FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 januari 2021

Random Pics van de Dag #210

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Take-Two patent wijst mogelijk op slimmere NPC's in GTA 6

Take-Two, het moederbedrijf achter onder andere Grand Theft Auto-ontwikkelaar Rockstar Games, heeft een nieuw patent aangevraagd dat zou kunnen wijzen op een verbetering van de 'intelligentie' van NPC's (non-player characters). Het lijkt daarbij vooral te gaan om de manier waarop NPC's zich gedragen in het verkeer en omgaan met ongebruikelijke situaties.

Het patent behelst 'systeem en methodiek voor virtuele navigatie in gamewerelden' en beschrijft in grote lijnen een methode waarmee 'vehicle AI' kan verbeteren en NPC's meer omgevingsbewust gemaakt kunnen worden. Op onder andere Reddit wordt het patent dikwijls besproken en daar heeft iemand in redelijke jip-en-janneketaal uiteengezet wat ongeveer de bedoeling is.

Onder meer wordt beschreven hoe het gedrag van computergestuurde chauffeurs beïnvloedt kan worden aan de hand van verschillende externe factoren zoals het weer, de tijd van de dag of de drukte op de weg. Het lijkt erop dat met deze implementatie NPC's een soort profiel hebben waarin zaken als voertuig/snelheid, rijvaardigheid, optreksnelheid, topsnelheid en remafstanden ook allemaal individueel kunnen worden meegegeven. 

Het kan ook zijn dat het allemaal niets met GTA te maken heeft, of dat het betrekking heeft op een andere game van een andere studio. Tot op heden is het oorverdovend stil rondom een nieuw deel in de Grand Theft Auto-serie, een zesde deel is nog altijd niet officieel aangekondigd. Maar het feit dat dit patent afkomstig is van David Hynd en Simon Parr, respectievelijk tech director en AI lead bij Rockstar North, geeft te denken.

Russische freestyleskiŽrs domineren op aerials, Australische wint

In het Russische Yaroslavl is de tweede World Cup-wedstrijd gehouden voor de freestyleskiërs op de aerials, het onderdeel waarbij telkens één grote sprong gemaakt wordt en het vooral om de gymnastische vorm gaat.

Vrouwen
Laura Peel won in december de openingswedstrijd en de Australische was ook nu de beste in wedstrijd één van het weekeinde. Met een Back-Full-Tuck-Full - de enige tuck in de finale - klopte ze de Amerikaanse Ashley Caldwell en de Russische Liubov Nikitina.

In wedstrijd twee kwam Peel er niet aan te pas en was het podium ook geheel anders. Een Back-Full-Double-Full hielp de Amerikaanse Megan Nick aan de overwinning, voor de Wit-Russische Alla Tsuper. De 41-jarige olympisch kampioene van Sochi pakte daarmee haar eerste World Cup-podium in - op vier dagen na - tien jaar tijd, voor de Amerikaanse tiener Kaila Kuhn.

Mannen
Rusland domineerde de finale op dag één, waar een Back-Double-Full-Full-Full - de hele top-4 deed dat overigens - Maxim Burov aan de winst hielp, voor landgenoot Pavel Krotov en de Zwitser Noé Roth.

Een dag later herhaalde Burov zijn truc wederom op uitstekende wijze en ook nu was het genoeg voor de winst. Een andere Rus, Stanislav Nikitin, finishte nu als tweede, voor de Canades Lewis Irving.

Team
Niet geheel verrassend ging de winst in de landenwedstrijd naar Rusland, met Burov, Krotov en Anastasiia Prytkova. Noé Roth, Pirmin Werner en Carol Bouvard hielpen Zwitserland naar plek twee, vlak voor de Amerikanen Caldwell, Eric Loughran en Justin Schoenefeld.

Ook viermansbob prooi voor onhoudbare Friedrich in mekka van de sport

In het mekka van de glijsporten, St Moritz in Zwitserland, heeft men in de World Cup bobsleeën weer twee wedstrijden afgewerkt: de vrouwen kwamen op de historische baan - die elk jaar opnieuw gebouwd wordt - in actie in de tweemansbobs, de mannen in de grote viermansbobs.

Vrouwen
Na de eerste run was het ongekend spannend: Mariama Jamanka stond met remster Vanessa Mark bovenaan, maar de Zwitserse Melanie Hasler volgde met Irina Strebel op één honderdste van een seconde. Daar bleef het niet bij, gezien de drie duo's die achter hen stonden: Stephanie Schneider/Leonie Fiebig uit Duitsland (+0,03), Elana Meyers Taylor en Sylvia Hoffman uit de VS (+0,04) en Martina Fontanive/Nadja Pasternack uit Zwitserland (+0,06).

Fontanive verdedigden hun positie in de tweede run, Meyers Taylor en Hoffman doken er een ruime halve seconde onderdoor. Schneider en Fiebig pakten met 0,08 seconden de leiding en dus minstens een podiumplek, de uiterst verrassende Hasler en Strebel leverden twee plekken in - ook plek vier was een topresultaat. Het werd echter nog beter: Jamanka en Mark kenden een matige start en konden het niet meer goedmaken, ze werden vierde op 0,53 seconden van winnares Schneider, met ook Meyers Taylor en Hasler op het podium.

Mannen
Na één run was het ook hier spannend, hoewel er minder kanshebbers waren: de Duitse grootheid Francesco Friedrich stond met zijn team op één, Benjamin Maier en zijn Oostenrijkse slee stonden op vier honderdsten van een seconde. Justin Kripps uit Canada volgde op 0,19 seconden, vlak voor Friedrich's landgenoot Johannes Lochner (+0,20). De Letse slee van Oskars Melbardis was op 0,46 verder de enige die nog binnen een halve seconde stond.

Melbardis verdedigde zijn positie in de tweede run met verve, Lochner dook er maar liefst 0,56 seconden onderdoor. Kripps en zijn team waren nog eens vijf honderdsten sneller dan de Duitsers, waarna Maier en de verrassende Oostenrijkers er precies twee tienden onderdoor doken. De winst was uiteraard voor niemand anders dan Friedrich en zijn topremmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Martin Grothkopp, die 0,29 seconden sneller waren.

Belastingdienst scheldt schulden van gedupeerde ouders kwijt

Het kabinet wil dat ouders die zijn gedupeerd door de problemen bij de kinderopvangtoeslag, een nieuwe start kunnen maken in hun leven. De Belastingdienst en Toeslagen schelden daarom alle openstaande schulden van gedupeerde ouders kwijt.

Dit betekent dat de Belastingdienst en Toeslagen op geen enkele wijze aanspraak maken op het bedrag van 30.000 euro dat gedupeerde ouders als compensatie krijgen uitbetaald. Andere overheidsorganisaties, waaronder het UWV, het CAK, DUO en de Sociale Verzekeringsbank, zullen in principe eveneens de schulden van gedupeerde ouders kwijtschelden.

Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken", aldus de staatssecretaris. Van Huffelen is in gesprek met private schuldeisers over eenzelfde oplossing.

Ouders die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslag krijgen 30.000 euro als compensatie voor het leed. Gedupeerde ouders die zich vóór 15 februari melden bij Toeslagen krijgen het bedrag uiterlijk 1 mei uitbetaald. Ouders met een schade hoger dan 30.000 euro krijgen deze schade aanvullend vergoed op basis van de bestaande compensatieregeling.

