer van Inger Smits in de slotseconden werd de recordzege iets scherper gesteld.

Angela Malestein ontbrak in de selectie van Tijsterman. De hoekspeelster is net hersteld van een coronabesmetting en voegde zich zaterdag pas bij de groep. Estavana Polman speelde tegen Oezbekistan de 150e wedstrijd uit haar interlandcarrière en was verantwoordelijk voor het eerste doelpunt van Nederland in de tweede helft.

Nederland sluit de eerste groepsfase dinsdagavond af met een wedstrijd tegen Zweden, de duel van belang. De resultaten van deze groep worden meegenomen naar de volgende ronde. De Scandinaviërs wonnen hun eerste twee duels ook met gemak. Het doelsaldo is nu wel in het voordeel van Oranje.

De handbalsters veroverden vorig jaar in Japan voor het eerst in de historie de wereldtitel, toen nog met Emmanuel Mayonnade als bondscoach. Ook in 2015 (tweede) en 2017 (derde) eindigde Nederland bij de top drie op het WK.

FOK! Wat een weer: grijsheid overheerst

herfstbanner

Het is bewolkt en de regen boven het westen breidt zich oostwaarts uit. De regen gaat in de loop van de avond over in (natte) sneeuw waardoor het in het midden en oosten even wit kan worden, vooral in hogere delen zoals de Veluwe kan een sneeuwdek van enkele cm gevormd worden. Hierdoor kan ook gladheid ontstaan waarvoor code geel is uitgegeven. Later in de avond komen er in de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden enkele buien voor, mogelijk met hagel en onweer. De meest matige wind is zuidoostelijk. Langs de kust is de wind (vrij) krachtig, later in de avond draait de wind aan de westkust naar west en is dan krachtig, mogelijk hard 6-7 Bft. Bij buien is er aan zee kans op zware windstoten van circa 80 km/u.

Komende nacht valt er in het oosten en noordoosten aanvankelijk (natte) sneeuw. De gevallen sneeuw smelt weer weg. In de loop van de nacht breiden opklaringen zich van het westen uit over het land, wel blijven in het noorden en noordwesten van het land enkele regenbuien mogelijk. In de sneeuw ligt de temperatuur dichtbij nul. In de loop van de nacht loopt de temperatuur van het westen uit weer op. De wind is zwak tot matig, draait in de loop van de nacht naar west tot noordwest en is in de kustgebieden matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig.

Morgen zijn er perioden met zon. In het noordoosten komt er in de ochtend nog een enkele bui voor, maar in de middag is het overal droog. In de namiddag neemt van het westen uit de bewolking toe en in de avond gaat het van het zuidwesten uit regenen. De regen gaat in het oosten en noordoosten over in (natte) sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De westelijke wind is zwak tot matig en draait in de middag naar zuidwest en wordt dan aan de kust krachtig. (Bron: KNMI)


Donker in het bos, grijs voorbij de bomen (Foto: Partner van _UserName_)
Donker in het bos, grijs voorbij de bomen. Ook nabij Winterswijk. (Foto: Partner van _UserName_)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK! Wat een weer: aanhoudend grijs en later neerslag

herfstbanner

Welkom!  

We zitten duidelijk in de donkerste periode van het jaar. Het grijze weer is dominant aanwezig en het aantal opklaringen is zeer beperkt. Met name in het zuidwesten en zuiden heeft de zon nog even geschenen, maar stralend weer is het ook daar niet geworden. Op veel plaatsen bleef het vandaag droog, doch niet in een strook van het IJsselmeer vervolgens over Haarlem en dan zo wegtrekkend naar het zuidwesten. Ik kwam zowaar nog op ruim 3 mm uit. 

Overigens is het al zo nat in het westen. Zaterdag viel er hier ook al 13 mm en sommen van méér dan 10 mm zijn hier de laatste weken eerder regel dan uitzondering. We zijn pas vijf dagen onderweg, maar de normale maandsom is al bijna bereikt. November was ook al zo nat. Ook de komende week blijft het niet droog, echter de hoeveelheden lijken niet zo heel groot meer te zijn. 

Vannacht is het meestal bewolkt, maar er kunnen toch wel een paar opklaringen voorkomen. Dan kan er wel een mistbank ontstaan. Vriezen doet het waarschijnlijk net niet.

Morgen moeten we het weer met een grijs weerbeeld stellen. De grootste kans op een beetje zon is er in het oosten en mogelijk ook het zuiden van het land. 

Tegen de avond volgt er dan neerslag. In het westen zal dat waarschijnlijk gewoon regen blijven. Ik denk dat die regen ten oosten van de lijn Terschelling - Utrecht - Tilburg enige tijd in natte sneeuw over zal gaan. Nog verder oostwaarts zou die sneeuw even kunnen blijven liggen. Als het dan droog geworden is zal het eventuele sneeuwdekje weer snel verdwijnen. 

Overdag is het een graad of 4. In de neerslag koelt het echter wel enigszins af. Zodoende kan er dus (natte) sneeuw vallen. Omdat er een stevige zuidwestelijke wind komt te staan zal de temperatuur in het westen niet of nauwelijks zakken tijdens de neerslag. Aan zee komt er een krachtige tot harde wind te staan. In het binnenland neemt de wind later op de dag flink af. 

Dinsdag is er meer zon, maar in de avond opnieuw neerslag met hetzelfde verhaal als morgen.

Tot ziens!  


Charged heeft even een oud foto opgetakeld. Oudere tijden met echte auto’s. En sneeuw. (Foto: Charged)
Charged heeft even een oud foto opgetakeld. Oudere tijden met echte auto’s. En sneeuw. (Foto: Charged)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag Feyenoord - Fortuna Sittard

Feyenoord heeft zojuist de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard met ruime cijfers gewonnen. In De Kuip werd het 5-0.

Het was Til die de openingstreffer maakte na een mooi wippertje over de uitlopende doelman Van Osch. Halverwege de eerste helft was het Linssen die met een kopbal uit een corner de 2-0 maakte.

Kort na rust scoorde Linssen,wederom met een kopbal, de 3-0, en de wedstrijd was gespeeld. Linssen had ook de 4-0 op zijn hoofd. Hij raakte de bal echter verkeerd en die belandde voor de voeten van Sinisterra die wel wist te scoren. Vlak voor tijd kopte Jahanbakhsh Feyenoord naar de 5-0 eindstand.

