Van Vleuten slaat drie dagen na olympisch goud ook toe in San SebastiŠn

Annemiek van Vleuten heeft drie dagen na het winnen van de olympische tijdrit ook de Donostia-Donostia Klasikoa of gewoon Clásica de San Sebastián op haar naam geschreven. De 38-jarige renster liet zaterdag zien geen last van een jetlag te hebben en kwam na een wedstrijd van bijna 140 kilometer solo over de streep.

Van Vleuten reed op de Murgil, de laatste klim in de Baskische klassieker, weg uit de groep met favorieten. Een kopgroep, met daarin de Nederlandse Pauliena Rooijakkers, was toen al uiteengevallen. De olympisch kampioene tijdrijden kwam als eerste over de top liep vervolgens alleen maar uit. De Amerikaanse Ruth Winder finishte op meer dan een halve minuut als tweede. De Italiaanse Tatiana Guderzo werd derde, vlak voor onze landgenote Sabrina Stultiens.

Van Vleuten dacht vorige week olympisch kampioene op de weg te worden, maar door de falende communicatie had ze niet door dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor haar reed. Een paar dagen sloeg ze wel toe met goud op de tijdrit. De Clásica de San Sebastián voor vrouwen werd pas voor de tweede keer verreden. In 2019 werd de eerste editie gewonnen door Lucy Kennedy uit Australië. Vorig jaar werd de Spaanse koers geschrapt vanwege corona. Volgend jaar is er waarschijnlijk een meerdaagse wedstrijd voor vrouwen in Baskenland.