Daarnaast blijft Toeslagen samen met gemeenten werken aan oplossingen voor ouders die kampen met problemen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werk of gezondheid.

Politie schiet op man met mes in Den Bosch

Een politieagent heeft vanmiddag geschoten op een man die voor een bedreigende situatie zorgde. Dit alles gebeurde voor de deur van het politiebureau aan de Vogelstraat in de Brabantse hoofdstad. De 32-jarige man uit Venray is daarbij aan zijn been gewond geraakt en is afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Volgens Den Bosch Nieuws wilde de man met een mes het politiebureau binnengaan. Waarom die situatie zó dreigend was dat de politie zich genoodzaakt voelde om te schieten is onbekend, maar daarnaar stelt de Rijksrecherche, zoals gewoonlijk als er door agenten geschoten wordt, een onderzoek in.

KOZP Limburg en Brabant gaan actievoeren tegen Carnaval (stereotyperingen)

Op het Instagramaccount van "heerlenkanhet" is de volgende mededeling gedaan waarin het actievoeren van lokale Limburgse en Brabantse groepen van KOZP tegen schadelijke stereotyperingen met carnaval wordt aangekondigd.

'Wij voeren de komende weken coronaproof actie, gericht op educatie en bewustwording. We roepen feestwinkels, carnavalsverenigingen, scholen en burgers op om zich uit te spreken, om te kiezen voor kostuums die gemarginaliseerde groepen niet belachelijk te maken.
Drijf de spot met machthebbers, draai de sociale orde om, doe waar carnaval voor bedoeld is! ❤️💛💚

Trap naar boven, niet naar beneden! 🔥'

Criminelen geen strobreed in de weg gelegd op zorgmarkt

Malafide organisaties kunnen vrij gemakkelijk de zorgmarkt betreden. De drempels zijn laag, er worden weinig kwaliteitseisen gesteld en het toezicht en de opsporing zijn niet efficiënt. Dit is te lezen in het rapport "Verwevenheid Zorg en Criminaliteit" van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).

Het IKZ deed samen met Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Oost Nederland (RIEC ON) onderzoek naar de verwevenheid tussen criminaliteit en zorg in Twente. Aanleiding hiervoor was een eerder onderzoek naar strafrechtelijke antecedenten van bestuurders bij zorgorganisaties dat het IKZ in 2019 heeft gepubliceerd. Hieruit bleek een verband tussen zorgfraude en antecedenten: bij ongeveer de helft van de onderzochte bestuurders was sprake van een eerdere veroordeling waarbij een straf is opgelegd. Meer hierover in Skipr.

Politie houdt rekening met avondklok vanaf donderdag

De politie is in staat om vanaf aanstaande  donderdag een avondklok te handhaven, bevestigt de politie na een bericht hierover in NRC. Of er komende donderdag ook daadwerkelijk een avondklok in zal gaan is nog niet bekend, maar de politie houdt in de roosters rekening met een extra bezetting in de avond en de nachtelijke uren.

Volgens NRC zullen late diensten naar achteren worden geschoven. In de stad Den Haag is aan agenten gevraagd om in plaats van 13.30 uur tot 23.00 uur te werken dit te doen tussen 15.30 uur en 01.00 uur 's nachts.

Het inzetten van extra politieagenten in de avond en nacht heeft als gevolg dat er minder agenten beschikbaar zullen zijn voor de diensten overdag, met alle gevolgen vandien.

De handhaving van een avondklok zal een extra inspanning vragen van agenten, vanwege een krappe bezetting.

Agent 47 is helemaal terug in Hitman III launch trailer

Onze kale killer is terug voor de belangrijkste contracten uit zijn carrière, aldus de beschrijving van de nieuwste launch trailer voor Hitman 3. "De dramatische conclusie van de World of Assassination-trilogie wacht op je". Hitman 3 is vanaf 20 januari beschikbaar voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Stadia, Nintendo Switch en PC.

Er was nog enige online tumult ontstaan nadat Hitman-ontwikkelaar IO Interactive had aangegeven dat er een aparte 'Access Pass' benodigd was voor pc-spelers die graag de oude Hitman 2-levels in Hitman 3 willen spelen, omdat de nieuwe Hitman in eerste instantie alleen via Epic Game Store te krijgen is. Inmiddels hebben zowel Epic als IOI aangegeven te werken aan een oplossing en dat het niet de bedoeling is dat mensen games meerdere keren moeten kopen als gevolg van een switch in platforms. Bekijk de launch trailer hieronder.

Koeman likt wonden na verloren finale: 'Ik snap de frustratie van Messi'

Barcelona likte zondagavond de wonden na de verloren strijd om de Spaanse Super Cup. In de 89e minuut stond het team van Ronald Koeman nog met 2-1 voor tegen Athletic Club, dat echter in de slotminuten een verlenging afdwong en daarin dankzij een wonderschoon doelpunt van Iñaki Williams aan het langste eind trok.

Koeman erkende na afloop dat zijn team een mentale tik te verwerken heeft gekregen. "We zijn bijzonder teleurgesteld omdat we deze finale wilden winnen", reageerde de Nederlander na afloop van het duel in La Cartuja in Sevilla.

"Ik ben nog steeds van mening dat we op de goede weg zijn en dat we aan de beterende hand zijn. Maar we hebben niet veel tijd om ook nog eens tegenslagen te moeten verwerken. LaLiga en de Copa del Rey staan om de hoek. Voor veel spelers is het spelen van een finale een ervaring extra."

"Dat is ook belangrijk voor de toekomst", benadrukte Koeman, die de vraag kreeg of hij inzag waar Barcelona het heeft laten liggen. "Het was een wedstrijd waarin de teams aan elkaar gewaagd waren. We zorgden niet voor veel gevaar. Na ons openingsdoelpunt scoorde Athletic al snel."

"Daarna kwamen wij weer op voorsprong, maar zij scoorden in de negentigste minuut. Dat doelpunt was het ergste. Op die manier is het moeilijk om te winnen. We hebben het geprobeerd, maar zonder resultaat."

"We moeten in defensief opzicht beter worden", vervolgde Koeman. "Meer vastberaden zijn in ons strafschopgebied. We kunnen niet toestaan dat de tegenstander kan draaien, schieten of een pass kan geven. En meer in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied komen. Ik ben niet boos. Ik doe mijn best."

"Ik doe het nu niet slecht als trainer en ik ben ook niet de allerbeste trainer als ik win. Maar deze nederlaag komt heel hard aan. Of het een stap terug is? Nee, zo zie ik het niet. Een prijs zorgt ervoor dat je sterker wordt, dat klopt. Maar we gaan in de komende wedstrijden laten zien dat we op de goede weg zijn."

De tweede tegentreffer van Asier Villalba, die van dichtbij scoorde na een vrije trap van Iker Muniain, was een hard gelag voor Barcelona. "Wat er is gebeurd? Het is ook de kwaliteit van de tegenstander", reageerde Koeman. "Ze hebben spelers die bij standaardsituaties goed uit de voeten kunnen."