Feyenoord

5 - 0

Fortuna Sittard

 8' Til
 26' Linssen
 52' Linssen
 63' Sinisterra
 89' Jahanbakhsh
   
 
 Gele kaart: Aursnes, (Feyenoord), Pinto, Cox, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 00
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Marciano
Pedersen
Geertruida
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Nelson/67)
Kökçü (Jahanbakhsh/30)
Toornstra (Diemers/82)
Linssen (Dessers/67)
Sinisterra (Bannis/82)
  v.Osch
Tirpan (Samaris/68)
Lonwijk
Pinto
Cox
Duarte
Rienstra
Tekie
Ferati (Noslin/61)
Flemming
Seuntjens (Hansson/84)

Gaat Nederland over tot een C-19 vaccinatieplicht?

Na Oostenrijk gaat ook Duitsland over tot een C-19 vaccinatieplicht per 1 februari 2022. Griekenland voerde al een prikplicht in voor mensen ouder dan zestig. België gaat, net als Frankrijk, een plicht tot C19-vaccinatie invoeren voor de zorg. Italië heeft al een prikplicht voor verschillende beroepsgroepen. Gaat Nederland ook over tot verplichte vaccinatie tegen COVID-19?

Vaccinatie ( Foto-Unsplash Ed Us)
Vaccinatie ( Foto-Unsplash Ed Us)

FreestyleskiŽrs openen World Cup-seizoen op de moguls

De eerste World Cup-wedstrijden voor de freestyleskiërs op de moguls zijn inmiddels ook achter de rug. In het hoge Finse noorden in Ruka werd het seizoen geopend op de buckelpiste.

Vrouwen
Ze doet al geruime tijd mee in de World Cup, maar een overwinning zat er nog nooit in voor Olivia Giaccio, tot Ruka. De Amerikaanse scoorde in de finale 78,51 punten en bleef de ervaren Australische Jakara Anthony (78,17) daarmee net voor. Het podium werd gecompleteerd door Giaccio's jonge landgenote Kai Owens en haar 76,61 punten, nét meer dan de Française Perrine Laffont (76,57).

Mannen
Mikael Kingsbury heeft juist al bakken met overwinningen bij elkaar kunnen skiën en springen, nummer 66 is inmiddels een feit. De Canadees kwam tot 82,99 punten in de finale en was daarmee te sterk voor de 82,10 van de Kazach Pavel Kolmakov, terwijl de Japanner Ikuma Horishima - doorgaans Kingsbury's voornaamste concurrent - met 81,12 punten het podium completeerde.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Twente

FC Twente heeft in Deventer in de slotfase de drie punten meegenomen naar Enschede. Dankzij twee late goals won de ploeg van Ron Jans met 1-2 van Go Ahead Eagles.

Beide ploegen waren dichtbij de openingstreffer. Eerst raakte Michel Vlap de lat namens FC Twente, even later schoot Inigo Córdoba aan de andere kant tegen de paal. Toch viel er vlak voor de rust een doelpunt. Córdoba zette vlak voor rust de 1-0 op het scorebord voor de thuisploeg.

Na de rust gebeurde er weinig. Go Ahead Eagles vond het wel prima en Twente was niet bij machte op kansen af te dwingen. De thuisploeg kreeg de kansen om de score te verdubbelen, maar het was Ricky van Wolfswinkel die de gelijkmaker binnenkopte.

Zeven minuten voor tijd zorgde Ramiz Zerrouki met een prachtige pegel ervoor dat de uitploeg de wedstrijd volledig omkeerde. De 23-jarige middenvelder schoot met zijn binnenkant voet prachtig raak en bezorgde Twente alsnog de zege.

Go Ahead Eagles

1 - 2

FC Twente

 39' Cordoba    79' v.Wolfswinkel
 83' Zerrouki
 
 Gele kaart: , Zerrouki, (FC Twente)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Lucassen
Nauber
Kramer
Deijl
Idzes
P.Rommens (Berden/ 88)
Brouwers
Cordoba (Botos/76)
Lidberg (Mulenga/76)
Oratmangoen (Ross/ 88)
  Unnerstall
Troupée (Ugalde/ 75)
Hilgers
Pröpper (Dumic/88)
Sadílek
Oosterwolde
Vlap (Bosch/88)
Zerrouki
Rots (Cerný/58)
v.Wolfswinkel
Limnios (Misidjan/58)

Russisch passagiersvliegtuig moest NAVO-straaljager ontwijken boven Zwarte Zee

Volgens Russische bronnen heeft zich vandaag een gevaarlijk incident voorgedaan in het luchtruim boven de Zwarte Zee. Een militaire verkenner dwingt een vliegtuig van de staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot om van koers te veranderen. De schuldige wordt al snel duidelijk voor het Kremlin.

Volgens de autoriteiten moest een Russisch passagiersvliegtuig een NAVO-verkenningsvliegtuig boven de Zwarte Zee ontwijken. Het verkenningsvliegtuig "daalde snel" en kruiste de route van de Airbus van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, meldde het persbureau Interfax, daarbij verwijzend naar de Russische luchtvaartautoriteit. De bemanning van het verkenningsvliegtuig reageerde niet op de meldingen van de luchtverkeersleiders, waardoor het lijnvliegtuig van route veranderde.

Volgens Interfax moest het Russische vliegtuig 500 meter dalen om afstand te nemen van het NAVO-verkenningsvliegtuig. De piloten konden het vanuit de cockpit zien. Het vliegtuig met 142 mensen aan boord was onderweg van Tel Aviv naar Moskou. Ook een privéjet die van de Russische badplaats Sochi naar de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje reisde, moest volgens de luchtvaartautoriteit van koers veranderen.

Kremlin: VS en NAVO brengen mensenlevens in gevaar
"De toegenomen activiteit van NAVO-vliegtuigen nabij de Russische grenzen leidt tot een risico op gevaarlijke incidenten met burgerluchtvaartuigen", bekritiseerde de autoriteit. Zij zou langs diplomatieke weg "protesteren". De autoriteit heeft niet gespecificeerd uit welk land het verkenningsvliegtuig volgens haar afkomstig was.

