Mooie massastarts sluiten World Cup biatlon in Oberhof af

De twee opeenvolgende weken in de World Cup biatlon in het Duitse Oberhof zijn zondag op fraaie wijze afgesloten. De massastarts stonden op het programma en dat leverde twee mooie wedstrijden op.

Mannen
De mannen waren als eerste aan de beurt en halverwege was er nog een vrij langgerekte groep aan het front te vinden. Bij de eerste staande schietbeurt werd dat flink uitgedund: Erik Lesser (Duitsland), Tarjei Bø (Noorwegen), Benjamin Weger (Zwitserland) en Matvey Eliseev (Rusland) bleven over, hoewel ook de Oostenrijkers Simon Eder en Felix Leitner zich er nog bij voegden.

Bø nam richting de vierde en laatste schietbeurt afstand op de langlaufski's, maar noteerde een misser. Weger, Eder en Leitner deden dat niet en het trio dook zo de slotronde in, maar had Bø al snel weer in hun nek hijgen. De Noor zette door en op het tandvlees konden Leitner en Weger nog volgen, maar op de laatste klim moesten ook zij Bø laten gaan.

De Noor pakte zo de winst, Leitner werd kort achter hem tweede - zijn eerste World Cup-podium ooit - en Weger finishte als derde, zijn eerste podiumplaats in negen jaar.

Vrouwen
Er werd minder goed geschoten dan bij de mannen, waardoor er halverwege al een vrij kleine groep was: Dorothea Wierer voerde het veld aan na de liggende schietbeurten, Karoline Offigstad Knotten (Noorwegen) volgde, met ook nog de Zweedse Hanna Öberg, de Tsjechische Marketa Davidova en de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold in het kielzog - Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk voegde zich er ook nog bij.

Wierer overleefde de derde schietbeurt als enige zonder fouten en sloeg zo een gat van bijna een halve minuut richting de laatste keer schieten. Daar ging ze echter twee keer de fout in, waardoor de Française Julia Simon, Franziska Preuss uit Duitsland, Hauser, de Zweedse Mona Brorsson en Tandrevold ineens weer kans hadden op de podiumplekken en misschien wel de winst.

Simon en Preuss duelleerden in de slotronde om de overwinning, Wierer leek gebroken en zakte weg en Hauser - langlaufend op plek drie - ging onderuit. Preuss leek de sterkste, maar Simon trok het uit haar kleine teen en sleepte een fraaie overwinning uit het vuur, voor Preuss en Öberg, die Tandrevold en Brorsson in de eindsprint voor plek drie klopte.