"Wij hebben daar juist altijd moeite mee. Het ontbreekt ons aan lengte in dat soort situaties. Volgens mij stond onze defensieve lijn niet goed. Ik moet daar nog eens goed naar kijken." Barcelona moet zodoende nog langer wachten op de eerste prijs sinds 27 april 2019, toen de Catalanen de landstitel veroverden.

Lionel Messi maakte als basiskracht zijn rentree, maar hij haalde het laatste fluitsignaal niet. Hij kreeg in de slotminuten een rode kaart vanwege het uitdelen van een dreun aan Villalba. "Of Messi honderd procent klaar was voor deze wedstrijd? We hebben met elkaar gesproken. Hij gaf aan dat hij klaar was om te starten."

"Hij heeft het volgehouden. Meer valt er niet over te zeggen." Over de rode kaart van Messi of de arbitrage wilde de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal niets kwijt.

"Het is beter dat ik niets zeg. Anders val ik in herhaling en daar houd ik niet van. Maar ik snap de frustratie van Messi. Ik weet niet hoeveel overtredingen hij heeft moeten incasseren. Maar het is ook vrij gebruikelijk dat spelers die veel dribbelen vaak overtredingen te verwerken krijgen."

Deze week levert Pfizer minder COVID-19 vaccin, volgende maand ‘fors meer’

Nederland krijgt alleen deze week minder coronavaccins van Pfizer/BioNTech aangeleverd vanwege aanpassingen aan de Belgische fabriek van Pfizer. Vanaf 15 februari verwacht Pfizer juist “beduidend meer” vaccindoses te leveren aan Nederland en andere EU-landen dan het bedrijf eerder voorzag, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Aantallen kan de fabrikant nog niet noemen.

Vorige week werd al bekend dat Pfizer en BioNTech hun productie in Europa opschroeven. Pfizer liet ook weten dat de aanpassingen in het productieproces in Puurs, bij Antwerpen, zouden leiden tot een tijdelijke dip in de levering. Inmiddels gaat het bedrijf ervan uit dat dit alleen deze week het geval zal zijn. Hoeveel doses Nederland minder krijgt, kan Pfizer niet zeggen. Meer hierover in Skipr.

Neville heeft ťťn verklaring voor komst van Van de Beek naar Manchester United

Donny van de Beek bleef in de topper tussen Liverpool en Manchester United (0-0) negentig minuten op de bank, voor de vijfde keer op rij in de Premier League. Gary Neville zoekt bij Sky Sports een verklaring waarom the Red Devils de 23-jarige middenvelder hebben aangetrokken. De oud-verdediger denkt dat dit te maken heeft met een eventueel vertrek van Paul Pogba.

"Het is interessant, er is iets gebeurd. Ik vind het interessant dat ze Van de Beek hebben gehaald, daar kan ik nog niet helemaal bij", zegt Neville, die als analist voor Sky Sports naar het duel tussen Liverpool en Manchester United keek.

Manager Ole Gunnar Solskjaer koos op Anfield voor een middenveld met Fred, Scott McTominay, Paul Pogba en Bruno Fernandes. In de slotfase kwam Mason Greenwood nog binnen de lijnen als vervanger van Fernandes.

"Het lijkt bijna of ze anticiperen op het vertrek van iemand anders. Dat is de enige verklaring dat Van de Beek voor veertig miljoen euro gehaald is en de laatste maanden alleen maar op de bank zit. Ik denk dat Mancheter United zich voorbereidt op het vertrek van iemand anders."

"Misschien dat Pogba gaat vertrekken. Dan hebben ze Van de Beek alvast, hij kan dan in zijn rol komen te spelen", stelt de analist. Pogba heeft bij Manchester United nog een contract tot medio 2022 en werd eerder al hevig gelinkt aan een vertrek.

"Ik denk Pogba in januari niet gaat vertrekken, gezien de manier hoe hij speelt en hoe het seizoen van Manchester United loopt. Manchester United zal hem niet laten gaan", stelt Neville.

Solskjaer benadrukte dat Van de Beek nog een toekomst bij Manchester United heeft. "Er zijn zoveel spelers die even de tijd nodig hebben, ook goede spelers."

"We hebben heel veel voorbeelden. Het is logisch dat mensen zich roeren, vooral als ze het beste voor hem willen. Ik heb hem gesproken en hem ervan bewust gemaakt hoe zeer we hem waarderen."

Van Hanegem fileert Ajacied na Klassieker: 'Ik vind dat zo zielig overkomen'

Willem van Hanegem zat tijdens de tweede helft van de Klassieker op het puntje van zijn stoel, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. Ondanks dat de ploeg van trainer Dick Advocaat de nodige mogelijkheden creëerde, trokken de Amsterdammers de Klassieker naar zich toe dankzij een doelpunt van Ryan Gravenberch: 1-0.

Van Hanegem is te spreken over het spel van Feyenoord, maar was minder gecharmeerd van een actie van Ajax-aanvoerder Dusan Tadic in de absolute slotfase. "Dit was het Feyenoord dat ik graag zie. Naar voren toe, makkelijk elkaar vinden. Ik vond ze goed spelen. "

"In de praatprogramma's hadden ze het er maar over dat ze de schroom van zich afgooiden na de 1-0 van Ryan Gravenberch. Die jongen vond ik samen met Jurriën Timber trouwens de beste speler bij Ajax."

"Als je Timber hebt, hoef je geen Belgische oud-Ajacied terug te halen van Spurs. Laat Toby Alderweireld daar en ga verder met dit soort jongens", stelt Van Hanegem. Dat Feyenoord in de eerste fase 'achteruit liep', acht de Kromme wel begrijpelijk.

"Het is al zo vaak misgegaan in Amsterdam, dan wil je gewoon in eerste instantie op de been blijven. Maar stel dat het uiteindelijk 0-0 was gebleven met die manier van voetballen. Dan had je een punt gehad, maar ik denk dat je beter met 1-0 kan verliezen en zo spelen. Dit geeft vertrouwen", concludeert de oud-international.

Van Hanegem zag dat Ajax in de slotfase nerveus werd en het was volgens hem al even geleden dat dit gebeurde in een Klassieker. "Kijk maar naar Dusan Tadic, die weer als een stervende zwaan ging liggen nadat hij neus aan neus had gestaan met Lutsharel Geertruida."

"Ik vind dat altijd zo zielig overkomen, dat achterover vallen alsof je iets vreselijks hebt moeten ondergaan. Als trainer vond ik dat ook altijd iets wat mijn spelers moesten laten", gaat Van Hanegem verder.

Marcos Senesi, Uros Spajic en Tyrell Malacia zaten er volgens hem 'bovenop' en hij vond ook Nicolai Jörgensen 'weer eens aardig spelen'.

Voor Feyenoord wacht nu komende woensdag een duel in de TOTO KNVB Beker tegen Heracles Almelo en Van Hanegem waarschuwt dat de Rotterdammers dan weer 'serieus de draad moeten oppakken'.

"Want dat is het gevaar, dat het weer net zo plichtmatig wordt als vorige week tegen PEC", schrijft Van Hanegem. "Dit moet voor die gasten toch het bewijs zijn dat ze echt wel iets kunnen?"