Ook de Russische regering toonde zich verontwaardigd en uitte directe kritiek op de VS. "Een ramp is voorkomen," zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Maar dat betekent niet dat de VS en de NAVO straffeloos mensenlevens kunnen blijven riskeren." Zij voegde eraan toe dat de Amerikaanse luchtmacht een bedreiging vormt voor de burgerluchtvaart.

Het incident vond plaats tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen over het conflict in Oekraïne. Gezien de massale inzet van Russische troepen aan de grens met Oekraïne, bestaat er al lang de vrees dat Rusland het buurland zou kunnen aanvallen. Moskou verwerpt dergelijke beschuldigingen. In ruil daarvoor beschuldigt het Kremlin Oekraïne ervan zich door het Westen te laten bewapenen met militair materieel en hekelt het de militaire manoeuvres van de NAVO nabij de Russische grenzen.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde een reeks "initiatieven" aan om Oekraïne te beschermen tegen een mogelijke Russische aanval. Dinsdag wil hij een videotop houden met het Russische staatshoofd Vladimir Poetin.

Piastri pakt F2-winst in chaotische race Jeddah met nare startcrash

De derde en laatste Formule 2-race van het weekeinde in Jeddah is weer niet helemaal soepel verlopen. Vertraging, een nare crash, nog meer vertraging en nog eens een rode vlag zorgden ervoor dat er in dik anderhalf uur grofweg vijf ronden werden gereden.

De race begon na wat reparatiewerkzaamheden wat later dan gepland en met kampioenschapsleider Oscar Piastri en Robert Shwartzman op de eerste rij, voor Theo Pourchaire, Christian Lundgaard, Felipe Drugovich en Zhou Guanyu. Bij de start kwam Pourchaire niet weg, waarna bijna iedereen hem kon ontwijken...bijna, Enzo Fittipaldi reed er stevig achterop, waarna beiden enige tijd bijgestaan werden door medisch personeel.

Pourchaire en Fittipaldi werden - bij bewustzijn - per ambulance afgevoerd en de boel werd opgeruimd, waarna men na een flinke onderbreking toch nog kon gaan racen - meer oponthoud zou zorgelijk zijn, de F1 stond al bijna te wachten. De volgende startpoging werd wel met een rollende start gedaan, met Piastri en Shwartzman op kop, voor Ralph Boschung, Zhou en Drugovich.

Na een paar minuten lagen Zhou en Boschuing met elkaar in de clinch, waarna het in het achterveld fout ging tussen Guilherme Samaia - die in de eerste twee races bij elkaar twee bochten reed - en Olli Caldwell. Ze kwamen stil te staan en de rode vlag werd met acht minuten van stal gehaald, waarmee het ook gelijk klaar was.

Piastri en meerdere andere coureurs waren net voor de rode vlag naar binnen gekomen voor hun verplichte pitstop, waardoor Shwartzman - die niet gestopt was - aan de leiding reed. Zo is de overwinning voor Shwartzman of Piastri, vermoedelijk, hoewel er nog geen definitieve beslissing over lijkt te zijn.

Update 17.10 uur
Piastri is gewoon als winnaar uitgeroepen, men ging één ronde terug om de stand te bepalen. Zo werd Shwartzman tweede en Boschung fraai derde.

Riiber oppermachtig op noordse combinatie Lillehammer

De World Cup op de noordse combinatie in Lillehammer is na een mooi weekeinde zondag afgesloten met een individuele wedstrijd bij de mannen, waarin het helaas dan weer niet heel erg spannend was.

Jarl Magnus Riiber sprong weer eens beter dan de rest en het verschil was fors: de jonge Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter mocht het langlaufen als tweede aanvangen, maar wel pas 29 seconden na Riiber. Landgenoot Mario Seidl kwam drie tellen later, Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen vertrok na 53 seconden en de Duitser Eric Frenzel kon na 56 tellen op pad. Mogelijk gevaar kwam verder nog van de Duitsers Vinzenz Geiger en Fabian Riessle, maar die vertrokken pas na 1:25 en 1:41 minuten.

Halverwege de langlaufwedstrijd had Riiber de leiding ruimschoots nog in handen, Lamparter was wel negen seconden genaderd. Frenzel, Seidl en Oftebro volgden een kleine halve minuut later en streden om plek drie. Riiber was ongenaakbaar en won weer eens, Lamparter's tweede plek kwam niet in gevaar en nadat Seidl al afgehaakt was werd de sprint om plek drie gewonnen door Frenzel, die Oftebro het nakijken gaf.

Uitslag AZ -Sparta Rotterdam

AZ heeft in de Eredivisie een eenvoudige overwinning geboekt op Sparta Rotterdam. Zonder goed te spelen won het met 3-1.

AZ was vanaf het begin de bovenliggende partij en dit resulteerde al snel in kansen. Pavlidis kopte naast en Karlsson raakte de lat. het was echter Sparta dat tegen de verhouding in op voorsprong kwam, Na balverlies van Reijnders scoorde Auassar de 0-1. Lang kon het de voorsprong echter niet vasthouden. Beugelsdijk maakte hands en uit de strafschop scoorde Karlsson vervolgens de gelijkmaker. Diezelfde Karlsson maakte met een knappe volley de 2-1 waardoor AZ toch met een voorsprong de rust in ging.

Na een klein uur werd de wedstrijd beslist toen Pavlidis de 3-1 maakte. Sparta ging daarna op jacht naar doelpunten maar zonder resultaat. Verder dan twee kleine kansjes voor twee voor Emegha kwam het niet.

AZ

3 - 1

Sparta Rotterdam

 27' Karlsson(pen)
 31' Karlsson
 58' Pavlidis
   19' Auassar
 
 Gele kaart: Pavlidis, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Witry
Hatzidiakos (Beukema/86)
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Buurmeester/90)
D.de Wit
Reijnders
Sugawara
Pavlidis (Barasi/ 78)
Karlsson (Taabouni/86)
  v.Leer
Masouras (Jans/ 46)
Vriends (Mijnans/38)
Beugelsdijk
Pinto
V.v.Crooy (Emegha/70)
Auassar
Smeets
Abels
Engels
Thy (Goudmijn/70)

Oostenrijk: het effect van de complete lockdown op 22 november j.l.