"We zitten precies op de helft van de competitie en deze nederlaag betekent dat Ajax een flink gat heeft geslagen. En over een morele winnaar moet je nooit spreken, want die bestaan niet. Maar als Feyenoord dit kan blijven opbrengen, dan kunnen ze nog wel iets laten zien."

Gezondheidsinspectie onderzoekt uitspraken 'arts' bij demonstratie Museumplein

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de uitlatingen van een man die zei arts te zijn en die gisteren het protest tegen de coronamaatregelen op het Museumplein bezocht. Zo meldt AT5.

Nadat de demonstranten van het Museumplein waren verdreven, zei de Limburgse man in een live-uitzending tegen AT5 dat er geen coronapatiënten op de Intensive Care liggen. 'Och man, laat je niets wijsmaken. Er ligt niemand op de IC. De artsen faken alles. Voor iedere patiënt krijgen ze 20.000 euro. Maar zoiets wordt toch niet uitgezonden.'

Hij zou volgens verschillende Twitteraars inderdaad in het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan en een praktijk voor homeopathie hebben.

Het AD meldt dat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg diverse meldingen zijn binnengekomen over een zorgverlener die gistermiddag ongefundeerde uitspraken heeft gedaan over de coronapandemie. De zelfverklaarde "homeopathisch arts" uit Limburg beweerde glashard voor de camera dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. Een woordvoerder van de Inspectie heeft laten weten dat 'Als er sprake is van het geven van desinformatie door iemand die is opgenomen in het BIG register, nemen we contact op met betrokkenen en treffen indien nodig maatregelen'.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan geen woorden vinden over de door de 80 jarige man gedane uitspraken. 'Ik ben sprakeloos', meldt een woordvoerder bij het zien van het interview. IC-boegbeeld Diederik Gommers gaf aan zich zorgen te maken om de gevolgen van het interview. 'We leven in een vrij land waar iedereen mag demonstreren, maar deze video is gevaarlijk' 

De beroepsgroep van homeopaten ziet geen mogelijkheden om in te grijpen omdat de man gisteren zijn persoonlijke mening heeft verkondigd. De homeopatische arts heeft nog steeds een praktijk in Maasbree. Daar zou hij ook op grote schaal gezondheidsverklaringen afgeven aan mensen die geen mondkapje willen of kunnen dragen. Hij zou er al duizenden hebben uitgegeven, zo zei hij tegen 1Limburg.

De homeopaat wilde vandaag niet reageren. In het ergste geval kan zijn BIG-registratie  worden doorgehaald.

COVID-19: 4822 nieuwe besmettingen en 59 doden, totaal 917.308 en 13.056

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4822 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 917.308 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 152 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1744 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 28 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 690 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 59 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.056 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Schansspringer Lindvik wint na indrukwekkende slotsprong in Zakopane

In het Poolse Zakopane is de World Cup-week voor de schansspringers aldaar zondag afgesloten met een individuele wedstrijd. Dat werd een spannende strijd, waarin de Noor Marius Lindvik uiteindelijk zegevierde: de derde overwinning in zijn carrière.

Na de eerste sprong stond Anze Lanisek uit Slovenië aan de leiding, maar de gaten waren klein. De Noren Marius Lindvik en Robert Johansson volgden Lanisek op de voet, Andrzej Stekala uit Polen, de Oostenrijker Daniel Huber, de Japanner Ryoyu Kobayashi, Domen Prevc uit Slovenië en de tweede Japanner, Yukiya Sato, hadden ook nog volop kansen, net als meerdere anderen: zelfs thuisfavorieten Kamil Stoch op plek veertien en Dawid Kubacki op plek zeventien waren nog niet helemaal kansloos.

Markus Eisenbichler sprong voorbij Stoch naar de leiding met nog tien man te gaan, waarna Sato hem van die positie af sprong en ook voorbij ging aan Domen Prevc. Kobayashi nam de eerste plek over, Huber deed dat vervolgens ook en sprong daarmee ook voorbij Stekala. Johansson verdedigde in elk geval zijn positie en pakte plek één over, maar Lindvik sprong er met een prachtige sprong overheen. Lanisek maakte het tot slot spannend, maar haalde het nét niet en werd tweede, tussen de twee Noren.

World Cup-leider Halvor Egner Granerud kende geen best weekeinde en kon dat bepaald niet omdraaien op zondag: hij werd uiteindelijk 23e.

Man aangehouden na eenzijdig ongeval

Op de A16 ter hoogte van Zevenbergschen Hoek veroorzaakte een 44-jarige Rotterdammer een eenzijdig ongeval waarbij hij met zijn auto in een sloot belandde. De man bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs te zijn en was onder invloed van alcohol.

Het Operationeel Centrum van de politie kreeg op zondag 17 januari rond 13.00 uur een melding van een ongeval. Toen agenten bij het voertuig aankwamen was de bestuurder niet meer bij de auto. Ze troffen de man even verderop lopend op de vluchtstrook aan. Een blaastest wees uit dat hij gedronken had.

De Rotterdammer is aangehouden voor rijden zonder rijbewijs, rijden onder invloed en het verlaten van een plaats ongeval. Hij is enkele uren later, na verhoor, in vrijheid gesteld. De man is tijdens het ongeval niet gewond geraakt.

Een op de zes reizigers verwacht na corona minder met de trein te reizen

Na de coronacrisis verwacht één op de zes reizigers minder met de trein te reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van NS onder ruim 23.000 reizigers. Reizigers verwachten meer thuis te gaan werken of hebben inmiddels een alternatief vervoermiddel zoals een auto aangeschaft.

Forensen denken na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan. Acht procent van de ondervraagde forensen denkt helemaal niet meer naar het werk te reizen. “Mensen die voor hun werk met de trein reizen, vormen de helft van onze totale inkomsten”, aldus Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Als deze groep al één dag per week gaat thuiswerken, dan betekent dat meteen tien procent minder omzet voor NS. Onze marges zijn beperkt, dus zo’n klap is voor ons moeilijk op te vangen.”

Dinsdag en donderdag populair
Onder forensen lijken vooral de dinsdag en donderdag straks populair om naar het werk te reizen. De maandag eindigt op de derde plek. “Hier ligt echt een uitdaging. We moeten na de crisis niet meer in de oude gewoonte terugvallen om allemaal op hetzelfde moment in de trein te stappen”, vindt Smit. “Het is belangrijk om met bedrijven, scholen en andere organisaties afspraken te maken over dagen waarop men naar school en kantoor reist om te voorkomen dat er drukke spitsdagen ontstaan”.

Recreatieve reiziger
Bij de recreatieve reizigers is een ander beeld te zien. Zo’n 75 procent van de ondervraagde recreatieve reizigers verwacht na de crisis het oude reisgedrag weer op te pakken. Ongeveer dertig procent van de recreatieve reizigers verwacht ook na de crisis tijdelijk meer met de trein te reizen om uitgestelde dagtrips in te halen.

Veilig
Tweederde van de ondervraagde reizigers geeft aan zich op dit moment veilig te voelen in de trein en op het station. Het draagvlak voor het dragen van een mondkapje blijft groot: 82 procent van de reizigers vindt het prima om een mondkapje te dragen in de trein en 79 procent van de reizigers vindt het prima om dat ook op het station te doen.

Twintig procent reizigers
Sinds de tweede lockdown reizen er gemiddeld twintig procent van het gebruikelijke aantal mensen op werkdagen met de trein. Meer dan de helft van de ondervraagde reizigers geeft aan op dit moment de trein links te laten liggen omdat ze geen noodzakelijke reis hoeven te maken en dat ze drukte willen vermijden.

EenVandaag komt met StemTV

Joost Vullings en Vincent Rietbergen komen met een vervolg op de succesvolle FormatieVlog uit 2017. De Haagse verslaggevers hielden met hun populaire vlogs kijkers op een luchtige en laagdrempelige manier op de hoogte van alle perikelen rond de formatie. StemTV verschijnt vanaf nu elke vrijdag tot aan de verkiezingen op 17 maart op het YouTube-kanaal van EenVandaag. Vullings en Rietbergen vormen samen met politiek journalist Marloes Lemsom en presentator Splinter Chabot het gezicht van StemTV.

"Wie StemTV kijkt weet wat de partijen vinden van de belangrijkste onderwerpen, leert lijsttrekkers op een informele wijze kennen en ziet hoe politieke partijen ons proberen te verleiden", aldus politiek commentator Joost Vullings.

Verkiezing in coronatijd
Dit verkiezingsjaar is totaal anders! Lijsttrekkers kunnen niet naar de kiezers toe: ze zijn veroordeeld tot TV-studio’s en hun eigen online kanalen. StemTV schept orde in de chaos en brengt tot aan de verkiezingen op 17 maart wekelijks een verkiezingsoverzicht. Met prikkelende vragen, verrassende anekdotes, korte interviews en vrolijke analyses brengen Vullings, Lemsom, Rietbergen en Splinter de verkiezingsstrijd van 2021 in beeld.

Dit viertal, van twintiger tot vijftiger, zit op de huid van de campagne. De kijker wordt meegenomen achter de schermen van het Binnenhof. Wat wordt er door de journalisten onderling besproken als zij in afwachting zijn van een nieuwe Corona-persconferentie? Hoe bereiden politieke partijen zich voor op een 1,5 meter-campagne? Hoe beïnvloedt de val van het kabinet de verkiezingsstrijd? En wist je dat Mark Rutte heel vaak op de klok kijkt als Hugo de Jonge aan het woord is tijdens een perconferentie? Den Haag is nooit meer hetzelfde na het kijken van StemTV.

Politieke junkies
Joost Vullings is politiek commentator van EenVandaag (AVROTROS). Door zijn jarenlange ervaring als politiek verslaggever is Vullings als geen ander in staat om politiek nieuws en achtergronden te brengen en te becommentariëren. Auteur Splinter Chabot maakte in 2019 voor AVROTROS de televisieserie SPLINTER, in de politiek. Met een een flinke dosis optimisme en enthousiasme belichtte hij de leuke kant van de politiek. Voordat politiek verslaggever Marloes Lemsom aan de slag ging bij EenVandaag werkte ze onder andere voor het televisieprogramma Buitenhof. Een echte nieuwsjager die haar hand niet omdraait voor een stevig politiek interview. Programmamaker en presentator Vincent Rietbergen is bekend van Haagsch College.

StemTV is er voor iedereen, maar speciaal voor de jongere helft van Nederland. Vier afleveringen zijn al te bekijken. Hieronder vind je de eerste. 

Sneltesten in onderwijs van start

Vandaag 18 januari starten de eerste pilots met sneltesten in het onderwijs. Op zo’n 20 middelbare scholen worden sneltesten gebruikt voor leraren en klasgenoten van een leerling die het coronavirus blijkt te hebben. Het gaat daarbij om leerlingen die op dat moment fysiek naar school kunnen, zoals examen- en kwetsbare leerlingen. Bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanze Hogeschool worden studenten getest voordat ze aan hun tentamen gaan beginnen. De testen moeten ervoor zorgen dat studenten vaker fysiek onderwijs krijgen.

Bij de RUG geeft een negatieve testuitslag de mogelijkheid om op locatie het tentamen te doen, bij een positieve testuitslag kan het tentamen online gemaakt worden of op een later moment ook op locatie. En een test in deze pilot is geen verplichting. Deze pilot is een eerste in een langere reeks van pilots met verschillende opzet om zo optimaal te leren hoe sneltesten kunnen bijdragen aan meer fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs.

Verantwoord fysiek onderwijs
Studenten in het mbo, het hbo en in het wo willen natuurlijk graag zo snel mogelijk meer onderwijs aan de instelling en op de campus volgen. Het kabinet vindt dit ook van groot belang. Minister van Engelshoven: “Studenten missen nu de bredere vorming die je onder andere ontwikkelt in de interactie tussen studenten en tussen student en docent. Alleen online onderwijs komt de kwaliteit van het onderwijs en het studentenwelzijn niet ten goede. Maar bij meer fysiek onderwijs is het natuurlijk van het grootste belang dat dit wel verantwoord kan plaatsvinden.”

‘Normaal’ nieuw studiejaar
Daarom wordt er in het mbo, hbo en wo nu gestart met een aantal pilots waarbij onderzocht wordt hoe stap voor stap meer fysiek onderwijs mogelijk gemaakt kan worden. Wellicht is er in het lopende studiejaar dan iets meer fysiek onderwijs mogelijk en de pilots moeten er ook aan bijdragen dat het nieuwe studiejaar zo ‘normaal’ mogelijk van start zou kunnen gaan. De pilots onderzoeken wat daarbij de toegevoegde waarde kan zijn van sneltesten in combinatie met andere instrumenten zoals bijvoorbeeld spatschermen of het aanpassen van looproutes.

Geen afstandsregel
Op dit moment worden binnen de pilots nog de basisregels in acht genomen, maar als de situatie dat toelaat, is het de bedoeling om in de pilots voor het mbo, hbo en wo ook te onderzoeken onder welke voorwaarden bijvoorbeeld de afstandsregel in een gecontroleerde proefsetting losgelaten zou kunnen worden.

Meer pilots
De Rijksuniversiteit Groningen start de pilot samen met de Hanzehogeschool Groningen en het ROC Noorderpoort. Komende maand zullen er ook pilots starten bij andere universiteiten en ook bij mbo-instellingen en hogescholen gaan pilots starten.

Middelbare scholen
Zowel leerlingen als leraren kunnen vanaf deze week met de sneltesten getest worden op de eerste deelnemende scholen. Het gaat dan om leraren en klasgenoten die minimaal één lesuur in dezelfde ruimte zijn geweest als een besmette medeleerling of leraar. Op andere scholen die deelnemen aan de pilot krijgen leerlingen en leraren een PCR-test op een reguliere GGD-testlocatie. Van beide opties wordt geleerd, om te bepalen op welke manier het testbeleid vanaf ongeveer half februari breder ingezet kan worden voor uiteindelijk alle scholen.

Basisscholen
Er wordt gekeken of de sneltesten ook gebruikt kunnen worden voor personeel van basisscholen vanwege de continuïteit van het onderwijs. Op dit moment zijn er geen plannen om leerlingen op de basisschool te testen omdat zij veel minder besmettelijk zijn. Mocht uit onderzoek anders blijken, dan wordt daar opnieuw naar gekeken.