Op 22 november ging Oostenrijk in volledige lockdown om de enorm hoog opgelopen uitbraak in te dammen. De lockdown zal 20 dagen duren, tot 11 december 2021.

Of de lockdown het gewenste effect heeft kunnen we zien aan het onderstaande Twitterdraadje:

Coronamaatregelen Oostenrijk (Foto-Pixabay)
Coronamaatregelen Oostenrijk (Foto-Pixabay)

COVID-19: Wat zijn de huidige behandelmethoden?

In de strijd tegen de coronapandemie zijn in een ongekend tempo een aantal vaccins ontwikkeld. Een jaar na de start van vaccinaties zijn de behandelingsmogelijkheden voor Covid-19 echter nog beperkt.

Een overzicht:

Pillen tegen Covid-19
Na een positieve corona-test gewoon een tabletje innemen om te voorkomen dat je met ernstige klachten in het ziekenhuis belandt - dat klinkt goed. Tot nu toe is het echter niet zo eenvoudig. De meest geavanceerde pillen tegen Covid-19 zijn molnupiravir, dat wordt verkocht door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf MSD (Merck) onder de naam Lagevrio, en Paxlovid van concurrent Pfizer. Deze antivirale middelen verminderen het vermogen van het virus om zich voort te planten.

Tot op heden mag Lagevrio in de Europese Unie alleen in noodgevallen worden gebruikt. Een reguliere markttoelating is nog niet verleend, ook in de VS wordt dit nog onderzocht.

De resultaten van een klinische studie, gepubliceerd door MSD op 26 november, laten een significant lagere effectiviteit zien dan begin oktober na tussentijdse resultaten met veel tromgeroffel was aangekondigd. Lagevrio vermindert het risico op ziekenhuisopname en het risico op overlijden van hoogrisicopatiënten die besmet zijn met Sars-Cov-2 echter met 30 procent en niet met ongeveer 50 procent zoals aanvankelijk aangekondigd.

Bovendien zijn er nog steeds twijfels over de veiligheid van het geneesmiddel. Theoretisch zou het gebruik ervan het ontstaan van nieuwe corona-varianten kunnen bevorderen of een carcinogeen effect kunnen hebben. Amerikaanse deskundigen schatten deze risico's echter laag in.

De gezondheidsautoriteiten van de EU en de VS onderzoeken momenteel ook paxlovid, dat gedeeltelijk is gebaseerd op het anti-HIV-medicijn ritonavir. Zowel Lagevrio als Paxlovid hebben het voordeel dat zij waarschijnlijk even goed werken, ongeacht de verschillende coronavirusvarianten. Dit betekent dat zij ook kunnen worden gebruikt als de Omikron-variant de overhand heeft.

Synthetisch geproduceerde antilichamen
Gezien hun hoge kostprijs zijn deze hoogtechnologische geneesmiddelen niet bedoeld voor massaal gebruik. Het geneesmiddel Ronapreve kost bijvoorbeeld ongeveer 1.700 euro per dosis, volgens schattingen van niet-gouvernementele organisaties. Het geneesmiddel, ontwikkeld door Regeneron en Roche, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen voor oudere of immuungecompromitteerde patiënten. Het combineert twee monoklonale, d.w.z. synthetisch geproduceerde antilichamen: casirivimab en imdevimab. De cocktail wordt eenmaal intraveneus ingespoten.

Afgezien van de hoge kosten hebben monoklonale antilichamen het nadeel dat mutaties in nieuwe coronavirusvarianten hun doeltreffendheid kunnen verminderen. Regeneron heeft op 30 november toegegeven dat zijn monoklonale antilichamen tegen Omikron mogelijk minder doeltreffend zijn.

Voor bijzonder ernstig zieke patiënten beveelt de WHO andere monoklonale antilichamen aan: tocilizumab wordt door Roche op de markt gebracht onder de naam Actemra of RoActemra, en sarilumab van Sanofi wordt op de markt gebracht onder de naam Kevzara.

Volgens de WHO moeten deze twee immuunonderdrukkende geneesmiddelen samen met corticosteroïden worden toegediend.

Het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs een andere monoklonale antilichaamtherapie goedgekeurd: sotrovimab. Het geneesmiddel, dat door het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) samen met het Californische bedrijf Vir Biotechnology werd ontwikkeld, wordt eveneens eenmaal intraveneus toegediend en heeft een lange werkingsduur.

Corticosteroïden
Deze middelen waren de eerste werkzame stoffen die in september 2020 door de WHO als coronatherapie werden erkend. Volgens de huidige gegevens is de systematische toediening van corticosteroïden volgens de WHO alleen geschikt voor patiënten die aan een een "ernstige of levensbedreigende vorm" van Covid-19 lijden.

De middelen werken tegen de ontstekingsprocessen die typisch zijn voor ernstige COVID-19-gevallen. Volgens de WHO verminderen ze het risico op overlijden en het risico op kunstmatige beademing bij ernstig zieke patiënten.

En hoe zit het met armere landen?
Coronatherapieën zijn voor arme landen even moeilijk te verkrijgen als vaccins. Volgens een schatting van Artsen zonder Grenzen kost een meerdaagse behandeling met Lagevrio of Paxlovid ongeveer 600 euro in ontwikkelde landen, en zijn dus onbetaalbaar in grote delen van de wereld.

Pfizer en MSD (Merck) hebben daarom licentieovereenkomsten gesloten om de distributie van hun anti-coronapillen in armere landen te vergemakkelijken zodra deze daar zijn goedgekeurd. Dit betekent echter niet dat de ontwikkelingslanden onmiddellijk en volledig toegang zullen hebben tot deze medicatie.

Totale zonsverduistering boven Antarctica

Zaterdag was vanaf Antarctica een totale zonsverduistering te zien, waarbij NASA het evenement live streamde, met een opvallend beeld van de donkere lucht.

Degenen die zich in zuidelijke delen van Afrika, Australië en Zuid-Amerika bevonden, waren getuige van een gedeeltelijke zonsverduistering. 