Koningin MŠxima spreekt online met MIND in het kader van 'Blue Monday'

Koningin Máxima spreekt vanmiddag, 18 januari, online met onder meer hulpverleners, ervaringsdeskundigen en deelnemers aan de MIND Blue Monday Run over somberheid en depressiviteit. Hierbij is speciale aandacht voor de invloed van de uitbraak van het coronavirus op de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen.

Van alle psychische aandoeningen komt depressiviteit het meest voor. Bijna twintig procent van de Nederlandse volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven een depressie. De uitbraak van het coronavirus en de impact van de bijbehorende maatregelen hebben geleid tot meer psychische problemen, met name bij jongeren en jongvolwassenen. MIND zet zich in voor een psychisch gezonde samenleving en voor ondersteuning, begrip en zorg bij psychische problemen. Op ‘Blue Monday’, ieder jaar op de derde maandag van januari, besteedt MIND extra aandacht aan somberheid en depressie. Bijvoorbeeld tijdens de MIND Blue Monday Run, waarbij mensen door het hele land in beweging komen tegen depressie door te gaan wandelen of hardlopen.

Koningin Máxima spreekt met diverse betrokkenen waaronder hulpverleners en een wetenschapper over de impact van de coronacrisis op de mentale gezondheid. Er wordt onder meer ingegaan op de verschillen tussen de eerste en de tweede golf en op de vraag hoe mensen die last hebben van somberheid of een depressie geholpen kunnen worden. Aansluitend vertellen enkele deelnemers aan de MIND Blue Monday Run over het belang van bewegen in de buitenlucht voor je mentale gezondheid. Twee jonge ervaringsdeskundigen spreken over hun eigen ervaringen met somberheid en depressie.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in gehandicaptenzorg tegengaan door betere preventie

Instellingen in de gehandicaptenzorg kunnen nog meer doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG). Tussen mensen met een verstandelijke beperking onderling, en door medewerkers. De instellingen doen relatief weinig aan het voorkómen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen cliënten onderling, met aandacht voor seksualiteit, intimiteit, relaties en vriendschappen. Na incidenten scheiden de instellingen vaak de pleger en het slachtoffer door verhuizing, maar dat kan het probleem verplaatsen. Voor medewerkers kunnen betere voorlichting en het openlijk bespreken van gevoelens eraan bijdragen ongepaste affectieve relaties binnen een zorgrelatie tegen te gaan. Na incidenten is een aangifte bij de politie belangrijk.

Dat is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een analyse van 173 meldingen (in drie jaar) over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de gehandicaptenzorg.

De inspectie keek ook naar de maatregelen die de instellingen namen. Na een melding over seksueel grensoverschrijdend gedrag vraagt de inspectie de zorgaanbieder om de melding zelf te onderzoeken. De inspectie beoordeelt vervolgens dat onderzoek. Het onderzoek moet gaan over de veiligheid en kwaliteit van de zorg die is geboden voorafgaand, tijdens en na de gemelde situatie (de reconstructie). Daarnaast moet het onderzoek zich richten op de analyse van de feiten en op wat de zorgaanbieder heeft gedaan of gaat doen om de kwaliteit te verbeteren (het leereffect) en om de kans op herhaling te verkleinen (preventie).

Cliënten onderling
Van de 173 meldingen in de jaren 2017 t/m 2019 gingen er 119 over seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen cliënten onderling. Zowel de plegers als de slachtoffers hadden bijna allemaal (95%) een verstandelijke beperking. Tweederde van de slachtoffers was vrouw, de plegers waren bijna allemaal man.

Na seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen cliënten hebben de meeste zorgaanbieders de pleger verhuisd naar een andere zorginstelling of een andere locatie. In slechts 20% van de zaken volgde aangifte bij de politie. De zedenpolitie voorziet soms bewijsproblemen en moeilijkheden bij het verhoren van plegers en slachtoffers met een verstandelijke handicap.

De meeste algemene verbeterplannen bestonden uit meer toezicht binnen de instelling, het voorlichten van de medewerkers en het streven naar betere risicotaxatie bij cliënten.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel
Over seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen medewerkers en cliënten kreeg de inspectie 54 meldingen over drie jaar. Van de slachtoffers was tweederde vrouw. Van de plegers was tweederde man. De plegers waren meestal begeleider; minder dan 10% van de plegers was BIG-geregistreerd zorgverlener.

In de meeste gevallen volgde ontslag van de betrokken medewerker. In bijna de helft van de gevallen is aangifte gedaan bij de politie. Het meest voorkomende algemene verbeterplan bestond uit betere voorlichting van medewerkers.

De inspectie vindt aangifte bij de politie belangrijk. Een veroordeling betekent meestal dat de pleger geen verklaring omtrent het gedrag (VOG) voor werken in de zorg meer kan krijgen. Daarnaast kan na aangifte de pleger in het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn komen. Ook kan de inspectie een aantekening over een pleger maken. Zorgaanbieders kunnen bij de inspectie opvragen of een sollicitant zo’n aantekening heeft.

Met de publicatie wil de IGJ bijdragen aan het bespreekbaar (blijven) maken van seksualiteit en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag in de gehandicaptenzorg. Voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen zorgverleners en cliënten is er de Leidraad Veilige zorgrelatie.

Coronavaccinatie voor eerste bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen

Vandaag worden de eerste coronavaccins toegediend bij bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. In totaal worden 15.000 BionTech/Pfizer-vaccins uitgereden naar twaalf grote zorginstellingen in het land. Al deze vaccins worden deze week toegediend door instellingsartsen op meerdere locaties van de instellingen.

Deze eerste groep bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking maakt deel uit van een grotere groep van in totaal 155.000 mensen. Voor de vaccinatie van de eerste groep is door de (wettelijke) vertegenwoordigers van de bewoners al toestemming verleend. Zij ontvangen over drie weken de tweede prik. De overige 140.000 mensen komen in de komende weken aan bod.

Reeds gevaccineerd
Op woensdag 6 januari 2021 zijn de eerste coronavaccins toegediend aan zorgverleners in de verpleeghuiszorg en de acute zorg. De eerste vaccinatieronde van de zorgmedewerkers in de directe COVID-zorg in ziekenhuizen is inmiddels afgerond. Afgelopen anderhalve week hebben circa 40.000 zorgmedewerkers in de ziekenhuizen een vaccin toegediend gekregen.

Bij de GGD zijn bijna alle tijdslots voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen gevuld. Sinds afgelopen vrijdag zijn alle GGD-priklocaties geopend en daarmee worden de komende weken 204.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. Dit aantal zal oplopen als meer vaccins beschikbaar komen. Tot en met dit weekend heeft de GGD ruim 35.000 zorgmedewerkers gevaccineerd.

Wie bracht Els Slurink om het leven?

‘Wie bracht Els Slurink om het leven?’ Op bijna honderd locaties in de stad Groningen vraagt de politie vanaf vandaag om tips in het onderzoek naar de dood van de 33-jarige Els Slurink, nu bijna 24 jaar geleden. Het communicatieoffensief is het eerste in de nieuwe landelijke aanpak van cold cases, met als motto ‘Het is nooit te laat om te praten!’.

Poster
De psychologe werd in de nacht van 20 op 21 maart 1997 om het leven gebracht in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen. Ze overleed als gevolg van een steekwond, recht in haar hart. De afgelopen 24 jaar probeerde de politie meermaals de zaak op te lossen. Tot op de dag van vandaag is niemand aangehouden. Nog altijd is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in die laatste momenten van het leven van het slachtoffer.

Cruciale informatie
Door op grote schaal aandacht te vragen voor de zaak uit 1997 hoopt de politie dat mensen die cruciale informatie alsnog zullen delen. Vanaf 18 januari vraagt de politie op verschillende manieren, lokaal en landelijk, aandacht voor de zaak in de hoop mensen te bereiken die belangrijke informatie hebben. Eerder onderzoek naar cold cases toont aan dat daders in deze zaken vaak aan mensen in hun omgeving vertellen wat ze hebben gedaan. De politie denkt daarom dat er personen moeten zijn die meer weten over de dood van Els en misschien zelfs kunnen vertellen wie verantwoordelijk is voor haar overlijden. De politie stelt nu alles in het werk om met die mensen in contact te komen.

Nooit te laat om te praten!
Het is nooit te laat om te praten, benadrukken de rechercheurs. De nabestaanden van Els Slurink hopen nog elke dag op antwoorden. Voor hen is het is onverteerbaar dat zij niet weten wie Els om het leven bracht en waarom. Er is de politie alles aan gelegen de familie eindelijk duidelijkheid te kunnen geven. En uiteraard de persoon op te sporen die dit heeft gedaan.

Cold cases: maatwerk
Dit jaar start de politie een nieuw communicatieoffensief rond cold cases ter vervanging van de jaarlijkse coldcasekalender. Het onderzoek naar de dood van Els Slurink is de eerste zaak die op deze wijze onder de aandacht wordt gebracht. Gedurende het jaar zal de politie voor verschillende cold cases vanuit het hele land op grote schaal aandacht vragen. Welke zaken op welk moment in de schijnwerpers komen, wordt vooraf niet bekend gemaakt. Zo krijgt iedere geselecteerde zaak op het juiste moment de verdiende aandacht. Volgens deze nieuwe strategie zullen minder zaken de revue passeren dan de 52 die jaarlijks op de coldcasekalender verschenen. Maar voor de geselecteerde zaken wordt gekeken naar de meest geschikte doelgroepen en kanalen, maatwerk dus.

Oproep tips
Bijna honderd locaties in de stad Groningen zijn gedurende twee weken voorzien van abriposters met daarop de vraag ‘Wie bracht Els Slurink om het leven?’, gevolgd door contactmogelijkheden om tips door te geven. Ook een digitaal billboard op de Grote Markt vraagt aandacht voor de zaak. Ook zal het Mobiel Media Lab op verschillende plekken in de stad Groningen verschijnen. Ook krijgt de cold case aandacht in de lokale en nationale sociale mediakanalen van de politie. Informatie over de cold case is ook snel en eenvoudig te raadplegen via www.politie.nl/elsslurink.

Opsporing Verzocht
Een extra lange aflevering van het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt op 26 januari aandacht aan de zaak. Daarin een reconstructie van de laatste dag van Els Slurink. Nabestaanden vertellen wie Els was en welke impact haar plotselinge overlijden nog altijd heeft. En uiteraard licht de politie de laatste stand van zaken in het onderzoek toe.

Beloning
De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van de dader(s).

Els Slurink
Els Slurink

FOK! Blue Monday Prijsvraag

Vandaag is het officieel Blue Monday. Ook wel de meest deprimerendste dag van het jaar. Om iedereen wat vrolijker te maken hebben we daarom drie prijzen om te winnen. We hebben een Zamak koptelefoon, Morfix muis en Asta toetsenbord van Trust.

Uiteraard moet je daarvoor nog wel even de volgende vraag beantwoorden. Wie is de bedenker van de term Blue Monday?

 
Trust Zamak
Trust Morfix
Trust Asta

FOK! Wat een weer: glad, bewolkt en droog

winterbanner

Vanochtend kan het in het oosten en noordoosten eerst nog lokaal glad zijn, deze gladheid zal snel verdwijnen. Verder krijgen we vandaag te maken met vrij veel bewolking, maar het blijft meest droog. Later in de middag en avond kan er een enkele lichte bui voorkomen, met name in het noorden en oosten van het land. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en gaat het van het westen uit regenen. De minima lopen uiteen van 5°C aan de kust tot 2°C in het oosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer vrij krachtig en langs de westkust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Dinsdag overdag is het bewolkt en regenachtig, in de middag volgen er van het zuidwesten uit ook droge perioden. Het wordt zacht met maxima tussen 8 en 10°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust wordt de wind hard, 7 Bft. Langs de noordwestkust neemt de wind in de avond mogelijk toe naar stormachtig, 8 Bft, met zware windstoten rond 75 km/uur. (Bron: KNMI)

Sneeuw!  (Foto: Fok!.nl)
Sneeuw! (Foto: Fok!.nl)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mooie massastarts sluiten World Cup biatlon in Oberhof af

De twee opeenvolgende weken in de World Cup biatlon in het Duitse Oberhof zijn zondag op fraaie wijze afgesloten. De massastarts stonden op het programma en dat leverde twee mooie wedstrijden op.

Mannen
De mannen waren als eerste aan de beurt en halverwege was er nog een vrij langgerekte groep aan het front te vinden. Bij de eerste staande schietbeurt werd dat flink uitgedund: Erik Lesser (Duitsland), Tarjei Bø (Noorwegen), Benjamin Weger (Zwitserland) en Matvey Eliseev (Rusland) bleven over, hoewel ook de Oostenrijkers Simon Eder en Felix Leitner zich er nog bij voegden.

Bø nam richting de vierde en laatste schietbeurt afstand op de langlaufski's, maar noteerde een misser. Weger, Eder en Leitner deden dat niet en het trio dook zo de slotronde in, maar had Bø al snel weer in hun nek hijgen. De Noor zette door en op het tandvlees konden Leitner en Weger nog volgen, maar op de laatste klim moesten ook zij Bø laten gaan.

De Noor pakte zo de winst, Leitner werd kort achter hem tweede - zijn eerste World Cup-podium ooit - en Weger finishte als derde, zijn eerste podiumplaats in negen jaar.

Vrouwen
Er werd minder goed geschoten dan bij de mannen, waardoor er halverwege al een vrij kleine groep was: Dorothea Wierer voerde het veld aan na de liggende schietbeurten, Karoline Offigstad Knotten (Noorwegen) volgde, met ook nog de Zweedse Hanna Öberg, de Tsjechische Marketa Davidova en de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold in het kielzog - Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk voegde zich er ook nog bij.

Wierer overleefde de derde schietbeurt als enige zonder fouten en sloeg zo een gat van bijna een halve minuut richting de laatste keer schieten. Daar ging ze echter twee keer de fout in, waardoor de Française Julia Simon, Franziska Preuss uit Duitsland, Hauser, de Zweedse Mona Brorsson en Tandrevold ineens weer kans hadden op de podiumplekken en misschien wel de winst.