Kijk op Europa: Wat Nederlanders meegeven aan de EU

In oktober en november vonden online en door het hele land op locatie themabijeenkomsten plaats voor de burgerdialoog Kijk op Europa. Dit heeft geleid tot aanbevelingen van Nederlandse burgers aan de EU: de stem van Nederland tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa.

Het kabinet heeft vandaag een rapport met aanbevelingen over de eerste vijf thema’s aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Een rapport met aanbevelingen over de overige vier thema’s volgt in januari.

Aanbevelingen voor de EU
Voor elk van de vijf thema’s hebben Nederlanders meerdere aanbevelingen gedaan. Een selectie:

  • Werk in het kader van de rechtsstaat vooral samen tegen internationale criminaliteit en terrorisme.
  • Maak de Europese economie sterker door gebruik te maken van onze kwaliteiten en diversiteit.
  • Weeg belangen goed af, maar zorg wel dat er binnen de EU sneller knopen kunnen worden doorgehakt.
  • Combineer Europese privacyregels met een praktische uitvoering en uitleg.
  • Laat onderwerpen als cultuur en sport vooral aan lidstaten over.

Voor de aanbevelingen is gebruik gemaakt van een representatief panelonderzoek en verdiepende themadialogen online en op locatie. In het hele land zijn Nederlanders met elkaar in gesprek gegaan: van scholieren, mbo-leerlingen en studenten tot agrarisch ondernemers, maatschappelijke organisaties en migranten.

Vernieuwende ideeën
De gesprekken tussen Nederlanders brachten grote Europese thema’s dichterbij. Er ontstonden interessante discussies over de impact van de EU op het dagelijks leven en soms ook vernieuwende ideeën. Naast de aanbevelingen is ook een aantal van deze ideeën opgenomen in het rapport. De inhoud van dit rapport vormt zo de stem van Nederland: onze kijk op Europa.

Twee rapporten met in totaal negen thema’s
In oktober deelden we al de eerste inzichten en vervolgvragen van Kijk op Europa op basis van het panelonderzoek. In het huidige rapport delen we de meningen, ideeën en aanbevelingen voor de thema’s: Waarden en rechten, rechtsstaat en veiligheid, Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid, Europese democratie, Digitale transformatie en Onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport. Begin 2022 volgt een rapport met de laatste vier thema’s: Klimaatverandering en milieu, Migratie, Gezondheid en de EU in de wereld.

Van 1 september tot en met 14 november konden alle Nederlanders hun mening en ideeën delen via een vragenlijst (gelijk aan die van het panelonderzoek) of ‘Swipen naar de toekomst’: een online tool met 20 stellingen. De uitkomsten hiervan zijn gebruikt als aanvulling op het panelonderzoek. De resultaten van de open vragenlijst en swipe-tool verschijnen half december op Kijkopeuropa.nl .

Hoe nu verder?
De twee bovengenoemde rapporten met alle aanbevelingen worden aangeboden aan de Conferentie over de toekomst van Europa. Daar komen de ideeën, meningen en aanbevelingen van alle inwoners van de EU samen. Tijdens verschillende vergaderingen worden niet alleen de resultaten van alle nationale burgerdialogen besproken, maar ook de uitkomsten van andere initiatieven en consultaties die tijdens de Conferentie plaatsvinden. Zo zijn er ook Europese burgerpanels en kunnen alle EU-burgers (dus ook Nederlanders) terecht op een Europees digitaal platform om ideeën aan te dragen of evenementen te organiseren.

Lees hier hoe je nog steeds mee kunt doen.

Uit de Conferentie volgen aanbevelingen voor het voorzitterschap van de Conferentie, dat bestaat uit de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad van ministers en de Europese Commissie. Zij hebben toegezegd te onderzoeken hoe ze opvolging kunnen geven aan de aanbevelingen. Voor de Nederlandse regering vormen alle uitkomsten van Kijk op Europa een waardevolle bijdrage aan de vorming van het Nederlandse EU-beleid.

Halsema wil eerst fundamenteel debat over vaccinatieplicht: "Grondwet niet voor niets zo geschreven"

De Amsterdamse burgemeester Halsema vindt dat er eerst een fundamenteel debat gevoerd moet worden voordat er een beslissing wordt genomen over de invoering van een vaccinatieplicht. "De grondwet is niet voor niets zo geschreven: de bescherming van het individu tegen de almacht van de staat", zei ze vanmiddag in Buitenhof. "Je kan afwijken als de crisis groot genoeg is, maar denk daar heel zorgvuldig over na." Zo meldt AT5.

Halsema benadrukte dat de beslissing over de invoering van de vaccinatieplicht bij de Tweede Kamer ligt, en wilde daarom niet zeggen of ze een voorstander of tegenstander is. Wel plaatste ze twee kanttekeningen. 

"Linksom of rechtsom is een vaccinatieplicht ingrijpend in de individuele grondrechten van mensen", aldus de burgemeester. "Het kan zijn in een crisis dat het keren van het collectieve gevaar zwaarder weegt dan de individuele grondrechten. Maar ik vind wel dat je daar een fundamenteel debat over moet voeren."

Daarnaast vindt ze dat onderzocht moet worden hoe effectief zo'n maatregel is. "Want als het effect is dat de invoering ervan ervoor zorgt dat de mensen die nog niet gevaccineerd zijn zich verder afkeren, dan is het de vraag of het werkt."

Halsema maakt zich zorgen over oplopende spanningen, en wil voorkomen dat er nog meer polarisatie ontstaat. "Ik denk niet dat het ons helpt om in tweedelingen te denken. Met de schuldige vinger naar elkaar wijzen gaat ons niet helpen."

2G-maatregel
Halsema zei verder dat ze kanttekeningen heeft bij de mogelijke invoering van de 2G-maatregel. "De handhaafbaarheid daarvan is heel ingewikkeld." Als gevraagd wordt hoeveel politie en handhavers er nodig zouden zijn voor het handhaven van 2G, zegt ze: "Geen idee. Maar op het moment dat deze maatregelen worden ingevoerd zijn de detailhandel, de horeca en de mensen zelf verantwoordelijk voor de naleving. Daar ligt de eerste controle. Wij handhaven bij excessen en herhaalde overtredingen."

Nationale denktank
Ook pleitte Halsema voor een nationale denktank. "Zet verschillende mensen uit verschillende disciplines naast elkaar om na te denken over scenario's." Ze hoopt dat er daardoor beter nagedacht kan worden over de lange termijn, omdat corona nog lange tijd bij ons zal blijven.

Op de vraag wie zo'n denktank zou moeten leiden, zei ze te denken aan namen als oud-AMC-bestuurder Marcel Levi of directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters. "Ik denk dat de denkkracht in Nederland volop aanwezig is."

Uitslag RKC Waalwijk - NEC

RKC Waalwijk heeft zojuist gewonnen van NEC. De Waalwijkers zegevierden thuis met 2-1 dankzij een doelpunt vlak voor tijd van debutant Kuijpers.

NEC kwam in de zestiende minuut op voorsprong. De doelman van RKC, Vaessen, zat bij een hoekschop van de Nijmegenaren volledig mis en Bruijn maakte daar gebruik van en scoorde de 0-1. In de 28e minuut kwam RKC weer op gelijke hoogte. Geklungel in de defensie van NEC zorgde ervoor dat Odgaard kon profiteren en de bal vanuit een lastige hoek in het doel kon schieten. Ook in de rest van de eerste helft waren er genoeg fouten aan beide kanten, maar dat maakte het wel een leuke wedstrijd om te kijken.

Het was RKC dat in de tweede helft het heft in handen nam. Enkele keren kwamen ze gevaarlijk voor het doel van de Nijmegenaren. Ook in de slotfase waren de grootste kansen voor de thuisploeg, al was NEC dreigend in de omschakeling. In de blessuretijd was het alsnog RKC dat de drie punten pakte. In de allerlaatste seconden was het debutant Kuijpers die de 2-1 maakte in een counter.

RKC Waalwijk

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

 28' Odgaard
 90+4' Kuijpers
   16' Bruijn
 
 Gele kaart: Adewoye, Augustijns, Azhil, (RKC Waalwijk), Márquez, Odenthal, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Adewoye
Meulensteen
v.d.Buijs
Gaari (Büttner/ 82)
Anita
(Augustijns/46
Stokkers/83)
Azhil
Bakari
Bel Hassani (El Bouchataoui/82)
Odgaard
Daneels (Kuijpers/71)
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani
Schöne
Bruijn (Vet/64)
Proper (Duelund/75)
Tavsan (Verdonk/46)
Akman (Romeny/46)
Mattsson (Bronkhorst/85)

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel garnalen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De garnaal is een populaire zeevrucht in Nederland en wordt dus ook flink gevangen door onze vissers want wist je dat er miljoenen kilo's garnalen naar de de Nederlandse havens worden gebracht? Vorig jaar brachten de vissers 15.682.000 kilo garnalen aan land, zo meldt het CBS.

Noorse langlaufsters verslagen op estafette, mannen winnen wel

De World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer is zondag afgesloten met de estafettes, een onderdeel dat helaas niet al te vaak te zien is buiten de grote kampioenschappen om. Zoals altijd kwamen er per team eerst twee atleten in actie in de klassieke stijl, gevolgd door twee in de vrije stijl.

Mannen
De mannen op de klassieke stijl openden het bal, met een Russisch-Noorse aanval in de slotfase van de eerste 7,5 kilometer: Erik Valnes (NOR-1) en Alexander Terentev (RUS-1) voerden de forcing door, Alexey Chervotkin (RUS-2) en Pål Golberg (NOR-2) bleven er nog bij. De stokjes werden overgenomen door Emil Iversen, Alexander Bolshunov, Ilia Semikov en Martin Løwstrøm Nyenget, respectievelijk.

Bolshunov voerde het tempo in zijn slotfase fors op en de aangesloten Fin Iivo Niskanen ging met hem mee - Iversen en Semikov moesten voorzichtig afhaken, Nyenget iets minder voorzichtig. Niskanen en Bolshunov gaven het stokje door aan Remi Lindholm en Denis Spitsov, Iversen, Semikov en Nyengat volgden op een seconde of tien, met onder meer Zweden-1, Frankrijk-1 en Canada achter zich.

Lindholm en Spitsov kregen in de vrije stijl snel gezelschap van Simen Hegstad Krüger (NOR-1), Hans Christer Holund (NOR-2), Artem Maltsev (RUS-2) en Leo Johansson (SWE-1). Lindholm en Johansson haakten toch weer een beetje af en zo waren het alsnog de twee Noorse en Russische teams van wie de slotlopers als kopgroep op pad konden: Johannes Høsflot Klæbo (NOR-1), Ivan Yakimushkin (RUS-1), Harald Amundsen (NOR-2) en Sergey Ustiugov (RUS-2).

De vier werden niet bijgehaald en niemand wist zich los te werken, dus de vier gingen sprinten om de overwinning. Klæbo voerde de sprint aan en Ustiugov legde hem het vuur na aan de schenen, maar het was niet genoeg: Klæbo bezorgde Noorwegen-1 de winst, voor Rusland-2, terwijl Amundsen namens Noorwegen-2 de derde plek af wist te houden van Yakimushkin en Rusland-2.

Vrouwen
Na de eerste vijf kilometer in klassieke stijl hadden we een kopgroepje van vier: namens Noorwegen-1 gaf Tiril Udnes Weng over aan Heidi Weng, Katharina Hennig (Duitsland-1) gaf 'm door aan Laura Gimmler, Yulia Stupak (RUS-1) tikte Natalia Nepryaeva op pad en Johanna Matintalo (FIN-1) stuurde Anne Kyllönen op weg, met teams uit Noorwegen, Zweden en Duitsland binnen schootsafstand en ook de VS nog binnen bereik.

Frida Karlsson sloot namens Zweden-1 al snel aan bij de kopgroep en nam daar het heft in handen om een versnelling door te voeren. Weng en Nepryaeva konden mee, de rest moest voorlopig afhaken - Ebba Andersson, Therese Johaug en Tatiana Sorina namen het over van hun teamgenotes in de top-3. Die drie bleven vijf kilometer lang bij elkaar en stuurden de slotloopsters op weg: Moa Olsson, Helene Marie Fossesholm en Veronika Stepanova.