Simon en Preuss duelleerden in de slotronde om de overwinning, Wierer leek gebroken en zakte weg en Hauser - langlaufend op plek drie - ging onderuit. Preuss leek de sterkste, maar Simon trok het uit haar kleine teen en sleepte een fraaie overwinning uit het vuur, voor Preuss en Öberg, die Tandrevold en Brorsson in de eindsprint voor plek drie klopte.

143 arrestaties bij rellen in Amsterdam: ‘Sommigen droegen vechthandschoenen’

De politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. Vijftien van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel. De vijftien arrestanten bleven in de nacht van zondag op maandag nog vastzitten. Zo meldt de Stentor.

De overige arrestanten zijn inmiddels naar huis gestuurd, zo meldt de politie op Twitter. Zij zullen waarschijnlijk een boete krijgen, de hoogte van deze boete is nog niet bekend.

De gemeente Amsterdam had de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de protestactie plaatsvinden in het Westerpark. Maar daar zagen de organisatoren van af.

De illegale demonstratie ontspoorde vrij snel waardoor ingrijpen noodzakelijk was, aldus de gemeente, ‘vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde’. Omdat een aantal demonstranten weigerden gehoor te geven aan de gegeven aanwijzingen, voerde de Mobiele Eenheid een aantal charges uit, onder meer met paarden, politiehonden en een waterkanon. 

Onder de demonstranten was een  grote groep van circa 225 personen die duidelijk uit waren op een confrontatie. 'Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.’

Zie ook: Ruim duizend demonstranten Museumplein, ME heeft ingegrepen

Persbericht van de gemeente Amsterdam over de verboden demonstratie en het ingrijpen hierop:

Politie treedt op na waarschuwingen tegen verboden demonstratie Museumplein

De politie heeft vandaag opgetreden tegen de aanwezige demonstranten op het Museumplein. Ondanks de dringende oproep niet te komen en de waarschuwing dat zou worden ingegrepen waren er naar schatting 2.000 mensen aanwezig. Er zijn rond de 100 personen aangehouden. Optreden was noodzakelijk vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde.

Ondanks herhaalde oproepen van de driehoek om niet naar het Museumplein te komen, liep het plein aan het begin van de middag toch vol waardoor een spontane demonstratie ontstond. Om 13.45 uur ontbond de driehoek deze spontane demonstratie. Toen door de demonstranten geen gehoor werd gegeven aan de oproep te vertrekken, kondigde de driehoek iets na 14 uur een noodbevel af voor het Museumplein en directe omgeving. Dit betekent dat het niemand is toegestaan om er te verblijven. De demonstranten weigerden ook na het afgekondigde noodbevel te vertrekken en in toenemende mate werden coronamaatregelen overtreden.

Hierop heeft de politie gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid trad de politie op zoals van tevoren in scenario’s was voorbereid. Dat leidde tot het besluit waterwerpers in te zetten. Deze inzet was bedoeld de groep uit elkaar te drijven en fysieke confrontatie met de politie te voorkomen. Het was daarna alsnog nodig dat de ME charges uitvoerde om demonstranten van het plein te verdrijven.

Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

In de straten om het Museumplein heen heeft de politie nog een paar keer moeten optreden. Aan het begin van de avond was de situatie onder controle.

Aankondiging demonstratie en annulering
De driehoek besloot afgelopen woensdag de aangekondigde demonstratie op het Museumplein niet toe te staan vanwege risico’s voor de volksgezondheid en beheersing van de openbare orde. De driehoek respecteert het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting en wilde daarom de demonstratie wel toestaan in het Westerpark voor maximaal 500 mensen. Dit vanwege de mogelijkheid het park af te sluiten en de toestroom van deelnemers goed te beheersen. Demonstreren is een grondrecht maar er is een coronapandemie gaande waardoor landelijke coronaregels van kracht zijn.

De organisator van de demonstratie ‘Nederland in verzet’ wenste geen gebruik te maken van de alternatieve locatie en spande een kort geding aan. Vrijdag stelde de rechter de Amsterdamse driehoek in het gelijk in het besluit om de demonstratie enkel in het Westerpark toe te staan. De Amsterdamse driehoek beschouwde de demonstratie ‘Nederland in Verzet’ daarom als geannuleerd en stond deze demonstratie op andere locaties in de stad, zoals het Museumplein, niet toe.

Man woonde in terminal van O'Hare Airport Chicago uit angst voor COVID-19

Een Californische man die bang was om te vliegen vanwege COVID-19 heeft bijna drie maanden in het beveiligde gebied van terminals van O'Hare International Airport gewoond voordat hij zaterdag werd betrapt. De man, waarvan werd vastgesteld dat hij in bezit was van inloggegevens van een luchthavenmedewerker, overleefde "grotendeels van andere passagiers die hem eten gaven", volgens Kathleen Hagerty, assistent van de officier van Justitie.

"Je vertelt me dat een onbevoegde, niet-werknemer naar verluidt leefde in het beveiligde deel van de O'Hare luchthaventerminals van [19 oktober 2020 tot 16 januari 2021] en niet werd gedetecteerd?", vroeg rechter Susana Ortiz na het horen van de beschuldigingen.

"Dat klopt, edelachtbare", bevestigde Hagerty.

Aditya Singh, 36, arriveerde op 19 oktober in O'Hare's Terminal 2 met een vlucht vanuit Los Angeles, zei Hagerty. Hij zou sindsdien in de terminals van de luchthaven hebben gewoond.

Zaterdagochtend vroegen twee medewerkers van United Airlines Singh naar zijn aanwezigheid in een terminal en verzochten hem zijn werk-ID te tonen, zei Hagerty. Singh liet daarop zijn mondkapje zakken zakken en liet hen een luchthaven-ID zien dat hij om zijn nek droeg. Volgens Hagerty werd dit ID-bewijs op 26 oktober als gestolen gemeld door een manager van de luchthavenactiviteiten. De politie nam Singh rond 11:10 uur in hechtenis.

Hagerty zei dat Singh toegaf dat hij het luchthaven-ID in Terminal 3 had gevonden en vertelde zei dat hij bang was om naar huis te vliegen vanwege COVID-19. Omdat hij eten kreeg van passerende reizigers had hij ook geen reden om uit de terminals te gaan.

Volgens zijn advocaat woont Singh, die geen criminele achtergrond heeft, in de buitenwijk Orange, Californië, in Los Angeles. 

Singh is aangeklaagd voor diverse overtredingen die hij op de luchthaven zou hebben begaan.

Virgin Orbit lanceert een raket vanaf onderkant vliegende Boeing de ruimte in

Het ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit van de bekende zakenman Richard Branson (Virgin) heeft gisteren succesvol een raket vanaf een vliegende Boeing 747 de ruimte in gelanceerd. De draagraket werd boven de Stille Oceaan op zo’n 10 kilometer hoogte losgelaten vanaf de onderkant van de omgebouwde Boeing  met de naam Cosmic Girl. Daarop werd de motor van de raket ontstoken en vloog die weg naar een baan om de aarde. Meer hierover in de Gelderlander.

Helaas is de lancering niet live gestreamd. Virgin Orbit plaatste tweets met gegevens over deze lancering.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #248
special
Random Pics van de Dag #247
special
Random Pics van de Dag #246
special
Random Pics van de Dag #245
review
Blu-ray: Honest Thief
special
Weekend gifdump #5
©FOK.nl e.a.