Het leidende drietal ging niet geweldig hard en daardoor kon de Duitse slotloopster, Victoria Carl, met rasse schreden naderen, net als de Finse Jasmi Jönsuu. De drie gaven bij het ingaan van de slotronde toch weer even gas om het gat in stand te houden, waarna de jonge Stepanova verrassend genoeg de beslissende sprint inzette. Ze werkte Rusland zo naar de overwinning, Olsson klopte Fossesholm in de strijd om plek drie - de eerste keer sinds 2009 dat Noorwegen in een World Cup-estafette is verslagen.

BIJ1: kamervragen over aanval op vreedzame KOZP demonstratie in Volendam

BIJ1 heeft op haar website gereageerd met kamervragen die gesteld gaan worden naar aanleiding van de 'vijandige' ontvangst door Volendam van een onaangekondigde demonstratie door KOZP.

Zie ook : Volendammers 'not amused' door onverwachte demonstratie Kick Out Zwarte Piet 

'Een vreedzame demonstratie van de organisatie Kick Out Zwarte Piet in Volendam is vandaag (4 december, 2021) hevig verstoord door bedreigingen en fysiek geweld. Demonstranten werden bekogeld met eieren, visafval en vuurwerk. Het is niet voor het eerst dat antiracismedemonstraties te maken krijgen met hevige bedreigingen en geconfronteerd worden met fysiek geweld.

BIJ1 veroordeelt deze aanval jegens vreedzame antiracismedemonstranten, waarmee het recht op demonstratie hen met geweld is ontnomen. Daarom stelt fractievoorzitter Sylvana Simons Kamervragen:

1. Is de minister op de hoogte van de gebeurtenissen rondom de aanvallen op een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Volendam?

2. Hoe kwalificeert de minister aanvallen op vreedzame betogers door burgers, die tot doel hebben met die aanvallen betogers angst aan te jagen en het vrije demonstratierecht van betogers te bedreigen?

3. Wat is er vanuit de Veiligheidsdriehoek gebeurd om de KOZP-demonstranten te beschermen tegen het gooien van eieren, oliebollen, sigaretten, pionnen, visafval, eieren, stenen en vuurwerk? Kan de minister een tijdlijn geven vanaf eerste kennisname van de demonstratie door lokale autoriteiten tot aan heden?

4. Hoe kon het zover komen dat vreedzame betogers werden geconfronteerd met zulk geweld? Wat heeft de politie gedaan om het geweld te voorkomen dan wel te stoppen? En wat was de motivatie voor de politie om in te grijpen zoals er is ingegrepen?

5. Hoeveel geweldplegers zijn er gearresteerd? Worden er nog geweldplegers gezocht vanwege betrokkenheid bij deze aanval?

6. Is de minister van mening dat de politie juist heeft opgetreden om betogers te beschermen tegen geweldplegers? Waarom wel of waarom niet? Wat had de politie anders kunnen of moeten doen om de betogers te beschermen?

7. Is de minister bereid een onafhankelijk onderzoek in te stellen, dan wel bij de lokale autoriteiten op onafhankelijk onderzoek aan te dringen, naar hoe de aanval van geweldplegers tegen vreedzame betogers in Volendam voorkomen en bestreden had kunnen worden en daarbij specifiek in te gaan op de rol van de lokale autoriteiten hierin? Zo nee, waarom niet?

8. Ziet de minister, net als BIJ1, ook een patroon van geweld tegen antiracismedemonstranten in de afgelopen jaren? Waaruit blijkt dat patroon volgens de minister wel of niet?

9. Is er oog voor specifiek het geweld tegen antiracismedemonstranten vanuit het ministerie? Is er bijvoorbeeld een specifieke aanpak van zulk geweld, die zich richt op het voorkomen, opsporen en vervolgen van geweld tegen antiracismedemonstranten? Zo ja, kan de minister daarover uitweiden? Hoe wordt bovendien gemeten of deze aanpak effectief is?

10. Indien zo’n aanpak er niet is: is de minister bereid om een dergelijke aanpak op te stellen? Zo nee, waarom niet?

11. En breder: is er een aanpak tegen geweld tegen demonstranten en journalisten die aanwezig zijn bij demonstraties? Kan de minister daarover uitweiden? Hoe wordt bovendien gemeten of deze aanpak effectief is?

12. Indien zo’n aanpak er niet is: is de minister bereid om een dergelijke aanpak op te stellen? Zo nee, waarom niet? '

Kilde ook de beste op afdaling, Goggia domineert wederom

De voorlaatste dag van het World Cup-weekeinde voor de alpineskiërs heeft geen nieuwe winnaars opgeleverd. In het Amerikaanse Beaver Creek kwamen de mannen in actie, terwijl de vrouwen naar beneden raasde in het prachtige Lake Louise in Canada.

Afdaling mannen, Beaver Creek
Na twee super-G's was het voor de heren tijd om de afdaling aan te vallen en dat deed Beat Feuz uitstekend. Kugelblitz noteerde een rappe tijd, maar de Oostenrijker Matthias Mayer was vervolgens 0,35 seconden sneller dan de Zwitser. Lange tijd bleef het daar nog bij, Dominik Paris kwam tot op 0,22 seconden van Feuz en nam de derde positie in.

Als negentiende kwam Aleksander Aamodt Kilde aan de beurt en de Noor was behoorlijk op dreef. In de eerste super-G ging hij nog hard onderuit, de tweede won hij en op de afdaling dook hij maar liefst 0,66 seconden onder Mayer's tijd door. Dat bleek de winnende tijd, Mayer en Feuz hielden hun podiumpositie ook nog vast, hoewel Matteo Marsaglia uit Italië nog op 0,19 seconden van Feuz vierde werd.

Afdaling vrouwen, Lake Louise
Sofia Goggia was een dag eerder ongenaakbaar op de afdaling en ook dit keer was de Italiaanse bijzonder indrukwekkend onderweg: ze dook 0,98 seconden onder de op dat moment leidende tijd van de Zwitserse Corinne Suter. Alleen Breezy Johnson kwam er uiteindelijk nog bij in de buurt, maar de Amerikaanse bleef op 0,84 seconden steken en werd keurig tweede. Suter's podiumplek werd bedreigd door Cornelia Hütter, maar de Oostenrijkse kwam 0,18 seconden tekort en noteerde de vierde tijd.

FOK! Wat een weer: regenachtig

herfstbanner

Vandaag overheerst de bewolking en hier en daar (mot)regent het soms. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind is zuidelijk en zwak tot matig. In de loop van de dag draait de wind van het noorden uit naar noordoost en wordt langs de noordkust matig tot vrij krachtig.

Komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen waarin mist kan ontstaan. Het blijft overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt tussen -1°C in opklaringen tot +2°C langs de kust. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Maandag overdag is het overwegend bewolkt en droog. In de avond gaat het van het westen uit regenen, maar er valt dan ook enige tijd natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond ca. 3°C. De wind wordt zuidwestelijk en neemt toe tot matig. Langs de wordt de wind (vrij) krachtig, in de avond mogelijk hard. (Bron: KNMI)


Charged heeft even een oud foto opgetakeld. Oudere tijden met echte auto’s. En sneeuw. (Foto: Charged)
Charged heeft even een oud foto opgetakeld. Oudere tijden met echte auto’s. En sneeuw. (Foto: Charged)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Langlaufers strijden tot op de centimeter in mooie intervalstart

De World Cup langlaufen komt dit weekeinde in actie in het Noorse Lillehammer, waar niet zo lang geleden nog sprake was van sneeuwgebrek. Inmiddels ligt er een prachtig sneeuwdek over de omgeving en dat zorgde op de intervalstarts in de vrije stijl voor zeer spannende wedstrijden.

Mannen
Voor de mannen lag er vijftien kilometer te wachten, waarbij het aanvankelijk vooral tussen de Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund ging. De kilometervreters kregen vervolgens ook mee hoe Michal Novak uit Tsjechië en de Rus Alexey Chervotkin hun tijden benaderden en op de tussentijd na tien kilometer zaten ze allemaal binnen een paar seconden van elkaar.

In de volgende ronde stoomden Krüger en Holund door, terwijl Novak en Chervotkin even later wat seconden in begonnen te leveren. Aan de finish was het spannend: Holund had de snelste tijd, maar Krüger dook er 1,6 seconden onder. Novak gaf 21,1 seconden toe, Chervotkin was vervolgens één tiende sneller...maar dat was niet genoeg voor plek drie: de Noor Martin Løwstrøm Nyengat had zijn race fantastisch ingedeeld en met een geweldig slotstuk pakte hij op 17,5 seconden de derde plek voor een geheel Noors podium.

Vrouwen
Tien kilometer was de afstand bij de vrouwen en die kon vrij makkelijk samen worden gevat: het was een fenomenaal duel tussen de jonge Frida Karlsson uit Zweden en de elf jaar oudere Noorse grootheid Therese Johaug. Ze ontliepen elkaar op de tussentijden keer op keer bijna niks, meer dan twee seconden werd het geen moment.

Karlsson opende wat sneller, Johaug noteerde daarna weer wat snellere tijden en na zes kilometer was Karlsson weer één tiende sneller. Johaug gaf nog eens een seconde toe, maar aan de finish had ze dat bijna gedicht: de Noorse kwam 0,3 seconden tekort en dus pakte Karlsson de winst. Plek drie was er op 11,3 seconden voor de Amerikaanse Rosie Brennan, vijf tellen voor het Noorse megatalent Helene Marie Fossesholm.

Fraaie comeback bobsleeŽr Friedrich, De Bruin valt tegen

De World Cup bobsleeën komt dit weekeinde in actie in Altenberg en op de uiterst lastige Duitse baan bleek het vooral in de lichte monobobs soms lastig om overeind te blijven. Ook de tweemansbobs kwamen in actie, zondag is het de beurt aan de grote viermansbobs.

Monobob vrouwen
Na één run stond de Canadese Cynthia Appiah ietwat verrassend op de eerste plek, negen honderdsten van een seconde voor haar voormalige pilote en de nu voor de VS uitkomende Kaillie Humphries. Met Christine de Bruin volgde een tweede Canadese al op 0,32 seconden, net als Laura Nolte uit Duitsland, en verder stonden alleen de derde Canadese Melissa Lotholz (+0,36) en de Duitse Kim Kalicki (+0,42) binnen een halve seconde van de leiding.

In de tweede run ging Kalicki ondersteboven, hoewel ze zowaar weer overeind kwam en slechts zeven plekken verloor. Op dezelfde plek kieperde ook Lotholz omver, maar ook zij kwam op juiste wijze aan de finish - Nadezhda Sergeeva stond ondertussen aan de leiding. De Bruin stootte de Russische met 0,38 seconden van plek één, Nolte ging nog eens 0,07 sneller. Humphries knalde er 0,53 seconden onderdoor en dat leverde de winst op: Appiah kwam 0,06 seconden tekort, maar pakte als nieuwe pilote wel een fraaie tweede plek, voor Nolte.

Tweemansbob mannen
Na de eerste run stond Francesco Friedrich zowaar eens níet aan de leiding: de snelste tijd was voor landgenoot Johannes Lochner met remmer Christopher Weber, vijf honderdsten voor de Rus Rostislav Gaitiukevich met remmer Mikhail Mordasov. Friedrich en Alexander Schüller volgden op 0,16 seconden, met als belangrijkste uitdagers hun landgenoot Christoph Hafer met remmer Matthias Sommer (+0,28), de Canadese slee van Chris Spring en Mike Evelyn (+0,35), de Zwitser Michael Vogt met Sandro Michel en de Canadezen Justin Kripps en Ryan Sommer.

Kripps behield zijn positie in de tweede run, Vogt verloor met een matige run drie posities. Spring haalde uit en pakte met 0,29 seconden de leiding, waarvoor Hafer 0,07 seconden tekort kwam. Friedrich herstelde zich op zijn thuisbaan en pakte met 0,41 seconden de leiding, waarna Gaitiukevich zich met 0,27 seconden achterstand verzekerde van het podium. Lochner leek even voor Friedrich te kunnen blijven, maar foutjes onderin gooiden roet in het eten: tweede op 0,24 seconden en dus 'gewoon' de twaalfde zege op rij voor Friedrich. Ivo de Bruin en Jelen Franjic werden namens Nederland slechts 24e.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
©FOK.nl e.a.